Prośba o interpretację wyniku MR odc. lędźwiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Prośba o interpretację wyniku MR odc. lędźwiowego
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
5 marca 2015 o 19:11 #48099
Witam wszystkich forumowiczów
Tydzień temu po dłuższych porządkach w mieszkaniu ( przesuwanie mebli, noszenie, mycie podłogi)
poczułem rosnący ( nie nagły) z godziny na godzinę ból odcinka lędzwiowego ( centralny nad kością
ogonową) . Wcześniej przez ok. 2 lata to miejsce czasem pobolewało po kilkugodzinnym staniu lub długiej jeździe samochodem, ale ból był słaby i szybko mijał. Tym razem był bardzo silny, najmocniejszy
przy chodzeniu i mniejszy przy siedzeniu , ustępujący podczas leżenia. Trwało to 2 dni, ból prawie zupełnie ustąpił po zażyciu Diclacu i Tolperisu 3 x dziennie ( przepisane przez ortopedę plus skierowanie na MR ) Oprócz silnego bólu było wrażenie lekkiego drętwienia stóp, ale bardzo słabe i po tygodniu tego nie czuję. Zadnego promieniowania bólu poniżej pasa. Teraz po tyg. jest lekki ból w tym samym miejscu,
głównie przy siedzeniu i jakby zanika przy chodzeniu i w ogóle ruchu.W przyszłym tyg. mam wizytę u neurochirurga z wynikiem MR. Poczytałem w międzyczasie o tym co mogło się wydarzyć , o dyskopatii itp. jednak byłbym wdzięczny za choćby pobieżną interpretację
opisu MR.Opis:
Obniżenie wys. przestrzeni mk na poziomach L4/L5 i L5/S1 spowodowane dehydratacją krążków mk.
Zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów kręgów lędźwiowych.
Na poziomach L4/L5 i L5/S1 wypukliny krążków mk z niewielkimi , centralnymi pjm modelujące worek oponowy, niepowodujące istotnego zmniejszenia otworów mk.
Poza tym zarysy kanału kręgowego gładkie. Inne otwory mk bez cech istotnego zwężenia.
Obraz końcowego , uwidocznionego w badaniu odcinka rdzenia kręgowego niezmieniony.Z góry dziękuję za ew. opinie.
Pozdrawiam,
Michał5 marca 2015 o 19:38 #56616Witaj
Ogólnie to opisy wyglądają nieźle, tzn. według opisów nie ma żadnego ucisku na nerwy. Najczęściej uwypuklenia dysków w odcinku lędźwiowym występują właśnie na poziomach L4/L5 i L5/S1, ponieważ są to najbardziej ruchome kręgi w tym odcinku i przenoszą największe obciążenia. Z Twojej historii choroby w połączeniu z opisem można wnioskować, że uszkodzenia dysków które masz (utrata przez nie wody, czyli dehydratacja (proces nieodwracalny chociaż podobno zdarzają się cuda) a przez to częściowa utrata sprężystości i zdolności do przenoszenia obciążeń) powstawały w dłuższym okresie czasu, a takie epizody jak ten który miałeś mogą powodować takie dolegliwości jakie miałeś. Powinieneś moim zdaniem uważać co robisz, bo być może teraz wszystko wróci do stanu sprzed tej akcji (możesz mieć jakiś stan zapalny – przy tych lekach które masz takie coś mija po kilku tygodniach), ale każde takie przesilenie już przeciążonych wcześniej dysków najprawdopodobniej przyspiesza ich uszkodzenie, tzn. powstają nowe mikro-pęknięcia, i w końcu kiedyś dyski mogą się u Ciebie bardziej “zawalić”. Większość dolegliwości w odcinku lędźwiowym z tego co mi wiadomo powodowanych jest przez boczne uwypuklenia dysków, ponieważ: 1) w odcinku lędźwiowym nie ma rdzenia kręgowego, jest tylko splot nerwów, który trudniej jest ucisnąć w kanale kręgowym, 2) nerwy odchodzące pomiędzy każdymi kręgami na boki przechodzą przez względnie wąskie otwory międzykręgowe, i tam najłatwiej jest o ich ucisk (obrazki – uwypuklenie boczne: http://www.drlikover.com/images/knee_disc3.jpg , http://www.jamesdisabilitylaw.com/images/Herniated_Disc_Drawing.gif – u Ciebie to jest uwypuklenie centralne, bez przedstawionego na obrazkach ucisku odchodzących na boki korzeni nerwowych). Czasami też zmiany dysków, które nie są widoczne na MRI, powodują dolegliwości bólowe – to znaczy, rezonans jest robiony w Polsce pozycji leżącej, kiedy dyski są odciążone, więc mniej się odkształcają, natomiast w pozycji siedzącej w zależności od stopnia utraty elastyczności przez dyski mogą się one bardziej odkształcać i na coś uciskać, a przy okazji mogą też boleć stawy międzykręgowe. Z powodu braku w Polsce MRI w pozycji innej niż leżąca, jeśli na MRI wychodzą zmiany nie wskazujące na ucisk nerwów, a pacjent ma dolegliwości np. przy siedzeniu jak z uciśniętych dysków, czasem robi się RTG czynnościowe, czyli zdjęcia RTG np. w zgięciu i przeproście, i na ich podstawie ocenia jak zmienia się wysokość dysków oraz czy nie ma jakiejś niestabilności między kręgami.
Uf, to chyba tyle wprowadzenia. Mam nadzieję, że nie napisałem niczego specjalnie “przestraszającego” – skoro już trochę poczytałeś to pewnie masz trochę wiedzy na ten temat.
Pozdrawiam
PS. Kilka stron:
* Mały atlas rezonansu magnetycznego dla pacjentów: https://drkregoslup.pl/atlas-rezonansu-magnetycznego/anatomia/atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow
* Co widać na RTG: https://drkregoslup.pl/co-widac-na-zdjeciu-rtg-w-dyskopatii/bol-krzyza/co-widac-na-zdjeciu-rentgenowskim-kregoslupa-ledzwiowego
* Opis ogólnie pojętej dyskopatii (słowo “dyskopatia” jest bardzo bardzo ogólne, obejmuje wszystkie odstępstwa dysków od normy, nie jest to zbyt fachowy termin): https://drkregoslup.pl/anatomia-dyskopatii/choroba-zwyrodnieniowa/anatomia-choroby-zwyrodnieniowej
Może Cię również zainteresować tzw. Chromanie neurogenne – nie wiem czy miałeś przy okazji tego incydentu, ale wydaje mi się, że chwilowe mogłeś mieć – sam oceń – https://drkregoslup.pl/diagnostyka-stenozy-ledzwiowej/stenoza-ledzwiowa/diagnostyka-stenozy-ledzwiowej
Dokładniejsze informacje uzyskasz z pewnością u lekarza na wizycie, skoro sam zlecił MRI.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 marca 2015 o 20:10 #56617Witaj,
Bardzo Ci dziękuję za szybki i tak obszerny komentarz. Skorzystam z linków.
Czuję, że załatwiłem sobie te dyski przez ostatnie 3 lata siedzenia po 15 godzin
przy komputerze ( praca). Rozumiem, że jeśli zmiany są na dwóch poziomach to jeśli
odwodnienie dysków będzie postępować , zaczną pękać itp. to wstawienie implantu
dysku jest niemożliwe , tylko ew. stabilizacja ? Póki co oczywiście zabiorę się za fizjoterapię
i zmianę stylu życia. Higiena, McKenzie i inne metody mogą dalszą degenerację powstrzymać na np. kilkanaście lat ( mam 40) ,czy tylko ją spowolnić ? Umówiony jestem do dr. Głowackiego w Warszawie,
zakładam, że mnie doedukuje.Pozdrawiam
5 marca 2015 o 21:16 #56619Przeważnie jeden z dysków uszkadza się szybciej, chyba rzadko się zdarza, żeby oba naraz się zrobiły objawowe, tzn. powodowały ból. Chociaż nie jest to niemożliwe przy urazie. Jeśli pytasz o implanty ruchome, to jednym z powodów ich zaprojektowania jest to, żeby nie usztywniać segmentu i nie przenosić przez to obciążeń na sąsiedni, więc w teorii gdyby np. L5/S1 wymagał operacji, a L4/L5 był trochę odwodniony, to chyba lepiej byłoby wstawić implant ruchomy na L5/S1 żeby nie przeciążać i tak już uszkodzonego L4/L5. Piszę “w teorii”, ponieważ wstawianie implantów ruchomych odbywa się z dostępu przedniego, i z tego co mi wiadomo jest to ciężka, długa i ryzykowna operacja w porównaniu do tych z dostępu tylnego. Dodatkowo jest droga, więc dość ciężko się z nią spotkać. Nie jest prosto odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie, bo np. właśnie w takim przykładzie jak opisałem, gdyby L5/S1 się uszkodził na tyle żeby uciskał nerwy, to wstawianie tam stabilizacji mogłoby znacznie przyspieszyć uszkadzanie się nie zdrowego L4/L5. Z kolei gdyby L4/L5 był bardziej uszkodzony, to też stabilizacji raczej nikt by nie wstawiał, ponieważ odcinek lędźwiowy jest trochę jak piramida – najszersze i najmasywniejsze kręgi są na dole, jednocześnie przenoszą największe obciążenia i są najbardziej ruchome. Tą piramidę jak się naprawia w tak radykalny sposób jak stabilizacja, to raczej rozpoczyna się tą stabilizację od samego dołu, a nie gdzieś w środku, tzn. Od S1 w górę. Tak więc raczej stosowane są inne zabiegi, takie jak discektomia, dystraktory, itd., a stabilizacja jest ostatecznością jak już nic innego nie pomoże. Dąży się raczej do nie usztywniania kręgosłupa lędźwiowego, bo to nie jest nic dobrego.
Czy ćwiczenia u Ciebie spowodują powstrzymanie, czy spowolnienie procesu uszkadzania się dysków, zwanego gdzieniegdzie degeneracją – nie wiem, każdy reaguje inaczej. Jednym rehabilitacja jest potrzebna i pomaga, u innych pogarsza stan. Wiele zależy pewnie od kondycji, trybu życia, itd. Jak ktoś jest bardzo aktywny ruchowo i fizycznie w pracy, tak jak np. ja miałem w tej w której mi się uszkodził kręgosłup, to na samą myśl o jakiejś dodatkowej rehabilitacji ruchowej po pracy nie przychodzą żadne dobre skojarzenia – po takiej pracy chce się raczej odpocząć a nie dodatkowo się męczyć. Z kolei jak ktoś ma pracę siedzącą, to rehabilitacja może mu się dobrze kojarzyć, i pomagać.
Pozdrawiam
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 marca 2015 o 21:52 #56622Dziękuję Ci za wszystkie wyjaśnienia i już nie męczę pytaniami, poczytam sobie do wizyty.
W międzyczasie przejrzałem forum i widzę, że lekarz , do którego się wybieram badał w Polsce
temat regeneracji jądra dzięki komórkom macierzystym ( dr Głowacki) . Wypytam go o aktualny stan
badań tej kwestii i jeśli się czegoś dowiem, to wrzucę na forum.Tobie życzę jak najmniej bólu i dzięki za podziwiam robotę, którą tu robisz.
Pozdrawiam,
MichałZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 marca 2015 o 22:31 #56629Nie ma za co.
Głównym twórcą Portalu jest @administrator, wraz z innymi wymienionymi lekarzami – ja tylko pomagam zajmować się Forum, wraz z kilkoma innymi osobami.
Wzajemnie życzę Ci jak najmniej bólu i pozytywnego rozwiązania problemu, tzn. powrotu przynajmniej do formy sprzed tego incydentu, a jeśli to możliwe to również jej poprawienia i utrzymania przez np. rehabilitację.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.