Prośba o ocenę MR – problem głównie z chodzeniem
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Prośba o ocenę MR – problem głównie z chodzeniem
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 4 months temu przez
nowy.
-
AutorWpisy
-
17 maja 2018 o 21:00 #48595
WITAM
Bardzo proszę kogoś o ocenę MR i poradę co dalej.
Opis MR na końcu.Przebieg zdarzeń :
Dopadła mnie angina przez tydzień z wysoką temperaturą.
Po niej przez tydzień rwa kulszowa – możliwe że przewiało mi plecy.
Pierwsze dwa dni, z problemem przy obracaniu się na bok na łóżku.
Rwa zdecydowanie umiarkowana, głównie z problemem w chodzeniu (kulałem).
Leczone diklofenakiem w tabletkach.Przeszło i potem 3 tygodnie spokoju bez żadnych objawów.
Po 3 tygodniach w czasie tenisa zaczęły mnie boleć plecy w krzyżu (lub blisko obok w pośladku)
Lekko kulałem.
Następnego dnia musiałem przerwać długi spacer, ledwo doszedłem do samochodu.Wieczorek ostry atak rwy kulszowej.
Nad ranem ból na granicy wytrzymania. Brak możliości znalezienia pozycji bez bólu.
Nawet podniesienie samej głowy wywoływało ból. Ciągnęło aż do kostki stopy.
Paracetamol o dziwo chwilowo pomógł, byłem w stanie się obracać w łóżku i wstać na chwilę przygarbiony (bez chodzenia).
Wieczorem wizyta domowa lekarza.
Kontynuacja : diklofenak w tabletkachKolejne 3 dni – ostre objawy – ogromny problem z obracaniem – do toalety tylko na czworaka.
Problem ze znalezieniem komfortowego położenia – zawsze mniej lub bardziej boli.
Następne 4 dni już lepiej – ale do toalety – przygarbiony do pasa.
Kolejny tydzień – poprawa – mogę siedzieć ( np. przy komputerze ).Minął drugi tydzień od początku ataku.
Główny problem jaki został to problem z chodzeniem, po 20-30 metrach z w miarę normalną wyprostowaną pozycją
ból prawie uniemożliwia dalsze normalne poruszanie się. Dalej już tylko bardzo wolno, zgarbiony kulejąc i z bólem.
Także problem z pozycją stojącą dłużej niż kilka / kilkanaście minut – zaczyna boleć.Wizyta u lekarza – od tej pory zastrzyki OLFEN + przeciwbólowe.
Wydaje się, że OLFEN działa ponieważ, ból statyczny dopada mnie dopiero wieczorem, wtedy paracetamol.
Ból mnie budzi wcześnie rano – znowu paracetamol i/lub tramal.
Oczywiście problemy z chodzeniem cały czas – krótki dystans bez problemu – postój – ból.
Czy to chromanie neurogenne ?Robie REZONANS (poniżej opis).
Minał 3 tydzień od początku ostrego ataku.
Pierwszy raz budzę się bez bólu.Objawy które pozostały, mają już jedynie taki charakter jak tuż przed ostrym atakiem rwy tzn. głównie ból pleców w krzyżu (lub blisko obok w pośladku) w czasie chodzenia.
Wizyta u fizjoterapeuty – brak odruchu kolanowego , rozpoczynamy ćwiczenia
Wizyta neurolog – ogląda opis MR (nie prosi o płytkę) , badanie neurologiczne,
wnioski : objawów rwy już nie ma. jeśli inne problemy nie przejdą ja już panu nie pomogę, proszę zgłosić się do neurochirurga.
Ponieważ objawy rwy minęły mam już nie brać NLPZ. Wciąż w zasadzie główny problem : chodzenie.Zalecenia obydwu : nie przeciążać, gdy pojawia się ból przerwać wykonywaną czynność.
Następnego dnia rano wstaje, czuję się dobrze i … udane 300 m spaceru , zero bólu.
Za pół godziny powtarzam 300 m , lekki ledwo wyczuwalny ból na lewo od krzyża.Rehabilitacja – ćwiczenia – spięte mięśnie uda – ograniczona możliwość skrętu.
Po rozluźnieniu masażem przeróżnych mieśni ( fizjoterapeuta za każdym razem idealnie trafiał w punkty które wcześniej bolały ), możliwość skrętu wzrosła.Następny dzień – jesteśmy już dzisiaj.
Rano chciałem powtórzyć 300 m – niestety po 150 m pojawia się ból na lewo od krzyża.
Powrót wolniej, nie do końca prosto, lekko kulejąc.
Na krótkich dystansach po domu nie ma problemu, czuję tylko coś leciutko w plecach koło krzyża.
Podobnie siedząc – nic się w zasadzie nie dzieje, coś tam lekko “gra”.Ból pojawia się, w pozycji stojącej, jeśli dociąże kręgosłup np. zakładając dla testu plecak z wagą ok. 3 kg.
Wtedy czuję ten punkt, ale jest to zdecydowanie umiarkowany ból. Przerwę, położe się i bólu nie ma.Są jeszcze jakieś pozostałości pomniejsze : np. rano zanim się nie rozruszam jakieś bliżej nieokreślone małe bóle (ogólnie tam gdzie wcześniej bolało czyli lewa strona : krzyż//pośladek//bark/udo//kolano/łydka/kostka)
coś na zasadzie jak w syndromie niespokojnych nóg.
Przeszkadzają w skupienie się nad czymś – są bardziej upierdliwe niż bolesne.Czy ktoś może to ocenić MR , zakres zniszczeń ?
Coś poradzić, co robić , czego nie robić ?
Czy mogę zacząć chodzić do pracy, to się jednak wiąże z chodzeniem : parking –> biuro + noszenie laptopa / rzeczy ponad 5 kg ?
Czy tym nie pogorszę sobie tego co już jest ?
Jakie widoki na przyszłość ?Pozdrawiam !
Wynik badania Rai KRĘGOSŁUPA – JEDNEGO ODCINKA BEZ KONTRASTU
Badanie MR kręgosłupa L-S wykonano w płaszczyznach strzałkowej i poprzecznej w obrazach T I • T2 zależnych oraz FATSAT. DW1.Opis badania:
Wyrównanie lordozy lędzwiowej.
Niewielkie guzki Schmorla, z drobnymi przepuklinami dotrzonowymi w zakresie trzonów LI-L4.
Krążek L4/L5 z cechami wstępnego etapu dehydratacji,
uszkodzeniem pierścienia włóknistego i szerokopodstawną lateralizującą na lewo protruzją, która wspólnie ze zmianami zwyrodnieniowymi modeluje worek oponowy, zwężając zachyłki boczne, w większym stopniu lewy z mozliwym dyskretnym modelowaniem korzeni nerwowych.Wymiar strzałkowy worka oponowego w części centralnej kantu I I mm.
Cechy stenozy lewego otworu międzykręgowego. z uciskiem struktur nerwowych.
Prawy otwór międzykręgowy zwężony w mniejszym stopniu.
Pozostałe krążki międzykręgowe badanego odcinka kręgosłupa bez cech istotnej protruzji do światła kanału kręgowego oraz otworów międzykręgowych.
Stożek końcowy rdzenia bez cech patologii.
W zakresie kręgów drobne ogniska stłuszczenia bądź niewielkie naczyniaki, średnicy poniżej 1 cm.Wnioski: Dyskopatia L4/L5. ze stenozą lewego otworu międzykręgowego.
17 maja 2018 o 21:54 #62980Twojego słupka to niejeden forumowicz pozazdrości. Ale powinieneś jeszcze zdjęcia przekrojów poprzecznych wrzucić , być może tam lepiej coś widać , coś takiego jak tu http://forum.drkregoslup.pl/forum/attachment/307
Większość tutaj forumowiczów to ma blachy ze śrubami w plecach lub minimalnie takie coś https://www.dreamstime.com/stock-photo-mri-lumbar-spine-stenosis-basis-modern-medicine-modern-diagnostic-possibilities-to-show-area-pathology-different-image52528178
Rehabilituj się na max i nie daj ciąć , jeżeli nic więcej nie wyjdzie na zdjęciach to zrezygnować ze sportów jak tenis i „uczyć się żyć od nowa”.
Zamień sporty na inne , może rower , może spacery a może masz inne dolegliwości niż sam kręgosłup (słupek).Za tą wiadomość podziękował(a): nowy17 maja 2018 o 22:03 #62981Tak jak napisał adbur – wrzucony przekrój nie odpowiada miejscom opisanym w opisie gdzie występują problemy.
Twój opis dolegliwości pokrywa się dość spójnie z opisem rezonansu, czyli ucisk korzeni opuszczających kręgosłup przez otwory między kręgami L4 i L5, głównie przez lewy. Piszesz że dolegliwości nasilają się już przy podniesieniu 3kg, a rezonans jest robiony w Polsce w pozycji leżącej, odciążonej, więc wygląda na to że ładnie tam Ci nerw ciśnie to boczne uwypuklenie dysku. Pytanie tylko czy tam jest stan zapalny nerwu nadal i np. jest przez to pogrubiony i stąd powracające dolegliwości (w takim przypadku powinieneś zrezygnować z wszelkich czynności powodujących ból do czasu kiedy stan zapalny minie), czy to uwypuklenie dysku jest tak mocne że uciska nawet przy małym obciążeniu. Zwisy na drążku powinny w teorii przynosić Ci ulgę przy opisanym całokształcie.
Neurolog dobrze powiedział że wskazana konsultacja z neurochirurgiem (albo ortopedą) – ale takim który zajmuje się leczeniem kręgosłupów i ma w tym wprawę, a nie tylko jest neurochirurgiem czy ortopedą nie operującym kręgosłupów i nie mającym doświadczenia, przy czym na konsultację powinieneś iść z wynikami MRI na płycie a nie z opisem.
Te przekroje które dodałeś nie są chyba z poziomu L4/L5, jakkolwiek mogę się mylić.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy17 maja 2018 o 22:13 #62982Adbur – Dziękuje za natychmiastową odpowiedź.
Dodałem zdjęcia.Przeczytałem w ciągu ostatnich 2 dni chyba połowę wątków w tym temacie.
Czułem, że jeśli ktoś odpowie to pewnie będziesz to TY.Wielki szacunek jeśli to dobrze dobrane słowa za to co przeszedłeś. Twoje posty robią wrażenie.
A gdy czytałem że strzelałeś ponad 6 browarów + tramal, to musiało być ostro, to było chyba duże ryzyko.
Piwo uwielbiam, ale bałbym się to połączyć z tramalem, dlatego od kilku tygodni posucha.
A lodówce jedno stoi nieruszone tyle czasu – mój życiowy rekord.Ciąć się nie dam – to ostateczność. Na samą myśl o tym chciałbym gdzieś uciec …
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur17 maja 2018 o 22:23 #6298317 maja 2018 o 22:27 #62984Najprościej pobrać RadiANT Dicom Viewer i zrobić to co opisałem w tej wiadomości: http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas/4640-wilku25?start=6#12514
Z tego programu można też zapisać obraz do jpg i przy zapisywaniu wybrać anonimizację czyli usunięcie danych pacjenta.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy17 maja 2018 o 22:51 #6298518 maja 2018 o 09:47 #62986O ten przekrój chodziło..
Tutaj na obrazkach jest wytłumaczone co widać na tym przekroju: https://www.chirogeek.com/MRI%20READING/mriReading.html oraz tu https://www.chirogeek.com/Herniation/herniation.html i tu https://www.chirogeek.com/Bulge/DiscBulges.html. U Ciebie nie ma przerw między dyskiem a stawami międzykręgowymi. Do oceny są jeszcze przekroje boczne gdzie widać z boku przekroje przez które korzenie nerwowe na L4/L5 opuszczają kręgosłup (przekrój jak na Figure 4 z tej strony https://www.chirogeek.com/MRI%20READING/mriReading.html – tam widać otwory przez które korzenie wychodzą i na ile dysk je zwęża).
Jak pisałem wyżej – moim zdaniem neurolog powiedział Ci prawdę, i wskazana jest konsultacja z takim neurochirurgiem lub ortopedą, ale takim który ma doświadczenie w leczeniu kręgosłupów.
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy18 maja 2018 o 11:19 #62989Ja uciekałem przed nożem 4 lata ….w 2007 miałem uraz kręgosłupa -przepuklina l-5 z uciskiem na lewy nerw .Udało mi się początkowo zaleczyć dyskopatie-w miarę mogłem funkcjonować ,choć z bólem .Wróciłem do pracy -niestety nie mogłem znależć takiej w której ,nie było by elementów pracy fizycznej -w końcu tak mnie dopadło że koledzy z pracy wpakowali mnie zgiętego w pół do samochodu….do pracy już nie wróciłem.Operacja po 2 tygodniach w trybie pilnym.Jak ktoś ma dyskopatię to ma ją na całe życie -przeciążenia kręgosłupa jako tako nie da się wyleczyć ….smutno mi to powiedzieć brachu, ale decyzja należy do Ciebie .Jeśli masz silny ból który uniemożliwia Tobie funkcjonowanie to na bank poddasz się operacji -tylko żeby nie bolało .U mnie po operacji było super -jak nowo narodzony -zero bólu -niesamowicie pięknę uczucie kiedy nie boli!!!! Niestety to lubi nawracać -a schorzenie nierzadko pogłębia się na dalsze segmenty .Pytanie jak długo można walczyć z bólem zanim podda się zabiegowi?! A nie każda operacja kończy się sukcesem ….u mnie już po rzech operacjach -i dalej przysłowiowy “kibel”-jak boli to boli .Życzę DUUUUUUUŻO ZDROWIA i siły do walki z chorobą !!!!! Pozdro!!!!!
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy18 maja 2018 o 13:39 #62990Żeby było jasne – ja nie namawiam na operowanie czy nie-operowanie, tylko uważam że w tym przypadku zasadna jest konsultacja z dobrym lekarzem od kręgosłupów – konsultacja całego MRI a nie jednego przekroju, badania fizykalne, wywiad, itd., i na tej podstawie podjęcie decyzji przez lekarza i pacjenta co do dalszego sposobu postępowania.
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy18 maja 2018 o 18:19 #62991Dziekuje serdecznie za dotychczasową pomoc.
Przede wszystkim jeszcze raz umieszczam zdjęcia.
Po przeczytaniu poleconych stron teraz chyba wrzuciłem co trzeba.
Bóle są po lewej stronie.
Proszę spojrzyjcie jeszcze raz na zdjęcia, zwłaszcza te boczne.
Do użytkownik421 :
Oczywiście – poszukuje teraz dobrego lekarza do konsultacji. Na razie to była akcja przeprowadzana na szybko. Szedłem do pierwszego, który wydawał się sensowny i terminy były bliskie (2-3 dni). Nawet prywatnie do dobrego specjalisty teraz trzeba czekać.
Bardzo dziękuje za linki z info jak czytać obrazy !Do adbur :
Także uważam, że krojenie, gdy już nic innego nie zostanie.
Strasznie się takich rzeczy boję.
Z czekaniem jest tylko jeden problem, że wtedy to się już nie da zapanować kto i gdzie będzie kroił …
Ale u mnie strach ogromny.Do tedi :
Dokładnie tak jak piszesz.
To wszystko już do mnie dotarło, choć wynik rezonansu mam ledwo od tygodnia.
Jak to mawiają dobrze już było .
Wielkie dzięki za posta.
=====================================================
Aktualnie wznowiłem zastrzyki OLFEN skoro się pogorszyło – cofka tydzień wstecz.
To jednak nie był chyba dobry pomysł, żeby przerwać zastrzyki, bo nastąpiła poprawa.
Rodzinny powiedział : leczymy stan zapalny, ale na nerw ciśnie i stan się pojawia z powotem.
Będę starał się unikać na ile się da chodzenia. Zobaczymy …
No i szukam specjalisty, tak jak napisał użytkownik421.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 maja 2018 o 22:53 #62992Jeśli napiszesz w jakiej części Polski szukasz, to może ktoś z Forumowiczów kogoś poleci.
Na temat interpretacji MRI są jeszcze filmy w tym wątku: http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/910-filmy-kr%C4%99gos%C5%82up-l%C4%99d%C5%BAwiowy
A ogólnie w dziale “odcinek lędźwiowy” (http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy) jako pierwsze są przyklejone różne przeglądowe wiadomości.
Rodzinny ma moim zdaniem rację, i np. grając w tenisa stanu zapalnego nie wyleczysz a spowodujesz nawroty i tak w kółko. Prędzej rozciąganie z zwisie, leżenie skoro zmniejsza dolegliwości, odpoczynek. Tylko pytanie czy jak zaleczy się obecny stan zapalny to po powrocie do aktywności za chwilę on nie powróci. Ale to już pytanie do specjalisty.
Jutro zerknę jeszcze raz na obrazy które wrzuciłeś.
Dzięki za informacje o kolejkach – to się tak zmienia że ciężko nadążyć i wiedzieć czy aktualnie są długie czy krótkie.
19 maja 2018 o 19:57 #62993quote :Rodzinny ma moim zdaniem rację, i np. grając w tenisa stanu zapalnego nie wyleczysz a spowodujesz nawroty i tak w kółko.Drogi użytkowniku421. Dokładnie tak jak piszesz, kwadratura koła.
Tylko ja nie myślę o graniu.
Ja się boję czy będę chodził.Prawdopodobnie dwudniowe odstawienie zastrzyków (OLFEN) po konsultacji z neurolog, bo objawów rwy już nie było, spowodowały powrót do stanu z przed rozpoczęcia zastrzyków.
Czyli : po przejściu 50 metrów, jest problem z dalszym chodzeniem czy nawet staniem ( dalej iść mogę ale z bólem, bardzo wolno, kulejąc oraz problem nawet ze staniem ).Być może jest tak, że po NLPZ stan zapalny się zmniejsza, w wyniku tego zmniejsza się także ucisk na nerw i mogę chodzić lub stać długo.
Ale gdy przestaje brać leki, jakiś tam ucisk na nerw dalej jest (STENOZA+DYSKOPATIA) i pojawia się stan zapalny, który powoduje problem.NPLZ nie można brać nieskończoność. Czy ktoś zna ktoś jakąś alternatywę dla NLPZ na dłuższy czas ?
Więc jeśli rzeczywiście jest tak jak napisałem, to za tydzień, gdy lekarz zabroni mi kontynuacji NPLZ, żeby wątroba i nerki nie siadły,
zacznie się zjazd. Nie będę mógł chodzić / stać i pozostanie jedynie walka z bólem.A operacja z tego jeśli dobrze czytam, to przy stenozie i zwyrodnieniach odpadają wersje małoinwazyjne.
Czyli jak kolega Adbur napisał : “kibel”.Dzisiaj rozpocząłem kontynuację zastrzyków i praktycznie po kwadransie od wzięcia zastrzyku mogłem przez 20 minut stać i rozmawiać z sąsiadami.
Zero bólu. Mógłbym tak stać nie wiem ile jeszcze. Tak samo z chodzeniem – choć tu uważam – unikam ruchu.Nie wiem też czy w tej sytuacji kontynuować REHABILITACJĘ, czy raczej nie poczekać aż mi odstawią NLPZ.
Co do wyboru neurochirurga. Jestem ze Śląska.
Tutaj staram się jak najwięcej dowiedzieć, żeby wstępnie wiedzieć ( czy też przypuszczać ) jakie są opcje.
Już teraz dzięki Wam wiem dużo więcej – potrafię popatrzeć na MR 🙂 i co nieco tam dojrzeć.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 maja 2018 o 21:19 #62994Ja również jestem ze Śląska, dokładniej z Bielska, ale chodzę i żyję dzięki lekarzom z Małopolski i Opola – na Śląsku się nie doczekałem leczenia, jedynie płatne bezowocne konsultacje. Nie wiem jak jest teraz, ale w 2009r była przepaść w leczeniu kręgosłupów między Śląskiem a sąsiednimi województwami – tutaj mi mówili że nic się nie da zrobić aż do wersji że będę jeździć na wózku, a w Małopolsce się za głowy złapali jak to usłyszeli.
Ja leki typu Ketonal czy Tramal brałem przez kilka lat, chociaż mówiono mi że może to uszkodzić układ trawienia – ale nie było wyjścia. Z mojego doświadczenia to one o wiele silniej działają podane w postaci zastrzyków przy tej samej dawce.
Jeśli uważasz że sytuacja jest poważna, to sprawdź też Objawy Alarmowe (tzw. Red Flags) – https://drkregoslup.pl/Bol-krzyza/Objawy-alarmowe,32,190
Tutaj http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4859-przepuklina-prosz%C4%99-o-diagnoz%C4%99-zdj%C4%99cia?limitstart=0 ktoś niedawno miał dość intensywne przejścia z kręgosłupem i szybką operację. Ja tych lekarzy którzy go leczyli nie znam, ale możesz popytać jak się czuje. Są tam też namiary na innych lekarzy.
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy19 maja 2018 o 22:00 #62995Red Flags – nie mam.
Podany przykład na forum – piękny przykład skutecznej pomocy – wstępna diagnoza / namiary na leczenie / dobre zakończenie
Udana operacja , aż się miło to czytało.Czy rzuciłeś okiem na te moje zdjęcia , te które ostatnio dodałem 😕
http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4892-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-mr-problem-g%C5%82%C3%B3wnie-z-chodzeniem?start=6#1532620 maja 2018 o 06:56 #62996quote Nowy” post=15331:Czy rzuciłeś okiem na te moje zdjęcia , te które ostatnio dodałem 😕Jeszcze nie – wypadły mi nieoczekiwane rzeczy do załatwienia od wczoraj (lekarze+weterynarze+apteki+ciągłe wczoraj zajmowanie się zwierzakiem któremu coś się stało i jest w bardzo kiepskim stanie) i tylko dosłownie momentami jestem przy komputerze, w ej chwili właśnie znów jadę znów do wet. na kroplówki, więc chyba wieczorem dopiero na dłuższą chwilę będę i się przyjrzę dokładniej 🙁
Za tą wiadomość podziękował(a): nowy21 maja 2018 o 20:09 #62998Jak dla mnie MRI prawie bezetowy, tzn. ledwo dostrzegalna stenoza, śladowa dyskopatia. Nic do roboty, przynajmniej chirurgicznej.
pozdrawiam
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: nowy, uzytkownik42122 maja 2018 o 19:13 #62999Do @Administrator
Dziękuje bardzo za ocenę MRI.
To absolutnie niespotykane, dziękuje za zainteresowanie i empatie.
Szukałem co znaczy bezetowy, nie znalazłem, jedyne przypuszczenie jakie mi przychodzi to echo time. Najważniejsze, że na razie nie ma roboty dla superspecjalisty.Udało mi się także uzyskać ocenę MRI od neurochirurga, szefa szanowanej placówki tu na miejscu.
Zupełnie przypadkiem, bez umawiania, po prostu, spotkałem kogoś przypadkiem kto mi bezinteresownie pomógł i zaprowadził tam “za rękę”.
Bez tego straciłbym minimum tydzień, dwa czekając na wizytę prywatnie u wytypowanego specjalisty.
Ocena : tak jak od @Administrator i jak oceniam z nieśmiałym “może za jakiś czas się spotkamy” plus dużo zaleceń i pozytywnego przesłania.Co dalej ?
Zgodnie z zalecenie nuerochirurga :
– rzucić zastrzyki / tabletki stosować maści
– unikać gwałtownych / skrętnych ruchów ( tenis odpada )
– ruszać sięCo z tego wyniknie zobaczymy jutro / pojutrze.
Mam nadzieję, że nie tak jak ostatnio : odstawienie NLPZ nie spowoduje kroku wstecz i objawów które wcześniej opisywałem + problemów z chodzeniem.Normalnie sam bym sobie odpowiedział, czemu tym razem miałoby być inaczej (czyli lepiej ) ?
Jest nadzieja, dzisiaj sprawdzaliśmy na fizjoterapii – wrócił odruch kolanowy.
Do @użytkownik421 : jeszcze raz dziękuje za pomoc i wskazanie miejsc gdzie się można wyedukować.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.