prośba o ocenę zdjecia rtg
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › prośba o ocenę zdjecia rtg
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
14 maja 2015 o 12:06 #48156
Witam ostatnio miałem robione zdjęcie rtg kręgosłupa L_S wynik badania { bez uchwytnych zmian} lecz nadal mnie boli proszę o ocenę tego zdjęcia czy widać jakieś zwyrodnienia albo czy mam powody do niepokoju powiem jeszcze że ból już utrzymuje się 3 tyg tylko że teraz w mniejszym stopniu
14 maja 2015 o 13:39 #57387A co się konkretnie stało, że zrobiłeś zdjęcie RTG ????
Powiedzmy sobie szczerze – bez sensu na te zdjęcia lekarze wysyłają jak nie było wypadku tylko ewidentnie przepuklina/y dysków. Na RTG widać tylko kości i ewentualnie obniżenie przestrzeni pomiędzy nimi co może sugerować początki problemów z dyskami. Widać skoliozy itp. Dopiero rezonans magnetyczny pokazuje co się dzieje z dyskami, czy są odwodnione, czy przepukliny są duże, czy są sekwestry itp. No i oczywiście pokażą nam też stan nerwów – które to bardzo często są drażnione, uciskane i powodują bóle, parestezje itp.Za tą wiadomość podziękował(a): jedrek8314 maja 2015 o 14:24 #57389Na RTG wysłał mnie mój lekarz rodzinny otóż podczas pracy podniosłem ciężki przedmiot i wtedy poczułem ciepło na plecach i straszny ból nie mogłem sie wyprostować zrobienie kilku kroków graniczyło z cudem taki ból jeszcze tego samego dnia znajomy zawiózł mnie do kręglarza ponieważ jemu pomógł kiedyś to mówił że i mi pomoże ok pojechaliśmy ponastawiał mi coś tam i wróciliśmy ale po tym nastawianiu było jeszcze gorzej przez tydzień nie mogłem zejść z łóżka po tygodniu powtórzyłem wizytę tak jak sugerował kręglarz no i faktycznie było juz troszke lepiej bynajmniej mogłem juz sie ruszać ale ból nadal był bardzo mocny po 3 tygodniach postanowiłem pojechac do lekarza rodzinnego stwierdził że jest małe wybrzuszenie miedzy kręgami kazał zrobić prześwietlenie które zamiesciłem tutaj i przepisał mi MYDOCALM, ACENOL FORTE,ANAPRAN I WITAMINE D ból troche zelżał ale dalej czuje że cos jest nie tak.
14 maja 2015 o 15:39 #57390Zrób MRI odcinka lędźwiowego, można prywatnie bez skierowania ( bynajmniej w Szczecinie ). Wtedy dokładnie neurolog/neurochirurg/rehabilitant lub to forum oceni wyniki jak załączysz opis/zdjęcia. Koszt badania w okolicach 350 zł (cena w Szczecinie) i praktycznie czas oczekiwania 2 dni. Jeżeli nie masz worka pieniędzy wtedy długa droga od rodzinnego do specjalisty ( neurologa/neurochirurga lub ortopedy) , potem skierowanie na NFZ na MRI, oczekiwanie ~ 3 miesięcy w kolejce i masz obraz z opisem. Jeżeli kasę masz to wybrałbym opcję z własnymi środkami i wizytą prywatną u speca.
14 maja 2015 o 17:35 #57391Ponieważ na zdjęciu nie rzucają się w oczy żadne istotne obniżenia przestrzeni międzykręgowych, proponowałbym przeczytać nieco o innych przyczynach bólu niż uszkodzenie dysku. Jest o tym co nieco napisane tutaj: https://drkregoslup.pl/poradnik-w-bolu-odcinka-ledzwiowego-kregoslupa/bol-krzyza/bol-odcinka-ledzwiowego-proste-odpowiedzi-na-trudne-pytania
Ja osobiście w przypadku gdyby RTG ani MRI nie wykazało zmian, nie poszedłbym do żadnego kręgarza (w zasadzie to w ogólne nigdy nie poszedłbym do kręgarza, ale to inny temat..), tylko przede wszystkim odpoczął kilka tygodni (ale nie tak jak niektórzy, że biorą L4 po to żeby iść kopać rowy odwadniające na działce albo nosić worki z cementem, tylko naprawdę), brał leki przeciwzapalne i rozluźniające mięśnie jakie przepisał lekarz, plus dodatkowo z 10 wizyt na zabiegach fizykoterapeutycznych (masaż, solux, prądy (np. tens)). Mówię tak, ponieważ jeśli nie byłoby zmian w badaniach obrazowych, i ból nie promieniowałby w dół (a nie widzę w Twoim opisie, żeby u Ciebie promieniował?), to przyczyną mógłby być stan zapalny/naciągnięcie mięśni/stawów kręgosłupa/stawów krzyżowo-biodrowych lub coś podobnego.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 maja 2015 o 18:59 #57393Tak tylko że niby i kręglarz i lekarz rodzinny powiedzieli że mam wypuklinę międzykręgową coś w tym chyba jest ponieważ siedząc nie mogę wyprostować lewej nogi ponieważ czuje straszny ból w dolnej parti kręgosłupa a także jak pochylam głowę w dół to czuje taki ciągnący ból także dolnej części kręgosłupa.Wykonuję ćwiczenia Mckenziego zaraz po tych ćwiczeniach jest super prawie nie czuje kręgosłupa ale po kilku minutach tak jakby wszystkie mięsnie sztywniały i ból powraca?
14 maja 2015 o 19:20 #57395Jeśli chcesz wiedzieć czy masz, czy nie masz – zrób MRI, jak sugerował @adbur. Trochę bez sensu leczyć coś jeśli nie wiadomo co to dokładnie jest. Na jakiej podstawie ci lekarze stwierdzili że masz? Wskazuje na to u Ciebie np. objaw Laseque’a? (http://anatomiazycia.pl/objaw-laseguea/) Robili taki test? Masz promieniowanie bólu w którąkolwiek stronę, czy tylko lokalny ból pleców? cyt. “siedząc nie mogę wyprostować lewej nogi ponieważ czuje straszny ból w dolnej parti kręgosłupa” – to równie dobrze może być staw krzyżowo-biodrowy, ból podobny, promieniuje do odcinka lędźwiowego. Mnie kilka miesięcy temu tak bolał przy takim unoszeniu nogi, że np. wysiadając z auta musiałem lewą nogę wystawiać rękami na zewnątrz, a potem dopiero wysiadać. cyt. “jak pochylam głowę w dół to czuje taki ciągnący ból także dolnej części kręgosłupa” – no to moim zdaniem z pewnością nie jest spowodowane dyskopatią lędźwiową – układ nerwowy jest podobny do choinki, a ból promieniuje od uciśniętego miejsca w dół. Czyli żeby od zgięcia szyi bolało coś niżej, to dyskopatia musiałaby być w szyi.
Jeśli znasz trochę j. angielski, proponuję obejrzeć Ci ten film:
Możesz nawet sam sobie z ciekawości przeprowadzić te testy amatorsko, i sprawdzić czy / przy którym występuje ból, ponieważ te testy raczej są nieszkodliwe (oczywiście jeśli rozumie się że test wykonuje się do momentu pojawienia się bólu a nie na siłę do końca, tak żeby sobie nic nie naciągnąć/nie pogorszyć).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing3714 maja 2015 o 19:55 #57397Może faktycznie nie precyzyjnie sie wypowiedziałem w kwestii bólu tak lekarz rodzinny wykonywał tak zwany objaw Objaw Lasegue’a i taki o to mam leżąc na łóżku podnosząc wyprostowaną nogę prawą lub lewą do góry na wysokości około40% pojawia sie ból w okolicy kręgu l5 tak samo jest gdy w pozycji leżącej siadam wtedy muszę zgiąc nogi w kolanach ponieważ występuje ból promieniujący w stronę prawego posladka czasami ból promieniuje do uda ale nie nizej w łydce czy stopie nie czułe bólu.
15 maja 2015 o 06:54 #57399Sam się dzisiaj po testuję z ciekawości. Kiedyś to robiłem i nie miałem tych symptomów. Ale po ostatniej akcji zauważyłem, że jak podnoszę nogę to pojawia się ból. Ale chyba więcej niż 60 stopni muszę podnieść by się ból pojawił. Babińskiego też machniom. Fajny filmik. Ciekawe co mi dzisiaj wyjdzie. Żona będzie udawać rehabilitanta hehheh
15 maja 2015 o 08:39 #57403Mi jednak z tego filmu najgorzej wychodzą testy na stawy krzyżowo-biodrowe. Inne pewnie też nie wyszłyby super, ale stosuję cały czas leki przeciwbólowe, tudzież maść przeciwbólową na szyję doraźnie, które w mniejszym lub większym stopniu na inne bóle kręgosłupa działają, natomiast tematu stawów KB nie mogę żadnymi farmaceutykami ogarnąć. Jedyne co naprawdę pomogło na jakiś czas to blokada sterydowa.
A lewej nogi, nawet jak jestem akurat w bardzo dobrej kondycji, to leżąc na plecach sam na więcej niż 45 stopni nie jestem w stanie podnieść. Prawa bez problemu.. No ale to już wina mięśni/nerwów.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing37 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.