Prośba o pomoc, analiza mojego przypadku
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Prośba o pomoc, analiza mojego przypadku
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
17 kwietnia 2017 o 18:11 #48448
Witam Wszystkich
Na forum logowałem się już 4 lata temu, kiedy to zaczęła się moja przygoda z kręgosłupem, na szczęście nie zdążyłem napisać posta i już było OK.
A więc opiszę : 4 lata temu wypadek na snowboardzie :To wynik rezonansu, ogólnie ból na początku, rehabilitacja, później z dnia na dzień co raz lepiej – po około 2 tygodniach pojawiło się mrowienie w obu stopach na środku (ciągłe symetryczne w obu)
3.5 roku spokoju – utrzymują się tylko mrowienia, przyzwyczaiłem się do nich i z czasem nie zwracałem na nie uwagi, prawie pełna sprawność : piłka nożna czasem 4-5 razy w tygodniu, raz na jakiś czas bóle, ale nic specjalnego, do tego siłownia od roku.
Po jednym z treningów klatki (około 3 miesiące temu) budzę się w nocy z bólem w klatce, robię wszystkie badania bo myślałem, że serce – ból przechodzi na miejsce złamania i wiem już, że to kręgosłup, cały czas mam te mrowienia, które nieco się nasiliły (może z nerwów)
Robię rezonans i wychodzi coś takiego :Zaczynam rehabilitacje w ctkregosłupa we Wrocławiu, niezbyt pomaga, ciągle ból, zesztywnienie, lub dyskomfort w okolicy złamania do tego mrowienia, sugerują, że mrowienia mam od kregosłupa lędzwiowego i nie ma opcji, żeby to było od piersiowego, więc robię RTG, wychodzi to :
czytam i jestem załamany, chociaż nie do końca wiem co to znaczy … więc robię rezonans i wychodzi to :
O co ze mną chodzi bo ja już kompletnie zwariowałem, ma ktoś jakiś pomysł?
17 kwietnia 2017 o 20:15 #61310No ciekawe, opisy z rezonansu i rtg wyglądają troche jak od 2-óch różnych osób
17 kwietnia 2017 o 22:40 #61312Chyba wszystko się zgadza poza tym że radiolog robiący MRI albo nie dostał wyniku RTG przed badaniem albo go dostał ale pominął w badaniu MRI L6-S1.
Ja bym chyba podszedł do tego kto robił MRI, pokazał mu wynik RTG i poprosił o wytłumaczenie.
Mi kiedyś zrobili TK tylko 3 poziomów a uszkodzenia miałem na rozpiętości 5 poziomów, potem tłumaczyli że to w ramach ochrony radiologicznej czy coś. Tylko na co mi takie badanie z ochroną na którym nie ujęli tego co mnie bolało to nie wiem.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 kwietnia 2017 o 13:15 #61315Tak też zrobiłem, chociaż tak czy inaczej pytanie brzmi inaczej :
Czy faktycznie mrowienia mogą być tylko od odcinka ledzwiowego? (ten nigdy mnie nie bolał, nie miałem z nim żadnych kłopotów)18 kwietnia 2017 o 21:08 #61316Według wyników badań przedstawionych w określonych zakresach – nie. Chyba że nie zauważyli i nie zeskanowali kręgu przejściowego L6 (bywa). Ból od kręgosłupa w bardzo ogólnym zarysie promieniuje według umieszczenia dermatomów: http://azneuromod.com/wp-content/uploads/2015/08/dermatome2-1024×719.jpg , jakkolwiek “ból” w przypadku kręgosłupa jako źródła bólu to bardzo szerokie pojęcie, włącznie z czuciem pieczenia, kłuciem, drżeniami, itd. – w każdym elemencie ciała przez który przebiega podrażniony nerw ból ma inną postać, tj. inaczej w udzie, inaczej w łydce, inaczej w stopach się odczuwa.
A nie masz kompletnie żadnych anormalnych odczuć od kręgosłupa do stóp, tylko i wyłącznie problem z określonymi miejscami stóp?
Może jakieś choroby skóry albo żylne?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 kwietnia 2017 o 08:46 #61318Mrowienie w obu stopach na środku, symetrycznie od spodu , w obu tak samo zaczęło się około 10-14 dni po wypadku (złamaniu kompresyjnym TH4) trwa do dzisiaj, a było to 4 lata temu.
Raz mocniej, raz słabiej, przez większość czasu wręcz niewyczuwalnie, czasem przeobraża się do w uczucie pieczenia i gorąca.
NIGDY nie miałem problemu z innym odcinkiem kręgosłupa. wszystko inne zbadałem, jestem zdrów jak ryba, wg. mnie to jest powiązane ze złamaniem …
Odkąd zajechałem się na siłowni 3-4 miesiące temu to ból powoli mija, a zostaje intensywniejsze mrowienie.ps. Dodam, że mam okrągłe plecy, miałem już wcześniej i garbiłem w czasie po złamaniu.
Wedle rysunku ból się zgadza idealnie 😉
19 kwietnia 2017 o 11:20 #61321quote ploszek33″ post=13468:Wedle rysunku ból się zgadza idealnie 😉Z czym?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.