Prośba o pomoc
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Prośba o pomoc
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
dawidpe.
-
AutorWpisy
-
24 października 2019 o 17:10 #48843
Witam forumowiczów. Pisząc tego posta mam nadzieję, że czytają go również neurochirurdzy.
Sprawa wygląda tak: 2 msc temu miałem discektomie L5S1. 30 września doznałem urazu? ( kaszlnąłem i wrócił przeraźliwy ból w całej lewej nodze ). Na rezonansie z dnia 15/10/2019 wyszła ponownie wypuklina L5S1. ( mogę załączyć zdjęcia – czekam jeszcze na opis ). Najgorsze jest to, że nie pomaga mi ani ketonal, ani poltram, ani palgotal. NIC. Przez ostatnie 4 dni dostawałem zastrzyki Neurovit i Dexaven ( była ulga, ale zastrzyków nie juz nie mam a ból powrócił). Gdy długo leżę noga mi drętwieje i cały czas czuje mrowienie w lewej stopie. Boję się, że za chwilę stracę całkowicie czucie w nodze. Lekarz który mnie operował wyznaczył mi termin dopiero na 25/02/2019. POMOCY, PROSZĘ !! Dawid
24 października 2019 o 17:44 #66099Ale jak możemy Ci pomóc?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to żebyś podał z jakiego rejonu Polski jesteś – może ktoś akurat będzie mieć informacje o krótszych terminach w jakiejś placówce w okolicy, jeśli szukasz innego szpitala.
Lista szpitali jest też tu – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Opinie-o-lekarzach–fizjoterapeutach/713-szpitale-zwi%C4%85zane-ze-schorzeniami-kr%C4%99gos%C5%82upa-pl?limitstart=0
Z tego co pamiętam Rydygier w Krakowie prowadził ostry dyżur kręgosłupowy 24/7, czy tak nadal jest – nie wiem.
Mi w takim stanie w oczekiwaniu rok na leczenie pomagała jedynie pozycja ułożeniowa na boku, zgięte przyciągnięte kolana, poduszka między kolanami i poduszka pod bok.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
24 października 2019 o 17:49 #66100mieszkam w Lubinie ( dolnośląskie). Dzwoniłem do szpitali min we Wrocławiu, Legnicy, Nowej Soli. Wszedzie terminy na po nowym roku, co gorsza większość odsyła mnie do lekarza, który operował mnie w sierpniu ( nie chcę najwidoczniej po kimś poprawiać).
Po cichu liczę, że może jakiś kierownik odziału czyta to forum i może znajdzie czas żeby mnie naprawićDziękuję za pomoc
24 października 2019 o 17:54 #66101Rydygier – “Oddział prowadzi stały ostry dyżur w przypadku urazów i schorzeń kręgosłupa wymagających pilnego zaopatrzenia.” – http://www.szpitalrydygier.pl/oddzia%C5%82-uraz%C3%B3w-wielonarz%C4%85dowych-ortopedii-i-neuroortopedii
Warto chyba spróbować.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
24 października 2019 o 18:14 #66102Przykro to słyszeć, ale taka jest prawda, nikt nie chce poprawiać po kimś. Samo mrowienie/drętwienie nie jest wskazaniem do pilnej operacji. Co innego, gdyby nie mógł Pan ruszać stopą.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 października 2019 o 12:49 #66121quote dawidpe” post=18766:mieszkam w Lubinie ( dolnośląskie). Dzwoniłem do szpitali min we Wrocławiu, Legnicy, Nowej Soli. Wszedzie terminy na po nowym roku, co gorsza większość odsyła mnie do lekarza, który operował mnie w sierpniu ( nie chcę najwidoczniej po kimś poprawiać).
Po cichu liczę, że może jakiś kierownik odziału czyta to forum i może znajdzie czas żeby mnie naprawićDziękuję za pomoc
Mogę Ci podać imię lekarza we Wrocławiu, który mnie operował i zapisał na operację, na którą czekałem tylko 3 tygodnie, ale nie wiem, czy tak by było w twoim przypadku
25 października 2019 o 12:51 #66122quote administrator” post=18768:Przykro to słyszeć, ale taka jest prawda, nikt nie chce poprawiać po kimś. Samo mrowienie/drętwienie nie jest wskazaniem do pilnej operacji. Co innego, gdyby nie mógł Pan ruszać stopą.Mrowienie i drętwienie to chyba tylko poboczne objawy, bo kolega pisał o bólu w całej nodze
25 października 2019 o 14:22 #66134Poproszę 🙂
25 października 2019 o 14:30 #66135quote dawidpe” post=18800:Poproszę 🙂Wysłałem Ci wiadomość na priv
25 października 2019 o 21:31 #66142quote lukas8504″ post=18788:quote administrator” post=18768:Przykro to słyszeć, ale taka jest prawda, nikt nie chce poprawiać po kimś. Samo mrowienie/drętwienie nie jest wskazaniem do pilnej operacji. Co innego, gdyby nie mógł Pan ruszać stopą.Mrowienie i drętwienie to chyba tylko poboczne objawy, bo kolega pisał o bólu w całej nodze
Mnie się wydaje jak szpital/oddział jest wielospecjalistyczny, i leczy pełny zakres neurochirurgii czy ortopedii, ma typowo dwie kolejki – pacjentów pilnych i pacjentów stabilnych, w kolejce pilnych ma 200 osób, w stabilnych 1600, to z powodu bólu kręgosłupa nie może kogoś wrzucić na przód kolejki, chyba że jego stan bez pilnej operacji grozi trwałym kalectwem (czyli są objawy alarmowe). Może w monospecjalistycznych placówkach lub oddziałach typowo kręgosłupowych być krótsze czekanie, jakkolwiek na pewno prawie każdy się boi że jeśli poprawka nie pomoże idealnie to wina będzie nie tego który operował jako pierwszy tylko poprawiającego. W Rydygierze robią ciężkie wypadki kręgosłupowe i są tęgimi specjalistami od kręgosłupów, to chyba bez obaw że ktoś będzie miał pretensje za pomoc.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
22 listopada 2019 o 17:07 #66510Witam wszystkich,
Odebrałem dziś opis rezonansu z 15/10/2019.
Ogólnie czuję się dużo lepiej, nie biorę tabletek, wróciłem do pracy. Mam wrażenie że organizm sam sobie jakoś poradził. Niemniej proszę o ocene:NMR Kręgosłupa L-S Z-K
” Nie w pełni wygojone zmiany pooperacyjne tkanek miękkich przykręgosłupowych od strony grzbietowej po stronie lewej. Zmiany bliznowate pozabiegowe wewnątrzkanałowo układają się po stronie lewej worka oponowego i w lewym zachyłku bocznym. Miejscowe modelowanie worka oponowego. Tylne uwypuklenia pierścienia włóknistego związane z obniżeniem wysokości przestrzeni międzytrzonowej, z tylną protruzją elementów krążka międzykręgowego w linii pośrodkowej ok 3-3,5mm. Poza tym obraz bez istotnych różnic w stosunku do badania z dnia 09/04/2019″
Z góry dziękuję 🙂23 listopada 2019 o 20:58 #66517quote dawidpe” post=19196:Witam wszystkich,
Odebrałem dziś opis rezonansu z 15/10/2019.
Ogólnie czuję się dużo lepiej, nie biorę tabletek, wróciłem do pracy. Mam wrażenie że organizm sam sobie jakoś poradził. Niemniej proszę o ocene:NMR Kręgosłupa L-S Z-K
” Nie w pełni wygojone zmiany pooperacyjne tkanek miękkich przykręgosłupowych od strony grzbietowej po stronie lewej. Zmiany bliznowate pozabiegowe wewnątrzkanałowo układają się po stronie lewej worka oponowego i w lewym zachyłku bocznym. Miejscowe modelowanie worka oponowego. Tylne uwypuklenia pierścienia włóknistego związane z obniżeniem wysokości przestrzeni międzytrzonowej, z tylną protruzją elementów krążka międzykręgowego w linii pośrodkowej ok 3-3,5mm. Poza tym obraz bez istotnych różnic w stosunku do badania z dnia 09/04/2019″
Z góry dziękuję 🙂Co Ci mogę poradzić, to szybka nauka cichego kichania:) Podobnie z kasłaniem – jeśli czujesz, że zaraz kichniesz, to odginasz się do tyłu, spinasz pośladki i mięśnie miednicy (jakbyś bał się, że popuścisz przy kichnięciu), napinasz brzuch i zasłaniasz ręką usta i nos.
A najlepiej nie kichać:) Działa też mówienie – zacznij mówić szybko i głośno.
Mój organizm po operacji chyba podświadomie wyłączył kichanie, bo przez ostatnie 40 dni kichnąłem może 3 razy:).24 listopada 2019 o 21:56 #66539kichanie czy kasłanie w miarę opanowałem ( tylko w pozycji stojącej ). Najgorzej jest jak leże i kichnę czy kaszlnę ! Rozumiem że też nie wróciłeś do pełni zdrowia po zabiegu ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.