Prośba o poradę co robić i co zażniejsze dlaczego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Prośba o poradę co robić i co zażniejsze dlaczego
- Ten temat ma 82 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 weeks, 3 days temu przez
TomalS.
-
AutorWpisy
-
20 lipca 2023 o 08:20 #71670
Witam mam na imię Tomek
Mam 49lat
Problemy moje zaczęły się w 2018 roku od ogromnej rwy kulszowej do prawej nogi
Trzymało mnie ostry ból z godzinę
Potem powoli zaczęło puszczać
znaczy przez tydzień nie mogłem zrobić pełnego kroku jakieś lekki bóle itp
W życiu nie myślałem że to kręgosłup ale jak zacząłem poznawać problem zdałem sobie sprawę że choruje od 20 roku życia
Jak sobie przypomnę to zawsze miałem problemy z korzonkami jak tylko mi powiało plecy zawsze mnie zginało
Dzień dwa maści rozgrzewające i przechodziło myślałem że to mój urok
Sport tenis kort asfalt i kręgosłup dostawał w kość nawet nie wiedziałem o tym kto w latach 90 o tym myślał
Zawsze byłem głupi jak miałem coś przenieść wolałem wziąć więcej a krócej nieść teraz wiem że to błąd ale kto o tym myśli w wieku 20-30 lat
Ale do sedna
Po rwie w 2018 roku rezonans i załamka małe dzieci jak to juz nigdy bez sportu itp
wtedy poznałem wasze forum i dzięki bogu choć ja za dużo myślę jestem raczej słaby psychicznie
Oczywiście do neuro przepisał jakieś leki Dicloduo itp
Dwóch neurochirurgów jak sama nazwa operacja i po problemie
Z problemów bez bólu kręgosłupa lekkie osłabienie prawej nogi w porównaniu z lewą
powiedzmy 10% Słabsza
Uczucie podwiniętej skarpetki w prawej stopie i małe osłabienie czucia skórnego po zewnętrznej prawej kostki
Mam kolegę sportowca kazał mi jechać do fizjoklinika do Arka Sosnowskiego że to ostatnia nadziej Białych itd
Po wizycie o dziwo nie operować zawsze zdarzysz itd
Jestem z Białegostoku i jeździłem do niego przez dwa lata raz w tygodniu miałem w pracy taką możliwość zawsze coś było w warszawie do załatwienia choć to 200km
potem pandemia itd przestałem jeździć mój stan się nie pogarszał ale nie był idealny
Czasem mniej czucia czasem więcej ale jak to każdy mówił da się żyć to nie ruszać
Tu opis rezonansu i zdięcia
Attachments:
You must be logged in to view attached files.20 lipca 2023 o 08:21 #7167220 lipca 2023 o 08:21 #7167420 lipca 2023 o 08:25 #7167620 lipca 2023 o 08:27 #71678Główny wniosek przepuklina prawostronna L5-S1 do operacji może opadać stopa itp
Oczywiście wyżej też już słabo itd
Nie poszedłem na operację zaczęłam się oszczędzać itd
Ćwiczyć ruszać sie w domu wiecej chodzić a co najważniejsze pogodziłem sie z lekkimi odległościami które w zasadzie w niczym ni nie przeszkadzały
20 lipca 2023 o 08:31 #71679I tak minęło pięć lat szczęścia i radości że już będzie tak zawsze
Oczywiście miałem schudnąć itp ćwiczyć
Czasem ćwiczyłem a to przy 180cm – 112 kg a to 100 itp
Jak to mówię miało być jak nigdy a było jak zawsze
Jedno dużo zacząłem chodzić po pracy cały dzień prawie zawsze 10000 kroków
Dwa lata temu wiozłem rakietę do tenisa i o dziwo nic nie bolało a rzecz bym o wiele lepiej sie czułem
i to pewnie błąd nr1
Zacząłem tam sobie pykać raz na tydzień raz na dwa wciągnąłem sie
Po dwóch latach pomyślałem ze sie zapisze do ligi tenisa
I tak zrobiłem
Jak się przygotować zacząłem odbijak dwa razy w tygodniu plus basen dwa razy i coś pobiegać na bieżni i to pewnie błąd nr 2
Za dużo wysiłku za mało odpoczynku itd
Po jakimś odbijaniu po powrocie do domu złapał mnie ogromny skurcz mięśnia dwugłowego uda prawa noga po minucie przeszło i po złapaniu za mięsień
Ale ciągle ten mięsień bolał odpoczynek ale tu liga trzeba coś działać do kolegi na siłownie ma kumpla rehabilitanta biegaczy
Diagnoza od siedzenia w pracy osłabione pośladki i wszystko bierze na siebie mięśnie łud
Ćwiczyć pośladki
Rozciągać dwugłowy wiec rozciągam robię skłon z wyprostowaną nogą do przodu i pochylam plecy
Błąd nr 3
Ćwiczenie na pośladki robię plus znalazłem coś na necie przysiad belgijski i robię
A tu zong pośladki napięte piecze z góry pośladka itd
Błąd nr 4
Oczywiście zaprzestaje tenisa itp
naczytałem sie na internecie za napięte pośladki pewnie mięsień gruszkowaty drażni nerw kulszowy bo mam prądy w obu nogach do stopy od pośladka jak był bym podłączony do prądu a z zawodu elektryk choć nie wykonuje zawodu
byłem trzy razy na rehabilitacji dzień lepiej ale ogólnie to słabiej prąd w nogach pulsowanie
Robię rezonans po 5 latach
Attachments:
You must be logged in to view attached files.20 lipca 2023 o 08:31 #7168120 lipca 2023 o 08:32 #7168320 lipca 2023 o 08:32 #7168520 lipca 2023 o 08:33 #7168720 lipca 2023 o 08:47 #71689Z wniosków większość zmian identyczna z tym z przed 4 lat plus z przepukliny którą chcieli operować jest wypuklina czyli jakimś cudem zniknęła przepuklina
Natomiast stan na dziś
Ciągle pieczenie to lewej t prawej nogi to zapiecze pośladek to udo to strzeli do palca prąd to do kostki
Z leków Dicloduo , pregabalina oraz Neurowit rano i wieczorem
Bez leków było by o wiele gorzej
Objawów rwy brak znaczy test Objaw Lasegue’a
Chodzić mogę normalnie
Rehabilitacja nie pomaga nie mogę znaleść takiego elementu który by poprawiał mój stan
Znaczy co bym nie zrobił to gorzej ruch nasilenie objawów sztywnieją mi pośladki i pieką
leze niby lepiej ale jak wstanę to znowu posladki
spię normalnie ale to pewnie po lekach
jade samochodem zakręt zakuje w pośladku to lewym to prawym
Ogólnie mam sztywność placów i to całych jak wstaje po np siedzeniu przy komputerze to strzelają mi placy nie mogę sie pozbyć tej sztywności
Juz zgłupiałem co robić jakie leki na stan zapalny i co i jak ewentualnie wzmacniać
Np zrobiłem wczoraj 10 przysiadów pieczące pośladki i sztywniejsze itd
Proszę o jakieś rady z góry dziękuje
24 lipca 2023 o 09:02 #71700Witaj w klubie słabych psychicznie.
Ruchu to raczej sobie nie zarzucaj. Organizm podpowiadał Ci co możesz a co nie i często on wie najlepiej a nie rehabilitant.
Pytanie ile już miesięcy/tygodni męczysz się z obecnym nasilonym stanem?
To że obrazowo jest lepiej niż było to dobrze. Jest szansa że podrażniłeś korzenie i teraz kilka miesięcy się pomęczysz zanim wyciszysz. A to że przepukliny lubią się zmniajszać to nic nowego. Sam tak miałem (choć walczę dalej z innymi rzeczami).
Z badań jeśli dokucza Ci pieczenie możesz wykonać EMG nerwów. Byś musiał doczytać które nerwy bada się w tym celu (strzałkowy i coś tam jeszcze …) będziesz wiedział czy są w jakiś sposób uszkodzone? To też w odniesieniu do objawów sprzed wielu lat.
Z rehabilitacji unikałbym skłonów na tą chwilę żeby nie pogorszyć stanu. Tu raczej musisz patrzeć co Ci pomaga a co nie. Jeśli bezruch to się nie ruszaj przez kilka tygodni nic Ci nie będzie a zobaczysz czy jest lepiej.
24 lipca 2023 o 11:16 #71702Dzieki za odpisanie
Mecze się około miesiąca a od dwóch biorę diclo duo plus pragabine oraz witaminy rano i wieczorem
Naidziwniejsze że zaczęło się psuć od dosłownie dwudziestu przysiedów na wzmocnienie posladkow zrobily sie twarde jak kamien i zaczely mie piec jeden i drugi niby mam martwe posladki i wtedy mam przeciazone miesnie czworoglowe uda mogę przejcie i 5-10 km ale jak bym wszedł dwa trzy piętra po schodach nogą by mi wybuchła i nie wiem czy te uda czworoglowe i dwugłowe rozciągać czy wzmacniac pogubiłem się z tym wszystkim
A co dziwne pieczą bolą czy prądy mam w dwóch nogach zaczyna się od posladkow i idzie w dól z przodu z tyłu to palec środkowy tu duży jak by z wielu poziomów
Nie mogę tego ogarnąć a co najgorsze leki działają coraz krócej
24 lipca 2023 o 12:55 #71703Wyeliminuj czynnik drażniący i czekaj. Nie ćwicz, Chodź jeśli masz pewność że to Ci nie rozdrażnia. Odpoczywaj na leżąco kiedy możesz itd. Na pewno nie wierz w teksty typu “trzeba to rozćwiczyć”. Ile bierzesz pregabaliny i jaką dawkę?
24 lipca 2023 o 17:36 #71705Pragabaline 75 rano i wieczorem
24 lipca 2023 o 17:38 #71706Dzięki że odpisałeś gubię się z tym wszystkim 5 lat temu miałem duza przepuklina która promieniowała do prawej nogi teraz zniknęła choć reszta została nie mogę zrozumieć gdzie się pogubiłem
24 lipca 2023 o 17:41 #71707Nie powiem żebym jakoś ćwiczył choć jak zaczynałem coś czuć to ćwiczyłem i mi pomagało schudłem 18kg chodzę od groma 10-15 tys kroków ruszam się i nie mogę znaleźć elementu który mi pomaga leżę też źle plecy mi sztywnieją ruszam się posladki sztywnieją i pieką rozciągam plecy liby lepiej ale na chwilę rozciągam posladki itd
24 lipca 2023 o 17:46 #71708Czytałem twój opis temat i myślę że już dawno bym nie wyrobił nie ma w życiu nic gorszego jak brak wiedzy co i dlaczego
25 lipca 2023 o 12:52 #71722Dzisiaj już nie mogę tego ogarnąć a to zakuje kostka lewa a to prąd w udzie prawym a to palec w lewej nodze a to w prawej a to palec w ręce zakuje a to brzuch zapiecze i tak co dzień to gorzej to takie uczucie pieczenia kucia prądu itp a to kolano zapiecze nie mogę tego ogarnąć
25 lipca 2023 o 16:09 #71724Mogę Ci jedynie napisać że w cierpieniu nie jesteś sam. Ja mimo tego że od 3msc biorę 450mg pregabaliny + jakies przeciwbólowe to zbiera mi się na wymioty od bólu uda. Dziecko 3 lata mam wrażenie że nie zna ojca. Nie pobawię się z nim nawet nie pogadam bo mi ból ryje głowę i tylko o tym myślę. W pracy siedzę jak kołek, zaciskam żeby i myślę czy dotrwam za biurkiem do końca dnia, czy kolejnego dnia przyjdę czy nie dam już rady.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.