Prośba o zobaczzenie wyników mRI
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Prośba o zobaczzenie wyników mRI
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 10 months temu przez
taliju.
-
AutorWpisy
-
15 października 2020 o 16:18 #49021
Witam szanowne grono.Dwa dni temu zrobiłam prywatnie MRi odcinka lędzwiowego Po 4 dniach leżenia z bólem i stanem zapalnymgdzie wstanie z łózka wywoływało płacz z bólu zwlokłam się do lekarza prywatnego neurologa,Kazał zrobić Mri zrobiłam. Na drugi dzień zadzwonili z punktu gdzie robiłam badanie ( punkt bo pomieszczenie wynajęte tylko na rezonans mała recepcja wszystko obsługuje jedna osoba a wyniki wysyłają do lekarza z innego miasta do opisania) że lekarz powiedział że muszę powtórzyć badanie z kontrastem i muszę ponowne zapłacić 330zł i kiedy się zjawię.Spytałam z jakiego powodu kontrast bo jak za słabo widoczne wyniki to pójdę na lepszy Mri a jak lekarz zobaczył coś niepokojącego np podejrzewa nowotwór to proszę o informację żebym wiedziała co robić.Na drugi dzień zadzwoniłam ale powiedziano mi tylko że w ciągu tygodnia otrzymam opis na maila i lekarz napisze czemu zaleca kontrast.. Boję się kontrastu dla mnie to ostateczność i jeżeli już to w warunkach szpitalnych gdzie wrazie reakcji anafilaktycznej otrzymam fachową pomoc. Ale zmierzając do sedna czekam na opis i panikuję dlatego mam prośbę czy komuś z Państwa mogę wysłać wyniki? Są na płytce z jakimś programem do odczytu i nie wiem jak tu wysłać pojedyncze zdjęcia 🙁
18 lat temu miałam operację usunięcia jednego wysuniętego dysku i do tej pory w miarę funkcjonowałam ale teraz mnie po całości pokręciło 🙁16 października 2020 o 06:14 #67812Kontrast do rezonansu nie jest tak szkodliwy jak ten do tomografii. Miałam MRI z kontrastem i nie miałam żadnych sensacji oprócz odczucia ciepła w żyle, do której był podany. Jesteś alergikiem, masz niewydolność nerek? Możesz wkleić obrazy z rezonansu, ale tutaj nie ma lekarzy, tylko zwyczajne osoby po różnych kręgosłupowych przejściach.
Za tą wiadomość podziękował(a): taliju16 października 2020 o 08:36 #67813Dostałam dziś wynik, co z tym moim kręgosłupem robić ? Boli masakra 🙁
Rezonans Magnetyczny: MRI KRĘGOSŁUP LĘDŹWIOWO – KRZYŻOWY (L-S) (Nr.
3932/10/20)
Data: 12/10/2020 – Priorytet: Normalny
Sprzęt: APERTO LUCENT 0,4T
Opis
Badanie RM odcinka L/S kręgosłupa wykonano w sekwencjach FSE w obrazach T1 i T2 zależnych oraz
STIR w przekrojach osiowych, czołowych i strzałkowych.
Dane kliniczne: Wypadnięcie dysku S/L
Lordoza lędźwiowa spłycona. Niewielkie prawoboczne wygięcie odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
Częściowa dehydratacja krążków międzykręgowych Th12-L2, L5/S1, całkowita L4/L5. Niemal całkowicie
zniesiony krążek międzykręgowy L4/L5, na tym poziomie nierówności blaszek granicznych trzonów
kręgów i zmiany o typie Modic II.
Trzon kręgu L1 o zmienionym sygnale głównie w części lewobocznej: wysoki sygnał w obrazie T2
zależnym oraz STIR i niski obraz w obrazie T1 zależnym – zmiany o typie Modic I. Bliższa część lewego
mięśnia lędźwiowego większego obrzęknięta, na poziomie trzonu kręgu L1 najbardziej zatarta tak jak i
pozostałe tkanki miękkie w tej okolicy – podejrzenie zmian zapalnych, wskazane wykonanie badania z
kontrastem.
Zmiany o obrazie Modic I widoczne są w przednio-górnej części trzonu kręgu L2 i przednioprawobocznej
części trzonu Th12.
Przy tylno-dolnym zarysie prawego stawu międzywyrostkowego na poziomie L1/L2 widoczna
przestrzeń płynowa 14mm.
Na wysokości L1/L2 bez cech uwypuklenia krążka międzykręgowego, bez cech konfliktu korzeniowego.
Na wysokości L2/L3 uwypuklenie krążka międzykręgowego w niewielkim stopniu modeluje worek
oponowy, miernie zwęża otwory mk, bez cech konfliktu korzeniowego. Zmiany na tym poziomie
nasilone przez zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych i pogrubiałe więzadła żółte.
Na wysokości L3/L4 niewielkie uwypuklenie krążka międzykręgowego bez istotnego modelowania
worka oponowego. Na tym poziomie worek oponowy modelowany głównie przez osteofity tylnych
krawędzi trzonów kręgów oraz znaczne zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych i
pogrubiałe więzadła żółte – wymiar AP worka oponowego ok. 8mm, powoduje zwężenie zachyłków
bocznych kanału kręgowego, modeluje korzenie nerwów L4. Otwory mk miernie zwężone, bez cech
konfliktu korzeniowego.
Na wysokości L4/L5 uogólniona wypuklina krążka międzykręgowego z cechami niewielkiej pjm
modeluje worek oponowy, powoduje zwężenie zachyłków bocznych kanału kręgowego. Na tym
poziomie zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych, masywne w prawym, które
powodują dodatkowe modelowanie worka oponowego. Otwory mk zwężone, bez cech konfliktu
korzeniowego.
Na wysokości L5/S1 uogólniona wypuklina krążka mk z centralną pjm miernie modeluje worek
oponowy, otwory mk zwężone, głownie lewy, cechy modelowania korzenia lewego nerwu rdzeniowego
L5. Na tym poziomie znaczne zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych, masywne w
prawym. W przedniej części trzonu L5 zmiany o typie Modic I.
Widoczny w badaniu odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowym sygnale.
\
Dokument podpisany przez: specjalista w dziedzinie: radiologia i diagnostyka obrazowa Mateusz Zieliński
(PWZ: 2780528)
Dokument opatrzony bezpiecznym podpisem elektronicznym.16 października 2020 o 10:21 #67814Ile masz lat jeśli można wiedzieć?
Wydaje mi się, że powinnaś zdecydować się na kontrast i wyjaśnić charakter stanu zapalnego. W razie gdyby to było coś poważniejszego możesz sobie bardzo zaszkodzić zabegami fizjo, które pewnie powinnaś mieć ze względu na to zapalenie. A przede wszystkim pokaż badanie jakiemuś sensownemu lekarzowi. I jak Cię boli, promieniuje do nogi wzdłuz nerwu czy masz miejscowy ból? Sporo masz zwyrodnień, to wszystko może boleć.16 października 2020 o 13:33 #67815Witam,mam 48 lat. Niedawno zdiagnozowana celiakia podejżewam że mam ją od dawna bo miałam straszne niedobory d3 i b12 których nie mogłam podnieść suplementacją dopiero jak przeszłam na dietę udało się podnieść np. d3 miałam 8 gdzie norma zaczyna się od 40 tu.Znalazłam dziś mri 3T w swojej miejscowości i mam zamiar się zapisać
16 października 2020 o 18:35 #678163T nie zastąpi kontrastu. Znam kogoś kto został źle zdiagnozowany przez to, ze właśnie kontrastu mu nie podano, więc przemyśl jeszcze sprawę. Pewnie i zwyrodnienia mogą mieć z celiakią dużo wspólnego, miałaś gorsze wchłanianie wiele lat, ale może to się da odwrócić przy prawidłowej diecie. Jest duże forum dla osób z celiakią, może tam ktoś Ci podpowie coś więcej.
Za tą wiadomość podziękował(a): taliju22 października 2020 o 11:41 #67821Jeżeli podajesz normy np.d3 to staraj się podawać również jednostki. Jest to bardziej czytelne, oraz może być pomocne gdyby jakiś obcokrajowiec przeglądał forum.
10 listopada 2020 o 05:59 #67895Witam, nie odzywałam się bo pokręciło mnie tak że nie byłam wstanie się ruszyć dosłownie,ani wstać ani nawet przekręcić się na bok ,każda próba zmiany pozycji mnie tak bolała że nie było szans.Nie będę się rozwijała i opisywała problemów z tym żeby trafić na izbę przyjęc do szpitala ale wkońcu dzięki pomocy przyjaciółki i prywatnym transportem medycznym zawieziono mnie na KOR ,tam 2 neurochirurgów neurolog lekarz ogólny i stwierdzili że to nic operacyjnego raczej ŁZS lub RZS ,na szczęście zatrzmali na obserwacyjnym dali kilka kroplówek z tramalem lekiem zwiotczającym mięśnie i sterydami i po dobie z kawałkiem już mogącą ledwo bo ledwo ale się poruszać wypisali ze skierowaniem do reumatologicznego szpitala. Wymaz wynik i jestem od ponad dwóch tyg na reumatologi ,jeszcze bez diagnozy 🙁 Miałam MRI z kontrastem :)))))) Przeżyłam bez zupełnie jakichkolwiek odczuć negatywnych -zupełnie co innego niż na tk z kontrastem !!! Dziękuję tu przy okazji za wsparcie w moim lęku. Czekam na wyniki które mają dotrzeć dziś lub w czwartek i wyjaśnić co jest . Myśle że właśnie coś z tego co podejrzewali na izbie lub to co ja podejżewam juz sama czyli ZZSK. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Zdrowia Wam życzę .
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 listopada 2020 o 11:49 #67898Czyli leżysz dwa tygodnie w szpitalu bez diagnozy? Tylko czasem zrobią Ci jakieś badanie. Czy ja coś źle zrozumiałem?
Z tym ZZSK to nie jest taka prosta sprawa. Czasem to można mieć, a nie koniecznie będzie widoczne na obrazie. W RTG jest widoczne jak już jest stan zaawansowany.21 listopada 2020 o 20:23 #67951Hej wszystkim.już w domku.Z diagnozą . Łuszczycowe zapalenie stawów postać osiowa . Łuszczycę mam krostkową od kilku lat czasem się pojawia na dłoniach stopach po maściach znika na dłuższy lub krótszy czas.Nie myślałam że może zaatakować kręgosłup i stawy krzyżowo biodrowe… Oczekiwanie na wynik mri trwało dłużej dlatego że reumatologiczny nie ma swojego mri i wieźli mnie do innego szpitala. Dziękuję za wsparcie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.