[ Prośba ] Używanie polskich liter we wpisach
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Inne › [ Prośba ] Używanie polskich liter we wpisach
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years temu przez
emem.
-
AutorWpisy
-
21 października 2014 o 08:10 #48025
Mam do Was prośbę: jeśli tylko możecie (macie sprzęt, który na to pozwala, i nie mieszkacie w kraju w którym nie używa się komputerów/tabletów/smartfonów bez polskich znaków), to używajcie w wypowiedziach polskich znaków. Wypowiedź bez nich czyta się o wiele dłużej i gorzej. Staram się w miarę możliwości poprawiać wszystkie takie wypowiedzi, ale jeśli jest ich dużo to jest to syzyfowa praca. Czasami przez brak polskich liter po prostu się nie ma ochoty czytać długiej wypowiedzi.
Nie chciałem tego robić, ale jednak zamieszczę muzyczną wersję tej prośby:
Dziękuję w imieniu wszystkich czytających i pozdrawiam serdecznie 🙂
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: emem, tomek, aiga25, perszing3721 października 2014 o 10:50 #55544hahaha piosenka rewelacyjna 😉
Masz 100% racji, co do polskich znaków. Dużo łatwiej się czyta jeżeli takie występują. Nie trzeba np. 2 razy zdania czytać, żeby dokładnie zrozumieć jego sens.
Postaram się również poprawiać wpisy, które z różnych powodów nie mają polskich liter.
Mi się zdarza nie używać, gdy odpisuję z tableta lub komórki, ale teraz postaram się to zmienić 😉
Jeszcze proponuję jak już admini i moderatorzy mają coś zmieniać, to jeszcze błędy ortograficzne, bo niektóre kłują w oczy 😉 Ale to już takie mniej istotne.
PozdrawiamHidden
P.S. Czy da się zmienić TEMAT (bo posty to łatwa sprawa, jest edytuj i to wystarczy), który zawiera błędy? np. TEMAT: Odcinek ledzwiowy kregoslupa – uszkodzenie dysku – mam kliknąć moderuj, później zmienić znaki i tyle? Zostanie na swoim miejscu tak? Sorry, ale nie robiłam tego jeszcze, a nie chcę przypadkiem usunąć wątku 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 października 2014 o 11:21 #55545Hidden
Tak, wystarczy wpisać w polu “Nowy temat” nowy temat, i zaznaczyć opcję “ustaw temat dla wszystkich odpowiedzi”. Jeśli się dodatkowo chce przenieść do innego działu, to trzeba wybrać jaki to ma być dział.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 października 2014 o 12:17 #55546W moim przypadku niestety jestescie skazani na czytanie bez polskich znakow :blush: ,prosze o wybaczenie :cheer: :cheer: :cheer:
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 października 2014 o 14:35 #55547@Aiga25 – ja przyznaję, że myli mi się często które słowa pisze się oddzielnie a które razem :blush:
Ale pozostałe błędy, interpunkcję, brak polskich liter, mało przejrzyste wyniki rezonansów itd. staram się korygować na bieżąco. Czasem łatwiej mi dodać do czyjejś wypowiedzi polskie litery i ją dopiero wtedy przeczytać niż domyśleć się o co autorowi chodziło z tekstu bez polskich znaków. Jak ktoś pisze krótki tekst to jeszcze nie ma dużego problemu, ale jak ktoś pisze pierwszy post na forum, na kilkadziesiąt linijek, bez polskich znaków, to trzeba znaleźć dużo chęci żeby to jakoś przeczytać
@tomek – oczywiście w Twoim przypadku to zrozumiałe 🙂- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): tomek23 października 2014 o 11:33 #55601Drodzy forumowicze,
jeszcze jedna prośba, którą zgodnie z Netykietą (czyli zbiór zasad przyzwoitego zachowania w Internecie, swoista etykieta obowiązująca w sieci) powinno się przestrzegać pisząc wypowiedzi np. na forum.Nie używajcie DUŻYCH LITER w wypowiedziach. Jest to uznawana jako krzyczenie, krzyk.
Jeżeli koniecznie chcecie coś zaznaczyć, pokazać, że to jest ważne – zawsze można
pogrubić, podkreślić lub pochylić tekst.Proszę o stosowanie zasad w tym wątku omówionych.
Pozdrawiam 🙂- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, bonzo24 października 2014 o 23:04 #55628Zmieniłam temat na bardziej rozszerzony niż tylko o używaniu polskich znaków 😉
Natykieta – zasady oraz wskazówki porozumiewania się i konwersacji w Internecie:) W linku szczegóły:
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Netykieta- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4212 listopada 2014 o 22:36 #55691Mam jeszcze taką propozycję, że wymienionych wyżej zasad nie stosujemy dodatkowo dla osób:
1) z niedowładem rąk, mocno utrudniającym pisanie na klawiaturze,
2) z innymi poważnymi schorzeniami neurologicznymi utrudniającymi pisanie,
3) z brakiem jednej ręki,
4) dla osób niewidomych, korzystających przy komputerze z urządzeń do rozpoznawania mowy i przetwarzania na tekst oraz odczytywania teksty. Co prawda portal nie jest wcale dla takich osób przystosowany (a uwierzcie mi, że są takie osoby, i np. zdarzyło mi się brać udział w rozmowie poprzez pisanie z osobą z innej części świata, która dopiero po jakimś czasie poprosiła o precyzyjniejsze wysławianie się, ponieważ korzysta z zestawu do odczytywania treści / pisania z mowy), ale gdyby jednak zdarzyło się, że ktoś taki chciałby napisać post na forum to oczywiście nikt nie będzie miał pretensji o błędy w pisowni i gramatyce (jakkolwiek ta niewidoma osoba z którą rozmawiałem poprzez pisanie, nie robiła praktycznie żadnych błędów – być może program rozpoznający mowę dla takich osób odczytuje rozpoznaną treść przed opublikowaniem).
Dysgrafia, dysleksja, dysarytmia, i inne ciekawostki mnie nie przekonują. Już wolę, żeby ktoś pisał z błędami, niż żeby nie używał polskich liter wcale.
Tymi prośbami nie zmuszam do używania polskich znaków – po prostu informuję, że bez polskich znaków tekst jest tak mało czytelny, że trzeba dużej chęci aby go przeczytać, więc może zdarzyć się, że ktoś napisze długi tekst o poważnych problemach i z konkretnymi pytaniami, ale nie użyje polskich znaków, interpunkcji, małych ani dużych liter, podziału na akapity, akurat żaden z moderatorów nie będzie miał chęci tego poprawiać, i całość skończy się brakiem jakiejkolwiek odpowiedzi z powodu niechęci do czytania czegoś na czym można sobie połamać język i czytać po trzy razy zanim się człowiek domyśli co dane słowa w danym kontekście przypuszczalnie oznaczają i jaki jest w związku z tym sens zdań.
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękowali: blondyna, perszing37, aiga253 listopada 2014 o 10:24 #55694Ja uważam, że oprócz osób, które wymienił @użytkownik w punkcie 1, 2, 3 i 4 oraz zagranicznych forumowiczów, cała reszta powinna starać się używać znaków pl, ogólnie do netykiety się stosować.
Być może dzięki temu osoba, która może pomóc odpowie chętniej na Wasze posty.Ponadto błędy ortograficzne, pomyłki w słowie są podkreślone na czerwono i przecież wystarczy kliknąć i poprawić, bo podpowiada właściwie słowo.
Czasami nawet najlepszym zdarzy się błąd. Niemniej starajmy się dbać o wygląd forum i kulturę pisania 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękowali: blondyna, perszing378 marca 2015 o 21:34 #56643Witam,wiem że czytanie moich postów jest ciezkie ale nie mogę ustawic polskich znaków jeżeli może mi ktoś na privo napisać jak mogę to zrobić będę wdzięczna, siedzę teraz tylko w telefonie i przyznam że po prostu jest do bani.dzięki
8 marca 2015 o 23:36 #56644@blondyna – spoko. Jesteś po operacji, albo między operacjami, jesteś chora, nikt się nie upomina żebyś używała polskich liter. Piszesz krótkie wiadomości – możemy je szybko poprawić. Gorzej jak ktoś zupełnie zdrowy rejestruje się na forum, i w pierwszej, długiej wiadomości pisze bez polskich liter, albo jeszcze gorzej: dodatkowo bez kropek, przecinków, dużych liter, tak że nie wiadomo gdzie się kończy jedno zdanie a gdzie zaczyna kolejne. Jak ktoś tak niestarannie przepisuje opisy swojego MRI, i ogólnie nie przywiązuje żadnej uwagi do tego jak pisze, to ciężko przywiązywać jakąkolwiek uwagę do tego co taka osoba napisze.
Za tą wiadomość podziękował(a): blondyna9 marca 2015 o 22:39 #56661Wielkie dzięki, chociaż tym nie będę się denerwować. Ogólnie to się denerwuję całą ta operacją bo sporo w życiu przeszłam a teraz się denerwuje bo miało to szybko pomóc a się wydłużyło. Muszę przyznać, że sama znalazłam szpital i lekarzy. Sporo się na starałam. Każdy kto jest ciężko chory wie ile trudności jest przed każdym zajęciem które nas czeka i ile nerwów tracimy kiedy pojawia się problem. A ja z całej siły próbuję żyć normalnie i wtedy każdy od “zdrowej” osoby wymaga więcej. Jak będę po drugim etapie opisze wszystko co było nie tak. Ale jeżeli wybiera się ktoś do Olsztyna na neurochirurgię do kliniki to proponuję się zastanowić.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 marca 2015 o 00:10 #56664No staramy się nie być tu po to żeby dodatkowo denerwować chorych 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): blondyna28 marca 2015 o 20:54 #57018Podepnę się do wątku ze swoją prośbą. Nawet jeśli już była, to nie zaszkodzi poprosić ponownie. Ludzie, poprawiajcie literówki, bo czasem nie daje się czytać postów. Nie wiem, może Wam to nie przeszkadza, ale ja męczę się czytając, nie rozumiem co czytam, i w ogóle, odechciewa się czytać. Pod swoimi postami mamy opcję ‘edytuj’, korzystajmy z niej gdy zauważymy, że natrzaskaliśmy błędów czy literówek. Tym bardziej, że system podkreśla na czerwono wszelkie potknięcia językowe. Może jestem czepialska, może szukam dziury w całym, ale lubię dbałość o ojczysty język 🙂
Dziękuję za przychylenie się do mojej prośby 😀Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, blondyna - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.