Proszę o interpretacje MR- odcinka lędźwiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Proszę o interpretacje MR- odcinka lędźwiowego
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years temu przez
hanah.
-
AutorWpisy
-
11 marca 2012 o 15:20 #47557
Witam, mam 28 lat jestem po 5 operacjach kręgosłupa z powodu skoliozy, Bardzo prosze o chociaz krótką interpretacje moich wynikow rezonansu odcinka lendźwiowego bo ten niepokoi mnie najbardziej chociaz i reszta nie brzmi miło.. wykonuje prace siedzącą..kręgosłup boli bardzo..od jakiegos czasu wlasciwie nie dam rady siedziec przez przerazliwy bol dolu kregoslupa i kosci ogonowej do tego mam ciagle bole nog jakby bardzo bolesne zakwasy
Esowata skolioza th/l/s. Trzony th11-l1 o nietypowej budowie , wydluzone w wymiarze cranio-caudalnym. Nietypowa budowa przedziału tylnego kregosłupa do poziomu L3 wyrostki kolczyste zniekształcone. Krążki m-kręgowe TH12/L1, L1/2 z cechami dehydratacji, o obnizonej wysokosci. Kanal kręgowy w odcinku przejsciowym TH/L znacznie poszerzony. Torbielowate przestrzenie okolokorzeniowe na poziomie Th12 po stronie prawej, na poziomie L2/L3 , L3,L4 p stro lewej odpowiadajace najpewniej nerwowłókniakom. Drobne centralne lateralizująca na str prawą wypukliny krążka międzykręgowego L3/L4, L4/L5 z modelacją worka oponowego i przewęzeniem prawego otworu m-kręgowego.12 marca 2012 o 17:22 #51129Cześć
W której części nóg masz te bóle ? Są symetryczne ? Stałe, czy głównie przy siedzeniu ? Inne pozycje przynoszą ulgę ?
Tutaj możesz sprawdzić unerwienie:
i przez to mniej więcej dojść do tego, z którego poziomu biorą się bóle.Jeśli miałaś robione wcześniej rezonanse odcinka lędźwiowego, to najlepiej gdyby lekarz porównał obecny rezonans z poprzednim (sprzed pojawienia się objawów), to by prawdopodobnie dało najszybszą odpowiedź na pytanie skąd dokładnie pochodzą bóle.
Na podstawie opisu można sobie najwyżej mniej więcej wyobrazić to, co masz na zdjęciach na płytce CD, i to niezbyt dokładnie (nie są podane żadne wymiary itp). Lekarze raczej nie bazują na opisie, tylko na objawach (szczegółowych -> “bóle nóg” to nie jest szczegółowy objaw) i na tym co widać na zdjęciach.
Jeśli podasz dokładniej jakich partii nóg to dotyczy, to można jedynie spróbować zgadnąć po rysunku wspomnianym wyżej, co te objawy powoduje.
Pozdrawiam
PS. Są takie zasady na forum, że forum nie może służyć jako pierwsza lub wyłączna diagnoza – może służyć jako uzupełnienie, więc przede wszystkim najlepszym wyjściem będzie wizyta u lekarza (ktoś zlecił wykonanie tego MRI, czy zrobiłaś na własną rękę ?)
12 marca 2012 o 18:01 #51130witam, dziękuję za odpowiedz.Dzisiaj miałam wizytę u neurologa celem interpretacji badań jednak ten nie mogł zbyt wiele powiedziec i wyslal mnie do neurochirurga gdzie musze wrocic jutro bo lekarz chce sie skonsultowac z drugim neuroch…każdy rezonans miałam jak najbardziej zlecany przez lekarza prowadzącego… odcinka lędzwiowego byl robiony po raz pierwszy wiec nie mam z czym porownac;)Jezeli chodzi o bol nog nokuczaja mi chyba najbardziej od kolana w dół sa raczej stale i pozycja w jakiej sie znajduje nie ma wpływu na intensywnosc, strasznie boli tez mnie pupa..
Pozdrawiam12 marca 2012 o 18:15 #51131A od kolana w dół którą częścią nogi ? Promieniuje do palców, czy od kolan do stóp ? Mnie np. z L5/S1 szło tyłem łydki, osobie z którą niedawno rozmawiałem z L3/L4 przodem nogi. Najłatwiej jest chyba rozróżnić po palcach, jeśli promieniuje do którychś konkretnych.
Dziwne, że neurolog nie potrafił nic powiedzieć na podstawie zdjęć i badania. Może brak doświadczenia w kręgosłupach akurat u tego lekarza, albo objawy się nie zgadzają z rezonansem.
Przy okazji – od kręgosłupa mogą być co najmniej 3 rodzaje bólu – powierzchniowy spowodowany zmianami wokół nerwów, głęboki/mięśni spowodowany zmianami wokół nerwów, i mięśni, spowodowany postawą kompensacyjną (ten ostatni raczej od pośladków w górę) <- to takie moje spostrzeżenia z własnych doświadczeń. Lekarz przy badaniu też to musi rozróżnić. I nie jest tak, że ból musi iść na całej długości pokazanej na rysunku. Może np. występować w łydce i stopie, albo w plecach+łydce+stopie, albo inne warianty - po prostu w pewnych odcinkach a nie na całej długości.12 marca 2012 o 19:38 #51132Powiem szczerze ze przy takim natężeniu bólu to juz cięzko powiedziec bardziej skupia sie to na tyle łydek w udach tez pobowela jednak nie tak bardzo Sa to raczej bole mięśniowe bardzo podobne do ostrych zakwasów..Mam nadzieje ze jutro po konsultacji z drugim neurochirurgiem dowiem sie wszystkiego…co dalej robic z moim kręgosłupem…bo nie da sie funkcjonowac z takim bolem….Dodatkowo na zdjeciu rtg z lipca kosc ogonowa jest najprawdopodobniej złamana jednak lekarz powiedzial tylko ze od tamtego czasu jest juz na pewno ok…wydaje mi sie ze zdjecie nalezy powtorzyc bo przeciez nigdzie nie upadlam no chyba ze przy “wygłupach” z dziecmi co jest malo prawdopodobne…
12 marca 2012 o 20:28 #51133teoretyzuję, że to złamanie i ew. problemy w obrębie odcinka krzyżowego tłumaczyły by bóle pośladków. tu jest dokładniejsze rozmieszczenie dermatomów:
http://d7c2b0wpljtwf.cloudfront.net/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/e-anatomy/spinal-cord-illustrations/spinal-nerve-dermatome-anatomy-schematic/2344869-1-eng-GB/spinal-nerve-dermatome-anatomy-schematic_medical512.jpg
wynika z niego, że pośladki to głównie odcinek Sx. Przy ucisku na wyższych poziomach nie miałem nigdy bólu całych pośladków, tylko uczucie że ból którędyś przebiega przez pośladek w dół.do tego ucisk na którymś z wyższych poziomów mógłby tłumaczyć ból łydek.
zaznaczam, że tak jak w podpisie – nie jestem lekarzem, i tylko teoretyzuję na podstawie ogólnodostępnych informacji.
też mam nadzieję, że neurochirurg powie Ci już coś konkretnego. trzymam kciuki.
13 marca 2012 o 14:43 #51139Witam jestem po wizycie… upewnilam sie w tym ze mam złamana kosc guziczną, ktora musze pokazac ortopedzie bo neurochirurdzy juz tego nie robia ale twierdza ze najlepiej ta czesc usunac..jesli chodzi o zmiany pozostale to jeszcze nie sa niebezpieczne bol powoduje cala skolioza…tylko jak zyc z takim bolem…mimo wszystko z koncem marca wybieram sie do prof w stolicy.
pozrdrawiam13 marca 2012 o 17:10 #51140Po “naprawie” kości guzicznej dolegliwości z wyższych poziomów (czyli ból nóg) mogą się zmniejszyć/zniknąć, jeśli najpierw wystąpił ból pośladków a potem nóg, bo możesz przybierać postawę kompensacyjną w której wyższe zmiany powodują większe objawy niż wykazuje statyczne MRI. Póki co – dobrze że masz jakąkolwiek diagnozę i badania, od czegoś trzeba zacząć.
Przy okazji zapytam – kość guziczna/kość krzyżowe są robione jako osobne RTG, czy wychodzą ładnie na RTG odcinka lędźwiowego? Też mnie coś niżej czasem nieźle “strzyka”, i nie wiem czy to kręg przejściowy L5/L6 który nie jest ujmowany w badaniu MRI, czy coś niżej.
Pozdrawiam13 marca 2012 o 18:35 #51141Witam,odnosnie pytania to kość guziczna, krzyżowa robiona jest na jednym zjeciu RTG całego kręgosłupa..widoczna na tym robionym bokiem.Teraz pytanie czy nie lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie świeżego zdjęcia RTG.(tylko teraz czego?miednicy?)Jeżeli chodzi o bóle tych partii, to najpierw pojawił się ból pośladków.Teraz pewnie pozostanie mi długie oczekiwanie do poradni ortopedycznej…i ciekawi mnie czy w ogóle operują takie przypadki czy pozostawiają same sobie w “zgodzie ” z bólem.
P.S Podobnie jak u Ciebie zdarzają się u mnie “strzykania” w dole :angry:
Pozdrawiam13 marca 2012 o 19:06 #51142quote użytkownik” post=2297:Przy okazji zapytam – kość guziczna/kość krzyżowe są robione jako osobne RTG, czy wychodzą ładnie na RTG odcinka lędźwiowego? Też mnie coś niżej czasem nieźle “strzyka”, i nie wiem czy to kręg przejściowy L5/L6 który nie jest ujmowany w badaniu MRI, czy coś niżej.
PozdrawiamKość krzyżowa, guziczna i odcinek lędźwiowy „w komplecie” ładnie wychodzą w projekcji bocznej i najlepiej jak pacjent jest odpowiednio przygotowany: na czczo i odgazowany (np. espumisanem w dniu poprzedzającym badanie), a najlepiej po lewatywie (w praktyce często jest mocno „zagazowany”).
W projekcji ap, czyli przednio-tylnej kości krzyżowej i guzicznej nie da się ująć na jednym rentgenogramie: w przypadku kości krzyżowej wiązka promieni pada skośnie od strony głowy, natomiast kość guziczna w projekcji ap jest widoczna, kiedy wiązka promieni pada skośnie od strony stóp pacjenta.
Na zdjęciu ap lędźwiowego kość krzyżowa oczywiście jest widoczna, ale ze względu na prostopadły kąt padania promieni nie wychodzi tak „przejrzyście”, jak przy skośnym promieniu.
Poza tym kość krzyżową można uwidocznić także w projekcji osiowej na siedząco w pochyleniu do przodu.
Trochę mnie dziwi, że w badaniu MRI nie zostaje u Ciebie uwidoczniony kręg przejściowy, gdyż z zasady powinno się obejmować cylindrem oprócz całego lędźwiowego także przynajmniej fragment kości krzyżowej.
13 marca 2012 o 19:14 #51143quote hanah” post=2298:Teraz pytanie czy nie lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie świeżego zdjęcia RTG.(tylko teraz czego?miednicy?)Jeżeli chodzi o bóle tych partii, to najpierw pojawił się ból pośladków.Teraz pewnie pozostanie mi długie oczekiwanie do poradni ortopedycznej…i ciekawi mnie czy w ogóle operują takie przypadki czy pozostawiają same sobie w “zgodzie ” z bólem.
P.S Podobnie jak u Ciebie zdarzają się u mnie “strzykania” w dole :angry:
PozdrawiamMyślę, że chyba nie ma co na własną rękę wykonywać jakiegokolwiek RTG, chyba że zleci Tobie je lekarz. I jeśli już będzie Ciebie kierował na RTG, to raczej samej kości guzicznej -z tego, co się orientuję. zdjęcia miednicy wykonuje się przy podejrzeniu patologii w obrębie talerzy biodrowych czy stawów krzyżowo-biodrowych.
Jeśli chodzi o operacje kości guzicznej – nie słyszałam, żeby kość guziczną operowano, ale może się mylę.
13 marca 2012 o 19:16 #5114414 marca 2012 o 08:32 #51145Dzisiaj to juz prawie nie siedze i nie stoje…mam nadzieje ze uda mi sie zalatwic w przyspieszonym tempie ortopedę, nie wyobrazam sobie zyć długo z takim bolem…nie dosc ze kręgoslup to i jeszcze ta kość..:evil: 👿 A ciągłe baranie mocnych prochów tez nie jest wyjściem..przeciez muszę wrocic do pracy i to szybko!!
Pozdrawiam i dziękuję -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.