Proszę o interpretację mri kręgosłupa szyjnego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Proszę o interpretację mri kręgosłupa szyjnego
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
25 kwietnia 2016 o 07:06 #48313
Witam wszystkich
Od ponad m-ca mam ciągły ból głowy. Przy czym ból ten promieniuje po prawej stronie, od karku – szyi aż po “czubek” głowy, wrażenie jak by coś wypychało oko od środka.
Ból nasila się zwłaszcza po pochyleniu głowy do przodu, Po za tym, boli mnie prawa ręka, po wewnętrznej stronie, takie pieczenie, mrowienie, prądy, drętwieje mi kciuk i palec wskazujący.
Nie mogę utrzymać długopisu, nie mówiąc o czymś drobniejszym.
Proszę o interpretację MRI, jak wy to widzicie koledzy i koleżanki.
MRI szyja:
Odprostowanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego.
Na poziomie C3/C4 widoczna jest dwuboczna przepuklina krążka międzykręgowego która wraz z
osteofitami tylno-bocznych krawędzi trzonów sąsiadujących kręgów uciska worek oponowy i
zwęża nieznacznie lewy oraz bardzo wyraźnie prawy otwór m/k uciskając prawy korzeń C4.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna przepuklina krążka
międzykręgowego która wraz z osteofitami tylno-bocznych krawędzi trzonów sąsiadujących
kręgów uciska worek oponowy i prawy korzeń C6 oraz zwęża umiarkowanie prawy otwór
międzykręgowy. Lewy otwór m/k na opisywanym poziomie jest nieznacznie zwężony przez
osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonów C5 i C6, modelują one korzeń brzuszny lewego nerwu
C6.
Krążek m/k C5/C6 wykazuje degeneracyjne obniżenie wysokości.
Na poziomie C6/C7 widoczna jest pośrodkowa przepuklina krążka międzykręgowego uciskająca
worek oponowy.
Na obrazach w płaszczyźnie strzałkowej uwidoczniła się dokanałowa przepuklina krążka
międzykręgowego Th2/Th3 uciskająca worek oponowy.
Zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów C3-C6 w postaci osteofitów ich przednich i tylnobocznych
krawędzi.
Pozdrawiam25 kwietnia 2016 o 10:17 #59411Witaj
Objawy do ręki wyglądają na ucisk korzenia C6 opisanego w MRI. Miałem w zeszłym roku przez kilka miesięcy bardzo podobne objawy, miałem rehabilitację odc. szyjnego, problemy z utrzymaniem czegoś kciukiem póki co się wycofały (tak jak piszesz nie dało się wielu rzeczy zrobić, choćby napisać smsa kciukiem czy utrzymać czegoś dłużej niż przez chwilę w prawej ręce, tudzież podnieść monet prawą ręką). Za to szyja ogólnie nadal boli, staram się jej za bardzo nie zginać, ciężko coś w pochyleniu głowy robić.
Oprócz MRI ważne są badania neurologiczne, obejrzenie MRI przez lekarza-specjalistę i decyzja lekarza co dalej z fantem robić.
Podawałem kiedyś odnośnik do prezentacji w j.polskim dot. kręgosłupa szyjnego gdzie jest dokładniejszy opis – https://prezi.com/a7-zuc4_jax-/untitled-prezi/
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur26 kwietnia 2016 o 15:59 #59431Witam
Jestem trochę zaniepokojony, prawa ręka słabnie w oczach, wrażenie jakbym nie miał bicepsa, i czucia w barku. Czy iść z tym do neurologa czy do neurochirurga, jeden i drugi terminy na sierpień-wrzesień, a może wydać trochę i iść prywatnie (chyba że nie ma się czym martwić i samo przejdzie)
pozdrawiam4 maja 2016 o 21:51 #59578Jeśli prywatnie to tylko do lekarza o którym ma się informacje że zajmuje się leczeniem kręgosłupów, a nie tylko ma tytuł neurologa, neurochirurga czy ortopedy. Mówię poważnie. Nie każdy neurochirurg leczy kręgosłupy, niektórzy skupiają się np. na głowie, nie każdy ortopeda leczy kręgosłupy, niektórzy skupiają się na kończynach, nie każdy neurolog ma doświadczenie kliniczne z kręgosłupami.
Jeśli dolegliwości są duże a mieszkasz w jakimś normalniejszym mieście, możesz spróbować dostać się przez SOR, ewentualnie jest coś takiego że w przypadku nasilenia objawów mogą skrócić kolejkę (jest tak na pewno przy zabiegach – czy przy wizytach to nie wiem do końca).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.