Proszę o interpretację Rezonans odcinek lędzwiowy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Proszę o interpretację Rezonans odcinek lędzwiowy
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
11 lutego 2016 o 07:02 #48267
Wynik rezonansu odcinka lędźwiowego kręgosłupa Proszę o interpretację … Niewielkie spłycenie fizjologicznej lartozy lędzwiowej. Kątowe,brzuszne zagięcie kości guzicznej. Na poziomie L5/S1 tylko protuzja tarcz międzykręgowej w niewielkim stopniu uciska worek oponowy. Kanały korzeniowe w tym segmencie bez cech zwężenia. Zmiany dehydratacyjne opisywanej tarczy międzykręgowej. W pozostałych segmentach kanał kręgowy o prawidłowej szerokości,kanały korzeniowe obustronne bez cech zwęzenia,pozostałe tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokosci,bez patologicznych sygnałów w ich obrębie. Trzony kręgowe o prawidłowej wysokosci i strukturze kostnej,o równych płytkach granicznych. Rdzeń kręgowy w objetym badaniem dolnym odcinku o przebiegu korelującym z krzywizną kregosłupa,o prawidłowej szerokosci,bez patologicznych sygnałów w jego obrębie.
Dodam że od dwóch lat leczono mnie na prawe kolano w którym nagle pojawił się tępy silny ból.Po dłuższym staniu czy chodzeniu pojawiał sie > ból i obrzek kolana,ból z tyłu kolana,ból i uczucie drętwiejacej piszczeli i stopy .Obecnie wystarcza godzina stania w pracy bez zadniego wysiłku fizycznego a pojawiają się trudnosci w kucaniu czy wchodzeniu po schodach. Najgorszy ból jest w nocy,ale wtedy najmocnjej boli piszczel . Proszę o rade i co powinnam dalej zrobić ..Dziękuje11 lutego 2016 o 07:57 #58664ból kolana w tym przypadku nie z kręgosłupa. generalnie ból kolana nie pochodzi z ucisku na korzenie.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): gosja11 lutego 2016 o 09:16 #58666Odnośnie mojego kolana..Ból pojawia sie po dłuższym staniu,choć czasem wystarczy godzina,dwie i już nie potrafię zgiąć nogi w kolanie.Po jakimkolwiek wysiłku fizycznym mam problem z wykonaniem przysiadu,wejściem po schodach czy nawet z wejściem do samochodu,wtedy nogę muszę sobie podciągnąć bo inaczej sie nie da. Ból pojawia się na dole z lewej strony kolana prawego,przy siłowym prostowaniu boli za kolanem. Bol promieniuje na piszczel i stopę,jest tępy mrowiący i sprawiający wrażenie odrętwienia całej kończyny..jest tak dokuczliwy że nie pozwala mi zasnąć i budzi mnie w nocy. Trzej różni ortopedzi stwierdzili trzy różne schorzenia,nie zaufałam więc żadnemu z nich i poszłam do czwartego który po badaniu i wywiadzie stwierdził ze podłoże mojego cierpienia jest najprawdopodobniej w odcinku ledzwiowym kręgosłupa,udałam sie wieć do neurologa w celu dalszego szukania ulgi. wracając jednak do ortopedów i mojego kolana,pierwszy zalecił wykonanie RTG którego wynik pokazał według niego brak jakich kolwiek zmian w obebie stawu kolanowego i postawił diagnozę Torbiel Bakera. Drugi ortopeda na podstawie wywiadu powiedział że mam chondromalacje rzepki i zalecił stosowanie zastrzyków na odbudowę stawu kolanowego. Z uwagi ze zastrzyki ceną jaką usłyszałam dały mi trochę do myślenia,udałam sie do trzeciego ortopedy,który obejrzawszy zdjęcie RTG i wysłuchawszy tego jakie mam objawy,stwierdził że mam ostrogę kolanową i raczej jest to ciężkie do wyleczenia. Cóż stwierdzając krótko było trzech,bedzie czwarty bo możne on postawi diagnozę która pokryje się z jedną z trzech wcześniejszych. Tak się nie stało..usłyszałam że moje kolano jest lekko przytarte ale ból piszczeli i stopy,drętwienie piszczeli i stopy po dłuższym staniu czy niesieniu torby z zakupami,świadczy o problemie z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa.. Teraz zastanawiam sie gdzie tak naprawde sie udać z tym problemem
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42111 lutego 2016 o 18:01 #58668Jest mocno rozbudowana strona i forum na temat kolan – http://www.kolana.hg.pl/ . Można tam poczytać nt. objawów jakie są od “usterek” kolana, ewentualnie popytać.
Może być tak że problemy z kolanem nakładają się na problemy z kręgosłupem, ja mam podobno chondromalacje rzepki w jednym kolanie, które boli z powodu przenoszenia na nie ciężaru ciała z powodu bólu kręgosłupa – ale na szczęście im równiej chodzę tym kolano mniej boli. Objawy mam inne niż te które Ty opisujesz u Ciebie.
Chyba trzeba by się albo skonsultować z ortopedą który ma doświadczenie zarówno w leczeniu kolan jak i kręgosłupów (mało który ortopeda zajmuje się na co dzień operowaniem kręgosłupów), albo poszukać dobrego fachowca od kolan (ortopedę) i drugiego od kręgosłupa (np. neurochirurga).. 🙁
Jak się łączy na siłę ze sobą za dużo objawów albo jak się lekarzowi przedstawia za dużo objawów naraz to może nie ogarnąć albo zakwalifikować jako hipochondryka i odesłać w kosmos.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): gosja - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.