Proszę o interpretację – rezonans odcinka L/S
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Proszę o interpretację – rezonans odcinka L/S
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 7 months temu przez
dona.
-
AutorWpisy
-
16 lutego 2016 o 18:32 #48272
Witam.
Proszę o interpretację wyniku rezonansu kontrolnego po laminektomi i stabilizacji kręgosłupa. Operacja była prawie 4 miesiące temu. Obecne dolegliwości to ból w okolicach bioder, w lędźwiach oraz brak czucia w lewym pośladku. Okresowo ból lewej nogi z drętwieniem małego palca. Czy opisane dolegliwości mają się jakoś do opisu rezonansu? Co to jest protruzja? Czy zmiany bliznowate znikną po jakimś czasie? Dodatkowo nastąpiło zniesienie lordozy lędźwiowej, tego nie było przed operacją. Co może być tego przyczyną i czy należy coś z tym robić? Zastanawia mnie też kręgozmyk w opisie. Operacja była z powodu kręgozmyku, dlatego byłam przekonana, że operację przeprowadza się w celu wyeliminowania danego schorzenia… Chyba się w tym wszystkim pogubiłem!18 lutego 2016 o 18:23 #58777A jak duży był kręgozmyk przed operacją? W czasie operacji nie koniecznie jest robiona repozycja, czasem kręgosłup zostaje ustabilizowany w takiej pozycji jak był. Więcej na temat kręgozmyków i leczenia: https://drkregoslup.pl/leczenie-chirurgiczne-kregozmyku/kregozmyk/leczenie-chirurgiczne-kregozmyku oraz http://www.ortopeda.biz.pl/leksykon/kregozmyk.pdf .
Zbliznowacenia pooperacyjne raczej nie znikają. Wątek na temat: https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/blizny-zrosty-pooperacyjne-4435
Czasami po operacjach kręgosłupa występuje zespół mięśnia gruszkowatego, powodujący problemy z pośladkiem i czymś podobnym do rwy kulszowej – wątek na ten temat – https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/zespol-miesnia-gruszkowatego-piriformis-syndrome-3714/page-1
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): dona18 lutego 2016 o 20:24 #58782Dziękuję za odpowiedź i wskazówki. Przed operacją kręgozmyk też miał ok 5mm, więc wnioskuję, że nie było repozycji. Czasami lekarze są bardzo oszczedni w słowach i trudno z nich wyciągnąć szczegóły, stąd pojawiają się pytania, to na które szuka się odpowiedzi u ludzi, którzy przeszli podobne operacje. Generalnie, podejmując decyzję o operacji, chyba w większości przypadków ma się nadzieję, że po operacji wszystkie dolegliwości miną. Niestety, najgorsze jest rozczarowanie, gdy ciągle boli… A gdy jeszcze nie wiadomo z jakiego powodu boli, to pojawia się też złość. Zaraz poczytam załączone wątki, za które raz jeszcze dziękuję :).
18 lutego 2016 o 21:32 #58784A cokolwiek się zmieniło po operacji?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 lutego 2016 o 19:05 #58787Zmieniło się odczucie bólu. Teraz boli inaczej niż przed operacją. I boli w innym miejscu. Właśnie jestem po wizycie u neurochirurga i poza rezonansem, który zrobiłam muszę jeszcze zrobić rtg czynnościowe. Póki co, okazało się, że instrumentarium nie migruje, korzenie nerwowe są odbarczone, nie wiem tylko skąd ten ból (głównie pośadka) . Jadąc autem, po ok 30 minutach miałam wrażenie jakbym była odłączona od własnego tyłka. Musiałam wstać, rozchodzić, czucie wróciło w prawej części, lewa ciągle bez czucia, ból pozostał. Do tego drętwienie lewej nogi, szczególnie w pozycji siedzącej. Coś strasznego!!! Na razie nie wiem co dalej, cholera. A miało być tak fajnie. Mam wrażenie, że z upływem czasu jest gorzej. I inaczej, niż przed operacją…
Zapytam nieśmiało, co nowego do diagnostyki może wnieść rtg czynnościowe?19 lutego 2016 o 21:02 #58788quote Dona” post=10716:Zapytam nieśmiało, co nowego do diagnostyki może wnieść rtg czynnościowe?Z tego co się orientuję to sprawdzenie stabilności instrumentarium i kręgosłupa, czyli wykluczenie lub potwierdzenie potencjalnych przyczyn bólu zależnego od pozycji. Póki nie ma w Polsce czynnościowego MRI (https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/diagnostyka/tech-bardziej-i-mniej-realtime-mri-3088) to tym RTG się sprawdza mniej więcej co się dzieje przy ruchu.
Dodatkowo mam wrażenie na podstawie swoich subiektywnych odczuć, że okres roku od założenia stabilizacji do powrotu do siebie nawet przy bezproblemowo zrobionej stabilizacji może być prawdziwy (to oczywiście nie znaczy że jak się coś dzieje w międzyczasie to należy to ignorować).
Za tą wiadomość podziękował(a): dona21 lutego 2016 o 17:29 #58794A w jakim czasie po operacji powinna być rehabilitacja?
Rok na dojście do siebie to strasznie długo! I jeszcze jedno pytanie, może trochę nietypowe – otóż, sprawa niby banalna, kąpiel w wannie… Kiedy można siadać z wyprostowanymi nogami w kolanach? Ja, cztery miesiące po operacji nadal nie mogę wyprostować nóg w pozycji siedzącej. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.