Proszę o opinie ws mojego przypadku
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Proszę o opinie ws mojego przypadku
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
8 maja 2020 o 07:51 #48952
Witam. Mam 28 lat. Od dziecka uprawiam sporty typu karate, tenis, rower. Mam 194 cm wzrostu, niestety od 25 zacząłem tyć, od 100 kg do 125 kg, nie jestem jakiś spasiony, mam sporą masę mięśniową, od 16 roku życia chodzę na siłownie. Od 16 do 21 roku skakałem na rowerze (downhill, bmx) potem miałem przerwę do 25 roku (nie było czasu przez studia) W 26 roku kupiłem rower enduro i znowu zacząłem skakać na rowerze. Pojechaliśmy z kumplem do bikeparku w Katowicach. Zrobiliśmy ostry trening, wszystko było ok, niestety dopiero po zapakowaniu rowerów, wsiadłem do samochodu i poczułem ogromny ból i zesztywnienie w krzyżu. Pomyślałem ze to może przez to że pierwszy raz od kilku lat mocno się rozciągałem na siłowni dzień wcześniej.
Stan zapalny przez kilka pierwszych dni był okrutny, nie mogłem włożyć skarpetek, nie mogłem za długo stać, mogłem tylko leżeć. Przez dwa tyg ból powoli ustępował ALE od tamtej pory cały czas czułem lekkie zesztywnienie. Sprzedałem rower. Po kilku tyg wróciłem natomiast do tenisa. Niestety po jakimś czasie zdarzył mi się przypadek że z bólu położyłem się na korcie i koniec! Znowu to samo, uziemienie na 2 tyg. Bardzo bolesne. Zacząłem robić ćwiczenia rozciągające kręgosłup, trochę pomagały ale super rezultatów nie było… Zrobiłem sobie rezonans magnetyczny, z którego nic nie rozumiem i niestety sprawę zaniedbałem, ponieważ nigdzie z tym badaniem nie poszedłem. Prawdopodobnie dlatego ze trochę mi się polepszyło. No i dochodzimy do punktu krytycznego. 2 tyg temu stwierdziłem ze wracam do enduro BO CO SIĘ ZŁEGO MOŻE STAĆ …. kupiłem rower, zrobiłem pierwszy trening – plecy bolą ale da się wytrzymać, drugi trening to samo ale już czułem lekkie zesztywnienie no i TRZECI trening wczoraj 8 maja, niesamowity ból po skoczeniu hopy i bezwład krzyża. Ledwo dałem radę wrócić do domu. Od wczoraj leżę w łóżku i tak cholernie mnie boli krzyż ze nawet na leżąco nie mogę znaleźć pozycji żeby mnie nie bolało! Nie mogę chodzić. Czytam na forum o tym wstrzykiwaniu kolagenu i o tym DiscoGELU bo mam już dosyć, nie daje rady…Załączam rezonans 1-2 lata temu.
Bardzo proszę o pomoc.
8 maja 2020 o 08:36 #67294Witam. No jesteś w takim momencie, że jeszcze sytuacja jest do opanowania prawdopodobnie, przy pomocy rehabilitacji. Koniecznie musisz zrezygnować ze sportów, które obciążają kręgosłup nadmiernie. A o skakaniu na rowerze to zapomnij. Polecam wszystko, co obciąża kręgosłup symetrycznie: spacer, pływanie, nordic walking, ewentualnie biegi, jak bólu to nie nasila. O wszystkich kontaktowych sportach należy zapomnieć.
Narazie musisz przeczekać ostry stan, zrobić świeży rezonans i zająć się rehabilitacją i zmianą stylu życia, póki jest co rehabilitować. No i jak masz z czego chudnąć, to zrzucaj wagę koniecznie. Pozdr.
8 maja 2020 o 14:29 #67295Chyba tu jeszcze nie było takiego przypadku gdzie w opisie ktoś by miał stenozę zwiększoną przez tkankę tłuszczową nadoponowo, tak że możesz nie znaleźć w opisach innych dokładnie tego co masz. Przeważnie ludzie mają ból promieniujący do kończyn przez uciśnięte poszczególne korzenie odchodzące z kręgosłupa a u Ciebie jest w opisie zwężenie kanału kręgowego do 6mm przez który przechodzi wiele nerwów, czyli stenoza. Opis nie jest nigdy precyzyjny tak że z niego nie wiadomo na ile u Ciebie to zwężenie czyli stenoza jest spowodowane trochę uwypuklonymi dyskami, a na ile tą tkanką tłuszczową. Opisy są robione żeby zaznaczyć istotne punkty dla osoby oglądającej zdjęcia, nie ma szczegółów, tudzież żeby napisać że wszystko jest OK.
Typowe cechy stenozy są opisane tu:
Wideo w j. angielskim obrazujące co to stenoza
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
9 maja 2020 o 16:11 #67297Nie wiem czy to jest Twój przypadek, ale bardziej podobny do tego co opisujesz niż cokolwiek co było do tej pory na tym Forum –
https://avicenna-klinik.com/pl/choroby-kregoslupa/lipomatoza-kregoslupa/
https://radiopaedia.org/articles/epidural-lipomatosis
Żeby stwierdzić co u Ciebie jest główną przyczyną dolegliwości i stenozy lekarz powinien obejrzeć zdjęcia MRI z płyty, w opisie nie jest to jednoznacznie ujęte. Jakie dalsze postępowanie – nie wiem, ja takiego przypadku wcześniej nie spotkałem i nic poza tym co na stronach powyżej nie wiem.
Tu jeszcze opis przypadku z krótkim przeglądem literatury: https://academic.oup.com/painmedicine/article/18/6/1204/2930535
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.