Proszę o pomoc!!!!
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Proszę o pomoc!!!!
- Ten temat ma 28 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 11 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
19 lutego 2014 o 21:50 #47885
Mam prośbę czy ktoś może mi wytłumaczyć opis: th3/th4 i yh4/th5 okrężne uwypuklenie krążka m-kręgowego typu bulging powodujące modelowanie worka oponowego. trzony kręgów o zachowanej wysokości, o jednorodnej intensywności sygnału. Pozostałe krążki m-kręgowe bez cech dokanałowego przemieszczenia, rdzeń kręgowy bez patologii ogniskowej, kanał kręgowy bez cech stenozy. czy to da się wyleczyć nie inwazyjnie czy konieczna jest operacja?? z gór dziękuję za odpowiedź
dodaję, że ból jest przewlekły od 2 msc a to wszystko zaczęło się od cwiczeń z Chodakowską… proszę o pomoc19 lutego 2014 o 22:01 #53789Witam,
To zależy…
Jakie są objawy? Napisz coś więcej.
Generalnie po opisie trudno określić powagę całego problemu. Zawsze w takiej sytuacji należy wykonać testy kliniczne w gabinecie.Pozdrawiam
A.Z.
REHMEDIS REHABILITACJA19 lutego 2014 o 22:11 #53790ogólne jest to ból całego odcinka piersiowego a raczej taki ból który piecze, najgorzej jest kiedy siedzę, mam problemy ze schylaniem się, przed rezonansem wmawiali mi, że mnie mięsnie bolą i brałam sirdalud, mydocalm i diclac ale żołądek mi się zbuntował, musiałam odstawić. teraz “funkcjonuje” o ile to można tak nazwać bez leków ale z silnym bólem, bolą mnie ręce, kark mam zawroty głowy (zniesiona lordoza szyjna) i zdarzyło mi się kilka razy odczuwać drętwienie. Do kogo się lepiej udać neurolog czy neurochirirg?
19 lutego 2014 o 22:12 #53791a na czym polegają te testy kliniczne?
Dziękuję za odpowiedź19 lutego 2014 o 22:18 #53792Jeśli ból rąk ma jakiś związek z kręgosłupem, to z szyjnym a nie z piersiowym.
W opisie nic konkretnego nie ma (jest modelowanie worka oponowego – nie ma ucisku na rdzeń ani konfliktu z korzeniami, zwężenia zachyłków bocznych) – ale opis jak to opis, może nie zawierać tego co naprawdę widać na zdjęciach z MRI (niestety ale z tego co widzę to nagminne, że opisy jedno a to co jest na płycie CD to drugie).
Pewnie warto by było skonsultować się z neurologiem albo neurochirurgiem, żeby oglądnęli to co jest na płycie CD z badania a nie opis, i żeby stwierdzili, czy ich zdaniem nie było by celowe wykonanie badania MRI odc. szyjnego, biorąc pod uwagę ból rąk, karku i zawroty głowy, tudzież wcześniej zastosowania innych leków albo rehabilitacji.
To moje prywatne, nie-lekarskie zdanie.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 lutego 2014 o 22:21 #53793Testy kliniczne do badanie, które polega na sprawdzeniu czy występujące objawy, pokrywają się z tym co wykazał rezonans, bo nie zawsze tak jest. Są to badania neurologiczne, ortopedyczne, czynnościowe (w ruchu) itd. Dobry neurolog wystarczy a najlepiej doświadczony fizjoterapeuta.
19 lutego 2014 o 22:23 #53794rezonans odcinka szyjnego miałam robiony w szpitalu i jak wróciłam po jakimś czasie na pogotowie z silnymi zawrotami głowy i dętwieniem to neurolog mi odpowiedział tak: a co Pani myślała, tak ma być są zawroty i będą nic się nie da zrobić… no ręce opadają a jedyna rzecz którą zrobili to dali mi kroplówkę ketonalu
19 lutego 2014 o 22:24 #53795quote użytkownik421″ post=5343:Jeśli ból rąk ma jakiś związek z kręgosłupem, to z szyjnym a nie z piersiowym.
W opisie nic konkretnego nie ma (jest modelowanie worka oponowego – nie ma ucisku na rdzeń ani konfliktu z korzeniami, zwężenia zachyłków bocznych) – ale opis jak to opis, może nie zawierać tego co naprawdę widać na zdjęciach z MRI (niestety ale z tego co widzę to nagminne, że opisy jedno a to co jest na płycie CD to drugie).
Pewnie warto by było skonsultować się z neurologiem albo neurochirurgiem, żeby oglądnęli to co jest na płycie CD z badania a nie opis, i żeby stwierdzili, czy ich zdaniem nie było by celowe wykonanie badania MRI odc. szyjnego, biorąc pod uwagę ból rąk, karku i zawroty głowy, tudzież wcześniej zastosowania innych leków albo rehabilitacji.
To moje prywatne, nie-lekarskie zdanie.Potwierdzam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 lutego 2014 o 22:25 #53796@westbam90 – a jaki był wynik badania kr. szyjnego ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 lutego 2014 o 22:27 #53797quote westbam90″ post=5345:rezonans odcinka szyjnego miałam robiony w szpitalu i jak wróciłam po jakimś czasie na pogotowie z silnymi zawrotami głowy i dętwieniem to neurolog mi odpowiedział tak: a co Pani myślała, tak ma być są zawroty i będą nic się nie da zrobić… no ręce opadają a jedyna rzecz którą zrobili to dali mi kroplówkę ketonaluA co Pani miała w rezonansie?
Jest jakiś opis?19 lutego 2014 o 22:28 #53798rezonans odcinka szyjnego miałam robiony w szpitalu w związku z lordozą, po pewnym czasie jak wróciłam na pogotowie z silnymi zawrotami głowy, drętwieniem i bólem neurolog powiedział mi tak: a co Pani myślała? tak było i będzie i nic się nie da z tym zrobić, a jedyne co mi dali to kroplówkę ketonalu, a ostatnia neurolog u której byłam co dała mi skierowanie na rezonans piersiowy powiedziała, że przesadzam i nic mi nie jest leki pomogą i mam czekać w kolejce na rezonans ale ja się uparłam i zrobiłam prywatnie. przynajmniej wiem na czym stoję… brałam sirdalud, mydocalm i diclac ale żołądek odmówił mi posłuszeństwa
19 lutego 2014 o 22:32 #53799quote westbam90″ post=5349:rezonans odcinka szyjnego miałam robiony w szpitalu w związku z lordozą, po pewnym czasie jak wróciłam na pogotowie z silnymi zawrotami głowy, drętwieniem i bólem neurolog powiedział mi tak: a co Pani myślała? tak było i będzie i nic się nie da z tym zrobić, a jedyne co mi dali to kroplówkę ketonalu, a ostatnia neurolog u której byłam co dała mi skierowanie na rezonans piersiowy powiedziała, że przesadzam i nic mi nie jest leki pomogą i mam czekać w kolejce na rezonans ale ja się uparłam i zrobiłam prywatnie. przynajmniej wiem na czym stoję… brałam sirdalud, mydocalm i diclac ale żołądek odmówił mi posłuszeństwaDalej nie wiemy co jest w rezonansie odcinka szyjnego.
19 lutego 2014 o 22:35 #53800zniesionaf izjologiczna lordoza szyjna z patologicznym kifotycznym przeprostem odcinka szyjnego. na poziomie c2-c6 rozluźnienie aparatu wizadłowego oraz niewielkim ześlizgiem przednim kręgu c3 o 2mm względem c4. ząb obrotnika w osi. zachowana odległość w stawie szcytowo-obrotowym, cień tkanek miękkich przedkręgosłupowo nieposzerzony, wysokość trzonów i przestrzeni m-kręgowych zachowana. naczyniak 7mm w łuku kręgowym th3 po stronie prawej. i teraz co najlepsze między tymi rezonansami jest 2 msc różnicy na pierwszym nie ma uwidocznionych wypuklin a na drugim już tak, od tego czasu nie wykonywałam żadnych wysiłkow fizycznych ani gwałtownych ruchów i skłonów…
19 lutego 2014 o 22:40 #53801Na tyle ile można napisać na forum internetowym, to wygląda to na ewidentny problem pochodzący z szyi. Zawroty mogą pochodzić z t.kręgowej, gdyż jest zniesiona lordoza, kręgozmyk i są cechy niestabilności.
19 lutego 2014 o 22:41 #53802Dobry neurolog lub neurochirurg. Czy miała Pani jakieś urazy szyi, wypadki komunikacyjne itp.
19 lutego 2014 o 22:45 #53803no właśnie nie! kiedy przyjmowali mnie na oddział neurologi byli pewni, że jestem po wypadku samochodowym. bardziej mnie martwi póki co ta wypuklina… jestem młoda a wiadomo jak jest w dzisiejszych czasach i martwię się czy będę mogła normalnie podjąć pracę nawet fizyczną czy już zawsze jestem skazana na ból
19 lutego 2014 o 22:46 #53804a i ciekawa jest też opinia neurologów, bo jeden mi mówi, że lordoza już taka zostanie a inny, że to się z czasem samo nastawi do pierwotnego stanu…
19 lutego 2014 o 22:51 #53805Po opisie to bardziej martwiłbym się szyją i jej całym obrazem jaki jest ukazany w MRI. Co do wypuklin to musiałbym je zobaczyć. Ma Pani CD z badaniem MRI? Jeśli tak to wyślę do Pani na PW adres mailowy, proszę mi ją wysłać mailem.
Pozdrawiam
19 lutego 2014 o 22:53 #53806mam także bardzo proszę
19 lutego 2014 o 22:59 #53807tylko nie mam pojęcia jak zgrać zdjęcia z płyty na dysk… trzeba jakiś odpowiedni program?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.