Proszę o pomoc w interpretacji badania MR odcinka
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Proszę o pomoc w interpretacji badania MR odcinka
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 1 month temu przez
kamil125.
-
AutorWpisy
-
12 lutego 2015 o 21:18 #48090
Proszę o pomoc w interpretacji badania MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa.
“Pogłębiona lardoza odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
Obnizona w obrazach T2-zależnych intensywność sygnału krążka międzykręgowego L5-S1,świadcząca o jego dehydratacji.
Na poziomie L5-S1 szerokołukowe uwypuklenie krążka międzykręgowego,krążek wpukla się w obręb kanału kręgowego na głębokość 4mm,wypełnia zachyłki boczne,dochodzi do zwojów nerwowych,obustronnie.
Na poziomie L4-5 dyskretne uwypuklenie krążka międzykręgowego,bez wpływu na worek oponowy.”Mam 24 lata, kręgosłup w dany odcinku boli mnie od ok.roku.Wcześniej co jakiś czas,delikatnie.Teraz każdego dnia bardzo intensywnie.Proszę o pomoc,gdyż wizytę u lekarza mam dopiero w lipcu.Z góry dziękuję.
12 lutego 2015 o 21:53 #56411Przepukliny tu nie wyczytałem wiec dobrze. Na twoim miejscu wybrałbym sie do dobrego rehabilitanta nie zwlekając.
13 lutego 2015 o 02:32 #56413@eweryt – trochę słabo opisałeś objawy, tzn. kiedy występuję, gdzie są zlokalizowane, itd.
Na pierwszy rzut proponuję poczytać co nieco o “stenozie zachyłkowej” (czyli zwężeniu zachyłków bocznych – z Twojego opisu MRI wygląda, że takie coś masz z powodu uwypuklonego dysku), przykładowo: http://www.ortopeda.biz.pl/leksykon/spondyloartroza.pdf , również to https://drkregoslup.pl/objawy-stenozy-ledzwiowej/stenoza-ledzwiowa/objawy-stenozy-ledzwiowej (chodź traktuje głównie o zwężeniu zachyłków u osób starszych z powodu przerostów kostno-stawowych, a nie uwypuklenia dysków – ale efekt ten sam, zwężenie światła otworu przez który przechodzi nerw) przede wszystkim po to, żeby porównać objawy, albo chociaż poczytać, jak opisuje się objawy, tak żebyś mógł dokładniej napisać co i kiedy Ci się dzieje, czego nie jesteś w stanie robić, itd.
@kamil125 – rehabilitanci leczą dyski, czy jak to jest?Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lutego 2015 o 07:07 #56414Rehabilitanci w głównej mierze leczą swoje budżety domowe. Z tego żyją. To normalne.
Tylko żeby otwarcie mówili tak jak mi 1 babka u której po ostrym okresie byłem. Że tego się już nie da wyleczyć i będzie czasami lepiej a czasami gorzej.
A już następny typ mi wmawiał, że wrócę do sportu itp. I że będzie super wystrzałowo.
I co ????? Wystrzałowo bynajmniej nie jest. Żaden rehabilitant nie wyleczy chorego dysku.
BO TEGO NIE DA SIĘ WYLECZYĆ – nazywajmy rzeczy po imieniu.
Można jedynie osiągnąć jakiś stan w którym nie będzie potrzebna operka. Jak ktoś ma szczęście oczywiście.13 lutego 2015 o 13:09 #56416Nie powiedziałem, że leczą. Tylko jest wiele zapisków że ponda 90 % wypuklin i z wiązanych z nim bólów niweluje sie poprzez rehabilitacje. Niestety ja sie w tej wiekszościi chyba nie załapałem. Ale jednak każdy zna sporo osób którym bóle przechodzą, przynajmniej na jakiś czas.
13 lutego 2015 o 13:26 #56417Bardzo dobrze powiedziane : “na jakiś czas”. JA za to znam mnóstwo osób, którym rehabilitacja nie pomogła albo pomogła na chwilę. A kasiuty poszło na nią mega dużo. Ja mam dość wydawania kasy na coś co mi średnio pomaga albo na krótki okres czasu.
A zapisy różne rzeczy mówią. Jak i o tym ,że 95% przypadków nie poddaje się operacji. Czyli my tu jesteśmy w tych 5% – o jakie to nieszczęście. Ironizuje bo nie wierzę w te statystyki.13 lutego 2015 o 17:14 #56419quote kamil125″ post=8169:Tylko jest wiele zapisków że ponda 90 % wypuklin i z wiązanych z nim bólów niweluje sie poprzez rehabilitacje.90% wypuklin, czy 90% dolegliwości kręgosłupa ogółem, niekoniecznie nawet zbadanych przez MRI ?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 lutego 2015 o 22:57 #56431Z mojego przypadku też nasuwa sie myśl,żę wypuklina sie nie cofnie. Tylko czemu są różne urządzenia do trakcji i wywołanie podciśnienia? Czemu ci wszyscy neurochirurdzy, ortopedzi i rehabilitanci których spotkałem powtarzają że na wypukliny rehabilitacja ledwo co się wejdzie do gabinetu?
http://www.terapiakregoslupa.pl/dlaczego.html
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.