Prosze o pomoc w interpretacji opisu rezonansu.
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › Prosze o pomoc w interpretacji opisu rezonansu.
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 3 months temu przez
elek124.
-
AutorWpisy
-
28 grudnia 2018 o 12:43 #48675
Cechy dehydratacji krążka m-k L5-S1.
Tylno-dwuboczna, skierowana bardziej na stronę lewą przepuklina krążka m-k L5-S1 uciskajaca przednią powierzchnię worka oponowego i zwezajaca oba zachylki boczne kanału kręgowego, zwłaszcza lewy, gdzie koliduje z lewym korzeniem nerwowym S1. Po stronie prawej przepuklina sąsiaduje z prswym korzeniem nerwowym S1. Na tym poziomie zwężenie światła kanału kręgowego do 9mm w wym. strzalkowym. W zakresie segmentu S1 widoczne 3 hiperintensywne w wykonanych sekwencjach ogniska wielkości ok 12mm,9mm i 8mm- w zroznicowaniu proponuję uwzględnić naczyniaki. W obrebie trzonu kręgu L2 widoczne jest ognisko o obniżonej intensywności sygnału w obrazach T1 i T2 zależnych wielk. ok 10mm – zagęszczenie utkania struktury kkstnej? atypowy naczyniak? Niewielki guzek Schmorla w dolnej blaszce granicznej trzonu kręgu L1.
Ela lat 2830 grudnia 2018 o 22:22 #63845Piszą że lewa noga może być podejrzana o bolenie, prawa też mniej.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 stycznia 2019 o 17:20 #63945Witam, jestem już po operacji microdiscektomii L5/S1 w dniu 14.01. Objawy sprzed operacji to ból kręgosłupa lędźwiowego, ucisk na pęcherz oraz zmniejszone czucie w prawej nodze oraz drętwienie prawej nogi. Po operacji objawy ustąpiły. Dzisiaj jest 14-sty dzień po operacji, dużo spaceruje nawet około 2-3h dziennie. Codziennie w domu wykonuję ćwiczenia, które zostały mi zalecone w szpitalu.
Z chęcią odpowiem na pytania. Ela.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 stycznia 2019 o 19:39 #63948Witam. PO jakim czasie może Pani siedzieć? Czy rozmawiała Pani o jakiejś aktywności fizycznej po dłuższym czasie. Mam na myśli uprawnianie sportu itp
28 stycznia 2019 o 15:26 #63950Lekarz powiedział że siadać mogę od razu, do jedzenia i na toalecie. Chodzi o to żeby nie przesiadywać na przykład przed telewizorem. O aktywności fizycznej będę rozmawiać z lekarzem przy kontroli pooperacyjnej miesiąc po operacji,także postaram się dać znać na co pozwolił. Pozdrawiam. Ela.
19 czerwca 2019 o 14:20 #65132Witam. Mija 5-ty miesiąc po operacji. Po pierwszym miesiącu od operacji ból się pojawił, martwiłam się że nawróciło, jednak codziennie ćwiczyłam(akurat byłam wtedy w senatorium). Po jakimś czasie ból ustąpił. Teraz po 5-ciu miesiącach od czasu do czasu coś tam jeszcze pobolewa,szczególnie przy wykonaniu złego ruchu, typu potknięcie, ale bez porównania(do bólu sprzed operacji) . Dużo chodzę na spacery, sportów nie uprawiam, jazdy na rowerze nie chcę próbować bo obawiam się skutków. Niedługo wracam do pracy ☺️ Operowana byłam we Wrocławiu w szpitalu Marciniaka. Pozdrawiam.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 czerwca 2019 o 15:49 #65133Super 🙂 🙂 Dziękujemy za pozytywne wieści 🙂
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 czerwca 2019 o 16:23 #65135quote Elek124″ post=17694:Witam. Mija 5-ty miesiąc po operacji. Po pierwszym miesiącu od operacji ból się pojawił, martwiłam się że nawróciło, jednak codziennie ćwiczyłam(akurat byłam wtedy w senatorium). Po jakimś czasie ból ustąpił. Teraz po 5-ciu miesiącach od czasu do czasu coś tam jeszcze pobolewa,szczególnie przy wykonaniu złego ruchu, typu potknięcie, ale bez porównania(do bólu sprzed operacji) . Dużo chodzę na spacery, sportów nie uprawiam, jazdy na rowerze nie chcę próbować bo obawiam się skutków. Niedługo wracam do pracy ☺️ Operowana byłam we Wrocławiu w szpitalu Marciniaka. Pozdrawiam.Jaki rodzaj bólu pojawił się po miesiącu? Też byłem operowany w szpitalu Marciniaka, możliwe nawet, że przez tą samą osobę 🙂 U mnie mija właśnie 16 dzień po operacji i na razie cały czas idzie do przodu
20 czerwca 2019 o 12:15 #65143Mnie operował ordynator. Ból który pojawił się miesiąc po był to ból korzeniowy promieniujący do prawej nogi jak sprzed operacji, jednak o mniejszym nasileniu niż przed operacją. Trzeba wierzyć że będzie dobrze, nie można się załamywać.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.