Przepuklina i ….
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina i ….
- Ten temat ma 28 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
8 stycznia 2022 o 11:38 #70377
Tak bylam w Zakopanem ale wtedy akurat bóle ustapily i sam lekarz nie wiedzial co doradzic oczywiscie po za rechalibitacją…
A ok tydzień po przyjezdzie zaczęła mnie bolec znowu lewa noga od kregoslupa i tak juz 4 miesiące…a bol nie jest jakiś okropny..tzn boli raz mocniej raz slabiej ale jest do wytrzymania tyle że boli praktycznie caly czas…
I sama nie wiem co powinnam zrobic a kolejna wizyta w lutym
9 stycznia 2022 o 00:45 #70379To znaczy że odradził operację i zalecił rehabilitację?
Powiedział że to się nie kwalifikuje do operacji?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year temu przez
uzytkownik421.
9 stycznia 2022 o 17:19 #70387tzn..on powiedział że ogolnie kazdemu doradzają operację…chyba że nie ma już wyjscia…
Wtedy mi proponował blokade lub jakis maly zabieg…ale mniej inwazyjny jak operacja…
Ale przed wizytą miałam okropny bol kregoslupa ze nie moglam praktycznie chodzić i sie poruszac chodzilam zgarbiona w pół – doslownie przez 1.5 miesiaca ale poziej juz problem sie nie powtorzyl więc dlatego nie wiedzialam czu się podejmowac czegoś … ( a mialam takie bole w sumie 3 razy tylko ten ostatni najdłużej 1.5miesiaca)
Teraz tylko noga pobolewa
11 stycznia 2022 o 22:46 #70391Doradzają czy odradzają? 🙂
Powiem szczerze że nie bardzo rozumiem o co chodzi.
W opisie rezonansu jest jasno:
“L5-S1 szer.15mm., wpuklająca się w obręb kanału kręgowego a głębokość 4mm. schodząca nieco ku dołowi ( kompresja wychodzącego tu korzenia lewego nerwu rdzeniowego, z jego przemieszczeniem).”
czyli potencjalna przyczyna rwy kulszowej stałej lub nawracającej co jakiś czas.RTG chyba nic tu nie zmienia.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
12 stycznia 2022 o 13:02 #70392Operację odradzaja narazie , ze to ostatecznośc. Ja bym chciała zeby lekarz nie mowil mi co moze zrobic tylko zeby doradzi co będzie najlepsze w moim przypadku bo ja sie nie znam i nie wiem jakie korzysci może mi przyniesc zabieg , czy rechalibitacje…
12 stycznia 2022 o 13:05 #7039313 stycznia 2022 o 09:57 #70397Z jednej strony masz uszkodzony dysk pomiędzy kręgami L5 i S1 który raczej się sam nie naprawi i opisujesz że masz dolegliwości dość dobrze odpowiadające temu co wychodzi w badaniach obrazowych (drażnienie nerwu przez uwypuklony dysk), z drugiej piszesz że dolegliwości w sumie nie są wielkie, to pewnie ciężko podjąć decyzję Tobie czy lekarzowi.
Może zastanów się dokładniej:
1) czy jeśli dolegliwości będziesz mieć takie jak miałaś do tej pory z takimi zmianami jak miałaś to w czymś Ci to mocno przeszkadza (przy takim ucisku może być raz lepiej raz gorzej, tak jak opisujesz),
2) jeśli to przeszkadza to w czym i na ile – zastanowić się można np. czytając pytania w kwestionariuszu ODI który pozwala na określenie poziomu uciążliwości dolegliwości – https://pogotowiebolowe.com.pl/testy/odi/- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
14 stycznia 2022 o 16:06 #70401No właśnie ciężko mi zdecydowac…
Narazie mam ból nogi przez ucisk na nerwy a mialam tez w sumie 3 razy taki napad bólu że nie mogłam sie poruszac. Raz po prostu obudzilam się i nie mogłam wstac z łóżka …po prostu blokada i okropny ból….raz bylo zr tylko sie schylilam pobtorebke i to samo…ostatnio to bylo nie caly rok temu ale trwalo ponad miesiąc po prostu bylam niepełnosprawna… Duzo rzeczy nie moglam robić, nie moglam się wyprostowac bo mialam taką blokade i ból oraz ból calego kregoslupa spowodowany tym ze caly czas bylam zgięta jak ” stara babci” a mam no prawie 34 lata i tego się najbardziej boje najbardziej -że to mnie moze znowu zlapac . bo te nerwo bóle raz mniej bolą a raz wiecej i udo trochę piecze..ale raz czytalam że takie nerwo bóle powinno się leczyc żeby nie uszkodzic…ale nie wiem czy to prawda… A jakies 3 tygodnie temu dretwiala mi reka troche od łokcia i palce u lewej reki 2 lub 3 ostatnie..przez pare dni i nie wiem czy to tez od kreggoslupa….
14 stycznia 2022 o 17:10 #70402To raczej normalne że skoro jest stały ucisk to przy dodatkowym przesileniu/podrażnieniu pojawia się stan zapalny na kilka tygodni. Tu jest to dokładniej opisane – https://drkregoslup.pl/kategoria/schorzenia/rwa-kulszowa/page/2/
W opisie etapów degeneracji dysku jest napisane jak to może postępować (chociaż nie ma wymienionego tego co u Ciebie czyli nawracającej rwy) https://drkregoslup.pl/etapy-degeneracji-dysku/1060/ – w efekcie prowadząc do powstania osteofitów i usztywnienia się (zrośnięcia) danego poziomu – tyle że czy w tym wieku na to można liczyć to nie mam pojęcia.
Opis co mniej więcej widać na rezonansie: https://drkregoslup.pl/atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow/849/
Problemy z lędźwiowym często nasilają problemy z szyją. Zdjęcie RTG nie pokazuje zbyt wiele, u Ciebie z opisu wynika że możesz mieć uwypuklenia dysków na 2 poziomach ale żeby to potwierdzić trzeba by zrobić MRI (https://drkregoslup.pl/co-widac-na-zdjeciu-rtg/1068/). Może być tak że jeśli dolegliwości z szyi masz mniejsze to na MRI tam jeszcze mniej wyjdzie niż w lędźwiowym.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.