Przepuklina kręgosłupa a praca siedząca
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina kręgosłupa a praca siedząca
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 11 months temu przez
maniek86.
-
AutorWpisy
-
27 stycznia 2020 o 19:23 #48897
Witam. Borykam się z przepuklinaodcinka lędźwiowego od 5 lat. Dotychczas były to silne rwy kulszowe raz do roku i jakieś krótkie okresy lekkich bóli kręgosłupa z drętwieniem lewej nogi. Niestety od października ból znacznie się nasilił. Dostałam jako lek doraźny diclofenac. Niestety on nie pomaga. W nocy nie mogę spać bo mnie boli noga. Nie mogę się wyprostować bo boli od biodra po stopę, siedzenie dłużej w jednej pozycji też boli… Dotychczas jakoś sobie radziłam bo byłam w domu na urlopie wychowawczym i mogłam sobie pozwolić na dostosowanie różnych czynności w zależności jak było z moim kręgosłupem. Moja praca wymaga ośmiogodzinnego siedzenia w jednej wymuszonej pozycji. Z jednej strony chciałabym wrócić do pracy, a z drugiej boję się pogorszenia. ( A do tego mąż mnie wyzywa że chcę wrócić do pracy w takim stanie). W przyszłym tygodniu idę do lekarza medycyny pracy i nie wiem co mam mówić. Pewnie jak powiem o przepuklinie to nie da mi zdolności… No i co dalej… A jak wrócę to boję się trwałego uszkodzenia nerwu. Do lekarza ortopedy idę dopiero w kwietniu aby dał mi skierowanie na rezonans. Czy ktoś z was z przepuklina pracuje siedząc non stop 8 godzin w wymuszonej pozycji ( bez możliwości jej zmiany,)
27 stycznia 2020 o 20:49 #66809Przy mocnych dolegliwościach jest zwyczajnie nie możliwe. Nie można jeść codziennie NLZP albo opio. Szansa to rehabilitacja (w która nie wierzę) lub dobra diagnostyka i ewentualną operacja lub inne zlikwidowanie przyczyny.
28 stycznia 2020 o 15:36 #668138 godzin siedzenia bez przerwy to zdrowy człowiek nie da rady wytrzymać. Jak duża to jest zmiana dyskopatyczna? Bo z opisu to wygląda na przykurczone mięśnie. Nierozciągnięte po ostrych stanach (rwa kulszowa). Rozwiązaniem jest rehabilitacja i potem ćwiczenie w domu, na karimacie każdego dnia. Zabiegi rozluźniające (roller, piłeczka), ćwiczenia rozciągające (np. Yoga), no i wzmacniające. Rehabilitant powinien dobrać ćwiczenia na podstawie badania zakresów ruchu. Ja miałem ostre stany przez jakieś 6 lat, co trzy-cztery miesiące. Od kiedy się rozciągam i ćwiczę nic takiego się nie dzieje od czterech lat.
28 stycznia 2020 o 15:59 #66814Rezonans miałam 5 lat temu.
Badanie uwidoczniło podwiezadlowa przepuklinę tylna centralna na głębokość 2mm krążka międzykręgowego L5-S1 która zwęża otwor miedzykregowy. Obniżony sygnał w obrazach T2 zależnych z tego krążka przemawia za jego zwyrodnieniem ( odwodnienie krążka).Tylko że wtedy było w miarę ok. Teraz czuję że jest znacznie gorzej
28 stycznia 2020 o 16:25 #66815Ja bym zrobił świeży rezonans, aby wiedzieć na czym się stoi, skoro jest znaczne pogorszenie. Źródeł bólu “kręgosłupa” może być wiele. Trzeba wykluczyć najgorsze (min. ucisk protruzji na korzeń nerwowy lub wylanie jądra miażdżystego), no i jak jest nieoperacyjnie, to trzeba się rehabilitować i ćwiczyć.
25 czerwca 2020 o 16:00 #67418Odebrałam wynik rezonansu:
Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej. Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa z nierównością blaszek granicznych, z wyostrzeniem krawędzi trzonów. Intensywność sygnału z krążków międzykręgowych L4 L5 i L5S1 w obrazach T2 nieprawidłową co świadczy o zmianach degeneratywnych w nich. Zwężenie szpary miedzykregowej L5S1. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.
Na poziomie L4L5 szerokopodstawne uwypuklenie krążka międzykręgowego z niewielkim uciskiem przedniej powierzchni worka oponowego bez ucisku korzeni nerwowych. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego 18 mm.
Na poziomie L5S1 centralno dwuboczna protruzja krążka międzykręgowego na głębokość 3.5 mm z niewielkim wpukleniem się krążka od dołu do otworów miedzykregowych bez cech ucisku worka oponowego i korzeni nerwowych. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego 16 mm.Co mam z tym dalej zrobić. Ortopeda dopiero za dwa miesiące.teraz jest w miarę ok. Chociaż od dwóch dni nie mogę spać bo jak leżę to mi noga drętwieje…
25 czerwca 2020 o 17:29 #67419Trzeba spróbować najpierw rehabilitacji, bo te zmiany nie są jakieś straszne. Czy noga drętwieje w każdej pozycji w nocy? Proszę spróbować leżeć na wznak z wałkiem z koca pod kolanami lub na boku z poduszką między udami.
25 czerwca 2020 o 21:30 #67420I zapomnij o pracy 8h siedzącej wymuszonej bez możliwości zmiany pozycji.
26 czerwca 2020 o 10:59 #67421Polecam załatwić sobie podnoszone biurko, lub nakładkę na biurko, wtedy można pracować w trybie siedząco – stojącym i wykonywać te same zadania co przy pracy siedzącej. Dla kręgosłupa/bioder/mięśni kulszowo-goleniowych jest to ogromna ulga. Do tego radzę jak najszybciej znaleźć rehabilitanta/fizjoterapeuta a nie czekać 2 miesiące na wizytę u ortopedy która niewiele da.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.