Przepuklina kręgosłupa odcinka piersiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Przepuklina kręgosłupa odcinka piersiowego
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 4 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
29 października 2013 o 12:49 #47829
Tylna, podwięzadłowa paramedialna prawostronna przepuklina jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej Th10-Th11, na głębokość 1,5mm, z towarzyszącą niewielką osteofitozą tylnych krawędzi trzonów kręgów, uciskająca przednią ścianę worka oponowego i modelująca nieco przednią powierzchnię rdzenia.
Tylna, podwięzadłowa paramedialna lewostronna przepuklina jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej Th 11-Th 12 na głębokość 2,5mm, z towarzyszącą rozianą osteofitozą tylnych krawędzi trzonów kręgów, z uciskiem przedniej ściany worka oponowego i modelowaniem przedniej powierzchni rdzenia.
Na pozostałych poziomach wypuklin czy przepuklin dokanałowych nie stwierdzono.
Drobna osteofitozą przednich krawędzi trzonów kręgów.
Drobny (5mm) naczyniak trzonu kręgu Th11.
Nierówność blaszek granicznych trzonów kręgów z guzkami Schmorla na poziomach Th10-Th11 i Th11-Th12 na tle przebytych zaburzeń kostnienia.
Innych zmian w obrazie MR kręgosłupa i struktur kanału kręgowego w odcinku piersiowym nie stwierdzono. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych, przestrzeń przykręgosłupowa a także tkanki miękkie grzbietu i tylne odcinki żeber bez cech patologii.Witam
To są wyniki mojego RMI odcinka piersiowego
Wizytę u neurochirurga mam az za 2 miesiące a do tego czasu nie wiem co mogę z tym robić.
Czy to może powodować ciągłe bóle w krzyżach mimo iz to przepuklina odcinka piersiowego?
Bardzo dziwny obiaw ktory mam to drżenie łydek mniej wiecej jak na załączonym filmie http://www.youtube.com/watch?v=2iatdedaTl0Czeka mnie jakaś operacja czy raczej rehabilitacja? prosze pomozcie bo nie wiem jak te 2 miesiace przeczekac frown
Moge sie podjac jakiejs pracy czy lepiej poczekac do wizyty?proszę o jakąś porade bo nigdzie nic nie moge znalezc konkretnego na temat przepukliny kregoslupa odcinka piersiowego
2 listopada 2013 o 18:18 #53257Czy są jakiekolwiek dolegliwości powyżej odcinka lędźwiowego?
Dlaczego było robione MRI odcinka piersiowego a nie lędźwiowego ?
Czy było robione chociaż RTG odcinka lędźwiowego ?
Jakie są te bóle w krzyżach ? Czy są związane z ruchem ? Ustępują po odpoczynku, albo przestają występować przy leżeniu ?3 listopada 2013 o 10:41 #53258Zaczęło się od tego że znajomy zauważył drżenie łydek i doradził mi bym z tym coś zrobił bo normalne to nie jest.
Pierw miałem zrobioną morfologię krwi od lekarza rodzinnego a że wyszło wszystko w porządku dostałem skierowanie do neurologa. Na badaniu wyszło że mam lekki niedowład w nogach a odruchy w kolanach za duże. Wtedy jeszcze nie miewałem takich bóli w krzyżach. Głównym celem wizyty było sprawdzić dlaczego mi te łydki drżą czy coś złego to nie jest. Neurolog wybadał że mam lekkie skrzywienie kręgosłupa w tym odcinku jakby po urazie i dlatego dostałem skierowanie na MRI piersiowego odcinka.
Lędźwiowego odcinka nie miałem prześwietlanego wcale. Jeśli chodzi o bóle to mam je ciężko wyczaić kiedy i dlaczego boli. Nieraz nawet 3 dni nie kolnie a nieraz samo z siebie nagle bierze np przy ubieraniu skarpetek ze się kilka sekund ruszyć nie mogę. Najgorzej właśnie bywa z rana ale stopniowo jak chodzę ustaje. Z tym że np jeśli coś porobię z 3 godzinki to następny poranek bądź cały dzień na pewno będzie boleć. Bardzo też ciężko mi sprecyzować miejsce bolące nawet nie jestem pewien czy to na pewno kręgosłup boli a nie mięśnie obok3 listopada 2013 o 19:07 #53259Jak podają artykuły do których odnośniki są w temacie https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-piersiowy/artykuly-schorzenia-odcinka-piersiowego-3928 , objawy z kręgosłupa piersiowego są bardzo nietypowe, różne u różnych pacjentów.
Mi tak łydki drżały od przepukliny w odcinku lędźwiowym. Z tego co widzę na YouTube, to np. autor tego filmu również miał to z powodu dysków L4/L5 i L5/S1:http://www.youtube.com/watch?v=kNgYZlWanCk
Inne przypadki (przeważnie niezdiagnozowane, bo np. autorzy filmów nie poszli do lekarza):
http://www.youtube.com/results?search_query=calf+muscle+spasmChyba czeka Cię jeszcze diagnostyka odcinka lędźwiowego.
Dyskusja na Spine-Health, w której kilka osób jako przyczynę skurczu łydek podaje segment L5/S1 : http://www.spine-health.com/forum/pain/sciatica-leg-pain-radiculopathy/calf-cramps
Wydaje mi się, że dopiero jeśli odcinek lędźwiowy okaże się zdrowy, to można by było poważniej się przyglądać temu powyższemu wynikowi z badania odcinka piersiowego.
To moje prywatne, nie-lekarskie zdanie, jako pacjenta który trochę przeszedł i coś tam poczytał.
4 listopada 2013 o 12:32 #53260Wielkie dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.
Po wizycie u neurochirurga napisze co mi zalecił dalej.
Do usłyszenia10 listopada 2013 o 22:43 #53296Od 2 tygodni miewam bardzo ostre bóle w dolnej czesci plecow czasem przechodzace w posladki.Miewałem je juz dość często ale nigdy tak długo. Najgorzej jest gdy budzę się rano. W niektóre poranki przez kilkanascie minut nie mogę się nawet obrócić na bok.Jak już się uda wstać stopniowo odpuszcza i jak rozchodzę zostaje tylko lekki ból lub wcale ale gdy zaboli to nawet kilka sekund się ruszyć nie mogę. Ból jakby mi ktoś igłę wbijał i odpuszcza po kilku sekundach. Są dni w które budzę się rano i wszystko jest ok do wieczora.
Jeśli chodzi o wizytę w poradni neurochirurgicznej to lekarze po obejrzeniu wyników i zdjęć RMI zapytali tylko czy boli mnie cały czas i jeśli nie to nie ich sprawa bo przepuklina jest zbyt mała. Wybiorę się z powrotem do mojego neurologa (kolejne tygodnie czekania na wizytę) i mam nadzieję że dostanę jakieś konkretne zalecenia i info bo tak sie żyć nie da.Proszę o jakąś radę na ten czas lub może ktoś z was ma pomysł co to może być.
10 listopada 2013 o 23:22 #53297Skoro lekarzom również ten dysk w odcinku piersiowym zbytnio nie pasuje do dolegliwości, a Tobie coś dokucza, to dlaczego nie masz zrobionej diagnostyki odcinka lędźwiowego?
11 listopada 2013 o 07:14 #53298bo niestety to nie takie chop siup. Na wizyty i przeswietlenia sie czeka dluuugo a prywatnie mnie nie stac. Chcialbym wiedziec chociaz co moge zrobic na ten czas by zlagodzic bol i co to wogole moze byc 🙁
11 listopada 2013 o 11:20 #53299Na samo prześwietlenie wystarcza skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu, a czas oczekiwania jest chyba nie dłuższy niż średnio kilka dni. Co innego MRI.
Historia z porannymi bólami pasuje do różnych rzeczy – może to być i ból pochodzenia dyskogennego, który ustępuje jak się wstanie i rozgrzeje/zepnie mięśnie, może to być też ból pochodzenia stawowego (cyt. “Stiffness felt in the hips and low back, especially after getting out of bed in the morning or after sitting still for a prolonged period.”, źródło: http://www.spine-health.com/conditions/sacroiliac-joint-dysfunction/all-about-sacroiliitis), pewnie może być też i nie związany z kręgosłupem.
Leki przeciwbólowe/przeciwzapalne może przepisać lekarz pierwszego kontaktu. Samemu to nie wiem co można zrobić bez diagnozy. Chyba zmienić materac, albo podłożyć sobie jakieś poduszki do spania..Za tą wiadomość podziękował(a): pawcio24 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.