Przepuklina L4/L5 operacja ?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina L4/L5 operacja ?
- Ten temat ma 1 odpowiedź, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 7 months temu przez
maciurek.
-
AutorWpisy
-
4 marca 2020 o 14:03 #48923
Cześć
Zwracam się do państwa o poradę w sprawie mojego problemu. Mam 31 lat, obecna moja waga 135kg przy wzroście 188, jestem na l4 od listopada tamtego roku z powodu bólu kręgosłupa. Na początku leczono mnie lekami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi – bez skutecznie, dalej ból nasilił się aż lewa noga zaczęła drętwieć,miałem rehabilitację w styczniu, robiłem przeprosty mcKenzie i przeszło lekko na lewą nogę odstawiłem przeprosty całkowicie, jedynie do teraz ćwiczenia rozciągające jak i z piłką rehabilitacyjną. W lutym przestałem brać jakiekolwiek leki, gdyż ból ustabilizował się i nie dawało mi to nic, z tym bólem dało się żyć, jednak problem pojawił się przy chodzeniu, po przejściu kilkuset metrów (nie liczyłem, ale róznie to bywa) zaczyna mi drętwieć lewa noga od uda w dół aż do stopy, pomaga chwilowy odpoczynek (kucnięcie, położenie się, bądź po prostu siad na krześle) czyli tzw. chromanie przestankowe. Ogólnie teraz bólu nie odczuwam przy siedzeniu, leżeniu, tylko przy chodzeniu. Zrobiono mi RTG, tomografię jak i rezonans, oto wyniki rezonansu:
Zniesienie lordozy lędźwiowej.
Wysokość trzonów kręgów L zachowana, bez zmian pourazowych, z nierównościami blaszek granicznych i guzkami Schmorla.
Wysokość tarcz międzykręgowych prawidłowo zachowana, sygnał prawidłowy.
Zmiany zwyrodnienowo-wytwórcze stawów międzykręgowych z wysiękiem w jamach stawowych obustronnie od poziomu L2 do S1 odczynowo-zapalne.Na poziomie L5-S1 dyskretnie centralne uwypuklenie tarczy międzykręgowej z modelowaniem przestrzeni nadtwardówkowej i nieco worka oponowego, bez ucisku na struktury nerwowe. Dyskretnie węższe kanały korzeniowe, dochodząc do korzeni nerwowych, bez cech konfliktu. Nieznacznie zmniejszona rezerwa objętościowa otworów międzykręgowych, bez ucisku na nerwy rdzeniowe.
Na poziomie L4-L5 widoczna centralna protruzja tarczy międzykręgowej wpuklająca się do kanału kręgowego na głębokość ok. 8 mm z uciskiem worka oponowego z towarzyszącą bezwzględną stenozą, gdzie szerokość worka oponowego w granicach 4 mm w wymiarze strzałkowym. Kanały korzeniowe na tym poziomie dyskretnie przewężone w tym poprzez zmiany wytwórcze stawów międzykręgowych, dochodząc do korzeni nerwowych, bez cech ucisku, otwory międzykręgowe z zachowaną rezerwą objętościową.
Na pozostałych poziomach dyskopatii nie stwierdza się,
Kanały korzeniowe, otwory międzykręgowe bez istotnych przewężeń.
Poza tym szerokość worka oponowego na poziomie L5-S1 w granicach 11mm, na poziomie L3-L4 w granicach rónież 11 mm – cechy względnej stenozy.
Stożek końcowy rdzenia kręgowego prawidłowej grubości, sygnale, bez patologii.
Niewielkiego stopnia zmiany obrzękowe tkanek miękkich zakręgosłupowo w sąsiedztwie stawów międzykręgowych odczynowo-zapalnie, z nasileniem L3-S1.Po konsultacji z neurochirurgiem od razu skierowano mnie na leczenie operacyjnie, przez nfz (niby rok czekania minimum) bądź prywatnie oczywiście za nie małe pięniądze (discektomia edoskopem). Muszę podjąć decyzję co dalej robić. Konsultować u innego neurochirurga ? Dziś doczytałem o jakiś zastrzykach nadtwardówkowych, może tym kierunku iść? Dziękuję
4 marca 2020 o 15:47 #67015Witam. Łatwo się mówi, ale ja na Twoim miejscu próbowałbym zrzucić wagę tak do 90kg i zobaczył co się stanie. Może dolegliwości ustąpią. Pozdr.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.