Przepuklina L4/L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina L4/L5
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
14 września 2019 o 07:55 #48815
Jakieś 6 tygodni temu przeskakując rów poczułem silny ból pod mięśniem brzucha w okolicach pachwiny i następnie promieniujący przez pośladek biodro aż do kostki.
Chód mocno utrudniony z uwagi na silne kłucie pod mięśniem brzucha i silny taki elektryczny ból do kostki.
Nastepnie wizyty u fizjo zalecenia robienie przepristow.
Początkowo bardzo ciężko to szło z uwagi na bardzo silne kłucie pod brzuchem i nasilający się ból w prawej nodze.
Kolejne wizyty u lekarzy przyjmowanie leków przeciwbólowych Doreta i przeciwzapalne.
W końcu rezonans magnetyczny i wizyta i neurochirurga z płytą.
Diagnoza choroby krążków międzykręgowych lędźwiowych i innych z uszkodzeniem korzeni nerwów rdzeniowych.
W MRI kr. LS prawostronna zachyłkowa pjm L4/L5.
Wg lekarza nie jest źle wystarczy że to prawostronna rwa kulszowa.
Także zalecany odpoczynek i rechabilitacje.
Odpoczynek z uwagi na fakt iż czynnie uprawiam amatorsko bieganie od 4lat.
Tłukę dużo kilometrów.
Nie mniej uspokoiła mnie ta wizyta.
Dodatkowo od dwóch tygodni jedzezdze na igły gdyż nadal odczuwam pobolewanie nogi i pomału coraz bardziej boli dwugłowy.
Zresztą do czasu powstania urazu cały czas byłem w mocnym treningu i teraz nagle zaprzestanie powoduje uczucie że mięśnia mi spina itd.
Z racji braku opisu rezonansu i faktu że coś ten powrót chyba nie jest aż tak szybki jak wskazywał neurochirurg to postanowiłem zamieścić zdjęcia MRI i może ktoś coś podpowie co robić dalej.
Dodam że w sporcie jestem ponad 30lat.
Także rozciągania rolowania walka z powieziami , spustami ,masaże są mi znane.
Mam rolety, piłki małe duże , piłeczki kauczuk do rolowania stóp łydek , tasmy.Dodatkowo zakupiłem książkę Bądź Sprawny jak Pantera która w moim przypadku bardzo się sprawdza przy różnych dolegliwościach , min rozbijania stawów, otwierania bioder , masażu itd.
Poniżej foty.Jakieś 6 tygodni temu przeskakując rów poczułem silny ból pod mięśniem brzucha w okolicach pachwiny i następnie promieniujący przez pośladek biodro aż do kostki.
Chód mocno utrudniony z uwagi na silne kłucie pod mięśniem brzucha i silny taki elektryczny ból do kostki.
Początkowo bardzo ciężko to szło z uwagi na bardzo silne kłucie pod brzuchem i nasilający się ból w prawej nodze.
Kolejne wizyty u lekarzy przyjmowanie leków przeciwbólowych Doreta i przeciwzapalne.
Diagnoza choroby krążków międzykręgowych lędźwiowych i innych z uszkodzeniem korzeni nerwów rdzeniowych.
Tłukę dużo kilometrów.
Dodatkowo od dwóch tygodni jedzezdze na igły gdyż nadal odczuwam pobolewanie nogi i pomału coraz bardziej boli dwugłowy.
Zresztą do czasu powstania urazu cały czas byłem w mocnym treningu i teraz nagle zaprzestanie powoduje uczucie że mięśnia mi spina itd.
Z racji braku opisu rezonansu i faktu że coś ten powrót chyba nie jest aż tak szybki jak wskazywał neurochirurg to postanowiłem zamieścić zdjęcia MRI i może ktoś coś podpowie co robić dalej.
Mam rolety, piłki małe duże , piłeczki kauczuk do rolowania stóp łydek , tasmy.Dodatkowo zakupiłem książkę Bądź Sprawny jak Pantera która w moim przypadku bardzo się sprawdza przy różnych dolegliwościach , min rozbijania stawów, otwierania bioder , masażu itd.14 września 2019 o 08:19 #65797quote Juras” post=18432:Jakieś 6 tygodni temu przeskakując rów poczułem silny ból pod mięśniem brzucha w okolicach pachwiny i następnie promieniujący przez pośladek biodro aż do kostki.
Tłukę dużo kilometrów.
Mam rolety, piłki małe duże , piłeczki kauczuk do rolowania stóp łydek , tasmy.Dodatkowo zakupiłem książkę Bądź Sprawny jak Pantera która w moim przypadku bardzo się sprawdza przy różnych dolegliwościach , min rozbijania stawów, otwierania bioder , masażu itd.
Poniżej foty.Jakieś 6 tygodni temu przeskakując rów poczułem silny ból pod mięśniem brzucha w okolicach pachwiny i następnie promieniujący przez pośladek biodro aż do kostki.
Tłukę dużo kilometrów.
Mam rolety, piłki małe duże , piłeczki kauczuk do rolowania stóp łydek , tasmy.Dodatkowo zakupiłem książkę Bądź Sprawny jak Pantera która w moim przypadku bardzo się sprawdza przy różnych dolegliwościach , min rozbijania stawów, otwierania bioder , masażu itd.Chciałem wrzucić fotek z MRI które mam w telefonie ale jakoś nic z tego nie wychodzi.
Zdjęcia mam zapisane jako jpg.14 września 2019 o 10:26 #65800Poza wybraniem pliku trzeba kliknąć “WSTAW” obok pliku.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 września 2019 o 10:30 #6580114 września 2019 o 10:32 #6580214 września 2019 o 10:37 #6580314 września 2019 o 10:39 #6580414 września 2019 o 12:56 #65805Czy od czasu urazu coś się poprawiło? Musisz brać przeciwbólowe? Poza mrowieniem jakieś zaniki czucia?
14 września 2019 o 14:41 #65806Nie wiem ile masz lat ale w pierwszej kolejności odstawił bym bieganie.
Nie wiem jak opisali ci RM ale to co widać do brak krzywizny kręgosłupa jest prawie prosty,bardzo obniżony poziom L5/S1 widać leki kręgozmyk przesunięcie kości krzyżowej względem kręgu L5.
Na poziomie L5/S1 a szczególnie L5/L4 jest przepuklina która uciska nerwy dlatego wystąpiła rwa.
W opisie RM powinieneś mieć podane które nerwy są uciśnięte i na jakim poziomie oraz rozmiar wypukliny w mm.
Najlepiej ściągnąć sobie program RadiAnt DICOM w którym możesz umieścić zdjęcia RM i tam przeglądnąć przekroje poziome i pionowe obok siebie w dwóch oknach.
Co do opinii lekarza takie zmiany mogą być dla niego niewielkie ale niewielkie zmiany mogą powodować ból nie do zniesienia.
Zacznij dbać o kręgosłup zasięgnij opinii innego lekarza ale takiego który na co dzień zajmuje się leczeniem kręgosłupa oraz znajdź dobrego fizjoterapeutę.Za tą wiadomość podziękował(a): juras14 września 2019 o 16:29 #65810Powiem tak.
Od samego urazu to poprawa spokojnie jakieś 80procent.
Brałem bardzo krótko Dorete w sumie parę tabletek na noc.
Wybrałem całość leku olfen 75sr oraz ochronka.
Wróciło czucie dużgo palca w prawej stopie.
Pozostało delikatne nadal mrowienie w kostce plus spinanie mięsni , powięzi biodra , posladka oraz zmęczenie prawej nogi a szczególnie dwugłowego podudzia.
Ostatnia wizyta na igłach to info od fizjo że lędżwiowy bardzo mocno pospinany i stąd taka min reakcja.
Dodam ,że po drugich igłach znaczna poprawa niż było to tydzień temu.14 września 2019 o 17:13 #65812Mam 44lata.
Całe życie w sporcie,
do 19roku lekkoatletyka biegi średnie. Następnie przez 20 lat dzwiganie ciężarów (wyczynowo), waga 108kg wz 178cm. Od 40stki powrót do biegania również wyczynowo i spadek wagi o 30kg przez 4 lata. Miesięcznie średnio 200km. Przygotowując się do Halowych Mistorzostw Swiata Mastres 2019r było tych kilometrów trochę więcej.
Także cały czas jestem aktywny fizycznie.
Kiedy wróciłem do biegania to już wiedziałem ,że posiadam zrotowaną miednicę , prawa noga ciut krutsza. Była już dyskopatia. Od około 3 lat systematycznie wykonuję rolowanie mięśni, masaże, rozbijanie bolących spustów, itd dużo ćwiczen robię z ksiązki Bądź sprawny jak lampart. W tym wieku nie da rady uprawiać na jakimś poziomie sport bez w/w ćwiczeń.
Urazu jakiego doznałem to był czas kiedy byłem w końcowej fazie mocnego etapu treningowego. Biegałerm coraz szybciej i nie zapowiadało się nic szczególnego. Zresztą jak zaczynały pobolewć mocno stawy od przeciążeń to biegam na domowej bieżni , kóra posiada bardzodobrą amortyzację. Zresztą na niej w zimie dużo biegam przygotowując się do Halowych Mistrzostw Polski .
Co do lekarza to wybrałem specjalistę tylko od kregosupów Neurochirurga.
Nie mniej wolałem jeszcze zasięgnąć opinii na tut forum.
Nie otrzymałem wystarczającej odpowiedzi od Neurochirurga na temat skąd taki potężny kłujący pod mieśniami brzucha pojawił się ból. Który tak naprawdę uniemożliwiał mi chodzenie po płaskim po schodach było oki.
Przeprostów nie szło robić tak ciągło kłuło w brzuchu.
Nie wiem czy to od przepukliny czy nie naderwał się lędźwiowy itd.
No i teraz miałem dwie wizyty na igłach , kóre bedą jeszcze trwały i w domu wykonuje przeprosty plus delikatne rozciągania nóg , aby zapobiec spinaniu mięśni , powięzi czy co tam. Zobaczymy jak z tym powrotem do zdrowia bedzie.
Fajnie by było trafić do specjalisty , kóry powie konkretnie co robimy w jakim celu i po co aby na przyszłośc przynajmniej zminimalizowac skutki.14 września 2019 o 17:18 #65814Na opis RM musze jeszcze poczekać jakieś 3tyg.
Jestem nadal na L4 . Do pracy mogę wrócić tylko wtedy kiedy będę naprawdę sprawny taka akurat wymagająca specyfika pracy.14 września 2019 o 17:43 #65818No niestety trudno znałeś specjalisty który miałby czas dogłębnie wyjaśnić leczenie.
Jeśli mogę doradzić to należy zrewidować swoją aktywność by nie szkodziła kręgosłupowi ,raczej bieganie nie jest najlepszym pomysłem ze względu na obciążanie dysków .
Oczywiście nie należy rezygnować z aktywności ale bardziej polecał bym marsze ,sam chodzę około 200 km miesięcznie.
Leczenie które mogą zaproponować lekarze to usunięcie wysuniętego dysku i zniwelowaniu ucisku na nerwy.
W przypadku niepowodzenia zostaje stabilizacja segmentu cage i śruby.
Obie opcje leczenia ryzykowne ,pozostaje też wymiana na sztuczny dysk ale ze względu na cenne praktyczne w Polsce nie osiągalne.
Doczytałem że nie masz opisu może należy poczekać na opis.
Jeśli objawy nie miną trzeba się będzie zastanowić nad leczeniem chirurgicznym,lekarze zazwyczaj gdy niema objawów neurologicznych zalecają rehabilitacje a nie operacje
.14 września 2019 o 17:47 #65819Zapomniałem napisać że wpływ na kręgosłup ma prace jaką wykonujemy na pewno praca fizyczna jest w tej sytuacji bardzo ryzykowna.
14 września 2019 o 18:17 #65820Podejrzewam ,że jak bedzie opis RM to też bedzie łatwiej z fizjo.
Pod nuż nie wybieram się. Chyba nie bedzie takiej potrzeby, jak jeszcze starnniej zadbam o kregosłup.
W domu na miękkich kanapach od jakiegoś czasu nie mogę siedzieć stąd zakup trochę twardszych.
Pozostaje jeszcze zmiana łużka sypialnianego na materac twardy.
Gdyż bywalo tak że po nocy jak wstawałem to plecy bolały niesamowice.
A zasypiam na brzuchu i często pod brzuch wkładam poduszkę i jest lżej w lędżwiowym.
No i muszę wrócić do mocnego brzucha oraz wzmocnienia tzw mięśni głębokich.
Mam dwóch kolegów dopiero co po operacji kręgosłupa jeden i drugi 10lat młodsi.
Jeden z nich jak ciągnął nogą tak do tej pory ciagnie jedynie lżej bólowo wg jego opinii.
Drugi natomiast już dwa lata jedzie na Dorecie i szykuje się chyba kolejna operacja.
Oblatali mase lekarzy , szpitali i oprócz mętlika w głowie nic nie zyskali.
Naprawdę ciężko jest trwafić w odpowiednie ręce.
Pozdr14 września 2019 o 18:26 #65821Ja mam podobne doświadczenia w pracy kolega po zabiegu na poziomie L4/L5 pół roku chorobowego 2,5 lata po zabiegu i niestety kuleje, usunięcie części dysku zawsze zaburza statykę kręgosłupa,
a ma dopiero 35 lat .
Miejmy nadzieje że uda się rehabilitacją doprowadzić do poprawy.Za tą wiadomość podziękował(a): juras - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.