Przepuklina L5-S1.Pilna operacja -pytania.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina L5-S1.Pilna operacja -pytania.
- Ten temat ma 44 odpowiedzi, 8 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 7 months temu przez
qqryqnapatyq.
-
AutorWpisy
-
26 maja 2019 o 12:21 #48741
Witam,od ponad tyg (08.05.19) dopadlo tez mnie,podczas prac domowych ( pilowanie drewna ) przesililem kregoslup.Nie bylo zadnego strzalu,zgrzytu itp.W nocy po tym wysilku zaczelo rwac mnie w prawej nodze tak,ze nie moglem spac.Dwa dni pozniej (10.05.19) wizyta u lekarza domowego,jak zawsze tabletki na korzonki.Poruszalem sie z lekkim bolem w kregoslupie.Nastepnego ranka po wizycie czuje dretwienie i mrowienie prawej stopy,do wieczora stan stopy sie pogorszyl.Nie moglem sie poruszac,jedynie o kulach.Kolejny dzien niedziela (12.05.19) decyzja zeby jechac na pogotowie.Tam zastrzyk ketanolu,brak neurologa,i wyslano do lekarza domowego.(13.05.19) kolejna wizyta u domowego,tym razem nie bylo mojego lekarza a na moje szczescie chyba ,na zastepstwie byla Pani Neurolog.Po ogledzinach,natychmiastowe skierowanie do szpitala.W szpitalu rezonans,i stwierdzono rwe kulszowa porazenna prawostronna, lezenie do czwartku bo tylko w czwartki sa konsultacje z neurochirurgiem.16.05.19 po konsulatcji neurochirurga ( 5min ),decyzja o operacji w trybie pilnym.Pierwszy wolny termin lipiec 2019 na NFZ (czekac na telefon),lub ewentualnie prywatnie 7 czerwiec 2019.Lekarz wytlumaczyl mi ze operacja na NFZ odbyla by sie tu w szpitalu(nie ma tu oddzialu neurochirurgi)Chojnice i bylaby robiona z reki,a prywatnie pod mikroskopem w wojskowym szpitalu w Bydgoszczy.Zostawil swoje dane i jakbym podjal decyzje mam sie kontaktowac.Tego samego dnia wypuszczono mnie do domu.Po powrocie zaczalem szukac informacji,trafilem tu na o forum, przegladam,czytam i jestem przerazony.Biore Doreta 3x i Sirdalud 1x na noc.Delikatny bol w kregoslupie,przy wstawaniu i caly czas bezwlad stopy,nie stane na palcach ani piecie,nie moge ruszac palcami,czuje wszystko,dotyk,uklucie.Od dwoch dni noga do kolana lekko spuchnieta.Problem z oddawaniem moczu i wyproznianiem sie.Poruszam sie tylko o kulach.Nie dostalem zadnych wytycznych co robic do czasu operacji,rehabilitacja czy lezenie.Przez te 2 tyg nie mam tez kontaktu z tym lekarzem bo bedzie niedostepny.Prawdopodobnie zgodze sie na ta operacje prywatna bo bedzie za 2 tyg.Dostalem juz umowe,ktora musze odeslac jak najszybciej.Do najblizszego innego neurochirurga mam ok 100km i wizyta prywatna tez nie tak szybko. Dlatego mam kilka pytan.
1.Co to znaczy operacja w trybie pilnym bo te proponowane terminy to nie sa na juz.
2.Czy te 3 tyg po wyjsciu ze szpitala to nie za pozno na operacje.
3.Czy po takim dlugim ucisku na nerw stopa wroci do normy.
4.Czy na spokojnie zrobic konsultacje u innego neurochirurga.
5.Czy przez te 2 tyg powinienem chodzic na rehabilitacje itp czy moze jakies cwiczenia w domu.
Nizej jeszcze przesylam skany MR i wypisu.Pzdr26 maja 2019 o 12:38 #64602A nie próbowałeś dostać się na operację w większym mieście? Ja jestem w znacznie lepszym stanie od ciebie a na operację będę czekał tydzień
26 maja 2019 o 12:47 #64603Nie jestem lekarzem ale wydaje mi się że zatrzymanie oddawanie moczu jest stanem bezpośrednio zagrazajacym życiu poczytaj jakie są objawy. Nie wiem co znaczy u Ciebie problem. Może zadzwoń na pogotowie i powiedz ze z powodu urazu kręgosłupa nie oddajesz moczu bo ta służba zdrowa to k.. masakra. Przy parestezjach I’m szybciej tym lepiej.
26 maja 2019 o 13:06 #64604“nieunikniona nie jest ale na pewno pilna konsultacja najlepiej neurochirurgiczna jest niezbędna. Opadanie stopy trwające ponad 30-40 dni często nie poprawia się po operacji”
To jest opinia neurochirurga do innego tematu na forum
26 maja 2019 o 13:36 #64605Może napisz bezpośrednio do administratora jest neurochirurgiem i lekarzem z powołaniem. Bo jak na mój amatorski gust sprawa jest powazna. Jak będzie na forum na pewno odpowie.
26 maja 2019 o 14:58 #64607Mocz oddaje,problem jest ze musze chwile postac,ponapinac sie zeby zaczelo leciec.Jutro sprobuje umowic sie z neurochirurgiem w wiekszym miescie,moze uda sie cos na szybko prywatnie.
26 maja 2019 o 20:53 #64608Nie Należy bagatelizować twojej sytuacji,masz opinie dwóch lekarzy i jeśli neurolog który zaproponował ci operacje płatną pracuje w 10 Wojskowym Szpitalu klinicznym
w Bydgoszczy to trafisz na odział Prof Marka Harata a to wysokiej klasy specjalista operował Golloba.
Jeśli jesteś zdecydowany na płatny zabieg to w twojej okolicy najlepszy szpital,
Szkoda czasu na szukanie gdzie indziej pomocy tam otrzymasz fachową pomoc,termin 7 czerwiec to dwa tygodnie i myślę że szybciej nigdzie nie otrzymasz fachowej
pomocy.
Oszczędzaj się by sekwestr się nie przesunął bo może dojść do porażenia lub nie odwracalnego uszkodzenia nerwów.
Życzę dopięcia sypkiej decyzji i powrotu do zdrowia.
Dzwon i umawiaj termin zabiegu czekanie na zabieg w szpitalu w Chojnicach to nie najlepszy pomysł.26 maja 2019 o 21:22 #64609Jeśli chodzi o pytania
Pytanie nr 1 powinieneś zostać zoperowany natychmiast po stawieniu się do szpitala bez zwłoki .
Niestety mamy takie kolejki że musisz czekać na zabieg płatny 2 tygodnie.
Nr 2 za późno ale takie mamy czasu zabieg powinien być wykonany najlepiej zaraz po trafieniu do szpitala.
Nr 3 Gwarancji na to że stopa powróci do normy niema ale należy mieć nadzieje że nie doszło do uszkodzenia nerwów .
Nr 4 Możesz zrobić konsultacje ale chyba nie zmieni twojej sytuacji szkoda pieniędzy.
Nr 5 Raczej nie26 maja 2019 o 21:52 #64610Ja niestety nie mogę włączyć się konstruktywnie w dyskusję ponieważ znam jedynie sytuację kręgosłupową na południu kraju.
W Krakowie w szpitalu Rydygiera jest 24/7 dyżur kręgosłupowy, tyle wiem.
Jedno jest pewne: jeśli leczyć plecy to u lekarza który się na tym naprawdę zna i ma aktualną wiedzę i możliwości, a nie tylko tytuł “neurochirurg” czy “ortopeda”. Warto sprawdzić do kogo się idzie i czy na pewno ten ktoś leczy kręgosłupy (rzadko który neurochirurg czy ortopeda leczy operacyjnie kręgosłupy).- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 maja 2019 o 07:07 #64611Dzieki za odpowiedzi,teraz dopiero widze jak dziala nasz system zdrowotny,Gdyby ktos w szpitalu poinformowal mnie ze opercja musi byc wykonana natychmiast,szukalbym innego rozwiazania zaraz po wyjsciu.Dopiero w domu przegladajac forum przez ost tydzien,uzyskalem wiecej informacji na swoj temat niz od lekarzy,ktorzy mnie badali.Tak jak pisze Gucio1960 chyba w przeciagu 2 tyg nie udami sie znalezc miejsca w kolejce na szybsza operacje.Pozostalo byc dobrej mysli i czekac.Operowany mam byc w 10 Wojskowym Szpitalu Klinicznym w Bydgoszczy przez ppłk dr n. med. Piotr Gasiński.Pzdr
27 maja 2019 o 14:20 #64620To trzymamy kciuki żeby zabieg poszedł bez komplikacji. 🙂
Po zabiegu napisz parę słów, zawsze przyda się nowy pacjent po zabiegu i jego opinie.
Myślę że trafiłeś do dobrego szpitala i wszystko pójdzie dobrze ,po zabiegu uważaj na siebie by nie doprowadzić do ponownego wysunięcia.28 maja 2019 o 06:24 #64622Wczoraj rano na szybkiego zdecydowałem się jeszcze pojechać na wizytę do ordynatora neurochirurgi w Słupsku.Operacja pilna,wszystko zostało mi ładnie wytłumaczone co jest i jak przebiegnie operacja. Prawdopodobnie będę miał wyczyszczony dysk i wstawione 2 implanty.Jak dobrze pojdzie to operacja w przyszłym tyg. W czwartek mam zadzwonić i dostanę szczegółowe informacje odnośnie terminu.Takze dalej czekam. Pzdr
28 maja 2019 o 07:12 #64623Czyli rozumiem masz propozycje usunięcia dysku i odbudowę wysokości po przez w stawienie implantu bez śrub .
Ale jeśli dwa implanty to na dwóch poziomach L5/S1 i L5/L4, a może implanty na dwóch poziomach z śrubami czyli stabilizacja.28 maja 2019 o 12:03 #64624Trzymam kciuki.
28 maja 2019 o 14:18 #64626Dostałem informację że operacja w najbliższy poniedziałek 3.06.Z tego co mi tłumaczył, to odpadł mi kawałek dysku i się przemescil, usną to lub cały i wstawia implant. Zacząłem czytać o tych implantach i widzę że sprawa też nie zaciekawa.Ale operacja konieczna, inaczej niedowlad stopy, a i tak nie ma pewności że noga wróci do formy.
28 maja 2019 o 15:05 #64631Dokładnie jak piszesz masz na poziomie L5/S1 sekwestr który według opisu przemieścił się do góry kanału kręgowego.
Ja byłem w podobnej sytuacji ale sekwestr przemieścił się w dół i nie miałem opadającej stopy.
Dostałeś dwie propozycje z szpitala wojskowego standardowe usunięcie części dysku jest to standard w tym przypadku ,a ze szpitala Słupsku
lekarz ocenił że powinieneś przejść zabieg określany w chirurgi kręgosłupa bombą termo jądrową czyli usuniecie całości dysku wstawienie implantu
który spowoduje odbudowę wysokości miedzy kręgami i zrost kostny na tym poziomie .
Czy zastosują jeszcze śruby i pręt jako stabilizacje chyba tak.
Zabieg w Słupsku to ostateczna droga jeśli chodzi leczenia kręgosłupa proces nie odwracalny unieruchomienie segmentu.
Jeśli chodzi o same usunięcie sekwestru to dysk powinien się zagoić i można w przyszłości zastosować inne zabiegi i jakaś ruchomość segmentu zostaje.
Zastanawia mnie że lekarze zaproponowali zastosowanie dwóch skrajnych sposobów leczenia.
Nie chce mi się wierzyć że lekarz z tak znanej placówki jak szpital wojskowy nie zaważył że samo usunięcie sekwestru w twoim wypadku nie pomoże.
Ale Ja nie jestem lekarzem mogę się nie znać , jeśli poczytasz to stabilizacja to długi proces dochodzenia do zdrowia i najważniejsze segmenty wyżej muszą
przejąć obciążenia co powoduje z czasem ich uszkodzenie może dlatego jest mowa o dwóch implantach dlatego że segment wyżej też ma wypuklenia.
Decyzja o wybraniu metody będzie należeć do ciebie.
Jak widzisz nie mają żadnego doświadczenia musisz wybrać między dwoma skrajnymi metodami leczenia.
Do tego zmusza cię objawy neurologiczne i nie masz czasu na zastanowienie.28 maja 2019 o 15:14 #64632Dokladnie lekarz z Bydgoszczy w rozmowie nie wspomnial o implantach ale to byla krotka rozmowa.Gdy dostalem umowe ze szpitala do operacj to tam juz bylo uwzglednione koszt operacji + w razie koniecznosci dodatkowy koszt implantow do zaplaty po operacji.
28 maja 2019 o 15:24 #64633A to zmienia sytuacyjnie prawidłowe podejście obu szpitali.
Jeśli w Słupsku zabieg jest na NFZ to wszystko ok.
W Bydgoszczy rozumiem zabieg płatny jeśli to nie tajemnica to jak go wycenili.
Jeśli obydwa zabiegi na NFZ to jednak wybrał bym Bydgoszcz.28 maja 2019 o 15:41 #64635Początkowo w rozmowie byla to kwota 8-9tys,na umowie przyslano 7,1 tys plus koszt implantow w razie koniecznosci.Z ciekawosci ile kosztuja takie implanty,ktos sie orientuje?
28 maja 2019 o 15:55 #64636Zwykły zabieg usunięcia sekwestru bez implantu na jednym poziomie to 12 tys tak to wyceniają na Opolszczyźnie + doba pobytu w szpitalu 500 zł.
Jeśli chodzi o implanty to cena oscyluje około 5-7 tys + śruby i pręty tu nie znam ceny .
stabilizacja na jednym poziomie to cena od 18,5 tys do 30 tys.
Wycena szpitala z Bydgoszczy wydaje się atrakcyjna pytanie ile policzą za implanty i pobyt w szpitalu. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.