Przepuklina L5-S1.Pilna operacja -pytania.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina L5-S1.Pilna operacja -pytania.
- Ten temat ma 44 odpowiedzi, 8 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 7 months temu przez
qqryqnapatyq.
-
AutorWpisy
-
28 maja 2019 o 17:35 #64639
Mi też się wydaje cena atrakcyjna, tylko problem w tym że w obu przypadkach nie mamy pewności 100% że wszystko się uda to raz. Dwa że taki wydatek w moim przypadku to nie taka mała suma, co innego jakby była ta gwarancja.Trzy czytając to forum to widzę że to dopiero początek mojej przygody z kręgosłupem, także kto wie co będzie w przyszłości. Jednak zdecyduje się na Słupsk, raz ze szybciej, dwa że NFZ.
28 maja 2019 o 18:23 #64640I tu widzę że wyciągnąłeś prawidłowe wnioski co do leczenia naszych kręgosłupów.
Forum sprawdziło się w tej formie wymieniamy się doświadczeniami które nabyliśmy gdy zmagamy się z chorobą.
Szpital w Bydgoszczy ma lepsze opinie ale w Słupsku wykonasz zabieg na NFZ i to jest na pewno plusem .
Będziesz do końca życia musiał myśleć o swoim słupku .3 czerwca 2019 o 03:32 #64751No to jedziemy. Trzymajcie kciuki 🙂 Pzdr
3 czerwca 2019 o 09:12 #64752Trzymamy!
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 czerwca 2019 o 15:53 #64753Wszystkiego dobrego będzie GIT!!!!
5 czerwca 2019 o 14:26 #64848No i po. Operacja odbyła się wczoraj, byłem drugi w kolejce. Zabrali mnie po 13 a po 16 byłem już spowrotem na sali. Na obchodzie powiedzieli ze gładko poszło i mam implanty, przed operacja nie dokonca wiedzieli czy wstawia, wszystko miało się wyjaśnić w trakcie. Teraz czekam na doktora który mnie operowal, żeby dowiedzieć się czegoś więcej ale to dopiero jak będzie miał dyżur. Niedowlad w stopie utrzymuje się. Dzisiaj była rehabilitantka, pokazała jak wstawać, kłaść się itp. Pokazała również ćwiczenia na nogę i jak przy tym oddychać. Od jutra zaczynam jakieś zabiegi i do tego te samodzielne ćwiczenia. Ból odczuwam jedynie w okolicach rany i podczas zmiany pozycji lub wstawania. Mam nadzieje ze nerw zacznie się regenerowac i stopa wróci do normy. Pzdr
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 czerwca 2019 o 16:10 #64854No to teraz czeka cię ciężka praca. 😉
Szybkiego powrotu do pełnej sprawności życzę.
Ja dzisiaj odebrałem wyniki z MRI i też słabo ten opis wygląda. Umawiam się do neurochirurga zobaczymy co powie.5 czerwca 2019 o 16:11 #64855quote Madzonga1″ post=17406:No to teraz czeka cię ciężka praca. 😉
Ja dzisiaj odebrałem wyniki z MRI i też słabo ten opis wygląda. Umawiam się do neurochirurga zobaczymy co powie.Zamieść swoje wyniki w jakimś osobnym temacie.
5 czerwca 2019 o 16:15 #64856Wieczorem postaram się wrzucić. Ale jak zobaczyłem opis to musiałem stres rozchodzic i dzisiaj pierwszy raz od dawna 7km z kapcia pociagnalem aż mnie noga i pupa przestała bolec 😉
5 czerwca 2019 o 16:18 #64858quote Madzonga1″ post=17406:No to teraz czeka cię ciężka praca. 😉
Ja dzisiaj odebrałem wyniki z MRI i też słabo ten opis wygląda. Umawiam się do neurochirurga zobaczymy co powie.Mnie też załamał mój wynik MR, więc wiem, co to za uczucie
5 czerwca 2019 o 16:18 #64859Przecież tydzień temu miałaś operację i już MRI robione??
5 czerwca 2019 o 16:20 #64860Do kogo było to pytanie?
5 czerwca 2019 o 16:23 #64861Koledzy mieli wczoraj i przed wczorajoperacje. Chodzi o MRI z przed operacji
5 czerwca 2019 o 18:54 #64864quote QqryqnaPatyq” post=17399:No i po. Operacja odbyła się wczoraj, byłem drugi w kolejce. Zabrali mnie po 13 a po 16 byłem już spowrotem na sali. Na obchodzie powiedzieli ze gładko poszło i mam implanty, przed operacja nie dokonca wiedzieli czy wstawia, wszystko miało się wyjaśnić w trakcie. Teraz czekam na doktora który mnie operowal, żeby dowiedzieć się czegoś więcej ale to dopiero jak będzie miał dyżur. Niedowlad w stopie utrzymuje się. Dzisiaj była rehabilitantka, pokazała jak wstawać, kłaść się itp. Pokazała również ćwiczenia na nogę i jak przy tym oddychać. Od jutra zaczynam jakieś zabiegi i do tego te samodzielne ćwiczenia. Ból odczuwam jedynie w okolicach rany i podczas zmiany pozycji lub wstawania. Mam nadzieje ze nerw zacznie się regenerowac i stopa wróci do normy. PzdrŚledzę i śledzić będę postępy z zapartym tchem. Pisz wszystko, może w nowym temacie w dziale pooperacyjnym. O sikaniu, kupczeniu, bólach, przyjmowanych lekach przeciwbólowych, pionizacji, jak wstajesz itp. Jakiego typu była operacja? TLIF, PLIF, bo chyba nie ALIF? Ile śrub, jak wkładanych, czy przezskórnie itp.? Pozdrawiam gorąco.
6 czerwca 2019 o 13:29 #64881Nowy wątek założę może w domu, na tel ciężko się pisze. Stawiali mnie na drugi dzień po operacji, wstaje z łóżka sam z pozycji bocznej, trudniej jest się położyć bo muszę unosić dodatkowo bezwladna stopę. Mocz oddaje już normalnie, balkonik i po malu do kibelka, gorzej ze stolcem, nie było od niedzieli, nawet przed operacja nie dostałem czopka, chyba zapomnieli a jak się przypomniałem to mówiła że już za późno. Ale to chyba bardziej stres. Przeciwbólowe dostaje w zastrzykach 3x w ramię i 2x w posladek/24,do tego tabletki po posiłku.Plus kroplowki.Cwiczenia na łóżku, pozycja na plecach i mam mały zestaw, jeżeli któreś boli wstrzymać i probowac kolejnego dnia. Dzisiaj pierwszy raz byłem na pradach, nie podobało mi się tylko że na wózku ok 25min w pozycji siedzącej. Ale to jest kilka pięter niżej i z balkonikiem trochę by mi zajęło się tam dostać. Cały czas czekam na dyżur operatora żeby wyciągnąć coś więcej o metodzie itp bo nikt nic nie mówi po za tym że poszło gładko i są implanty. To chyba tyle narazie. Pzdr
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 czerwca 2019 o 14:02 #64882A nie chcą Cię zostawić od razu na tej rehabilitacji? U mnie powrót sprawności łydek i słabszej nogi zajął kilka miesięcy, prądy sporo dały, było widać efekty z dnia na dzień, dla pobudzenia nerwów, ale potem kilka miesięcy mozolnego wyciskania najpierw same próby napinania mięśni, potem ruchy bez obciążenia, potem z małym obciążeniem. W sumie z jednej strony z bólem pooperacyjnym nie jest fajnie na rehab, ale dla nerwów chyba czasem lepiej, chyba że mają się najpierw same zregenerować.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 czerwca 2019 o 06:30 #64892Dzisiaj po obchodzie była właśnie mowa o przeniesieniu mnie na oddział rehabilitacji. Także zagoszcze tu w szpitalu trochę dłużej.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 czerwca 2019 o 06:45 #64893A jak ból? Tan stary i ten nowy, pooperacyjny?
7 czerwca 2019 o 09:52 #64894Przed operacja lekki klujacy ból w kręgosłupie, tylko podczas wstawania, zmiany pozycji. Żadnej tragedii nie było. Bardziej odczuwalem w stopie i lydce, taka dretwiejaca, ociezala i pulsujaca noga ale tego nie nazwalbym chyba bólem, taki dyskomfort. Teraz tylko mrowienie stopy i cały czas niedowlad, a w kręgosłupie to chyba tylko ranę czuje ale cały czas dostaje przeciwbólowe zastrzyki. Po za tym żadnych ogromnych boli nie było.
7 czerwca 2019 o 12:44 #64901A miałeś ALIF, PLIF czy TLIF? Tj. gdzie masz ranę na skórze i ile, czy na brzuchu czy na plecach na środku a może z boku, albo kilka małych na plecach jeśli był MIS?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.