Przepuklina odcinka lędźwiowego-operować czy nie?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina odcinka lędźwiowego-operować czy nie?
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 5 months temu przez
ave470.
-
AutorWpisy
-
4 maja 2017 o 20:50 #48453
Witam
Rok temu w maju na siłowni wykonywałem martwy ciąg. Dzień po odczuwałem mocny ból prawego jądra oraz prawej pachwiny plus ból dolnej cześci pleców po prawej, który nasilał się w przypadku przeprostu kręgosłupa do tyłu i z pochyleniu się w prawy bok oraz promieniowanie po prawej nodze po mięśniu czworogłowym i z boku uda do kolana.
Udałem się do urologa. Wykonał on badanie usg jąder, ale nic na nich nie dostrzegł. Zdziwił go mocny ból prawej pachwiny po ucisku palcem i polecił wizytę u neurologa.
Udałem się do neurologa. Neurolog po dość dokładnym badaniu fizykalnym stwierdził że to przepuklina kręgosłupa i zalecił wykonanie rezonansu.
Rezonans wykazał przepuklinę – wyniki daję w I załączniku
Poszedłem na rehabilitację – metoda McKenziego, poczułem pogorszenie, odpuściłem sobie leczenie. Wykonuję pracę fizyczną na magazynie, ale są to dość lekkie towary
W sierpniu po wakacjach w Bułgarii praktycznie nie czułem bólu aż do października, kiedy powróciły wszystkie dolegliwości (ból jądra, pleców oraz pachwiny)
Od Listopada chodziłem na reh do luxmedu.
W lutym wykonałem kolejny MRI i badanie wyszło gorsze niż wcześniej.
Nawrót dolegliwości w kwietniu, Byłem u chiropraktyka ale czułem się gorzej niż wcześniej. Obecnie chodzę do osoby która się specjalizuje w Ackermanie.
Zalecił mi rozciąganie mięśni dwugłowych uda. Mięsnie nóg rozciągam, jednak po nich czuję większy ból po prawej stronie kręgosłupa, ból a raczej dyskomfort jest nawet w czasie dłuższego chodzenia. Nie wiem czy jest sens to kontynuować
Byłem dzisiaj u neurochirurga, powiedział że jak fizjoterapia nie pomaga to tylko operacja i na skierowaniu mam operację BacJac czyli stabilizację kręgosłupa. Po zdjęciach mówił że objaw jest przez przepuklinę na poziomie l4/l5 dlatego tam zostanie wykonana stabilizacja.
Pytanie czy operacja stabilizacji kręgosłupa jest dobra na te dolegliwości, na przepuklinę na poziomie l4/l5?
Swoje badania wysyłam w załączniku
Dolegliwości:
-ból dolnej cześci pleców po prawej, który nasilał się w przypadku przeprostu kręgosłupa do tyłu i z pochyleniu się w prawy bok. – czyli przeprost i skłon w prawy bok
– ból prawej pachwiny przy dłuższym chodzeniu
– promieniowanie po mięśniu czworogłowym uda oraz po boku uda (promieniowanie do kolana) – prawa noga4 maja 2017 o 22:09 #61381Sam opis RM mówi o zmianach w kręgosłupie i jest lakoniczny.
Decydują zdjęcia RM oraz objawy neurologiczne na podstawie wklejonych zdjęć niewiele można powiedzieć .
Widać na nich że jest zniesiona krzywizna lędźwiowa oraz na poziomach L1do L5/S1 wypuklenia dysków .
Aby można się wypowiedzieć Trzeba oglądnąć zdjęcia w projekcji poziomej i pionowej .
Możesz skorzystać z programu RadiAnt Dicom Viewer do pobrania w internecie ,jest tam opcja wyświetlenia obrazu pionowego i poziomego .
Przy odrobinie wiedzy jak czyta się obrazy RM możesz wypuklenia dysku miejsca ucisku oraz wymierzyć wielkość w mm wypukleń.
Porównując twoje zdjęcia z moimi to odcinek lędźwiowy masz mocno po uwypuklany
Ja mam 57 lat i mam dwa poziomy odwodnione oraz przepuklinę na poziomie L5/S1 7mm oraz L5/4 obniżony dysk .
Możesz w moim wątku oglądnąć zdjęcia.
Co do zabiegu to podęcie decyzji to nie taka prosta sprawa i zabieg może nie rozwiązać problemu za dużo zmian w odcinku lędźwiowym.
.5 maja 2017 o 07:48 #61382Co Ci mogę poradzić, to skonsultuj się z drugim neurochirurgiem. Tylko z takim który operuje kręgosłupy. Widzę, że rezonans robiłeś we Wrocławiu więc np. dr Jarmundowicz (co prawda pewnie już nie operuje, ale raczej jest fachowcem), dr Weiser, dr Tobakow. Ja konsultowałem się z dwoma, a i tak decyzję o operacji musiałem podjąć sam. Jeśli możesz “z tym żyć” to nie spiesz się na operację, a jeśli nie możesz to ja bym się nie zastanawiał.
5 maja 2017 o 08:27 #61383Żyć z tym mogę. Obecnie bardziej boli, ale podejrzewam że to przez obecne zalecnia fizjoterapeuty, czyli rozciąganie mięśni dwugłowych uda. Przed tym miałem spokój i nic oprócz prawej pachwiny przy dłuższym chodzeniu nie bolało. Mam zamiar spróbować trakcji na kręgosłup może ona pomoże, oraz pójść do drugiego neurochirurga. Pytanie którego wybrać? Obecnie byłem u takiego co operuje i ma w miarę dobre opinie. Tam wyżej też podałeś nazwiska, mnie interesuje czy ktos miał przyjemność z doktorem Tomaszem Szczepańskim z Wrocławia?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.