Przepuklina proszę o diagnozę zdjęcia.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepuklina proszę o diagnozę zdjęcia.
- Ten temat ma 35 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
bartekg.
-
AutorWpisy
-
18 lutego 2018 o 15:08 #48562
Witam od ponad 4 tygodni odczuwam ból od lędźwiowego krzyża aż do stopy prawej, palce u nogi mam zdrętwiałe, polowe stopy i pietę. Byłem na rezonansie i jak na razie mam płytkę ze zdjęciami natomiast na wynik muszę czekać aż do 10 dni. Czy mógłbym mi ktoś choć troszkę powiedzieć czy coś jest nie tak? Poniżej dodaje zdjęcia.
18 lutego 2018 o 15:14 #62575Kręgozmyk L5/S1 z uciskiem korzeni nerwowych. W zasadzie to tyłozmyk / retrozmyk
Tytułowa przepuklina to nie jest problem występujący na tym badaniu.Opis: https://drkregoslup.pl/Kregozmyk/Przyczyny-i-rodzaje-kregozmyku,41,207
Opis2: http://www.ortopeda.biz.pl/leksykon/kregozmyk.pdf
Opis3: http://www.chirurg-kregoslupa.pl/kregozmyk.html
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 lutego 2018 o 18:31 #62578Czy wystarczy rehabilitacja?
18 lutego 2018 o 18:49 #62579Jeśli masz zdrętwiałą stopę, to pewnie nerw jest uciskany. Musisz wybrać się do neurochirurga, żeby obejrzał rezonans i zbadał odruchy, czucie itd. I powinien zdecydować co dalej. Czy jest sens próbować rehabilitacji czy trzeba ciąć.
18 lutego 2018 o 19:04 #62580jak na razie idę do neurologa, najgorsze jest to że zaczyna mi promieniować ból na drugą nogę, poczekam na opis z rezonansu i zobaczymy, na pewno napisze co i jak.
19 lutego 2018 o 14:27 #62584Lepsi lekarze nie korzystają z opisów, więc mnie się zdarzało w ogóle nie brać. To tylko taka ulotka dla lekarza POZ, ZUSu, albo dla słabych lekarzy.
Stopa nie opada?
https://drkregoslup.pl/Bol-krzyza/Objawy-alarmowe,32,190
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 lutego 2018 o 20:51 #62594Stopa nie opada? Znaczy się? Jak chodzę to zdaje mi się ze tak trochę ją ciągnę ze sobą no ale tak to normalnie uginam itp. Tylko mniejsze czucie w palcach, dokładnie w 3 palcach od najmniejszego licząc oraz brzeg stopy i pięta, skurcze łydki i uda, podnieść nogę mogę gdzieś 40 stopni jak chce więcej to boli.
19 lutego 2018 o 21:01 #62595Czy nie masz osłabienia, tzn. czy stojąc na piętach możesz jednakowo unieść w górę palce obu stóp, czy możesz stanąć na palcach, i czy przy takim ruchu jak np. naciskanie pedałów w samochodzie nie jest słabsza. Jakby tak osłabła to do szpitala od razu, tak jest jest to w opisach których odnośniki podałem (“objawy alarmowe”).
A ogólnie, również z tych materiałów:
“Inne choroby mylone z kręgozmykiem:
Tyłozmyk (retrospondylolisteza) jest odwrotnością kręgozmyku. Polega na przesunięciu do tyłu kręgu wyższego. Tyłozmyk osiąga niewielki stopień. Wskutek zwężenia otworów, przez które wychodzą korzenie, ból korzeniowy może pojawiać się wcześniej mimo niewielkiej deformacji”Ze zdjęć które wstawiłaś nie widać żeby korzenie tam miały jakiś luz na L5/S1, wyglądają na zakleszczone między kręgami, stąd rada żebyś całość badania z płytki skonsultowała z lekarzem-specjalistą, i raczej nie oczekiwała tutaj odpowiedzi na pytanie czy “rehabilitacja pomoże” – przy takim czymś to rehabilitacja tylko jeśli lekarz pozwoli i na jego odpowiedzialność, to nie są “typowe problemy z dyskiem”.
19 lutego 2018 o 21:44 #62596Powiem tak, miałem dolegliwości ból korzonek już chyba od ponad 3 lat, nigdy z tym nie trafiałem do lekarza, od 18 stycznia wzięło mnie tak ze masakra, silny ból w kości ogonowej aż promieniował do palców, łydka była tak napięta ze tak jakbym miał cały czas skurcz mięśnia. stopa to masakra na palcach stać nie mogłem a pięta już bardzo mnie bolała od chodzenia na pięcie. Po zastrzykach Olfen 75 trochę mi przeszło, już nie mam tak napiętej łydki i uda mi się stanąć na palcach ale chwilkę bo boli, boli mnie w krzyżu cały czas ale to jest ból jednostajny chyba ze wygnę się nie wiem jak to boli bardzo, no i ból promieniuje mi już do drugiej nogi. Jak jadę autem to noga bardziej mi drętwieje.
19 lutego 2018 o 21:58 #62598No to jest o tyle tylko OK że nie ma “objawów alarmowych” – jak stopa zwiotczeje to po prostu się nie da stanąć na palcach, stojąc na pięcie nie da się unieść przodu stopy/palców, nie ma siły nacisku (np. na pedały), i nie chodzi o ból tylko że się po prostu nie da bo się “sflaczała” robi – to może wymagać pilnej (kilka dni) operacji bo nie zoperowane może zostać na zawsze.
6 marca 2018 o 08:56 #62660Panowie mam wynik z MR prosiłbym o diagnozę wyniku:
Opis badania:
Degeneracyjny kręgozmyk tylny widoczny jest na poziomie: L4/L5 (do 0,5 cm) oraz L5/S1
(do 0,6 cm).
Na poziomie L3/L4 widoczne jest uwypuklenie zarysów krążka międzykręgowego – tzw.
bulging disc, z niewielką lateralizacją na stronę prawą, powodujące ucisk na worek
oponowy i przewężenie prawego otworu międzykręgowego.
Na poziomie L4/L5 widoczna jest pośrodkowa/przyśrodkowo-prawoboczna protruzja
krążka międzykręgowego, z uciskiem na worek oponowy i na korzeń brzuszny prawego
nerwu L5. Przepuklina przylega do korzenia nerwu L5 po stornie prawej. Uwypuklony
krążek międzykręgowy L4/L5 powoduje przewężenie obu otworów międzykręgowych na
tym poziomie. Zwężenie wymiaru strzałkowego kanału kręgowego na poziomie L4/5 do 0,9
cm (pośrodkowo), co wskazuje na umiarkowana stenozę.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest pośrodkowa/przyśrodkowo-prawoboczna ekstruzja
krążka międzykręgowego, powodująca ucisk na worek oponowy i na korzeń brzuszny
nerwu S1 po stronie prawej. Dokanałowy fragment przepukliny ma wymiar 1,6 x 0,8 cm
(osiowo) x 1,6 cm i sięga połowy wysokości tylnej krawędzi segmentu S1. Zwężenie
wymiaru strzałkowego kanału kręgowego na poziomie L5/S1 do 1 cm – stenoza względna.
Przepuklina wypełnia zachyłek boczny kanału kręgowego na poziomie L5/S1 po stronie
prawej. Zwężone są oba otwory m/k L5/S1.
Degeneracyjna dehydratacja krążka międzykręgowego L4/L5 i L5/S1.
Stożek końcowy rdzenia kręgowego jest położony na poziome L1 – w normie, zmian
ogniskowych nie wykazuje.
Wnioski: Duża przyśrodkowo-prawoboczna ekstruzja krążka m/k L5/S1 oraz przyśrodkowoprawoboczna
protruzja krążka m/k L4/L5 – wskazana konsultacja neurochirurgiczna.Czy można rehabilitować??
6 marca 2018 o 10:55 #62662Masz duże te przepukliny (L5-S1 bardzo duża!) i rehabilitacja raczej niestety nic tu nie pomoże, ja tylko mogę polecić elektrostymulator z funkcją TENS, żebyś zmniejszył ilość środków przeciwbólowych, bo szkoda wątroby. Czasem na ból pomaga wiszenie na drążku, ale to wszystko krótkotrwałe efekty. Unikaj siedzenia i dźwigania, oszczędzaj się.
Idź do dobrego neurochirurga, najlepiej do minimum dwóch. Niech zbadają, czy nie masz większych deficytów neurologicznych, zaników mięśni itp. Pisałeś o zaburzeniu czucia w części stopy, a to już coś więcej, niż “tylko” ból. U mnie taki objaw stopy i podudzia oraz zanik mięśni i osłabienie siły w nodze, zadecydowały o leczeniu operacyjnym. U Ciebie niestety “pachnie” operacją, powinieneś już się rozglądać, gdzie masz blisko do dobrego zespołu operującego kręgosłupy i szukaj, gdzie jest najkrótsza kolejka, bo z tego co piszesz, to nie masz objawów alarmowych i swoje odczekasz. Najlepiej wyszukać dobry szpital z dobrym neurochirurgiem i szybkimi terminami przyjęć na oddział (sprawdzasz w internetowej wyszukiwarce kolejek NFZ) i wtedy iść na prywatną konsultację do tamtejszego neurochirurga. Wtedy ma się z głowy późniejszą kwalifikację do ewentualnego zabiegu w szpitalu. Jest to najlepsze, najszybsze i najtańsze rozwiązanie.
6 marca 2018 o 11:10 #62663Dehydratacja krążków międzykręgowych na dwóch poziomach: s1 -l5 oraz l5 -l4 .Przepuklina międzykręgowa na poziomie s1-l5 ,wypuklina piętro wyżej.Dobrze by było zobaczyć ten odcinek w rzucie poziomym bo tak ciężko ocenić położenie wysuniętych dysków na oddziaływanie korzeni nerwowych.Rehabilitacja raczej nie spowoduję że zmiana się cofnie …fizykoterapia ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego i zmniejszenie odzczuć bólowych .Jęśli po trzech mieśiącach nie poprawi się to lekarz pewnie zdecyduję o leczeniu neurochirurgicznym.
6 marca 2018 o 13:11 #62664quote Ka” post=14954:Przepuklina wypełnia zachyłek boczny kanału kręgowego na poziomie L5/S1 po stronieprawej.quote Użytkownik421:Ze zdjęć które wstawiłaś nie widać żeby korzenie tam miały jakiś luz na L5/S1, wyglądają na zakleszczone między kręgami, stąd rada żebyś całość badania z płytki skonsultowała z lekarzem-specjalistą, i raczej nie oczekiwała tutaj odpowiedzi na pytanie czy “rehabilitacja pomoże” – przy takim czymś to rehabilitacja tylko jeśli lekarz pozwoli i na jego odpowiedzialność, to nie są “typowe problemy z dyskiem”.quote Ka” post=14954:Czy można rehabilitować??W Polsce za pieniądze wszystko można rehabilitować, nawet ucięty palec, tylko pozostaje pytanie o sens i efekty..
7 marca 2018 o 05:53 #62668Panowie a znacie jakiegoś dobrego lekarza z okolic chrzanowa, ewentualnie kraków?
7 marca 2018 o 07:10 #62669quote :.Jęśli po trzech mieśiącach nie poprawi się to lekarz pewnie zdecyduję o leczeniu neurochirurgicznym.Leczę się na to już od 18 stycznia, nic nie pomaga, żadne tabletki czy ćwiczenia.
7 marca 2018 o 11:57 #62670quote Ka” post=14962:Panowie a znacie jakiegoś dobrego lekarza z okolic chrzanowa, ewentualnie kraków?Nie znam konkretnych lekarzy, ale ja na Twoim miejscu poszedłym w tym kierunku:
Tutaj widać, że najkrótsza kolejka do Oddziału Neurochirurgii w woj. małopolskim jest w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, czyli najbliższy termin to 06.07.2018. Według informacji na stronie szpitala, widać, że zajmują się kręgosłupami, dyskopatiami itp. Tutaj masz listę lekarzy z tego szpitala, z Oddziału Neurochirurgii. Ja bym szedł na konsultacje do jednego z nich, najlepiej najbardziej utytułowanego z tych zajmujących się kręgosłupami, bo wiadomo – tytuły to zazwyczaj lata doświadczenia. Co ciekawe, to widzę, że NFZ-owski termin do Poradni Neurochirurgii w tym szpitalu jest na 21.06.2018, więc możliwe, że byś uniknęła konieczności prywatnej wizyty. Ja polecam więcej, niż jedną opinię, więc zaklepałbym sobie ten NFZ-owski termin i poszedłbym prywatnie do drugiego lekarza z tej szpitalnej listy. Widzę, że w Krakowie przyjmuje prywatnie prof.dr hab. med Marek Moskała (Neuropedica) i dr hab. med. Krzysztof Stachura (można się umówić przez znanylekarz.pl). Posprawdzaj dokładnie sama to wszystko, podzwoń i pozałatwiaj – zajmij się szybko tym terminem NFZ-owskim do poradni przyszpitalnej, bo tak szybki termin to rzadkość. Ta kolejka na sam oddział też krótka.
Jak już pisałem, u Ciebie są duże przepukliny z uciskiem na korzenie nerwowe, tego nie cofnie rehabilitacja. I jeszcze ten kręgozmyk. Jedynie ta większa przepuklina mogłaby przejść w sekwestrację (jądro dysku całkowicie poza dyskiem) i wtedy można liczyć, że organizm sam się tego pozbędzie, likwidując ucisk na nerw, ale to jak z czekaniem na cud. Oszczędzaj się, nie rób sama żadnych ćwiczeń, idź do neurochirurgów i nastawiaj się psychicznie na opcję leczenia operacyjnego.
Życzę zdrowia!
Za tą wiadomość podziękował(a): ka7 marca 2018 o 13:56 #62671Dzięki wielkie 🙂 , ide prywatnie do Lek. Rafała Staszkiewicza. Takie terminy że masakra. Jak tu funkcjonować do tego czasu? Już na l4 trochę siedzę
7 marca 2018 o 14:34 #62672Rafał Staszkiewicz ma dobre opinie i z tego, co widzę robi kręgosłupy. Pracuje na oddziale neurochirurgii w Wojskowym Szpitalu Klinicznym z Polikliniką w Krakowie, a tam kolejka na przyjęcie na oddział jest na 17.09.2018. Piszę o tym dlatego (już pisałem o tym mechaniźmie :)), bo jeśli usłyszysz że musi być zabieg, to zanim wpiszesz się do szpitala w kolejkę na operację, to zawsze musisz przejść konsultację/kwalifikację do zabiegu u lekarza z tej konkretnej placówki. Czyli wizyta u dr. Staszkiewicza znosi konieczność kolejnej wizyty kwalifikacyjnej, ale tylko w jego szpitalu. Dlatego moim zdaniem, warto patrzeć na te wszystkie daty kolejek i lekarzy z konkretnych szpitali, bo zyskuje się na czasie i też nie wydaje się niepotrzebnie pieniędzy na konsultacje, które nie są jednocześnie kwalifikacjami do przyjęcia do szpitala.
Nie marudź na te terminy, ten lipiec, czy wrzesień br. to całkiem szybkie terminy. A ten w poradni jest wręcz ekspresowy jak na polskie realia. Ja miałem termin za trzy lata od wpisania w kolejkę, a inny, najbliższy w okolicznych szpitalach był półtoraroczny i musiałem szukać alternatywy.
Co do tego, jak sobie radzić, to cóż, znam ten ból… 😉
7 marca 2018 o 15:02 #6267322.03 mam umówioną wizytę do tego właśnie Doktora. dam znać co i jak po wizycie. Pozdrowionka.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.