Przepuklina – RMI i Opis – operacja w Polsce czy UK?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Przepuklina – RMI i Opis – operacja w Polsce czy UK?
- Ten temat ma 42 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 week, 1 day temu przez
santie.
-
AutorWpisy
-
7 marca 2021 o 17:34 #49108
Witam,
Dziekuje za to FORUM, gdzie moge tyle dowiedziec sie na temat mojej dolegliwosci. Do 1 marca funkcjonowalam w nieswiadomosci, ze mam przepukline kregoslupa szyjnego w stadium zaawansowanym. Od paru miesiecy boli mnie lopatka z lewej strony, do tego doszedl bark, ramie, lokiec i nadgarstek. Do tego dretwienie reki, i inne czucie w dwoch palcach (wskazujacy i srodkowy). Dopiero rezonans pozwolil na diagnoze, ze jest to przepuklina. Bylam u dwoch neurochirurgow, ktorzy wysylaja mnie na operacje w trybie pilnym. Pragne wspomniec, ze na stale nie mieszkam w Polsce, tylko w UK, a jako, ze bedac w Polsce bol lopatki sie nasilil, specjalista zalecil mi zrobienie rmi. Jest to dla mnie szok i niedowierzam. Jestem aktywna, 45lat, biegam pare razy w tygodniu, nigdy nie mialam problemow ze zdrowiem. Nie jestem przygotowana na operacje w Polsce, przyjechalam tylko na 2tyg. Musialabym to jakos wszystko ogarnac logistycznie, itp. W zwiazku z tym chcialabym pojechac do UK na 3tyg. zeby sie przygotowac i ewentualnie wrocic do PL na operacje prywatnie, chyba, ze zgodza sie ja przeprowadzic w UK. Zalaczyc pare zdjec rmi i opis. Moje pytanie, czy jest to bezpieczne dla mojego zdrowia podroz do uk samolotem? Nosze kolnierz ortopedyczny czasami dla stabilizacji szyi, spie na poduszce ortopedycznej.
Opis ponizej:
C6-C7 masywna tylna srodkowo-boczna, tylno- boczna i boczna lewa przepuklina krazka szer ok 6mm o zwiekszonym uwodnieniu, siegajaca podstawa linii srodkowej i lewego otworu m-k, uwypukla sie o 3-4mm powyzej i ok 2-3mm ponizej poziomu krazka w lewej czesci kanalu, wertykalny wymiar ok 9mm. Znaczny ucisk na lewa czesc rdzenia od linii srodkowej wraz z korzeniami lewymi w kanale kregowym. Zwezenie lewego otworu m-k i kompresja na lewe korzenie wychodzece C7. Zwiekszenie uwodnienia krazka m-k w miejscu wrot przepukliny w czesci srodkowo tylnej lewej. Zaostrzenia prawych krawedzi trzonow i prawa wypuklina krazka w pozostalej czesci kanalu modeluja prawa brzuszna powierzchnie rdzenia, uciskaja na prawe brzuszne korzenie w worku oponowym. Nieznaczna redukcja prawego otworum-k, modelowanie prawych korzeni wychodzacych C7 przez zaostrzenia trzonow i wypukline krazka.
C7-Th1 rozpoczynajace sie drobne zaostrzenia tylno-bocznych krawedzi trzonow, bez stenozy kanalowej, noeznaczna redukcja wejsc do otworow m-k.
Rdzen w odcinku szyjnym bez zmian ogniskowych, bez cech obrzeku, ucisk lewostronny C6-C7 jw.8 marca 2021 o 21:29 #68399Jeśli dolegliwości trwają ponad 4 tygodnie i nie ustępują po leczeniu zachowawczym (leki przeciwzapalne, fizjoterapia) operacja w tym przypadku rzeczywiście jest dobrą opcją. Duża, świeża wypuklina, dobrze rokująca. Możliwe opcje: przednia discektomia szyjna z zespoleniem, artroplastyka szyjna albo tylna foraminotomia szyjna. Tak bardzo na grubo ostatnia opcja jest dość atrakcyjna bo zachowuje prawie cały dysk – ale trzeba by dokładnie zapoznać się z badaniem.
pozdrawiam
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): santie9 marca 2021 o 09:17 #68400Dziekuje bardzo serdecznie. Niestety daleko mam do Wroclawia, szukam specjalisty w Warszawie. Raczej nastawiam sie na operacje, gdyz bol staje sie nie do wytrzymania.
19 marca 2021 o 20:46 #68465Santie, napisz koniecznie co z operacja. Powodzenia!
Za tą wiadomość podziękował(a): santie19 marca 2021 o 21:01 #68466Mam zaplanowany zabieg we wtorek. Bol przyspieszyl moja decyzje. Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie zgodnie z planem. Pozniej musze sie zastanowic gdzie zrobic rehabilitacje, czy w Polsce, czy w UK. Taka operacja dla osoby aktywnej sportowo to prawdziwy cios. Ale ja sie nie poddam, bede walczyc o zdrowie w rozsadny sposob. Do tej pory nie wiem skad to sie u mnie wzielo, brak wytlumaczenia. Dziekuje i pozdrawiam.
19 marca 2021 o 21:12 #68467Santie, powodzenia! Nie poddawaj sie, ale tez oszczedzaj sie.
To sie moglo wziac wlasnie od sportu, od przeciazen. Mi tez wyszly te przepukliny jak sie wzielam za sporty w czasie lockdownu.
Rehabilitancja tam gdzie Ci najwygodniej i tam gdzie uzyskasz pomoc! Daj znac po operacji jak poszlo!
23 marca 2021 o 13:18 #68479Santie, i jak po zabiegu?
Za tą wiadomość podziękował(a): santie28 marca 2021 o 14:03 #68486Dziekuje. Operacja przebiegla pomyslnie. Jestem juz w domu, dochodze do siebie i uwazam. Za pare tygodni rehabilitacja. Musze sie do tego porzadnie przylozyc. Bez pospiechu. Troche trudno jest mi dobrac odpowiednia poduszke. Pol nocy spie na normalnej pol na ortopedycznej. Troche boli pomiedzy lopatkami, a dretwienie zniknelo, tylko troszke inne czucie w palcach. Mam nadzieje, ze podczas rehabilitacji sie poprawi
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, anton28 marca 2021 o 14:45 #68489Super!!!! Fajnie, ze sie udalo!
Masz moze bol gardla tez?
Na razie chyba trzeba sie oszczedzac przez pierwszego 4-6 tygodni. Mialas implant czy ruchomy dysk?
Szybkiego powrotu do zdrowia.
Aha, na YouTube jest duzo filmikow, ktore ludzie robia po operacji w Stanach. Niestety nie mam nic z Polski. Mozesz sobie poogladac a nawet sama nagrac. 😉
28 marca 2021 o 17:28 #68490Dzieki. Napewno obejrze filmiki.
Tak bolalo mnie gardlo i trudno bylo przelykac, dzisiaj juz o niebo lepiej. A jak u Ciebie? Jak sie czujesz? Aha, mam implant29 marca 2021 o 23:58 #68497Mnie wciaz boli szyja i barki. Operacja na razie u mnie nie byla rekomendowana, ale pewnie to sie zmieni, bo mi to nie przechodzi.
A jak teraz u Ciebie? Oszczedzaj sie bardzo przez 6 miesiecy po operacji. Tak czytalam, ze trzeba. Nawet jak sie dobrze czujesz, to musisz wciaz uwazac.
1 kwietnia 2021 o 12:01 #68509Na razie w miare ok. Troche czasami mnie pobolewa, ale nie biore juz wiecej srodkow przeciwbolowych. Bo bole sa znosne. Troche nad ranem boli kregoslup, barki bardziej, ale to chyba pozycja spania. Spie albo na plecach albo na boku, ale mimo wszystko cos doskwiera. Zdjeto mi plastry pionowe, i juz dzisiaj moge nosic rane odkryta. I smarowac tylko. Wizyta kontrolna za 4tyg. Bedzie rtg i omowiona rehabilitacja. W miedzyczasie musze jechac do UK, przygotowac wszystko, zeby pozniej wrocic do PL. Trzymam kciuki za Ciebie
1 kwietnia 2021 o 18:53 #68510To fajnie, ze jest lepiej. Dostalas moze kolnierz? Masz moze implanty ze srobami i plytka ?
Powodzenia
8 kwietnia 2021 o 09:01 #68550Kolnierz miekki kupilam juz sobie wczesniej pr,rd operacja i przyzwuczajalam sie w domu, a takze uczylam trzymania szyi w pionie.
Nie mam plytki. Jest to implant firmy braun, chyba sa srubki, nie wnikalam za bardzo. Znasz moze jakies steon6 gdzie moge poczytac co mozna, a co nie i jak to jest rozlozone na miesiace? Ja napotykam na porady, ale malo tam detali. Glownie standardowe, czyli nie dzwigac, nie schylac sie, nie skrecac szyi. Nawet sporkalam sie, ze nie mozna zmywac, dlaczego? A jak to jest z siedzeniem, lezeniem i chodzeniem. Gdzies przeczytalam, zeby nie siefziec dluzej jak 30min. Bede dalej grzebac. Przeraza mnie wizja przyszlosci.9 kwietnia 2021 o 21:03 #68563Znalazlam to na przyklad:
Trzeba chyba po prostu sie oszczedzac. Trzeba chodzic troche, zeby nie bylo skrzepow.
Nie wolno sie pochylac, wiec stad zmywanie odpada.
Jest jeszcze to forum:
https://www.forumneurologiczne.pl/forum/dyskopatia-kregoslupa/875/watki/1.html
Mozesz zapytac co robic post op.
Za tą wiadomość podziękował(a): santie15 stycznia 2022 o 13:32 #70403Witam,
Minelo juz prawie 10 miesiecy od mojej operacji w Polsce. Jezeli chodzi o rehabilitacje w UK, to smiechu warte. Nie polecam. Po wywiadzie telefonicznym otrzymalam instrukcje emailem jakie cwiczenia wykonywac w domu. Jako, ze zaczal mi dokuczac bol prawej lopatki, i bol kregoslupa piersiowego, domagalam sie wizytu u neurochirurga. Cztery razy fizycznie bylam u fizjoterapeuty, gzie wizyta trwala 15 minut. Pokazano mi jedne cwiczenie, i to wszystko. Wciaz uskarzalam sie na nieustajacy bol. Dopiero po wyslaniu nieprzyjemnego emaila, zostal napisany list kierujacy mnie do oddzialu neurochirurgicznego. I uwaga, wizyte mam miec 15go marca, i przez telefon. Stan mojego zdrowia na obecna chwile to taki, ze boli mnie odcinek piersiowy, dol prawej lopatki, bol promienuje do ramienia, i obejmuje gorna klatke piersiowa, tak jakby cos mnie ciagnelo. Doszedl tez bol kolan, wczesniej odczuwalam tylko po dluzszym przebiegnieciu. Czasami tez mam jakby nerwobol od uda do kolan, na zewnatrz nogi prawej. Nie mialam wczesniej. Rwacy bol. Zauwazylam jak dlugo siedze, to bol sie nasila. Wtedy biore przeciwbolowe tabletki, zeby zlagodzic cierpienie. Wrocilam do pracy, na razie part time, 4 dni po 6h. Praca siedzaca, przed komputerem. Najgorsze, ze uzywam myszki, i jestem praworeczna, to nie pomaga. Wykonuje troche jogi, pilates, rowerek stacjonarny. Jeszcze boje sie wrocic do biegania. Nie wiem, czy nie pojde na mri piersiowego i prawej lopatki, zeby sprawdzic co mi jest, albo poczekam do marca, moze oni mnie skieruja? W Polsce mialabym latwiejszy dostep do specjalistow, profesionalnej rehabilitacji, niestey pandemia pokrzyzowala moje plany. Boje sie, zeby to nie bylo cos powaznego, nie chcialabym miec drugiej operacji.
17 stycznia 2022 o 01:06 #70404🙁 Przykro to czytać. Pewnie kolejny rezonans będzie niezbędny dla wyjaśnienia czy coś tam nadal jest nie tak czy – odpukać – to zmiany przez za duży i długi ucisk nerwów.
A jaką miałaś operację w końcu?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 stycznia 2022 o 08:37 #70408Mialam ACDF C6/C7, wstawiony implant sztywny. Chcialabym, zeby mnie skierowali na MRI, zeby w koncu wiedziec, co mi jest.
20 stycznia 2022 o 08:45 #70409Od diagnozy do operacji minely moze niecale 3tygodnie. W listopadzie 2020 zaczela mnie bolec lewa lopatka, i bolala szyja po spaniu, pozniej oczywiscie bol sie nasilal i wedrowal. W styczniu zgłosiłam sie do lekarza, ktora zdiagnozowala carpal tunnel syndrome, dala tabletki i kazala spac w usztywniaczu na nadgarstek. Moze gdyby mnie zdiagnozowala wlasciwie i wyslala na MRI? A jeszcze poszlam do ortopędy, ktory zalecil zmienic poduszke na szwedzka, i skrecil moja szyja mocno w lewo i prawo, az gruchnelo. Nie wiem, czy wtedy czegos nie pogorszyl, gdyz jeden z neurochirurgow stwierdzil, ze moja przepuklina jest bardzo swieza. Dopiero fizjoterapeta, pan Artur, wyslal mnie na MRI szyjnego. Ortopeda i fizjoterapeuta- to podczas mojej wizyty w kraju. W Polsce trafilam na profesjonalna kadre medyczne, z wyjatkiem tego ortopedy.
25 stycznia 2022 o 12:52 #70431Jak tylko przeczytałem gruchneło to już mam ciarki na samą myśl. Nie dajcie się łamać strzelać. Ja mam bardzo złe wspomnienia z tym i nikomu nie polecam.
Zadam trochę poboczne pytanie. Jak ty/wy to robicie w tej Angli. Mieszkacie tam nagle przylatujecie do polski na operacje. Potem tam się rehabilitujecie. Już kilka osób tak pisało. Wy tam na bezrobotnym siedzicie czy na czyimś utrzymaniu jesteście? Kto płaci za rehabilitacje i leczenie w Angli- ubezpieczenie czy sami? Często słyszę historie z Angli i się zastanawiam jak działa ten system pracy, utrzymania, chorowania i leczenia.
A ty byłaś zawsze aktywna, czy zbliżała się 40tka i nagle wzięłaś się za sport? Bo wśród znajomych widzę, że magiczna 40tka działa na ludzi jak bodziec do sportu. Tylko często zakończony kontuzją. - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.