Przepuklina – RMI i Opis – operacja w Polsce czy UK?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Przepuklina – RMI i Opis – operacja w Polsce czy UK?
- Ten temat ma 42 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 months temu przez
santie.
-
AutorWpisy
-
25 stycznia 2022 o 13:43 #70434
Witaj Anton,
Odkad pamietam, to bylam aktywna. Uwielbiam bieganie, i zdrowy tryb zycia. Do tego dolozylam cardio, i to grubo przed 40tka. Sport – to dla mnie sposob na odstresowywanie sie. Od roku nie biegam, bo nie wiem czy moge. Na razie spokojnie, bez obciazania ciala, joga, i gumy, lekkie cardio. Moj przypadek byl troche inny. W zeszlym roku bylam w Polsce w innym celu. Mialam problem ze spaniem, winilam za to poduszke, moj lekarrz angielski przepisal przeciwbolowe, stwierdzil, ze to nadgarstek. Jako, ze bol w Polsce sie nasilil, to zasiegnelam opini w Polsce, i okazalo sie, ze musze miec operacje asap. Zadzwonilam do angielskiego lekarza, przeslalam MRI, ale ona nawet nie chciala ze mna rozmawiac. Odmowila, twierdzac, ze nie moze, bo jestem za granica. Stanelam przed duzym dylematem, czy wracac i nie wiadomo kiedy miec operacje, czy zostac i zrobic ja prywatnie. Zdecydowal sie zrobic ja prywatnie w Polsce. Po wyjsciu UK z Unii, nie moglam juz ubiegac soe o zwrot kosztow leczenia, musialam to pokryc sama. Mialam rozpoczac nowa prace w UK, po powrocie z Polski, ale niestety operacja to pokrzyzowala. Z 3tyg.zrobily sie 3 miesiace. W tym czasie nie pracowalam. Dostawalam zasilek chorobowy, ktory na Angie, to jest zart, pewnie i na Polske tez. Reszta szla z oszczednosci. Szczerze, tu nie jest taki high life, jak co poniektorzy przedstawiaja. Prosze im nie wierzyć, to nie prawda. Rehabilitacja, gdyby nie covid i utrudnienia w podrozowaniu, zrobilabym ja Polsce. Chcialam tez sprawdzic jak tu zajmuja sie pacjentem z takim schorzeniem. Quality – zero, tylko im daje. Face to face mialam 4 spotkanie. Jedno.cwiczenie pokazane do wykonywania w domu. Z internetu dowiedzialam sie wiecej. Bylam tez prywatnie, jedna wizyta kosztuje £ok60. Bylam na 3. Nie warte tego, naprawde. Nie mam tez wiekszych nadziei, jesli chodzi o telefoniczna konsultacje z neurochirugiem. Wiec chyba nie bede miala wyjscie, jak przyjechac do Polski, na profesjonalna konsultacje i diagnoze. A z czegos trzeba zyc…..
Pozdrawiam
2 marca 2022 o 17:54 #70542Witaj santie,
czy robilas wczesniej MRI odcinka piersiowego? Moze tam tez masz przepukline. Podobno objawy do klatki piersiowej moga tez sie pojawiac jak jest ucisk na rdzen z wyzszego poziomu.
mi wlasnie powrocily bole w klatce piersiowej i w nodze. A mam przepukljny I w szyi i w piersiowym. Bede robila nowy rezonans, zeby zobaczyc, czy sie nie pogorszylo.
mysle tez zeby wybrac sie do dr Jawnego we Wroclawiu do CT Kregoslupa. Mozna sprobowac terapii prp. Nie zaszkodzi.
pozdrawiam
2 marca 2022 o 18:28 #70544Czy nie zaszkodzi to juz inna kwestia. Komentarz z watku zamieszczonego ponizej [1]:
“Update 2 1/2 months post procedure :
So far Intradiscal PRP only made things much worse for me. I can barely stand for more then 5 minutes without severe nerve pain and I now have to take opioids almost everyday on top of my regular meds. My left sciatic nerve is worse then ever. It hurt from my lower back, through my buttock, all the way to my foot. The moment I do a small flexion it feels like I have a knife stabbing me in the heel. The nerve is sometimes so painful it makes me limp. Also, my genital burning and numbness came back.
I can’t wait to get my surgery with Dr. Tropiano on April 12! I’m increasingly worried with my worsening symptoms and it’s more then time for my ADR…
I felt like I had to try PRP to be able to say once on the operating table « I really tried everything » but it’s been a very bad experience for me…”[1] https://www.facebook.com/groups/235755443565985/posts/1301552190319633/
2 marca 2022 o 19:56 #70545Hej Santie, z tymi kolanami to dziwna sprawa. Udaj się do ortopedy, myślę że skoro biegasz warto je sprawdzić ( MRI), czy coś się z nimi nie dzieje. Być może zwyrodnienie? Jeśli dolegliwości kolan to raczej od kręgosłupa lędźwiowego niż szyjnego trzeba szukać.
2 marca 2022 o 19:57 #70546Terapia PRP jest refundowana przez NFZ?
2 marca 2022 o 20:19 #70547Kolana to moze byc tez od przepukliny. Mi tez sie zrobily zwyrodnienia w kolanach po tym jak mi sie zrobila przepuklina. Mialam tez objawy do nog, z szyjnego lub piersiowego i mialam problemy z chodzeniem. Tak 7 miesiecy of objawow zaczelo mi chrupac w kolanach, a pozniej pojawil sie bol.
2 marca 2022 o 20:39 #70548<p style=”text-align: left;”>Być może jest to kwestia ustawiania kolan po pojawieniu się objawów.</p>
3 marca 2022 o 16:19 #70551Witaj Przepuklina, a Ty zdecydowalas sie na operacje, czy jeszcze czekasz? Mam miec 15.03 rozmowe telefoniczne z neurochirurgiem, tu w Angli, uwaga – rozmowa ma trwac 15min, zastanawiam sie jak bardzo mam strescic to co mi dolega. Nie pokladam zbyt duzej nadziei, ale chcialabym bardzo, zeby zrobili mi MRI piersiowego, i zeby w koncu ktos wyjasnil dlaczego mam bole prawej lopatki codziennie od Maja 2021. Jak nic z tego nie wyjdzie, wtedy szukanie pomocy w Polsce. Niedlugo minie rok od mojej operacji. Sadzilam, ze bede jak nowo narodzona, a przynajmniej pare razy w tyg. mam taki bol piersiowego, prawa lopatka i tyl glowy, ze az wyc sie chce. Jak silny bol zeba. Nie wiem, czy mam to masowac. Lekki masaz pomaga, przechodza wtedy dreszcze po calym ciele. Na razie nie wrocilam do biegania, dopiero po diagnozie co mi jest. Siedzenie pomoduje bol kregoslupa, i uzywanie prawej reki do klikania myszka. Mam zle przeczucia, obawiam sie, ze jest tam przepuklina w piersiowym. Nie moge, w zaden sposob znalezc wyjasnienia skad mi sie to przytrafilo? Zdowia wszystkim zycze. Przepyklina pozdrawiam serdecznie😊
3 marca 2022 o 17:39 #70552@santie Wskazujesz reke i tyl glowy, do tego lopatke. Te objawy nie koniecznie moga byc od odcinka piersiowego a od szyjnego, tym bardziej ze chyba masz prace siedzaca. Zwroc uwage na pozycje w jakiej siedzisz i czy przypadkiem nie pochylasz glowy do przodu za bardzo – czy sie nie nachylasz nad monitorem/laptopem.
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 11 months, 1 week temu przez
gustaw.
15 marca 2022 o 16:40 #70595Jestem juz po konsultacji z neurochirurgiem. W przeciagu 2-3tyg. mam otrzymac list, kiedy sie zglosic na MRI szyjnego i piersiowego. Mam nadzieje, ze cos sie w koncu wyjasni. Niestety, nastepna konsultacja i omowienie wynikow dopiero pod koniec czerwca. Tyle to tutaj trwa.
17 marca 2022 o 16:57 #70607Witam. Przepraszam, że odpisuje po takiej przerwie ale miałem problem z kontem i własnym samopoczuciem. Z leczeniem w Anglii tak przypuszczałem.
Co do drętwienia dłoni widziałaś ten film?
Co do biegania i bólów nóg. Ja stosuje zasadę jeżeli wykonuje jakiś ćwiczenie i sprawia mi to ból przestaje je wykonywać. Bo kiedyś na wizycie fizjoterapii zostało mi zadane pytanie, czy daną czynność robię zawodowo by mieć z czego żyć. Jeżeli nie, mam jej zaniechać. W ogóle po co te bieganie? Nie zdrowszy marsz?
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 10 months, 3 weeks temu przez
anton.
17 marca 2022 o 17:37 #70609Czesc santie,
przykro mi, ze mimo operacji wciaz Cie mocno boli. Mozliwe, ze tam sie zrobila jakas blizna, ktora naciska na nerw. Nie wiem. Neurochirurg powinien wiedziec.
mysle, ze powinnas troche sie oszczedzac. Ja tez mialam taki sposob odregowania stresu, ze zaraz robilam jakies cwiczenia, czy sie forsowalam. Mysle, ze mi to zaszkodzilo. Co innego jest uprawiac sport, zeby poprawic samopoczucie a co innego odreagowywac sportem. Mysle, ze przy tym drugim latwiej o kontuzje, bo sie wtedy mocniej jednak forsujemy.
co do komputera, to nie lepiej uzywac laptopa? Najlepiej jakos na wysokosci oczu lub w pozycji pollezacej, zeby bylo oparcie dla plecow i szyi.
ja jeszcze nie mialam operacji, bo bol jest mniejszy jak sie oszczedzam. Ogolnie zrezygnowalam z pracy.
to wszystko niestety potrzebuje czasu. Problemy ze stawami sa niestety najgorsze do leczenia.
Pozdrawiam Cie cieplo!
15 maja 2022 o 21:21 #70696Czesc santie,
bylas juz na MRI? Masz moze opis?
pozdrawiam
18 maja 2022 o 23:01 #70734Witaj Przepuklina,
Wlasnie otrzymalam raport w poniedzialek. Na poczatku kwietnia mialam MRI szyjnego i piersiowego. Czekalam na raport z niecierpliwoscia, ale jak go otrzymalam, to rece mi opadly. W Polsce jak robilam MRI, to otrzymalam opis na 1.5 strony opisujacy szczegolowo moj kregoslup szyjny. Ok, tak bylo prywatnie, nie wiem jak jest jak pojdzie sie panstwowo. Tutaj bylam panstwowo, i oto moj raport.
Clinical History
previous cervical surgery abroad and now axial pain both neck and thoracic spine (implnat MRI compatible) – please MRI for diagnosis, many thank
Report
There is metalwork prosthesis within the left side of the C5 vertebral body and at the C6/7 intervertebral foramen.
The vertebral alignment and marrow signal are normal.
The vertebral canal and intervertebral foramina are capacious. There is no neural compression.
The intramedullary signal is normal.Najsmieszniejsze jest to, ze raport kregoslupa piersiowego jest identyczny jak ten powyzej! Nie wiem, czy mam plakac, czy sie smiac. Konsultacje mialam miec pod koniec czerwca, ale mi ja przedluzono o miesiac. Niewazne, ze mnie boli i trudno jest tak funkcjonowac, jak mam pracowac w normalnych godzinach, jak odczuwam bol jak siedze?
Serio, to czuje sie bezradna.
Zdrowka Przepuklina zycze. Do uslyszenia wkrotce.
Pozdrawiam
18 maja 2022 o 23:07 #70735Witaj Anton, przepraszam za pozna odpowiedz. Dziekuje za filmik pomocny. Zreszta lubie tego fizjoterapeute, pozyteczne rady daje. Tak jakbym slyszala swojego partnera, ktory mnie hamuje. Ostatnio pozwolilam sobie na malutki truchcik. I to wszystko. Raczej spacery i joga. Mam nadzieje, ze czujesz sie lepiej? Dopero teraz pomalu wychodze z dola psychicznego. Covid, operacja – daly mi sie we znaki, a konsekwencje tego jeszcze odczuwam. Ale jestem na dobrej drodze, czasu trzeba i dobrych wiadomosci.
Pozdrawiam 😊
18 maja 2022 o 23:33 #70736Witam santie,
W sumie dobry rapport. Nic nie jest ucisniete. Jest dobrze. Ale wiadomo bol od czegos jest. Moze jakas blizna. Lekarz powinien sie wypowiedziec.
daj znac co powiedzial lekarz.
pozdrawiam
1 sierpnia 2022 o 00:53 #70891Czesc santie!
jak sie czujesz? Chodzisz na rehabilitacje? Jak tam samopoczucie ogolnie?
pozdrawiam,
przepuklina
1 sierpnia 2022 o 12:19 #70892Hej Przepuklina,
Wlasnie przymierzam sie, zeby napisac post na forum, moze ktos mial podobnie jak ja i cos zasugeruje.
Wczoraj mialam dlugo oczekiwana konsultacje telefoniczna z neurochirurgiem, zeby omowic moj MRI szyjnego i piersiowego z kwietnia. Nie dosc, ze konsultacje mi przelozyli o miesiac, to cala rozmowa trwala 3min 7sec. Poplakalam sie z tego wszystkiego, jak zakonczylismy rozmowe. Ze swojej bezradnosci i braku empatii. Nawet nie zapytal jak sie czuje. A jak zapytalam o porade, co powinnam zrobic z bolem, gdzie udac sie po pomoc, on zasugerowal, zebym skontaktowala sie z neurochirurgiem, ktory mnie operowal w PL, bo on tutaj nic nie moze zrobic. Teraz czekam na list od niego, chce zobaczyc co on w nim napisze. I postanowilam napisac skarge do NHS. Pewnie i tak nic nie wskuram, ale przynajmniej ktos to przeczyta. Z nadzieja czekalam na te badania, sadzilam, ze ktos dalej mnie przejmie i bedzie drazyl skad ten bol, etc, a tu nic. Radz se sam.
Czuje sie bezsilna. Ide do nowej pracy od nastepnego tyg. 5 dni w biurze, boje sie, ze nie dam rady ze wzgledu na kregoslup i bole. Ale powtarzam sobie, ze jak bedzie zle, to sie zwolnie. Mialam w planach przyjazd do PL. Chcialam jeszcze raz zweryfikowac MRI, sprawdzic prawa lopatke i udac sie do dobrego fizjoterapeuty. Ale bilety takie drogie i tak malo lotow, ze niestety nie udalo sie. Naprawde liczylam, ze zajma sie mna tutaj. Chodze czasami prywatnie na fizjo. Moja fizjoterapeutka twierdzi, ze moj piersiowy i prawa strona to jak kloda drewna, taka sztywna. Robie cwiczenia na szyje i piersiowy. Raz jest lepiej, raz gorzej. Staram sie nie faszerowac za duzo chemia. Myslam o braniu cbd oil.
A jak u Ciebie zdrowko i samopoczucie?
1 sierpnia 2022 o 12:20 #70893Pozdrawiam serdecznie 😊
1 sierpnia 2022 o 13:14 #70894Hej santie,
Przykro mi, ze nadal Cie boli i ze zle Cie potraktowali w UK. Mysle, ze znieczulica lekarzy jest powszechna i to w kazdym kraju. Tylko mniejszosc jest w porzadku. Mysle, ze warto sprobowac ze skarga, ale moje doswiadczenie z publiczna administracja jest takie, ze oni szukaja sposobu na to jak sie pozbyc petenta, ale moze nie jest tak wszedzie.
Mysle, ze najlepsze lekarstwo na te bole jest duzo odpoczynku. Wiem, ze wiele ludzi zaleca ruch. Ruch jest dobry, ale ograniczony. W sensie jakis spacer krotki, bez forsowania. Ja mam ogolnie tendencje, zeby sie forsowac. Niestety w pewnym wieku cialo juz sie tak szybko nie regeneruje co kiedys. Zanika kolagen. Dobrze jest go suplementowac razem z witamina D3.
jesli chodzi o mnie to moje rece sa slabe i cos mi sie stalo z barkami. Nie moge podniesc rak bez trzeszczenia w stawach barkowych. Wiem, ze to przez przepukline. Ja musialam zrezygnowac z pracy, bo rece odmawiaja posluszenstwa. Mysle, ze najlepsza bylaby praca zdalna dla nas. Niestety pracodawcy lubia kontrolowac podwladnych. Tak wiec ciezko o prace zdalna. Chyba ze w Holandii. Tam jest w miare tolerancyjnie.
pozdrawiam,
przepuklina
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 11 months, 1 week temu przez
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.