Przepukliny kręgosłupa piersiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Przepukliny kręgosłupa piersiowego
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 2 months temu przez
tomo93.
-
AutorWpisy
-
19 kwietnia 2018 o 12:49 #48584
Witam
Od pół roku(po graniu w siatkówkę) odczuwałem ból po prawej stronie pleców za łopatką, a także w klatce piersiowej o niezbyt dużym natężeniu. Miałem RTG kręgosłupa 3 odcinków(szyjny – spłycona lordoza, piersiowy – hiperkifoza, skolioza prawostronna, lędźwiowy – hiperlodroza, skolioza lewostronna). Dostałem skierowanie na rehabilitację, ale nie przynosiła ona żadnych efektów.
Po zastrzykach w punkty spustowe sytuacja po prawej stronie poprawiła się – ból się zmniejszył, ale nie spodziewanie pojawił się podobny po stronie lewej i mrowienie, a także uczucie przemęczenia lewej nogi.MRI kręgosłupa piersiowego w załączniku.
Pojawia się u mnie również mrowienie z nerwów łokciowych, ale podobno to oddzielny temat – przeskakiwanie nerwu.
Obecnie poza tym nie doświadczam zbyt dużego bólu, raczej nazwałbym to dyskomfortem.
Czytałem forum, ale ostatecznie nie udało mi się wychwycić do jakiego dobrego ortopedy/neurochirurga się udać, żeby zasięgnąć jego opinii na ten temat. Możecie coś doradzić? Ktoś tutaj miał operację kręgosłupa piersiowego? Może coś dodać od siebie?
Dzięki za odpowiedzi
19 kwietnia 2018 o 20:22 #62887Witaj
Dużo masz zmian 🙁
Piersiowy to najrzadziej operowany odcinek, przynajmniej w Polsce, poza skoliozami ale tam się dysków zazwyczaj nie rusza – nazwiska kilku lekarzy i namiary chyba pacjenci podawali tutaj: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Odcinek-piersiowy/4297-przepukliny-piersiowego-odcinka?start=48
Jeśli napiszesz np. w tamtym wątku odpowiedź to osoby które uczestniczyły w tamtej dyskusji powinny dostać powiadomienia na email o odpowiedzi, i może coś doradzą.
Większość z nas raczej o piersiowym wie tyle że 95% lekarzy woli trzymać się od niego z daleka – przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu, nie wiem czy coś się zmieniło. Najczęściej sypie się lędźwiowy i szyjny i te odcinki są najczęściej operowane, lekarze mają w nich największe doświadczenie.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 kwietnia 2018 o 20:26 #62888Znalazłem doktora Andrychowskiego, który takie operacje wykonuje i do niego się udam 🙂
Dzięki za odpowiedź
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 lipca 2018 o 11:09 #63091Witam,mnie na odcinku piersiowym operował dr Kwiek ,niby była poprawa ale na bardzo krótki okres czasu A w tej chwili wszystko wróciło ze zdwojoną sila
19 lipca 2018 o 18:01 #63111I jak z Tobą? Miałeś operację?
19 lipca 2018 o 22:28 #63112Okazało się, że wyniki są gorsze niż moje objawy i rehabilitacja + regularny ruch, wiedza co robić jak pojawia się ból na razie wystarcza. Więcej problemów mam jako pozostałość dużego stresu po otrzymaniu wyników niż od samego kręgosłupa.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 lipca 2018 o 22:04 #63114Wow. Dziwna reakcja na otrzymanie wyników badań.
Zazwyczaj mając uciążliwe dolegliwości idzie się zbadać żeby znaleźć źródło dolegliwości i zorientować się co można z nim zrobić, gdzie zostawić.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 lipca 2018 o 07:05 #63115Może doprecyzuje: z wynikami udałem się do lekarza, do którego chodziłem przez kilka miesięcy i który zlecał badania. Stwierdził, że skoro to kręgosłup piersiowy to sytuacja jest beznadziejna i nic się nie da zrobić. Dopiero po konsultacji z lekarzem zajmującym się operacjami kręgosłupa otrzymałem bardziej rzetelne informacje.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.