Przepukliny lędźwiowe. Co robić?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przepukliny lędźwiowe. Co robić?
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 8 months temu przez
maciurek.
-
AutorWpisy
-
25 stycznia 2019 o 22:32 #48684
Hej. Mam 31lat
Od 1.5 roku dol.bolowe kręgosłupa.
We wrześniu rezonans wykazal
L3 l4 przepuklina 3mm
L4 l5 przepuklina 3mm z uciskiem na nerwy
L5 s1 przepuklina 3mm z uciskiem na nerw rdzeniowy
Dodatkowo stenoza 10mm. Byłem u neurochirurga i ogólnie rehabilitacja bo nie ma wskazań do operacji póki co.
Z dolegliwości to ból w plecach i lekkie Mrowienie w stopie ale takie na zasadzie 1 dzień mrowi lekko potem 3 dni spokoju itp.Niestety końcem roku tak z niczego skurcz w plecach i położyło mnie w łóżku. Po 2 dniach już normalnie chodziłem ale niestety ból bardziej poszedł w nogę bo mam większe mrowienia oraz lekkie dretwienia łydki. Ból w plecach też występuje ale znosny. Jak chodzę to nie mam mrowien ani dretwien itp. Nie mam też charakterystycznych objaowo rwy bo posladek mnie nie boli itp.
Niestety martwi mnie ze ten stan utrzymuje się już 3 tyg i mimo zastrzyków nie przechodzi. Chodzę do fizjo i np lekkie przeorosty czasem powodują nasilenie objaowo w konczynie.
Korzystając z okazji chciałbym się poradzić
1 czy warto już powtarzać rezonans mimo iż był robiony 4 miesiące temu?
2.czy te 3 tygodnie to okres gdzie objawy powinny się wycofać czy nie ma co Jeszce panikowac?
3.czy każda przepuklina z uciskiem na nerwy kwalifikuje się do operacji?
4.czy przepuklina mogła się powiększyć miko iż nie podnosiłem nic ciężkiego bo bardzo się teraz pilnuje.Fizjo mówi że nie ma sensu powtarzać rezonansu bo doszło do przesunięcia dysku i potrzeba czasu by wrocil na miejsce i że trwa to i 3 miesiące ale czy aby na pewno tak jest.
Będę Wdzięczny za wskazówki
26 stycznia 2019 o 04:50 #63937Według mnie ( ale ja się nie znam )
1.zależy czy masz kasę (raczej poczekaj )
2. Nie ma co panikować .
3. Ocenia lekarz (bo na opisie to różne rzeczy piszą )
4. Nie wiem.
Ale z Twojego opisu wynika, że nie ma tragedii. Lekarz dobrze Ci radzi.28 stycznia 2019 o 08:37 #63949Musisz się rehabilitować, bo na zabieg operacyjny się nie kwalifikujesz. Jak zwieracz Ci przestanie działać, zatrzyma się mocz, stopa zacznie opadać, to wtedy operacja będzie nieunikniona.
Kup sobie karimatę, wałek do rolowania i działaj. Jest pełno filmów na YT jak ćwiczyć. Codzienna praca nad przywróceniem równowagi w napięciu mięśniowym, wzmacnianie i rozciąganie mięśni, wyeliminowanie złych nawyków, np. przy siedzeniu, podnoszeniu, leżeniu, to klucz do zdrowia. Oczywiście wszystko z głową. Jak boli, to się nie ćwiczy. Polecam kanał Marka Purczyńskiego na YT. Pozdr.
28 stycznia 2019 o 15:51 #63951Warto też nie przejmować się zbytnio, bo różnego rodzaju wypukliny, protruzje, to naturalne zużycie eksploacyjne kręgosłupa. Niestety styl życia sprawia, że co raz młodsze osoby dotyka problem dyskopatii. Nie liczę oczywiście wypadków, np. komunikacyjnych. Z tym się żyje, dostosowując swoją aktywność do możliwości. Dyskopatia dała mi większą świadomość własnego ciała oraz motywacje do ćwiczenia, aby zahamować ewentualne postępy dyskopatii.
29 stycznia 2019 o 12:19 #639551 czy warto już powtarzać rezonans mimo iż był robiony 4 miesiące temu?
Do operacji musi być świeżutki. A tak generalnie to nikt tego nie wie, czy np. 2 lata temu już tych zmian nie było, tylko teraz doszedł jakiś bodziec, np. stres, wychłodzenie i zaczęły się objawy.
2.czy te 3 tygodnie to okres gdzie objawy powinny się wycofać czy nie ma co Jeszce panikowac?
Mi przykurcze puściły po 6 latach, gdyż alebowiem tyle zajęło mi dojście do tego, jak ćwiczyć? A byłem już nawet w szpitalu, czekając na zabieg.
3.czy każda przepuklina z uciskiem na nerwy kwalifikuje się do operacji?
Kwalifikuje się taka, która daje ubytki neurologiczne lub mega ból. Chociaż lekarze mówią, że warto poczekać, bo źródło bólu jest ciężkie do określenia.
4.czy przepuklina mogła się powiększyć miko iż nie podnosiłem nic ciężkiego bo bardzo się teraz pilnuje.
Zawsze się może powiększyć, np. od osłabienia mięśni, wynikającego z siedząco-leżącego trybu życia, skutkującego osłabieniem mięśni głębokich.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.