Przepukliny piersiowego odcinka
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Przepukliny piersiowego odcinka
- Ten temat ma 125 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 7 months temu przez
meganka86.
-
AutorWpisy
-
10 października 2014 o 18:19 #48017
Witam . Mam 40 lat i cały kręgosłup do naprawy 🙂 Chciałam przedstawić swój opis rezonansu w tym poście tylko piersiowego . Badanie MR wykazuje pogłębienie fizjologicznej kyfozy piersiowej .Na poziomie Th7/Th8 duża dwuboczna przepuklina krążka międzykręgowego,która uciska na worek oponowy,korzenie nerwowe z przewagą po stronie prawej i zwęża oba otwory międzykręgowe oraz modeluje rdzeń kręgowy głównie w części prawobocznej. na poziomie Th8/Th9 Th9/Th10 i Th10/Th11 widoczne są niewielkie pośrodkowe wypukliny krążków międzykręgowych nieznacznie modelujące worek oponowy. ponadto widoczne jest klinowate zniekształcenie trzonów kręgów piersiowych co sugeruje zejście choroby Schoermanna .Liczne guzki Schmorla w zakresie blaszek granicznych trzonów kręgów piersiowych.W zakresie trzonu kręgowego w części przedniej widoczne jest ognisko o wymiarach 14×10 mm podwyższonego sygnału co odpowiada naczyniakowi .Poza tym obraz kręgosłupa ,kanału kręgowego i rdzenia w granicach normy . . Oczywiście boli . Droga od neurologa ,ortopedy po neurochirurga i różne zdania . Mam mrowienie w rękach i nogach . ból umiarkowany jak nic nie robię ,ale po pracy lub w pracy czy w nocy mocny ,staram się nie brać leków przeciw bólowych.
10 października 2014 o 22:35 #55424Witamy w krainie polamancow 🙂 myslalam, ze tylko ja jestem tak naznaczona. Wiec jest nas teraz wiecej.
Za tą wiadomość podziękował(a): agnes11 października 2014 o 16:32 #55428Witaj Magda miło że napisałaś 🙂 Mam do Ciebie pytanie czy w naszym schorzeniu spotkałaś się może z kimś kto ćwiczy pilates ?
11 października 2014 o 21:20 #55431Powiem szczerze, ze nie slyszalam o nikim takim. W ogole to ja nie znam duzo osob z przepuklinami ww odcinku piersiowym procz siebie 🙂 i osob z tego forum. Ja tez zastanawialam sie na pilates. Narazie czekam na operacje kolana bo boli, oj boli.
12 października 2014 o 12:32 #55434Madzia a co z kolanem się dzieje od kręgosłupa czy dodatkowa przypadłość? Ja dzisiaj cały dzień w łóżku tak kiepsko się czuje neurologa mam dopiero 20 .10 . Dopiero czytając to forum dowiedziałam się ile przypadłości może wystąpić od kręgosłupa .
12 października 2014 o 13:48 #55435quote Agnes” post=7116:Madzia a co z kolanem się dzieje od kręgosłupa czy dodatkowa przypadłość? Ja dzisiaj cały dzień w łóżku tak kiepsko się czuje neurologa mam dopiero 20 .10 . Dopiero czytając to forum dowiedziałam się ile przypadłości może wystąpić od kręgosłupa .Dokładnie też dzięki temu forum wiem,że dziwne bóle, które wcześniej towarzyszyły na co dzień to dzięki słupkowi :). (dziwne bóle rąk, palców u rąk, bóle nóg…)
12 października 2014 o 14:47 #55436Do adbur – tylko piersiowy Ci dokucza?
12 października 2014 o 17:28 #55437Na szczęście z piersiowym jest ok, lędźwiowy mnie dopadł i w styczniu tego roku miałem operację- usunięcie sekwestru (wylany dysk) L5/S1 .
12 października 2014 o 18:27 #55438Lędżwiowy też mam do naprawy ,ale daje z nim rade jeszcze, póki co dostałam skierowanie na operacje piersiowego.
12 października 2014 o 20:43 #55439Ja jestem juz na tym forum okolo 3 lat, wiec troche sie juz wyedukowalam w tym temacie. Jesli chodzi o kolano to chyba cos kompletnie niezwiazanego z kregoslupem. Nie wiem czy Ty wiesz, ze ja mieszkam w Anglii wiec zdiagnozowanie tu czegokolwiek graniczy z cudem. Kolano boli mnie od jakis 3 lat, najpierw kolano potem plecy sie posypaly. Lekarze zaproponowali mi tylko RTG ktore nic nie wykazalo. Nadmienie ze wszystkie rezonanse kregoslupa mialam wykonywane w Polsce. Jakos z rezonansem kolana sie nigdy nie zlozylo. Ostatnimi czasy poprosilam mojego lekarza, z Kliniki leczenia Bolu, on zajmuje sie moim kregoslupem o skierowanie na MRI kolana. On z mila checia mi wypisal wiedzac, ze bole utrzymuja sie dosc dlugo. Badanie wykazalo ze na wiazadle ACL znajduje sie ganglion. Szczerze powiedziawszy przeszukalam caly internet i nic takiego nie znalazlam. Znowu cos rzadkiego co tylko przytrafia sie mnie 🙂 Slyszalam o ganglionach na nadgarstkach, ale zeby to bylo w kolanie. No coz artroskopia mnie czeka. Zapewne bede na to czekac okolo roku, moze nawet dluzej.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42112 października 2014 o 20:47 #55440do Agnes.
Dostalas skierowanie na operacje piersiowego. Bedziesz 3 osoba ktora poddala sie operacji piersiowego z tego forum, jesli oczywiscie sie zdecydujesz.12 października 2014 o 21:09 #55441quote magda7788″ post=7121:Szczerze powiedziawszy przeszukalam caly internet i nic takiego nie znalazlam.http://pl.wikipedia.org/wiki/Torbiel_galaretowata
http://tematy.echirurgia.pl/ganglion_w_kolanie.htm
http://emedicine.medscape.com/article/1250593-overview
http://www.youtube.com/results?search_query=ganglion+knee
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): magda778813 października 2014 o 13:51 #55443Dzieki Uzytkownik, jednak najsensowniejsze opracowania mozna poszukac na stronach anglojezycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 października 2014 o 17:51 #55444Magda nigdy nie słyszałam o takim schorzeniu ,ale brzmi nieciekawie :ohmy: Tak wiem ,że mieszkasz w Anglii już doczytałam . Na to kolano żeby załagodzić ból co robisz ? Mam jeszcze pytanie odnośnie kręgosłupa piersiowego na jakim etapie bólu teraz jesteś ,dajesz radę bez tabletek ,coś ćwiczysz ?
Z tą operacją moją to jest tak ,że mam skierowanie w trybie planowanym . Neurochirurg mówi ,że to mnie nie ominie tylko z czasem ucieknę . Nie wiem co myśleć mam na ten temat bo dopiero się zaczynam zagłębiać w ten temat14 października 2014 o 13:55 #55448Bedac szczera na to kolano nic nie robie tak sobie zyje z bolem. Co drugi dzien chodze na silownie i to jest jedyne miejsce gdzie nie bola mnie plecy. Na chwile obecna przebywam na zwolniniu lekarskim i bardzo sie boje tego powrotu. Wiekszosc tego czasu przelezalam a to nie jest dobre dla kregoslupa, wiec obawiam sie bolu na maxa. Ogolnie to jestem leczona w poradni leczenia bolu, gdzie dostalam tabletkina depresje. Czasami bol jest czasami nie ma. Wiem ze zostalam teraz skierowana do neurologa, ale kiedy to bedzie nie wiem. Czasami mam parestezje w nogach co jest bardzo denerwujace. Co dalej to sama nie wiem i boje sie jak cholera. Na razie operacji mi nie proponowano. Wiem z tego forum, ze ta operaja nie jest prosta i obciazona ryzykiem.
14 października 2014 o 13:56 #55449A Ty od jakiego czasu chorujesz?
14 października 2014 o 20:45 #55451Lędżwiowy od 7 lat ,ale jakoś do opanowania ,natomiast piersiowy mam zdiagnozowany od czerwca a boli od 2 lat tak na maxa. Miałam na piersiowy rehabilitacje tylko że po niej było gorzej musiałam zastrzyki brać tak bolało. Moja praca to stanie schylanie się ciągłe ruchy ,pracuję w kawiarni na wysokich obrotach po pracy ledwo wytrzymuje ,tylko jak odpoczywam i to właśnie leżąc czuje się w miarę . Neurochirurg mówi że mam się oszczędzać nie ćwiczyć i nie naruszać kręgosłupa ,natomiast fizjoterapeuta mówi żeby ruszać ćwiczyć gimnastykować . Magda jesteś na zwolnieniu a czy Twoja praca też nie oszczędzasz go ? W czwartek idę na pilates zobaczyć mam przynieść rezonans i mi powie Pani czy mogę dołączyć do grupy .Zdarza się że nie mam siły w nogach i rękach takie dziwne uczucie ,cały czas mrowienie .
15 października 2014 o 12:16 #55452Ja pracuje a magazynie gdzie jest schylanie, ppodnoszenie rzeczy, ladowanie samochodow.
15 października 2014 o 15:13 #55454To Ci współczuje praca ciężka . Jak się czujesz za zwolnieniu kiedy bardziej oszczędzasz kręgosłup ?
15 października 2014 o 16:42 #55455Powiem szczerze, ze czulam sie lepiej w pracy bo kregoslup byl w ruchu, a takie kilkumiesieczne zaleganie w lozku jak moje to nic dobrego. Za poltora tygodnia wracam do pracy i tego sie boje, bo juz to przerabialam. Tak samo jak Ty, gdy bardzo boli ukojenie przynosi mi polozenie. Po okolo 30 min bol ustaje, no ale w pracy nie ma na to warunkow.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.