Przepukliny w odcinku piersiowym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Przepukliny w odcinku piersiowym
- Ten temat ma 170 odpowiedzi, 12 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 1 month temu przez
muffinkaa.
-
AutorWpisy
-
5 grudnia 2011 o 19:15 #47454
Od kilku lat męczą mnie straszne bóle kręgosłupa od dwóch lat jestem cały czas na lekach, które pomagają na bardzo krótki okres czasu. jakiś czas temu zrobiłam rezonans , stosowałam rechabilitacji niestety nic nie pomaga . Czy mam się poddać operacji wiedząc jakie jest ryzyko ??Mam 36 lat
Zachowana fizjologiczna kyfoza w odcinku piersiowym.
Przepuklina centralno lewoboczna krążka międzykręgowego na poziomie Th8/Th9 z uciskiem worka opony twardej i modelowaniem rdzenia kręgowego.
Przepuklina lewoboczna krążka międzykręgowego na poziomie Th12/L1 z uciskiem worka opony twardej.
Mniejsza przepuklina centralna krążka międzykręgowego na poziomie TH6/TH7 z uciskiem worka opony twardej .
Uwypuklina centralna krążka międzykręgowego na poziomie Th5/Th6 z uciskiem worka opony twardej.
Uwypuklina centralno lewoboczna krążka międzykręgowego na poziomie TH9/Th10 z uciskiem .worka opony twardej
Uwypuklina centralno lewoboczna krążka międzykręgowego na poziomie TH10/Th11 z uciskiem .worka opony twardej
Uwypuklina lewoboczna krążka międzykręgowego na poziomie Th11/Th12 z uciskiem worka opony twardej
Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych w całym odcinku piersiowym kręgosłupa.
Nierówny zarys blaszek granicznych trzonów w dolnym odcinku kręgosłupa.
Nie spostrzega się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego.
Badanie MR wykonano w pozycji leżącej- 4 maj 2012
SPONDYLODESIS POSTERIOR TH7-TH8, TH8-TH9,TH9-TH10,TH10-TH11.
5 grudnia 2011 o 20:54 #50272A czy nosisz, nosiłaś jakiś gorset, np. Jevetta czy tzw. doniczkowy?
Odnośnie Twojego pytania – czy operować się czy nie…?
Decyzja bardzo trudna zważywszy na 7 przepuklin występujących od Th6 do L1 oraz wysokie ryzyko paraplegii.5 grudnia 2011 o 21:25 #50273Cześć Wam
Dużo tych przepuklin 🙁 🙁 Odcinek piersiowy to kompletnie nie moja tematyka, dlatego nic nie doradzę.
Chciałbym zapytać, czy byłaś już na konsultacji, i na czym taka operacja by miała polegać? Odcinek piersiowy jest w miarę sztywny przez żebra, zgięcia zaczynają się od L1, największe są chyba na L2/L3 i L4/L5, więc czy np. w Twoim przypadku było by zastosowane usztywnienie dodatkowe wielu poziomów, jak przy skoliozie ?
Bo chyba nie chodzi o discectomie przy takiej ilości przepuklin i to w piersiowym ?
Nie wiedząc, jaki rodzaj operacji to może być, nie wiem jednocześnie jakie jest ryzyko..
Może Administrator coś podpowie jaki rodzaj zabiegu w takich przypadkach da się zastosować.
Pozdrawiam
6 grudnia 2011 o 04:56 #50275quote Morphi” post=1318:A czy nosisz, nosiłaś jakiś gorset, np. Jevetta czy tzw. doniczkowy?Odnośnie Twojego pytania – czy operować się czy nie…?
Decyzja bardzo trudna zważywszy na 7 przepuklin występujących od Th6 do L1 oraz wysokie ryzyko paraplegii.czegoś takiego nie nosiłam , ale wiem że nawet osobista bielizna mi przeszkadza a co by było z gorsetem .
- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 05:00 #50276quote użytkownik” post=1319:Cześć WamDużo tych przepuklin 🙁 🙁 Odcinek piersiowy to kompletnie nie moja tematyka, dlatego nic nie doradzę.
Chciałbym zapytać, czy byłaś już na konsultacji, i na czym taka operacja by miała polegać? Odcinek piersiowy jest w miarę sztywny przez żebra, zgięcia zaczynają się od L1, największe są chyba na L2/L3 i L4/L5, więc czy np. w Twoim przypadku było by zastosowane usztywnienie dodatkowe wielu poziomów, jak przy skoliozie ?
Bo chyba nie chodzi o discectomie przy takiej ilości przepuklin i to w piersiowym ?
Nie wiedząc, jaki rodzaj operacji to może być, nie wiem jednocześnie jakie jest ryzyko..
Może Administrator coś podpowie jaki rodzaj zabiegu w takich przypadkach da się zastosować.
Pozdrawiam
mam umówioną wizytę w piątek więc powiem coś więcej , rechabilitować mnie już nie chcą (nie przynosi to żadnych skutków)
pozdrawiam
mała- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 11:22 #50277Przy okazji zapytaj się nie tylko o ewentualne techniki operacyjne możliwe w Twoim przypadku ale również o konkrety: jak duże byłoby to ryzyko (ile procentowe), jakie inne możliwe powikłania mogłyby wystąpić (oprócz paraplegii), jak bardzo byłby to rozległy zabieg itd.
Poza tym zapytaj się o możliwość gorsetowania w Twoim przypadku. Bo gorset, jeśli jest konieczność i są wskazania naprawdę pomaga i nosi się go, w przeciwieństwie do bielizny, z konieczności a nie dla przyjemności.
6 grudnia 2011 o 14:30 #50280Ja bym nie dotykał, absolutnie, ryzyko tego rodzaju zabiegów jest ogromne, dostępy okaleczające a prawdopodobnie przyczyną bólu nie są wypukliny krążków piersiowych. Jedyne wskazanie do operowania dysków piersiowych to niedowład / mielopatia czyli objawy ucisku rdzenia kręgowego. Gorset – niby w jakim celu? Nie jest zalecany w nieswoistym bólu pleców.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
6 grudnia 2011 o 15:09 #50282Oczywiście – najbezpieczniej nic nie robić, poza rzecz jasna środkami przeciwbólowymi, prawda? Ale jak długo to potrwa? Kobieta ma 36 lat, ile lat można żyć na środkach przeciwbólowych?
Jaką Mała ma przyszłość w sensie wieloletniego komfortu egzystencji?Skoro rehabilitacja odpada, bo nie pomaga, operacja odpada, bo zbyt duże ryzyko, gorsetowanie odpada bo niby “gorset nie jest zalecany w nieswoistym bólu pleców”…To co dalej – ciągła, wieloletnia walka z BÓLEM?
Teraz NLPZ pomagają, potem przestaną. Następnie opiaty. A potem co? Wlewy / pompki dożylne? Blokady? Cewniki zewnątrzoponowe czy inne “wynalazki” najnowszej generacji przeciwbólowe?6 grudnia 2011 o 15:19 #50284I jeszcze jedno pytanie.
Skoro przyczyną bólu nie jest 7 wypuklin krążków piersiowych, a w opisie napisano iż “„Nie spostrzega się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego”, to jaka jest rzeczywista przyczyna “nieswoistego bólu pleców” zdaniem administratora?6 grudnia 2011 o 15:33 #50285Morphi a czy Ty masz nick od morfiny może?
Ja dalej zostanę przy swoim, że jeśli to operacja takiego typu jak przy skoliozach, z ‘naciągnięciem’, i bez ruszania dysków, to ryzyko powikłań takie samo jak przy skoliozach..
Ani nie wiem jak wygląda mała, tzn. czy ma skoliozę i stąd jednostronne przepukliny, ani nie wiem jak wypada w testach czynnościowych – czy te bóle są związane z ruchem, ani nie wiem skąd tyle przepuklin, więc forum może być jak zwykle drugą czy trzecią opinią, po opinii lekarzy, którzy mają z nią kontakt na żywo. :dry:Pozdrawiam
6 grudnia 2011 o 15:45 #50286quote administrator” post=1328:Ja bym nie dotykał, absolutnie, ryzyko tego rodzaju zabiegów jest ogromne, dostępy okaleczające a prawdopodobnie przyczyną bólu nie są wypukliny krążków piersiowych. Jedyne wskazanie do operowania dysków piersiowych to niedowład / mielopatia czyli objawy ucisku rdzenia kręgowego. Gorset – niby w jakim celu? Nie jest zalecany w nieswoistym bólu pleców.więc co pan mi radzi? nie jestem w stanie normalnie pracować pan Bartosz Pecarz z fimedici w Warszawie rozkłada ręce …. co dalej???
- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 15:56 #50287quote użytkownik” post=1333:Morphi a czy Ty masz nick od morfiny może?Ja dalej zostanę przy swoim, że jeśli to operacja takiego typu jak przy skoliozach, z ‘naciągnięciem’, i bez ruszania dysków, to ryzyko powikłań takie samo jak przy skoliozach..
Ani nie wiem jak wygląda mała, tzn. czy ma skoliozę i stąd jednostronne przepukliny, ani nie wiem jak wypada w testach czynnościowych – czy te bóle są związane z ruchem, ani nie wiem skąd tyle przepuklin, więc forum może być jak zwykle drugą czy trzecią opinią, po opinii lekarzy, którzy mają z nią kontakt na żywo. :dry:Pozdrawiam
Wyglądam normalnie jak zwykła kobieta heeee no to żart oczywiście nie wiem z skąd te prze puchliny nikt nie umie mi powiedzieć od ponad 10 lat potykam się z tym bólem wcześniej neurolog jak mu powiedziałam że boli mnie kręgosłup że trzeba coś z tym zrobić dał mi leki od depresji …..kilka lat nie mogłam się doprosić o rezonans …. wszyscy mówili że to zmiany zwyrodnieniowe , nie mogłam już słuchać tego wiedziałam że dzieje się coś złego , dochodzą mrowienie nóg rąk ból bioder , ból klatki piersiowej czasami serca , zrobiłam Mr i co ??? niespodzianka a teraz jest problem …co z tym dalej zrobić ..
- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 15:58 #50288quote Morphi” post=1332:I jeszcze jedno pytanie.
Skoro przyczyną bólu nie jest 7 wypuklin krążków piersiowych, a w opisie napisano iż “„Nie spostrzega się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego”, to jaka jest rzeczywista przyczyna “nieswoistego bólu pleców” zdaniem administratora?popieram pytanie jaka jest przyczyna ????
- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 16:46 #50289Cokolwiek jest tego przyczyną to nie zazdroszczę. Tak na prawdę, to oby to tylko piersiowy był problemem, to już będzie sukces.
6 grudnia 2011 o 17:11 #50290quote użytkownik” post=1337:Cokolwiek jest tego przyczyną to nie zazdroszczę. Tak na prawdę, to oby to tylko piersiowy był problemem, to już będzie sukces.nie tylko piersiowy ale on akurat najbardziej mi dokucza w szyjnym jest 3 prze puchliny a lędźwiowego jeszcze nie badałam choć już daje się we znaki
- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 18:27 #50293Jeszcze szyjny i lędźwiowy – cały kręgosłup można zoperować ale z jakiegoś powodu nie jest przyjętym standardem. Polecam artykuł:
http://www.pttpb.pl/pl/czym-sa-terapie-poznawczo-behawioralne-psychoedukacja
Niestety coraz częściej opis badania MRI u pacjentów wywołuje lęk graniczący z paniką.
Lista terapeutów:
http://www.pttpb.pl/pl/pttpb-info/licencjonowani-terapeuci- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
6 grudnia 2011 o 21:06 #50301quote administrator” post=1341:Jeszcze szyjny i lędźwiowy – cały kręgosłup można zoperować ale z jakiegoś powodu nie jest przyjętym standardem. Polecam artykuł:http://www.pttpb.pl/pl/czym-sa-terapie-poznawczo-behawioralne-psychoedukacja
Niestety coraz częściej opis badania MRI u pacjentów wywołuje lęk graniczący z paniką.
Lista terapeutów:
czy dobrze zrozumiałam poleca mi pan wizytę u psychologa ??? hm..czy to wyleczy mój kręgosłup? chyba karzdy na moim miejscu miał by lęki wiedząc że cały kręgosłup jest do d…
no ale dziękuję za rade.- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 21:25 #50302Myślę, że powinnaś kontynuować zajmowanie się kondycją swojego mocno „sfatygowanego” kręgosłupa, gdyż wizyty u psychologa absolutnie nie poprawią stanu fizycznego, co najwyżej stan psychiczny (i też do końca nie wiadomo, w jakim zakresie ) a na pewno dodatkowo uszczuplą stan Twoich finansów 😉
Wiadomo, że całego kręgosłupa nie zoperuje się, a z bólem trzeba będzie się zmagać i go zwalczać. I jeśli faktycznie nic nie da się zrobić w aspekcie rehabilitacyjno – chirurgicznym, pozostaje zachowawcze, objawowe uśmierzanie bólu i regularne wizyty w poradni leczenia bólu.6 grudnia 2011 o 21:28 #50303quote Morphi” post=1352:Myślę, że powinnaś kontynuować zajmowanie się kondycją swojego mocno „sfatygowanego” kręgosłupa, gdyż wizyty u psychologa absolutnie nie poprawią stanu fizycznego, co najwyżej stan psychiczny (i też do końca nie wiadomo, w jakim zakresie ) a na pewno dodatkowo uszczuplą stan Twoich finansów 😉
Wiadomo, że całego kręgosłupa nie zoperuje się, a z bólem trzeba będzie się zmagać i go zwalczać. I jeśli faktycznie nic nie da się zrobić w aspekcie rehabilitacyjno – chirurgicznym, pozostaje zachowawcze, objawowe uśmierzanie bólu i regularne wizyty w poradni leczenia bólu.poczekam do piątku i zobaczymy co zdecyduje mój lekarz .Na pewno się z wami podzielę tą inf.
- 4 maj 2012
6 grudnia 2011 o 21:40 #50304quote Morphi” post=1352:Myślę, że powinnaś kontynuować zajmowanie się kondycją swojego mocno „sfatygowanego” kręgosłupa, gdyż wizyty u psychologa absolutnie nie poprawią stanu fizycznego,Przepraszam ale są to bardzo aroganckie stwierdzenia osoby, która nie ma pojęcia o czym pisze. Problemem nie jest badanie rezonansu magnetycznego – to można wyleczyć w Photoshopie. Problemem jest ból i lęk z nim związany. Czyli dolegliwości bardzo subiektywne. Proponuję przeczytać materiały ze strony http://www.backpaineurope.org tworzonej przez panel kilkunastu ekspertów z całej Europy.
Na stronie 5 artykułu http://www.backpaineurope.org/web/files/WG2_Guidelines.pdf napisane jest, że terapia behawioralno-poznawcza jest tak naprawdę jedynym potwierdzonym działaniem skutecznie zmniejszającym ból.
Psychologowie wcale bardziej nie wzbogacają się na bólu niż tysiące fizjoterapeutów leczących TENS em bioprądami, bioprytmami, laserami. Podobnie jest z wieloma chirurgami: czasem produkują ciężko chorych inwalidów, w stanie o wiele gorszym po zabiegu niż przed.Co nie oznacza, że fizjoterapia i leczenie chirurgiczne nie są skuteczne, natomiast na pewno nie dla każdego. Do dzisiaj nie jest poznany mechanizm bólu osiowego a tysiące metod są najlepszym dowodem, że nie ma jednej skutecznej. A kierowanie na psychoterapię nie jest formą spychoterapii, dzięki niej można lepiej sobie radzić z bólem ale do tego potrzebny jest szerszy światopogląd. I piszę to jako chirurg.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
- 4 maj 2012
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.