Przepukliny w odcinku piersiowym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Przepukliny w odcinku piersiowym
- Ten temat ma 170 odpowiedzi, 12 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 1 month temu przez
muffinkaa.
-
AutorWpisy
-
17 kwietnia 2012 o 16:25 #51501quote Suchy” post=2700:Nie chcę się wtrącać (ale się wtrące 😉 ), ale z mojego doświadczenia i obserwacji na forum wynika, że Administrator to Lekarz, którego uwagi póki co są w 100% trafne, a rozsądkiem mógłby chyba obdzielić kilku neurochirurgów. Ja na twoim miejscu Mala kierowałbym się mocno tymi radami. Przepraszam za wazelinę, ale może to pomoże w podjęciu, a raczej nie podjęciu pochopnej decyzji.Pzdr
wazelina zaliczona 🙂
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
17 kwietnia 2012 o 16:50 #51503tyle że to nie was boli lecz mnie….więc w takim razie panowie co mam zrobić skoro rehabilitacja, prochyy, zastrzyki nie pomagają więc co?????
- 4 maj 2012
SPONDYLODESIS POSTERIOR TH7-TH8, TH8-TH9,TH9-TH10,TH10-TH11.
17 kwietnia 2012 o 17:02 #51504Ale ja napisałem tylko, że leczenie operacyjne w opisanym przypadku jest bez sensu, stanowi niepotrzebne zagrożenie. Nie mam pojęcia jaki rodzaj fizjoterapii, okładów leków ale na pewno są określone sytuacje / pozycje ciała, w których ból jest mniejszy. Daje to nadzieje na poprawę po racjonalnym leczeniu operacyjnym. Wracając do operacji: leczenie chirurgiczne nie jest kolejnym, mocniejszym lekiem przeciwbólowym. Żeby kogoś zoperować konieczny jest konkretny plac wynikający z mechanizmu choroby a w piersiowym trzeba mieć super solidne argumenty za. Nie wystarczy “zrobimy i zobaczymy co się stanie”.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
17 kwietnia 2012 o 17:12 #51505Wie pan co mam 36 lat , ból jest ze mną wszędzie idąc boli , siedząc boli , stojąc boli a noc jest koszmarem ….sprzedała bym dusze diabłu żeby tylko pozbyć się tego ….gdybym miała kilka lat więcej ……ale ja jeszcze 30 lat muszę pracować tylko ciekawe jak skoro z ledwością chodzę .Jakiej pracy się podjąć ?(bo z obecnej mnie zwalniają ….)nie ma takiej pozycji w której nie boli..
- 4 maj 2012
12 maja 2012 o 12:45 #51552Witam w śród żywych 4 maja miałam operacje
Administrator wytłumaczy wam to fachowo ;-D
gips od szyji za pupę na 3 miesiące na razie jestem cała obolała ale mam nadzieje ze moje cierpienie nie będzie daremne
pozdrawiam
mała ;-D- 4 maj 2012
12 maja 2012 o 13:07 #51553Hej!
Trzymam kciuki 🙂 🙂 🙂
Czyli masz usztywnienie wstawione na 5 poziomów z prętami? Przepuklin nie ruszali ?
Nie zazdroszczę tego gipsu 😉
Pozdrawiam12 maja 2012 o 13:21 #51554Nie ma co tłumaczyć: 8 śrub i dwa pręty. Pomijając milczeniem wskazania do zabiegu – po co ten gips skoro wykonano stabilizację wewnętrzną??? :woohoo: .
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
12 maja 2012 o 13:30 #51555Hmm.. A dlaczego 8 a nie 10 śrub ? :huh: (nie znam się więc pytam.. TH7, TH8, TH9, TH10, TH11 .. ?)
12 maja 2012 o 13:42 #5155610
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
12 maja 2012 o 15:37 #51557quote administrator” post=2768:Nie ma co tłumaczyć: 8 śrub i dwa pręty. Pomijając milczeniem wskazania do zabiegu – po co ten gips skoro wykonano stabilizację wewnętrzną??? :woohoo: .Panie doktorze nie ma śrub nie ma prętów ……..stabilizacje wykonano z mojego własnego talerza biodrowego z tąd ten gips … :ohmy: przepuklin nie ruszali nie mam żadnego niedowładu oprucz tego że jestem obolała .no i wyglądam jak królewna Fiona
- 4 maj 2012
12 maja 2012 o 19:19 #51559:blink:
quote mała” post=2766:Witam w śród żywych 4 maja miałam operacje
Administrator wytłumaczy wam to fachowo ;-Dhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Spondylodeza = wytworzenie zrostu
posterior = z dostępu tylnegoco dokładnie zostało u Ciebie wypełnione Twoim materiałem kostnym i na czym się ten materiał trzyma? bo chyba nie bez niczego? chociaż ja się nie znam, to może tak się da że bez niczego..
http://en.wikipedia.org/wiki/Spinal_fusion#Types_of_spinal_fusion
quote :Spinal fusion, also known as spondylodesis or spondylosyndesis, is a surgical technique used to join two or more vertebrae. Supplementary bone tissue, either from the patient (autograft) or a donor (allograft), is used in conjunction with the body’s natural bone growth (osteoblastic) processes to fuse the vertebrae.quote :Posterolateral fusion places the bone graft between the transverse processes in the back of the spine. These vertebrae are then fixed in place with screws and/or wire through the pedicles of each vertebra attaching to a metal rod on each side of the vertebrae.Ani słowa o zroście bez instrumentacji :huh:
12 maja 2012 o 19:29 #51560trochę historia medycyny. Zabieg wykonywany w krajach Trzeciego Świata. Skoro nie ruszali przepuklin to przepraszam bardzo po co to było? Dla żartu?
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
12 maja 2012 o 19:43 #51561wg. http://pl.wikipedia.org/wiki/Spondylodeza
quote :Operacyjne wykonanie spondylodezy ma na celu wyeliminowanie ruchomości segmentalnej w celu wyeliminowania przyczyn objawów klinicznych, a także zatrzymania postępu deformacji, a w miarę możliwości jej korekcji.więc może dolegliwości występowały tylko pod obciążeniem? inaczej to by faktycznie nie miało sensu
13 maja 2012 o 08:56 #51562Powiem wam za kilka miesięcy jak się będę czuła wtedy zobaczymy czy to był “żart ” jak to powiedział Admin
- 4 maj 2012
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, magda778816 września 2012 o 09:57 #51853no i ” dupa blada ” wcale nie czuje się lepiej … 🙁
- 4 maj 2012
16 września 2012 o 13:33 #51854Hmm a co powiedzial Pani operator? Tzn. czy jego zdaniem po jakims czasie bedzie poprawa? wogole mowil czego moze sie PAni spodziewac po tego typu zabiegu? A jak Sie Pani czuje lepiej choc troche? gorzej tak samo?
Zycze duzo zdrowia i cierpliwosci!
16 września 2012 o 14:34 #51855quote damian” post=3126:Hmm a co powiedzial Pani operator? Tzn. czy jego zdaniem po jakims czasie bedzie poprawa? wogole mowil czego moze sie PAni spodziewac po tego typu zabiegu? A jak Sie Pani czuje lepiej choc troche? gorzej tak samo?Zycze duzo zdrowia i cierpliwosci!
Mój operator sam najchętniej nie mówił by nic … drugi lekarz który był przy operacji twierdzi że tak na razie musi być że przeszczepy przyjmują się do pół roku ( minęło 4 miesiące) a ja nie czuje się lepiej można nawet powiedzieć że gorzej ….zrobiłam kontrolny rezonans i co się okazało …..dodatkowa przepuklina tym razem prawostronna …… pomału zaczynam przyznawać racje Adminowi że ta cała moja operacja to jeden wielki żart ….
wielopoziomowe zmiany degeneracyjne w środkowej i dolnej części odcinka piersiowego . przepuklina , nieznacznie prawostronna krążka th6-7 uciska worek opony twardej z modelowaniem rdzenia kręgowego . Przepuklina centralno-lewostronna krążka Th 8 – 9 , uciska worek opony twardej oraz rdzeń kręgowy . Rezerwa płynowa kanału kręgowego zachowana . Przepukliny tylno -lewoboczne krążków Th 9-10 , 10-11, i 11-12 uciskają w niewielkim stopniu worek opony twardej . Rdzeń kręgowy ez zmian ogniskowych .
Obraz bez widocznej dynamiki w porównaniu z badaniem z dn.26-01-12- 4 maj 2012
16 września 2012 o 16:39 #51856Rozumiem, dziwne to jest. A zasiegnela Pani opinii o tym lekarzu przed operacja? To ortopeda, neurochirurg? Szkoda tylko ze przybylo Pani srub a bol zostal. Ale trzeba wierzyc ze slowa operatora sie spelnia i ze przeszczepy sie przyjma i bole sie zmniejsza.
A myslala Pani moze o jakiejs poradni leczenia bólu albo o tej psychoterapii co admin sugerowal?
16 września 2012 o 17:45 #51858jest to ortopeda dość znany uważany za świetnego specjalistę szkoda tylko że zupełnie nie interesuje się pacjętem po operacji …. śrub nie mam była to stabilizacja z kości talerza biodrowego , a o terapii nie myślałam czy ona zlikwiduje moje przepukliny ? jestem umówiona na konsultacje do innego lekarza w Konstancinie zobaczymy co on powie
- 4 maj 2012
16 września 2012 o 17:54 #51859Przepuklin nie zlikwiduje. Ale moze pomoc wrocic do bardziej normalnego funkcjonowania a glownie o to w tym chodzi. A moze warto by bylo sprobowac tej psychoterapii plus ewentualnie skonsultowac sie z jakims anestezjologiem i zobaczyc co z tego wyniknie? Gdyz nie sądze, że kolejny specjalista powie cos ciekawego.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.