Przezskórne odnerwienie stawów L4/L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Przezskórne odnerwienie stawów L4/L5
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 4 months temu przez
monika23.
-
AutorWpisy
-
27 września 2014 o 05:16 #48007
Witam. Czy miał ktoś zabieg na odcinek l4/l5 odcinek kręgosłupa? tzn Przezskórne odnerwienie powierzchni stawowych L4/L5 lewostronnie
Ja poszłam na ten zabieg w ostatni tydzien sierpnia, robiony był w Kaliszu, unikanie wysiłku fizycznego przez 10 dni, więc była ok. A jak poszłam do pracy , nie jest ciężka wróciło wszystko i to z podwójnym bólem, miał ktoś też tak ?
Pozdrawiam
27 września 2014 o 05:41 #55328Ja miałam tą tkz blokadę i powiem szczerze ze dla jednych działa do 6 miesiecy a dla innych 2 tyg albo wlasnie wcale dlaczego miałas ten zabieg ? Dyskopatia?
27 września 2014 o 06:00 #55329Tak dyskopatia lędzwiowa l4/l5 i jeszcze drętwienie lewej nogi, czekałam na zabieg z 3 miesiące i po bylo ok tydzien a później ból lewej strony kręgosłupa, znów dobrze i teraz podwójny ból prawej strony, oszczędzam sie jak mogę ale prędzej czy później i tak to wróci bo by trzeba nic przez całe życie robić. teraz zwolnienie i tabletki pozostały 🙁
27 września 2014 o 06:25 #55330Przezskórne odnerwienie powierzchni stawowych nie ma nic wspólnego z bólem promieniującym do nogi. @Damianrzepka1 miał taki zabieg odnerwienia powierzchni stawowych (robi się to albo za pomocą ciepła albo zimna albo prądu jak się nie mylę) – również nie pisał żeby było po tym u niego OK.
Jeżeli miałaś robione tylko i wyłącznie odnerwienie powierzchni stawowych, to to że ból do nogi na jakiś czas ustąpił jest tylko przypadkiem, prawdopodobnie z powodu środków znieczulających podanych przy zabiegu. Odnerwienie powierzchni stawowych ma likwidować ból lokalny, w stawach międzykręgowych, w miejscu gdzie jest przeprowadzane, a nie ból promieniujący.
Odnerwienie powierzchni stawowych to uszkodzenie nerwów tak, aby nie przenosiły bólu od stawów – to jest co innego niż miejscowe podanie sterydu o którym pisze @elektra.Takie odnerwienie inaczej nazywane jest “ablacja” albo “kriolezja”, w zależności od użytej metody, temat był poruszany między innymi tutaj:
1) http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4118-rfa-ablacja-pr%C4%85dem-hp
3) http://forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/961-filmy-rfa-ablacja-przezsk%C3%B3rna
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 września 2014 o 12:07 #55331Jezeli sie to nie udało to całe odnerwienie ja tez miałam blokade a potem mi robili po operaci Alif wlasnie odnerwienie chemiczne zeby sprawdzic zrodło bolu i mi zrobili na tym samym poziomie co alif z tylu kolejna stabilizacje miedzykregowoa…. Ogolnie jestem tego zdania ze jezeli bol jest co dzienny i uniemozliwia normalnie funkcjonowanie to jestem za kladzeniem sie na stól Pozdrawiam i zycze duzo duzo zdrowia 🙂
27 września 2014 o 13:39 #55332Przed odnerwieniem według opisów również powinna zostać wykonana blokada diagnostyczna (miejscowe podanie krótkotrwale działających środków przeciwbólowych, np. do-stawowe albo około-korzeniowe) taka sama jak przed operacjami, jeśli są wątpliwości co do źródła bólu, żeby potwierdzić czy zabieg ma sens. Wg. opisów jeśli ból ustąpi co najmniej w 75% po blokadzie diagnostycznej, to daje to jakieś podstawy do przeprowadzenia zabiegu odnerwienia.
Cyt: “The nerves to be ablated are identified through injections of local anesthesia (such as lidocaine) prior to the RFA procedure. If the local anesthesia injections provide temporary pain relief, then RFA is performed on the nerve(s) that responded well to the injections.” (źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Radiofrequency_ablation#Pain_management)
Więcej o stawach:
Trochę więcej informacji na temat uszkadzania nerwów jest m.in. od 350 strony publikacji:
http://www.umb.edu.pl/photo/pliki/Dziekanat-WNOZ/monografie/tom_11.1.pdfPozdrawiam
PS. Już trzecia osoba pisze, że ma nasilenie dolegliwości około 2 tygodni po tym zabiegu, ale jeszcze nikt nie napisał co było dalej. Być może taka jest specyfika tego zabiegu, że ból wzrasta/wraca po 2 tygodniach, a potem maleje ? Według książki do której dałem link zmniejszenie bólu następuje w 3-4 tygodniu od zabiegu. A jak jest w rzeczywistości to może napiszą te osoby, które przez to przeszły?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra16 października 2014 o 22:07 #55470@Monika23 – czy mogłabyś napisać, jak u Ciebie z dolegliwościami ? Kilka osób może być zainteresowanych jak to przebiega po takim zabiegu.
19 listopada 2014 o 15:58 #55855Więc tak zabieg miałam 25 sierpnia w klinice w Kaliszu, najpierw rejestracja potem brali około 12 osobo na oddział kobiety osobno a faceci osobno. czekaliśmy na zabieg około godzinki i po kolei wywoływali.
Luźne ciuchy lub ubrania i na stół, lekarz czymś popsikał na odcienek i po chwili wbił igłę i szła sonda gdyż wszystko było widać na monitorze i gdy zdrętwiała mi noga i zrobiło się ciepło to coś wstrzykli i koniec , u mnie było tak że zasłabłam więc leżałam potem a inni czuli sie dobrze. Pojechałam o 7 a o 14 były wypisy ze wskazaniem do ograniczenia dźwigania i wysiłku.
Przez 2-3 dni dziwnie się czułam a po tygodniu może 1.5 tygodnia ból minął i drętwienie nogi też, dźwigłam i to mocno po 1.5 miesiąca więc lekki ból był dostałam olfen od ortopedy i po tygodniu odpoczynku wszystko wrociło do normy więc jestem zadowolona z tego zabiegu, mam świetnego lekarza prowadzącego i on własnie wykonywał zabieg , robi je w Kaliszu , w Poznaniu i przyjmuje w kilku miastach nazywa się dr. Wojciech Łabędź . Zabieg był bezpłatny czekałam okolo 2 miesięscy na niego. PozdrawiamZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 listopada 2014 o 15:59 #55856a dolegliwości to ból kregosłupa i drętwienie nogi.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.