Pytanie o operację odcinka piersiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Pytanie o operację odcinka piersiowego
- Ten temat ma 43 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 3 months temu przez
magda7788.
-
AutorWpisy
-
22 października 2014 o 11:37 #48028
witam,czy miał ktoś z was operacje na kręgosłup odcinek piersiowy?
22 października 2014 o 12:06 #55564Witam, Ja miałam operację kręgosłupa odc.piersiowego. Skolioza idiopatyczna prawo stronna jednołukowa 75 stopniowa z dużą rotacją kręgów. Stabilizacja th4-th12 przy użyciu implantów Legacy/Horizon metodą nowatorską VCM w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wroclawiu im.Jana Mikulicza Radeckiego przy ul.Borowska 213. Uzyskana korekcja to 16 stopni, garb żebrowy maksymalnie zmniejszony. Operacja została wykonana 2 lata temu 17 maja 2012 roku. W Klinice byłam ok 7 dni, operował pan dr.n.med Wiktor Urbański.
Mam pytanie o jakie schorzenie kręgosłupa chodzi u ciebie i w jakim wieku jesteś?
PS.Więcej moich postów znajdziesz na http://www.skolios.pl mój nick: dosiek14322 października 2014 o 13:10 #55565Witam,
ja również mam problem z kręgosłupem – odcinek piersiowy. Od 2 lat zmagam się z bólem. Na początku ból był mały. Myślałam, że to taki zwykły ból ale później zaczynał się coraz większy. W tym roku zrobiłam rezonans oto opis:Duża faza zmian zwyrodnieniowych trzonów wyrażona osteofitycznym zaostrzeniem krawędzi. Wielopoziomowe zwyrodnieniowe obniżenie sygnału krążków międzykręgowych w obrazie T2-zależnym.
Centralna wypuklina krążka międzykręgowego Th3/Th4 uciska worek oponowy z cechami konfliktu krążkowo-korzeniowymi.
Prawostronna wypuklina krążka międzykręgowego Th6/Th7 uciska worek oponowy – całkowicie redukuje przednią rezerwę płynową, uciskając brzuszną powierzchnię rdzenia kręgowego, powoduje stenozę kanału kręgowego do 11,5 mm, zwęża prawy zachyłek boczny.
Poszerzenie krążka międzykręgowego Th7/Th8 o typie bulging – disc uciska worek oponowy.
Pozostałe krążki w odcinku piersiowym bez zmian.
22 października 2014 o 13:21 #55566We Wrocławiu są świetni fachowcy, więc może warto spróbować się skonsultować z dr.Wiktorem Urbańskim.
Pan doktor jest świetny, dzięki niemu odzyskałam radość z życia. Wróciłam do sportu, mogę robić wszystko. Implant mi w niczym nie przeszkadza nawet w schylaniu się 🙂
Na http://www.skolios.pl dodałam wątek pod nazwą dr.n.med Wiktor Urbański i tam są wszystkie adresy przychodni w jakich pan doktor przyjmuje. Na operacje czekałam naprawdę króciótko byłam wręcz w szoku, bo w Zakopanym miałam termin na 2018 rok dopiero ,a pan doktor powiedział że za 2 miesiace moze mnie zooperować (konsultacja 19 marzec 2012, przejecie na oddzial 15 maj 2012, dzien operacji 17 maja 2012 roku)22 października 2014 o 14:25 #55567Monika a jakaTy prace wykonujesz, ze tak Ci sie posypal kregoslup?
22 października 2014 o 16:46 #55568Cześć,
Ja również jestem po operacji skoliozy idiopatycznej, którą miałam w 2000roku w Zakopanem. Od samej góry odcinka piersiowego do th12. Stabilizacja na śrubach i prętach, ale nie tytanowych tylko stop metali jakiś. Niestety po 2,5roku miałam odrzut i była konieczna operacja usunięcia instrumentarium, gdyż zrobiła się przetoka i cały kręgosłup był ze stanem zapalnym i ropą. Na szczęście zdąrzył zrobić się zrost kostny i od tego czasu nie mam problemów z odcinkiem piersiowym.Oj niedobrze z Twoim kręgosłupem @monika1308, na pewno ma co Cię boleć.
Pozdrawiam
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
22 października 2014 o 17:03 #55569Ojejciu przetoka aż tak. :/ Ile mialaś skrzywienia przed a ile teraz? Jestem ciekawa jakie efekty osiąga Zakopane. Z tego co wiem ZAkopane stosuje implant bodajze z poliweglanu Polskiej firmy. Ten co ja mam jest wykonany z tytanu firmy Medtronic i nic się mi na szczescie nie dzieje z kręgosłupem. Mam nadzieję, że korekcja jaką uzyskałam już taka zostanie lub się zmniejszy. Raczej bym nie chciala aby się coś pogorszyło, ale dr.Urbański powiedział, że korekcja się u mnie nie pogorszy bo zastosowali manewry derotacji kręgów. 🙂
22 października 2014 o 17:21 #55570Wiesz, co to dosyć dawno było i dlatego pręty tytanowe były jeszcze mniej popularne. Ja miałam 58 stopni, a zlikwidowali do 20stopni. Efekt spektakularny, bo się nawet lekarze nie spodziewali, że uda się tyle. Urosłam 10cm i miałam duże problemy z błędnikiem. Mdlałam cały czas przez pierwsze 2tyg. Ja miałam od razu resekcję garbu. Więc operacja była ciężka i miałam 3 cięcia. Kręgosłup, żebra i biodro, bo mi kości pobierali żeby nałożyć na instrumentarium.
Dla mnie 16 stopni (chyba że do 16 stopni z tych ponad 70- no to pięknie) to dość mało chyba biorąc pod uwagę, że u mnie to aż 38stopni. Ale ważne jak wyglądasz i czy jesteś zadowolona z efektów:)- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
22 października 2014 o 17:29 #5557122 października 2014 o 17:36 #55572Super wyglądają Twoje plecy! ^^
To garb sam się zmniejszył dzięki tylko stabilizacji? Niesamowite, na prawdę, że taki efekt uzyskano.
Ja w tamtym roku miałam 2 kolejne op. Ale na lędziowym.
Niestety niezbyt udane i dlatego teraz jestem przed op. Wszczepienia elektrostymulatora rdzeniowego. Ma to być na odcinku piersiowym i dlatego moja neurochirurg nie wie, czy będę mogła i elektrody się da umieścić w kanale rdzeniowym. Czekam na rezonans, który mam 7.11. Zobaczymy co dalej.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
23 października 2014 o 06:20 #55583Dominika : zapytam z ciekawości. Z tak dużą stabilizacją nie masz mocno ograniczonej ruchomości ?
Nie masz “sztywnych plecków” ???23 października 2014 o 07:14 #55585Nie mam sztywnych plecków 😀 Schylam się bez żadnego oporu, pływam, biegam. Praktycznie robię wszystko i już nawet zapomniałam że mam cokolwiek w kręgosłupie bo go nie odczuwam. W niczym mi nie przeszkadza 😀
U mnie stabilizacja th4-th12, więc ruchomość nie ma w ogóle tutaj największego znaczenia przez ze odcinek piersiowo nie należy do ruchomych przez to że łączy się z żebrami.Także jest wszystko super.
Na początku po operacji było strasznie dziwne uczucie, bo nowa postawa troszkę się chwiałam. Wrażenie kijka w pleckach ale teraz już ani trochę 😀
To zasługa właśnie pana doktora, że wszystko jest tak super. Nawet mojej blizny na plecach nie widać tak ładnie zszyte a żadnych maści nie stosowałam. Cieniutka niesamowicie i blada że ciężko ją w ogóle zauważyć 🙂W tej klinice byłam operowana 🙂 Przez dr.Urbanskiego
https://www.youtube.com/watch?v=vuOGblBhpRg (część 1)
https://www.youtube.com/watch?v=sB-WLZiPz2A (część 2, od 9:14)
https://www.youtube.com/watch?v=E-yTzW2trZE (część 3, od 10:46)23 października 2014 o 07:16 #55586Ja tylko dodam, że czym innym jest operacja dysków w odcinku piersiowym, a czym innym operacja skoliozy poprzez założenie instrumentarium. Przy skoliozie z reguły nie rusza się samych dysków i nie ingeruje tak głęboko w kręgosłup, natomiast cięcia są duże i instrumentarium również. Ktoś chyba pisał na forum, że miał operację dysków w odcinku piersiowym robioną przez dr. Sagana.
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 października 2014 o 07:37 #55587To wiadomo, chodzi o mikro dyscektomię. Też ją wykonują we Wrocławskiej klinice i nie tylko to bo jeszcze operują inne zespoły chorobowe kręgosłupa typu: dyskopatia,skolioza,kifoza,lordoza i wiele innych. I są w tym naprawdę świetni.
100 razy lepsi od Zakopanego. Wiem jak mnie potraktowali w Zakopcu na konsultacji i pewnie nie tylko mnie. Gorzej niż rzecz. Zrezygnowałam z tamtejszego leczenia.
Wrocław to zupełnie inna atmosfera w klinice. Lekarze niesamowicie mili, wszystko wytłumaczą, badają bardzo dokładnie. Opieka przed i po operacyjna wręcz idealna.
Więc jeśli ktokolwiek z was chce się zdecydować na operację kręgosłupa, to z czystym sumieniem mogę polecić wrocławską klinikę. byłam w wielu szpitalach w polsce na konsultacjach i nigdzie nie zostałam potraktowana tak profesjonalnie jak we wrocławiu. nie ma się co zastanawiać tylko się konsultować 🙂 a na pewno nie pożałujecie tej decyzji.
23 października 2014 o 09:37 #55588Dobra dobra. Bez takiej promocji. Dobrzy to może i są. Ale terminy mają tragiczne – skierowanie dostałem w Lutym 2014 a termin mam na Listopad 2015. Znajoma miała na skierowaniu – PILNE – a będzie przyjęta w przyszłym tygodniu po ponad roku oczekiwania. Jak się ma wtyki i się zna osobę, która daty ustala to co innego. Ale w przeciwnym przypadku można zapomnieć o dobrym terminie. No chyba, że jeszcze jest się w stanie wskazującym na duże zużycie – to wtedy jak R-ką przywiozą to się może ktoś zlituje i do domu nie odeśle po zaaplikowaniu kilku zastrzyków.
23 października 2014 o 09:46 #55589Na NFZ to normalka na pierwszą konsultację czekałam 190 dni ale warto było uzbroić się w cierpliwość.
Później chodziłam prywatnie bo tak mi było wygodnie, czas oczekiwania krótki. A jeśli było trzeba to lekarz sam ustalał termin kolejnej wizyty 🙂
Na operację czekałam 1.5 miesiąca a w innych ośrodkach proponowali 2-3 lata. W Zakopanym miałam czekać od 2010 aż 2018 roku aby mnie zoperowali, twierdząc iż skrzywienie 75 stopni jest zbyt małe i mogę z tym żyć.23 października 2014 o 09:59 #55590Ja nie piszę o konsultacjach tylko o zapisach na planowane operacje. Powszechnie wiadomo, że Borowska terminy ma tragiczne. Za dużo ludzi się tam pcha a poza tym funkcjonuje tam system …….tit………o którym nie będę pisał. Jak byłaś wystarczająco wiele razy prywatnie u “dobrej” osoby i miałaś do tego jeszcze problem całkiem poważny to nie dziwne, że tak szybko Ci termin wyznaczyli. Chociaż znajoma jest w poważnym stanie i PILNIE czeka 1 rok. A gdzie indziej nie pójdzie bo tam jest jej lekarz prowadzący, nie mający jednak wpływu na terminy operacji.
MIAŁAŚ szczęście bo nie znam więcej pozytywnych opinii o tym ośrodku jeżeli chodzi o terminy. LEKARZE są dobrzy, sprzęt ok. ALE NIE TERMINY !!!!!!!!!!!!! Znam to z perspektywy swojej oraz 5 innych osób.23 października 2014 o 10:09 #55591Na kręgosłupy są szybkie terminy, ale gorzej jest z endo. Podobno strasznie długo trzeba czekać. Tylko, że nie tylko tam. U mnie na operacje endo czekają 3-4 lata i jeszcze nie potrafią tego dobrze zrobić. Pacjenci jeżdżą na poprawki do Ostrawy, bo nasi są niezbyt dobrzy w endo. Sąsiadowi źle zrobili i stopę mu ustawili do środka. Wrocław mu to naprawił i jest sprawny 🙂
Jeśli chodzi o tragiczne terminy to pewnie mają same przypadki, które tego natychmiast wymagają, bo stan jest bardzo zły. Niektórzy ludzie chcą się ciąć bez powodu, bo tak jest łatwiej niż się leczyć zachowawczo bo to kosztuje.
Ja powiedziałam otwarcie, że bardzo chcę tej operacji bo mam dosyć bóli, progresji skrzywienia, która się szybko pogarsza. Zostałam zakwalifikowana, bo miałam duże skrzywienie, bolesne i bardzo nieestetyczne ze wzgl na duży garb żebrowy :/ .23 października 2014 o 10:19 #55592hehhehe na jakiej podstawie piszesz, że na BOROWSKIEJ są szybkie terminy na kręgosłupy ????
Zadzwońcie do Pani w rejestracji na neurochirurgii i się dowiedzcie jakie są naprawdę. Lekarz, który mi skierowanie dał sam otwarcie powiedział, że terminy u nas są tragiczne !!!!!!!
Więc nie wprowadzaj w błąd ludzi, bo ja walczę i zachowawczo i o normalny termin zabiegu. Bo jakoś coraz gorzej mi się żyje, a pracować trzeba bo nie utrzymam kredytów itp.
Więc raz jeszcze napiszę: może Twój stan był poważny, a może wystarczająco często bywałaś na konsultacjach prywatnych. Tak to niestety działa……. No chyba, że jeszcze się tu ktoś znajdzie kto storpeduje mnie i jeszcze 5 innych osób w imieniu których się wypowiadam.23 października 2014 o 10:23 #55593Mnie nie operowała neurochirurgia tylko Klinika Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu. Skonsultuj się z
dr Urbańskim to zobaczysz co ci zaproponuje. Moja koleżanka czekała 3 miesiące na operacje skoliozy. Miała ją 10 września 2014 rok, a kolejna będzie miała 18 listopada 2014
A o jakie schorzenie u Cb chodzi? Dyskopatia ? -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.