Pytanie o operację przepuklin w odcinku piersiowym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Pytanie o operację przepuklin w odcinku piersiowym
Otagowano: dyskopatia piersiowa, przepuklina
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 5 months temu przez
admin.
-
AutorWpisy
-
12 maja 2020 o 11:16 #48955
Witam, mam pytanie czy ktoś z was miał operacje usunięcia przepuklin w odcinku piersiowym? Chciałam zapytać o przebieg operacji i rekonwalescencji. Mam dwie przepukliny, szukam lekarza który się podejmie operacji. Ból od roku nie do zniesienia promieniujący do klatki piersiowej. Do tego ból w odcinku lędzwiowym po operacji wstawienia implantu DIAM promieniujący do lewej nogi. Do tego promieniowanie do lewej ręki.
17 maja 2020 o 07:36 #67311Operacje w odcinku piersiowym są wykonywane gdy nie ma innego wyjscia. Ja nie znam nikogo osobiscie. Jeżeli masz zmiany na wysokości splotu, to jest prawdziwa rzadkość.Chociaż niektórzy twierdzą inaczej.
Co pisze na MRI, że ma być operacja?17 maja 2020 o 17:42 #67312W opisie są 2 przepukliny na odcinku Th7-Th8 orazTh8-Th9 z modelowaniem worka oponowego oraz rdzenia kręgowego. Ból jest coraz bardziej nie do wytrzymania. Nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, od roku żyję na mocnych lekach przeciwbólowych oraz ląduje na SOR na kroplowki regularnie. Szukam lekarza który podjąłby się operacji bo jak narazie usłyszałam tylko że jestem za młoda na tak duże ryzyko 🙁
17 maja 2020 o 20:28 #67313Prawdopodobnie nadal niewielu lekarzy operuje odcinek piersiowy. Problemy w nim są najrzadsze – nie wiem ile w stosunku do szyjnego i lędźwiowego, ale pewnie nie więcej niż 1% albo i mniej. Do niedawna odcinek piersiowy operowany był głównie z dostępu przedniego co wiąże się z otwieraniem klatki piersiowej, wyłączaniem płuca, itd. W ostatnich latach pojawiły się informacje że w niektórych szpitalach w Polsce przeprowadza się operacje odcinka piersiowego z dostępu tylnego, w tym małoinwazyjnie – kilka razy tu na Forum były o tym wiadomości publikowane, ale jak to na bieżąco faktycznie wygląda – nie wiem. Może NFZ ma takie informacje gdzie się operuje obecnie odcinek piersiowy?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 października 2021 o 17:33 #69709czy ktokolwiek ma jakieś aktualizacje nt. operacji piersiowego w POlsce? Jestem prawdopodobnie przypadkiem jednym na milion, przepuklina uciskająca rdzeń TH1TH2.
bardzo prosze o pomoc, kogokolwiek kto ma jakieś informacje. Znalezienie czegos w Internecie graniczy z cudem.
7 października 2021 o 17:37 #69710Operacji w piersiowym trzeba unikać za wszelką cenę. Jeśli nie ma niedowładu nie należy dotykać.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
7 października 2021 o 20:11 #69712Panie Doktorze,
A czy mógłby Pan uzasadnić dlaczego należy ich unikac, rozumiem ze są to operacje związane z powikłaniami? Jakiego typu? jak sobie radzić z bólem, fizjoterapia pogorszyła sprawę. Czy można podać tutaj blokadę? Jakie kroki podjąć żeby choroba nie progresowala i nie doszło do niedowładu. A najważniejsze gdzie się udać gdyby najgorsze się wydarzyło?
7 października 2021 o 21:07 #69715Ból okolicy międzyłopatkowej wcale nie jest spowodowany dyskopatią, zwłaszcza tak wysoką. Najczęściej jest to zwykła koincydencja.
Ekstremalnie rzadko taka przepuklina progresuje to niedowładu, nie trzeba się tego obawiać. A jeśli chodzi o operacje to ryzyko paraliżu w odcinku piersiowym jest całkiem duże (w lędźwiowym praktycznie zerowe).
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
7 października 2021 o 22:47 #69717Korzystając z pana uprzejmości i wiedzy, bo temat jest bardzo trudny do znalezienia a wizytę u neurochirurga mam dopiero za 2 tyg., chciałabym poprosić o zerknięcie na zdjęcie. Docelowo był robiony szyjny, ale widać coś na th1th2 właśnie. Czy może Pan powiedzieć jak powaznie to wyglada i czy jest ucisk na rdzeń? Objawy jakie mam, to uczucie ściśnięcia gardła, cięższego oddychania a także ból promieniujący do rąk, zwłaszcza 4 i 5 palca, nasilający się w leżeniu na boku do tego stopnia, że dłonie drętwieją. Kiedyś po stłuczce samochodowej stwierdzono u mnie „Zwichnięcie, skręcenie i naderwanie stawów i więzadeł klatki piersiowej” (5 lat temu), ale wykonano jedynie RTG. Z góry bardzo dziękuję, ponieważ sytuacja jest dla mnie niezmiernie stresująca, wiedząc jak trudno jest zoperować ten odcinek.
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 5 months temu przez
natka89.
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 5 months temu przez
natka89.
Attachments:
You must be logged in to view attached files.7 października 2021 o 22:56 #69723Po pierwsze przy tak smukłej szyi całkiem łatwo jest zoperować Th1/2. Ale i tak żaden z opisywanych objawów nie uzasadnia operacji. Wcale. Istotnego ucisku na rdzeń nie ma.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.