[ Pytanie ogólne/prośba ] Upright MRI
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › [ Pytanie ogólne/prośba ] Upright MRI
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 1 month temu przez
kasia.
-
AutorWpisy
-
21 stycznia 2012 o 00:05 #47522
Mam pytanie teoretyczne do tych z Was, którzy znają j. niemiecki lub czeski:
czy jesteście w stanie dowiedzieć się, gdzie najbliżej Polski jest zakład diagnostyczny wykonujący badania przy użyciu Upright MRI ? Jest to rezonans magnetyczny, pozwalający na obrazowanie kręsołupa w pozycji w której pacjent odczuwa największy ból, a nie tylko w pozycji leżącej jak w przypadku ogólnie stosowanych rezonansów (http://www.fonar.com/). I jakie są koszta takiego badania dla osób, których kosztów badania nie pokrywa ubezpieczyciel ?
Z tego co wiem, w Polsce nie ma takiego urządzenia. W Niemczech jest ich kilkanaście – pisałem do jednego z ich zakładów diagonstyki obrazowej z pytaniem o koszta wykonania takiego badania, mail w j.angielskim, niestety bez odpowiedzi.
Czeskiego niestety w ogóle nie znam/nie rozumiem, pomimo że jest on podobno zbliżony do j.polskiego, a mieszkam niedaleko granicy z Czechami (moim zdaniem, bardziej j.słowacki jest o wiele bliższy polskiemu).
Pozdrawiam21 stycznia 2012 o 09:59 #5071421 stycznia 2012 o 10:07 #50715A czy jest ktoś z Was się dowiedzieć jakie są tam ceny ?
Mnie na email napisany ang. nie odpowiedzieli, a niemieckiego niestety nie znam żeby napisać albo zadzwonić.21 stycznia 2012 o 20:47 #50716w Hanowerze w 2009 koszt takiego badania ale odcinka szyjnego bez kontrastu to 675 euro a kontrast to koszt był 110 euro nie wiem jak teraz kosztuje, myślę że lędźwiowy w podobnej cenie
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 stycznia 2012 o 22:45 #50717Dzięki! Nigdzie nie mogłem znaleźć.
Czyli jakby ktoś potrzebował taki rodzaj badania to lepiej kontrast zabrać ze sobą z Polski 😉 (koszt coś 170zl chyba)
Przy okazji – potwierdza się teoria, że w Polsce wszystko kosztuje i zarabia się mniej więcej tyle samo co Europie zachodniej, tylko że tam po cyfrze jest znaczek “Euro”, a u nas “ZŁ” 😉 Gdyby u nas był za 675zł to bym sobie zrobił, dla świętego spokoju.
Podejrzewam, że jest to u nich cena podobna jak zwykłego MRI, bo u nich dość drogie takie badania są. W USA jest napisane na stronach zakładów diagnostyki obrazowej, że jeśli ubezpieczenie pokrywa koszt zwykłego MRI, to pokrywa również i tego, więc to kolejny powód do przypuszczenia że ceny podobne.
Jedyny mankament jest taki, że Upright jest dość mało dokładny (0.6T chyba), za to można się ustawić w takiej pozycji w jakiej boli, i wtedy zrobić badanie.
Ciekawostka: ceny w pełni odpłatnego badania MRI jednego odcinka kręgosłupa wahają się na całym świecie mniej więcej od 60 do 1000 euro. Kiedyś na jakimś forum czytałem, jak ludzie z poszczególnych krajów pisali ile u nich kosztuje, różnice były kolosalne.
21 stycznia 2012 o 23:29 #50718chyba ceny od 2009 poszły do góry ponieważ znalazłem cennik gdzie za zwykły MRI kręgosłupa obojętne jakiego odcinka chcą 800 euro (Hals-, Brust-, Lendenwirbelsäule) http://www.alta-klinik.de/untersuchungskosten.html
taaak bardzo pomocne badanie ,sam bym się przeskanował czymś takim ale w normalnej wschodnioeuropejskiej cenie 😉22 stycznia 2012 o 00:44 #50719Tu jest dość ciekawy artykuł:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/427149,nfz_zrefunduje_koszty_leczenia_poza_polska_i_w_prywatnych_klinikach_krajowych.html
Oraz po lewej stronie na dole odnośniki do artykułów powiązanych.
W skrócie wynika z niego, że Polska jako tygrys Europy, może zapewnić Europie najtańszą siłę roboczą, ale już za sensowne leczenie też najtańszej siły roboczej Europie zapłacić za bardzo nie może. W zasadzie, jak dla mnie to jedno wynika z drugiego.22 stycznia 2012 o 20:14 #50720ciekawe czy u Nas jest taki rezonans różno- pozycyjny
22 stycznia 2012 o 21:11 #50721Z mojej wiedzy wynika, że na chwilę obecną nie ma.
Moim zdaniem zainteresowanych zakupem mogło by być jedynie kilka ośrodków ortopedycznych. Problemem jest też dość niska jakość zdjęć. Więc jeśli placówka (a raczej ZDO) stoi przed wyborem czegoś co ma 1.5T i pozwoli na dokładniejsze obrazowanie wszystkich obrazowalnych schorzeń, lub rezonansu 0.6T który pozwoli na rozpoznanie 20% nie rozpoznawalnych innymi metodami diagnozowania schorzeń kręgosłupa, to jednak wybierze tradycyjny rezonans 1.5T. Szczególnie taki typ rezonansu (upright) jest nieprzydatny w placówkach wielospecjalistycznych, gdzie się wykorzystuje rezonans też i do bardzo wielu innych rzeczy poza badaniem kręgosłupa.
Jakkolwiek jak widzę, na co idą dofinansowania z UE, to myślę że ktoś jednak powinien przekalkulować czy z tych dofinansować zakup czegoś takiego nie byłby możliwy / by się nie opłacił.
Nie znam się ani na finansach szpitali, ani na zasadach dotacji z UE, ale jak widzę na co są przeznaczane, to jednak zakup takiego Upright MRI lub urządzenia, o którym piszą na profilu Facebook tego portalu były by rozsądniejszym sposobem rozdysponowania pieniędzy. Nie wiem, czy służba zdrowia przez ostatnie lata nie chciała czy nie mogła korzystać z dotacji UE, ale szkoda że tak dużo pieniędzy poszło na co innego.22 stycznia 2012 o 21:49 #50722może chodzi tutaj o to że firma która produkuje takie aparaty w Polsce nie może się przebić przez parasol wytworzony przez firmy które robią tradycyjne aparaty diagnostyczne, wiadomo jak w Polsce to wszystko działa , kiedyś nawet był w “UWADZE” program na temat ” przetargów” na rezonansy chodziło o philipsa 😉
Poooolska rzeczywistość hihih22 stycznia 2012 o 22:09 #50723To też może być prawda, przynajmniej w przypadku placówek publicznych, zobowiązanych do ogłaszania przetargów.
Natomiast coraz więcej prywatnych “klinik” nabywa sprzęt MRI, więc u nich kwestie “ustawianych” przetargów odpadają, bo to ich pieniądze. Pewnie też już walczą o zakontraktowanie wykonywania MRI w NFZ.
Więc w skrócie: jak prywatny ZDO kupi Upright, to co prawda ma jakieś szanse na powodzenie będąc pierwszym w Polsce, ale jednocześnie może mieć problem z pacjentami którzy nie przyjdą, bo wybiorą inny ZDO przy innych schorzeniach, mający np. sprzęt 3T.
Myślę, że na obecnym etapie prywatyzacji służby zdrowia, diagnostyka schorzeń kręgosłupa i zdrowie pacjentów już dawno przestały być jakimś istotnym kryterium podejmowania decyzji.20 lutego 2012 o 10:12 #50940Witam,
Również jestem zainteresowana Upright MRI. Napisałam w tej sprawie do jednego z Centrów w Londynie. Oto aktualne ceny zawierające skan plus opinie Radiologa:
One part scan: £750 (i.e. lumbar spine or brain)
Two part scan: £1050 (i.e. lumbar and thoracic spine).
Three part scan: £1350 (i.e. lumbar, thoracic and cervical spine).
Koszt kontrastu extra £150.
w Hanoverze koszt około 1000 euro.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.