Ręce opadają ….
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ręce opadają ….
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
12 kwietnia 2018 o 12:44 #48581
Odebrałem wyniki z tk : Ocena położenia implantu.Stan po TLIF L4/L5/S1
opis badania : Trzony kręgów prawidłowej wysokości .Pojedyńcze wyostrzenia krawędzi przednich trzonów kręgów L3,L4,L5
W pozycji leżącej pacjenta niewielkie skrzywienie kręgosłupa wypukłością skierowaną w stronę lewą oraz wyrównanie fizjologicznej lordozy w dolnym odcinku kręgosłupa.
Na poziomie L3-L4 -bulging krążka międzykręgowego ,wyostrzenie krawędzi tylnych trzonów wraz z materiałem uwypuklonego krążka międzykręgowego spłyca otwory międzykręgowe po stronie prawej dochodząc do korzeni nerwów rdzeniowych L3. po stronie lewej cech wyraznego ucisku nerwów rdzeniowych nie stwierdza się.
Na poziomie L4/L5,L5-S1 stan po stabilizacji transpedikularnej i międzytrzonowej ,ze względu na obecność artefaktów związanych z utwardzaniem wiązki dokładna ocena struktur wewnątrzkanałowych utrudniona .Zmiany pozabiegowe.
Na poziomie L4-L5 śruby transpedikularne przechodzą przez nasadę trzonów kręgów z pominięciem kanału kręgowego.Na poziomie L4-L5 szerokopodstawne centralno -obwodowo nieco lateralizujące w stronę lewą uwypuklenie krążka międzykręgowego ,które wraz z osteofitami krawedzitylnych trzonów kręgów zwęża otwory międzykręgowe obustronnie.Możliwe modelowanie worka oponowego.
Na poziomie L5-S1 śruba po stronie lewej minimalnie na ok 1mm wychodzi poza obrys zewnętrznego trzonu kręgu.Położenie śrub stabilizujących na poziomie segmentu S1 kości krzyżowej prawidłowy.
Na poziomie L5-S1 szerokopodstawna centralno-obwodowe laterulizujące w lewą stronę uwypuklenie krążka międzykręgowego,materiał uwypuklonego krążka spłyca lewy zachyłek boczny.Zmiany pozabiegowe.
Zmiany pozabiegowe tylnych części łuków kręgów z nieciągłością łuku po stonie lewej na poziomie L4/L5 i L5/S1Wnioski : Stan po stabilizacji transpedikularnej i międzytrzonowej ,ze względu na obecnośc artefaktów związanych z utwardzaniem wiążki dokładna ocena struktur wewnątrzkanałowych utrudniona.Położenie śrub stabilizujących prawidłowe.Wypukliny krążków międzykręgowych L3 -S1
Wizyte mam dopiero w czerwcu ….nie wiem sam co sądzić o tych wynikach i co powie lekarz.Na razie minęło 7 miesięcy po operacji a ja dalej cierpię .Kłopoty ze staniem -mniej mnie boli jak się poruszam nie ma promieniowania do kończyn ,tylko sam ostry korzenny ból w dolnej częśći kręgosupa.Może jest tu na forum neurochirurg ,który oceni w czym może tkwić problem silnego bólu?!
12 kwietnia 2018 o 14:58 #62852Z opisu jedyne co wygląda źle to ucisk korzenia na L3/L4 z prawej, jakkolwiek że MRI jest robione na leżąco to nie wiadomo czy przy staniu nie ciśnie też po lewej.
Może uzupełnij opis tego ostrego bólu:
– czy ból jest codziennie podobny?
– czy boli przy leżeniu?
– czy boli na kręgosłupie czy po którejś stronie punktowo czy ból jest opasający?
– czy ból się wyraźnie zmniejsza np. przy wiszeniu na drążku?
– czy masz nadmiernie napięte mięśnie na plecach czy rozluźnione?
– czy maści przeciwbólowe bez recepty typu Diklofenak jakoś istotnie pomagają?
– na jakiej wysokości boli w stosunku do rozcięcia operacyjnego?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
12 kwietnia 2018 o 16:49 #62853Stały ostry piękący ból -również w leżeniu .Ból się nieco zmniejsza podczas chodzenia a nasila się kiedy stoję .Ból jest miejscowy nieco wyżej od kości krzyżowej -wydaję mi się że to S1 daje się we znaki .w dodatku mam objawy kaszlowe tzn .nasila sie ból przy kaszlu ….i teraz kombinowanie gdzie jest ucisk? Nie wiadomo gdzie generator bólu -najlepiej jakbym zrobił sobie blokadę diagnostyczna ale w mojej miejscowości do poradni leczenia bólu czeka się 1,5 roku .Deprechy można dostać 🙁
12 kwietnia 2018 o 16:51 #62854a no i mieśnie przykrgosłupowe pospinane że na mydocalmie fortę cały czas jadę ….zwis na drążku zmniejsza ból .
12 kwietnia 2018 o 17:38 #62855quote tedi” post=15172:Ból jest miejscowy nieco wyżej od kości krzyżowej -wydaję mi się że to S1A ból masz dokładnie centralnie na kręgosłupie czy po którejś stronie i w jakiejś odległości od kręgosłupa?
S1 to kość krzyżowa.
Z tego co widziałem to osobom po stabilizacji lekarze przy bólu zalecają często TK zamiast albo jako uzupełnienie MRI bo tam nie ma takich artefaktów i można dokładniej ocenić położenie śrub i otwory.
Z jednej strony dziwne trochę że zwis pomaga bo poskręcanych segmentów on nie rusza, raczej na L3/L4 by mógł pomóc, z drugiej piszesz że ból na dole przy kości krzyżowej..- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
12 kwietnia 2018 o 17:50 #62857Ból centralnie w środku kręgosłupa na styku cięcia operacyjnego dolnej części l-s
12 kwietnia 2018 o 22:34 #62865To może nie doczyścili L5/S1 od serca, bo śruba pisze że wystaje poza zewnętrzny obrys na 1mm, czyli nie w nerwy, a jest przyjęte że tam do 5mm może sobie wystawać. Może wystarczy coś delikatnie podczyścić i wymienić śrubę, ale to już prawdopodobnie TK + lekarz do ustalenia źródła bólu. Ewentualnie gdzieś niżej, już w kości krzyżowej. A miałeś ból w tym miejscu co teraz masz przed operacją?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
14 kwietnia 2018 o 12:41 #62867Nie nie miałem tam bólu …ale dzisiaj weszła mi rwa kulszowa w lewy pośladek .
14 kwietnia 2018 o 12:52 #62868Rwa kulszowa promieniuje raczej niżej, sprawdź palpacyjnie czy nie spięło Ci mięśnia gruszkowatego (lubi go spinać przy problemach z plecami) i czy nie masz wyczuwalnego punktu na pośladku w którym jest silny ból. Jeśli masz taki punkt i nadmiernie napięte mięśnie na tym pośladku to u mnie taki ból pośladka był spowodowany przez mięsień gruszkowaty który “chwyciło” i bardzo długo nie chciało puścić (kilka tygodni delikatnych ćwiczeń). W sumie to zespołu mięśnia gruszkowatego można dorobić się nawet siedząc na portfelu który jest w tylnej kieszeni.
Co do zmian w opisie MRI, to opisy pooperacyjne zawsze są bogate w treść i mnogość zmian co może przerażać, ale najistotniejsze w takim opisie jest tylko to co może powodować dolegliwości, a to już zadanie dla lekarza – ci lepsi są w stanie ustalić (oglądając zdjęcia, objawy, badając, robiąc blokady), ci gorsi niestety mówią “no panie, po takiej operacji to już musi boleć”. Z tym że musi w pewnym dającym się znieść bez zaciskania zębów z bólu stopniu boleć to się zgodzę – cudów nie ma, ale z tym że mają być jakieś bóle korzeniowe czy ogólnie ostre, albo przy ruchach to się nie zgodzę.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.