Regeneracja po zabiegu microdiscetomi L4 / L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Regeneracja po zabiegu microdiscetomi L4 / L5
- Ten temat ma 40 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
18 listopada 2013 o 19:23 #47838
Witam,
Mam 35 lat, za 3 tygodnie mam zabieg w szpitalu w Opolu, microdiscektomię. Nie wiem na razie czy z implantem czy bez.
Mój wynik rezonansu:* Obniżona wysokość przestrzeni międzykręgowych L4/L5 i L5/S1
* Dehydratacja krążków
* Na poziomie L4/L5 duża tylna przepuklina krążka międzykręgowego wpukla się w obręb kanału kręgowego na głębokość 11mm, powodując dużego stopnia nacisk na worek oponowy i nerwy rdzeniowe, po stronie lewej. Wymiar strzałkowy światła kanału kręgowego w linii środkowej zmniejszony o 6mm – stenoza kanału kręgowego.
* Na wysokości L5/S1 niewielka lewoboczna przepuklina, dyskretne zmniejszenie otworu międzykręgowego, ucisk na nerw rdzeniowy. Wymiar strzałkowy w granicach normy: 14mm.
* Zmiany zwyrodnieniowe typu tłuszczowego blaszek granicznych trzonów od L4 do S1.I teraz pytanie czy ktoś miał coś podobnego do mnie, tj stenozę? Ja nie mogę chodzić, cały czas głównie leżę.
Czy po zabiegu szybko się dochodzi do pełni sprawności ? Jak długo trwa ? Ja głównie jeżdżę autem dużo, i stąd moje pytanie. Ewentualnie co zrobić, może jakieś suplementy, ćwiczenia przyspieszą powrót do normalnego życia ? Ale ile to jest, czy w dwa tygodnie będzie już po sprawie ?
18 listopada 2013 o 21:02 #53312Samochodem da się jeździć już kilka godzin po operacji, natomiast pewien minus tego jest taki, że grozi to rewypukliną, czyli kalectwem. W zasadzie, to chyba nawet gwarantuje to rewypuklinę. Podobnie ćwiczenia przez pierwsze 2 tygodnie po operacji to proszenie się o ponowną operację.
Źródła zalecają odczekanie ok. 6 tygodni przed powrotem do normalnego codziennego jeżdżenia samochodem, a do 3 miesięcy do powrotu do normalnej aktywności.
Szczegółowe zalecenia podaje przeważnie lekarz operujący, w zależności od rodzaju zabiegu.
Podsumowując: jak się chce zepsuć cały efekt operacji, to długie jeżdżenie samochodem przez pierwsze 2-4 tygodnie po zabiegu plus ćwiczenia powinny to zagwarantować, szczególnie jeśli zabieg jest bez zastosowania żadnych implantów wzmacniających. Tutaj nie chodzi o sprawność, bo przy idealnym przebiegu zabiegu może ona być pełna kilka godzin po operacji, ale o to żeby się to wszystko na zewnątrz i w środku spokojnie zarosło.18 listopada 2013 o 21:30 #53313pesymistycznie dodam, że po jakiejkolwiek operacji kręgosłupa wg mojej opinii (oraz wielu osób, które poznałam po op.) NIE MA powrotu do NORMALNEGO ŻYCIA :/ Trzeba do konca życia uważać na siebie, dbać o kręgosłup. Może są gdzieś osoby, które powróciły do pełnej aktywności, ale nie mialam okazji spotkać osobiście. .. powodzenia 😉
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
18 listopada 2013 o 21:37 #53314Aiga25 – no ale jednak optymistyczne jest to, że po udanej operacji wraca się do BARDZIEJ NORMALNEGO życia, niż przed operacją, jeśli dolegliwości przed operacją były uciążliwe 🙂 🙂 Skakać na banji niestety po operacji już nie można, jest to w pierwszym punkcie dokumentu który podpisuje się przed skokiem 🙁
18 listopada 2013 o 21:51 #53315Kurcze troche mnie to przeraza, jeszcze dwa miesiace temu normalnie funkcjonowalam, a tu nagle wypadl dysk i od razu zrobil stenoze, chyba wytna mi to co wyszlo, ale mowicie ze lepiej jakby dali implant do srodka? Bo dysk wyszedl 11mm, a ile wogule ma dysk? Bo w srodku napewno cos zostalo. Jezeli usuna to co wyszlo, bez implantow to tylko ten proces gojenia, a pozniej po 6 tygodniach rozumiem obowiazkowo basen i pilates zeby te kregi sie jakos trzymaly bez implanta? Czy wie ktos madry jakie sa szanse zeby wewnatrz z czasem dysk i jadro sie wzmkcnilo, np jedzac kolagen, glukozamine, kwas hialurynowy , mumio, moze to miec miejsce? Ja pracuje za granica, jezdze minimum 8 godzin, czyli 6 tygodni po zabiegu moglabym sie wybrac w taka trase? Czy jednak 3 miesiace… i wogule jak to wyglaja pozniej sprawy damsko meskie? Tez trzeba uwazac czy normalnie?, dziekuje za odzew i informacje
18 listopada 2013 o 22:06 #53316Acha kiedy mozna zaczac jezdzic na rowerku i czy bedzie mozna wogule? I jak sie tu maja wysokie obcasy tez juz pozniej zabronione? Czytalam ze sadlo z gesi lub borsuka bardzo dobrze dziala na kosci, stawy, rozne kalectwa, kieyds mnie smarowano jak bylam mala, i mialam zebro zlamane. Czy teraz to mogloby w czyms pomoc? Bo ja musze wszystko zrobic zeby wrocic do normalki, oczywiscie sport ok, bede pilatesowas, ale moim problemem jest to ze ja w pracy musze siedziec. Kazda praca biurowa nawet to siedzenie, to jak to ludzie pozniej robia? Nie pracuja juz?
18 listopada 2013 o 22:32 #53318jazda na rowerze tak ale bez szalenstw i uwaga na dziury….Jestem po zabiegu mikrodiscektomii ale zaraz po niej mialam kolejna operacje bardziej powazniejsza zakonczona implantem teraz w obecnej chwili czekam na kolejna rowniez implanty praca siedzaca jezeli juz taka masz no to radzila bym robic sobie przerwy aby moc sie wyprostowac troche postac siedziec na twardym siedzisku z dobrym podparciem Rowniez tak ja Ty mam zmiany tłuszczowe blaszek granicznych Zyczę cierpliwosci w walce w leceniu -przyda sie 🙂 I tak jak tu wczesniej napisano zycie normalne nie jest po operacji Jest po prostu troszke inaczej
19 listopada 2013 o 05:20 #53319@bea – jeśli znasz język angielski, to przeczytaj dokładnie ten dokument: http://www.rcseng.ac.uk/patients/get-well-soon/discectomy/documents/Discectomy.pdf
Jest zatytułowany mniej więcej “jak wrócić do zdrowia szybko po discektomii”. Terminy tam podane nie są tam dobrane dlatego, że zakładają że jest ból czy niedowłady, tylko żeby wszystko się miało czas zagoić – i to jest wersja “szybka” powrotu do zdrowia. Szkoda, że podobne dokumenty są na stronach wielu szpitali na świecie – a w Polsce nie widziałem takiego praktycznie na stronie żadnego szpitala.
Czy operacja z implantami jest lepsza? Nie da się ogólnie tak powiedzieć – każdy implant (poza ADR/TDR, których w Polsce prawie się nie stosuje) dodatkowo usztywnia, co nie jest dobre, bo o ile się da to lepiej zostawić ruchomość, ale jest czasem konieczne, zależnie od przypadku. Natomiast implant dodatkowo mechanicznie trzyma odległość pomiędzy kręgami, więc ryzyko ponownego uszkodzenia tego samego dysku wkrótce po operacji – zanim się zagoi – w wyniku ruchu lub siedzenia jest mniejsze niż w przypadku discektomii bez implantu, bo w zasadzie musiał by zostać uszkodzony mechanicznie implant albo wypaść, a do tego trzeba większej siły niż do uszkodzenia częściowo rozciętego dysku z którego został usunięty uciskający fragment. Najczęściej stosowaną metodą przyspieszenia gojenia po operacji jest chyba fizykoterapia – można ją przeważnie dość szybko rozpocząć po zabiegu, no i ćwiczenia izometryczne, czyli napinanie mięśni bez ruszania się, natomiast wszelkie obciążanie dysku po nacięciu zanim się wygoi może spowodować wysunięcie się kolejnej części jego zawartości, powrót dolegliwości i jeszcze większe zmniejszenie przestrzeni międzykręgowej, przez co np. mogą zacząć dodatkowo boleć stawy międzykręgowe.quote :Bo ja musze wszystko zrobic zeby wrocic do normalki, oczywiscie sport ok, bede pilatesowas, ale moim problemem jest to ze ja w pracy musze siedziec.Sprawdź najpierw, czy po prostu sam zabieg nie spowoduje powrotu do normalności, a nie myśl od razu o szybkim powrocie do sportu, basenu itp. Daj się organizmowi zagoić, bo operacja może znieść wszystkie dolegliwości, a szybki powrót – zanim się zagoisz – do aktywności może je przywrócić.
quote :Kazda praca biurowa nawet to siedzenie, to jak to ludzie pozniej robia? Nie pracuja juz?Przeczytaj dokument z odnośnika powyżej.
19 listopada 2013 o 05:48 #53320Elektra a dlaczego masz implanty wstawiane? I pamietasz jaki mialas wypis rezonansu? Calkowicie dysk ci wyszedl? I te tluszczenia blaszek jak to sie leczy skad sie wzielo ? Mamy za malo mineralowc w diecie czy jak. Mi sie wydaje ze ja sie nie nadwyrezalam w zyciu, wszystko normalnie, tylko ostatnio duzo siedzialam a malo sportu bylo moze to bylo zle. Nie jezdze nawet na nartach, nie skacze na bandzi, nie jestem otyla i nie rozumiem jak to moglo sie stac. Wstalam rano z lozka juz z takimi dolegliwosciami, nagle dwa miechy temu. Nie schylalam sie ani nie odkurzalam za duzo, no nic. Przepukline mialam 10 lat i z nia zylam za pan brat a tu nagle takie pogorszenie.
19 listopada 2013 o 08:49 #53321zmiany tluszczowe blaszek granicznych to drugi typ zwyrodnienia weglug Modica tego sie niestety nie leczy to sa po prostu zwyrodnienia ktore moga dawac przewlekłe dolegliwosci bolowe Jezeli chodzi o implanty to leczenie typu mikrodiscektomia endoskopowa blokady i inne cuda nie pomogly mialam stenoze kanalu kregowego przepukliny a dysk to byl caly czarny wiec go wymienili na sztuczny . Ja mam 29 lat duzo sportu zawsze uprawialam nie siedzialam na przyslowiowej kanapie przed telewizorem Po prostu choroba nie wybiera….
19 listopada 2013 o 11:03 #53322Acha to cieekawe, elektra a jak dlugo masz ta stenoze? Zrobila sie nagle? I kiedy mialas pierwsza operacje? Jak dlugo czekasz na zabiegi? Moglas chodzic czy nie?
Wlasnie ciekawe oni decyduja o implantach, czy w trakcie operacji, czy juz po jak zwykle wyciecie to za malo lub nie pomoglo.
I sprawy damsko meskie wychodza czy boli i sie nie da?19 listopada 2013 o 11:45 #53323quote bea” post=4817:Wlasnie ciekawe oni decyduja o implantach, czy w trakcie operacji, czy juz po jak zwykle wyciecie to za malo lub nie pomoglo.1. Na podstawie zdjęć RTG czynnościowych
2. Na podstawie MRI
3. Jeśli po operacji jest niestabilność
4. Śródoperacyjnie – tutaj masz przykład https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/diagnostyka/niestabilnosc-kregoslupa-info-na-temat-2935/page-2#4073Pewnie też i innymi metodami.
19 listopada 2013 o 11:52 #53324Adminie dziekuje za wskazowki, to widze bardzo krwawa operacja 🙂
Czy Pan moze tez byl operowany? Czy raczej to jakies doswiadczenie lekarskie?19 listopada 2013 o 12:17 #53325Admin to Administrator, Lekarz Neurochirurg. Ja mam nick “Użytkownik”, ale chyba zmienię żeby nie było pomyłek, i nie jestem lekarzem ani nie mam żadnego wykształcenia medycznego.
Odpowiadając na pytanie: też miałem kilka operacji, są opisane zarówno pod każdym moim postem jak i w temacie https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/co-dala-ci-operacja-operacje-2063 .19 listopada 2013 o 12:28 #53326Acha, no wlasnie, bo jest podane slowo admin kolo uzytkownik nad i pod 🙂 wiec moze byc mylne. A jak sie teraz czujesz po operacji?
19 listopada 2013 o 12:35 #53327Opisałem w podanym powyżej wątku kilka dni temu
19 listopada 2013 o 12:44 #53328Juz przeczytalam caly watek, i widze ze za wesolo nie jest. I ogolnie rzecz mowiac lepiej chyba dostac ten implant od razu, zeby sie nie robila rewypuklina. Ona sie tworzy tylko w pierwszym miesiacu? I jest mozliwosc ze sie nie zrobi wogule jezeli np bedzie sie tylko lezec i ciutke spacerowac ? Czy rewypukline idzie powstrzymywac cwiczeniami na kregoslup systematycznymi?
19 listopada 2013 o 12:54 #53329Największe szanse na nią to obciążanie kręgosłupa przez pierwsze tygodnie po operacji (zginanie się, podnoszenie, siedzenie). W późniejszym okresie dlaczego się u niektórych robi a u innych nie – nie wiem.
Czy lepiej od razu mieć jakiś implant – ciężko stwierdzić:
* Jak się komuś już zrobiła rewypuklina, to pewnie wolał by, żeby pierwsza operacja od razu była z jakimś wzmocnieniem, bo kolejna operacja to nic przyjemnego,
*Jak się komuś nie zrobiła, a operacja rozwiązała problem, to jest raczej bardziej zadowolony z operacji samej discektomii niż gdyby miał coś dodatkowo wstawionego.Tutaj był wątek na ten temat: https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/propozycja-discectomia-ostrzezenie-informacja-1521
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 listopada 2013 o 14:21 #53330stenoze to ja mialam wczesniej Ja obecnie lecze sie w sumie od 2010 r bylo to najpierw :farmakologia i fizjoterapia basen cwiczenia po tym okresie ok roku byla pierwsza blokada w kregoslup a potem mikrodiscektomia moj lekarz nie chcial od razu mnie kroic chociaz byly wskazania na implanty poniewaz moj MR pokzazal ze dyski sa czarne w srodku nie ma nic ….I to zwyrodnienie . Mialam rwe kulszowa obustronna potem prawostronna .Od momentu mikrodiscektomii do implantacji czekalam ok 6 miesiecy .Objawy typu rwa kulszowa minely wstaje rano wyprostowana ale inne dolegliwosci typu kazdy skret kazde pochylenie sie do przodu i wyprost boli mnie kregoslup noga dretwieje nie boli tylko po prostu dretwieje dlatego kolejne implanty aby ustabilizowac jeszcze troche ten moj chory segment bo jest nadruchliwosc .sprawy damsko meskie zalezy jaka pozycja 😀 Moglam chodzic ale tak do 500 m i sie zaczynalo wtedy cale to przedstawienie stac tez nie moglam i siedziec za dlugo ok do 10 minut i juz musialam wstac albo pochodzic troszke Najlepiej jak lezalam i tak jest do dzis…
19 listopada 2013 o 16:08 #53331Electra czyli masz juz implanta ale stenoza nie przeszla? Podobno na stenoze daje sie jakies krazki kolczaste. Masz takie cos? Mi stenoza zrobila sie nagle wiec chyba nie beda mi nic wszczepiac. Zreszta dowiem sie 2 grudnia mam konsylium.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.