Rehabilitacja po zabiegu mikrodiscektomii
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Rehabilitacja po zabiegu mikrodiscektomii
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
16 stycznia 2014 o 18:53 #47862
Witam,
Czy może ktoś polecić jakieś ćwiczenia bądź może jest jakiś artykuł w internecie , dotyczący rehabilitacji bo zabiegu mikrodyscektomii ?
Co najlepiej robić , jakie partie mięśniowe wzmacniac i w jaakki sposób ?
pozdrawiam16 stycznia 2014 o 19:20 #53603Cześć,
Temat rehabilitacji i ćwiczeń był poruszany w wątku np.
https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/rehabilitacja-fizjoterapia/cwiczenia-po-operacji-dyskopatii-ledzwiowej-4128
Znajdziesz w linkach ćwiczenia jakie są wskazane po tego rodzaju operacji przez jeden ze szpitali,
w których są wykonywane.
Pozdrawiam 🙂- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
17 stycznia 2014 o 05:51 #53604Przede wszystkim odpocząć i się porządnie zagoić. Moim zdaniem wzmacnianie mięśni pleców to nadużywany wymysł rehabilitantów i dość często błędne koło, jeśli jest stosowany zamiast leczenia przyczyny bólu.
Po operacjach kręgosłupa rehabilituje się przeważnie to, co zostało osłabione wskutek ucisku nerwu – często są to kończyny, oraz to co jest “zastane”. “Ćwiczenia na wzmacnianie mięśni pleców” są moim zdaniem w większości przypadków bezsensowne, szczególnie u ludzi młodych którzy nie są otyli i nie prowadzą siedzącego trybu życia. Ja np. przed urazem miałem bardzo dobrą kondycję, bardzo dużo się ruszałem, chętnie łapałem się każdej pracy fizycznej, nawet nie musząc, chodziłem po górach, pływałem, itd itp., powiedział bym, że miałem ponad przeciętną kondycję. Jak po urazie usłyszałem od kogoś że powinienem wzmacniać mięśnie pleców żeby pozbyć się bólu to mi ręce opadły.Moim prywatnym zdaniem: jeśli masz stwierdzone zbyt słabe mięśnie kręgosłupa z jakiegoś powodu, to być może powinnaś je wzmocnić, ale nie z powodu operacji, i nie w okresie gojenia się po operacji.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 stycznia 2014 o 23:26 #53621Osobiście uważam ze wzmacnianie mięśni posturalnych nigdy nie powinno być odbierane jako wymysł rehabilitantów. Między innymi slabe mięśnie np brzucha mogą być poniekąd przyczyną dyskopatii i stopniowe wzmacnianie tych mięśni są raczej profilaktyką. 🙂
Zauważyłam , że delikatny streching mięśni kulszowo-goleniowych i pośladkowych zmniejsza tzw, kąt Lasseqa , czyli prościej mówiąc podowuje, ze po paru seriach o wiele wyżej podnoszę prostą nogę w kolanie w pozycji leżenia na plecach.20 stycznia 2014 o 12:43 #53623quote dyskopatia” post=5146:Osobiście uważam ze wzmacnianie mięśni posturalnych nigdy nie powinno być odbierane jako wymysł rehabilitantów.Ja osobiście uważam, że w przypadkach kiedy jest proponowane zamiast leczenia czegoś co wymaga leczenia operacyjnego – powinno. A takie przypadki są. Sama też, studiując z tego co pamiętam coś związanego z rehabilitacją, poszłaś na operację, a nie zajęłaś się wzmacnianiem mięśni zamiast zabiegu. Dlaczego ?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 stycznia 2014 o 19:39 #53626Łatwa decyzja to nie była ale po wielokrotnych konsultacjach ze specjalistami w dziedzinie rehabilitacji kręgosłupa doszłam do wniosku , że skoro fizjoterapeuta proponuje zabieg to chyba musi sprawa wyglądać poważnie.
W większości przypadków neurochirurdzy najchętniej lecza skalpelem a fizjoterapeuci ruchem , wiec uzyskując kilkikrotnie słowa ” operacji raczej nie unikniesz ” musiałam zaryzykować. 🙂Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 stycznia 2014 o 21:20 #53627No widzisz. A ja pisząc o nadużywaniu przez rehabilitantów pojęcia “wzmacnianie mięśni kręgosłupa” miałem na myśli przypadki z którymi się sam spotkałem i o których słyszałem, gdzie pacjenci mieli przez kilku lekarzy zaleconą operację, a rehabilitanci upierali się, że warto próbować samego “wzmacniania mięśni kręgosłupa” zamiast operacji (najczęściej dotyczy to płatnej rehabilitacji!), bo dolegliwości znikną. Mi również co najmniej jeden z rehabilitantów z którymi się konsultowałem po urazie zalecał coś takiego, mimo że co najmniej 5 neurochirurgów lub ortopedów zaleciło bezwzględnie operację. Nie wiem na co ten rehabilitant liczył – na to że przez wzmocnienie mięśni cofnie mi się przepuklina która poszła wgłąb otworu międzykręgowego ? (być może był tam nawet oderwany kawałek dysku – nie wiem, bo nie wynika to jasno z opisu rezonansu). Niemniej dodatkowo straszył mnie że operacja mi nie pomoże tylko zaszkodzi, i żebym przychodził do niego na rehabilitację po 60zł za godzinę. Podziękowałem, bo dwóch o wiele bardziej doświadczonych rehabilitantów oraz docent neurochirurgii po zapoznaniu się z wynikami MRI stwierdzili, że jakiekolwiek ćwiczenia mogą natychmiast pogorszyć mój ówczesny stan do takiego stopnia, że będę musiał być natychmiast operowany. A ten jeden rehabilitant nadal do mnie dzwonił ze 3 razy namawiając na rezygnację z operacji i zabiegi u niego. Nie wiem, może chciał sobie poćwiczyć i sprawdzić czy się uda, ale ja miałem zbyt wiele do stracenia i mój stan był zbyt zły żebym się mógł na takie eksperymenty zgodzić.
Tak więc pisząc, że pojęcie “wzmacnianie mięśni kręgosłupa” jako skuteczne rozwiązanie problemu jest nadużywane przez niektórych, mam na myśli właśnie takie przypadki. Z tego co piszesz, Ty trafiłaś na rehabilitantów, którzy nie są zagorzałymi przeciwnikami operacji, i że mają pojęcie co się da wyrehabilitować, a co nie. Niestety, nie wszyscy są tacy.quote :W większości przypadków neurochirurdzy najchętniej lecza skalpelemTo też jest dość obiegowa i bardzo ogólna opinia. Niejednokrotnie spotkałem się z przypadkami, w których lekarz operujący kręgosłupy stwierdzał, że nie ma podstaw w danym przypadku do operacji, i żeby się rehabilitować.
quote :Między innymi slabe mięśnie np brzucha mogą być poniekąd przyczyną dyskopatii i stopniowe wzmacnianie tych mięśni są raczej profilaktyką. 🙂Jeśli chciała byś podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat, oraz ogólnie na temat profilaktyki, to zapraszam. Jeśli tylko są jakieś możliwości uniknięcia schorzeń kręgosłupa przez profilaktykę, to ja jestem jak najbardziej za udostępnianiem takich informacji. Jeśli poziom Twojej wiedzy na to pozwala, to być może redakcja portalu zamieściła by takie opracowania jako artykuły, a nie tylko jako zawartość forum przeznaczoną do luźnych wypowiedzi.
Pozdrawiam 🙂
24 stycznia 2014 o 19:02 #53662“Jeśli chciała byś podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat, oraz ogólnie na temat profilaktyki, to zapraszam. Jeśli tylko są jakieś możliwości uniknięcia schorzeń kręgosłupa przez profilaktykę, to ja jestem jak najbardziej za udostępnianiem takich informacji. Jeśli poziom Twojej wiedzy na to pozwala, to być może redakcja portalu zamieściła by takie opracowania jako artykuły, a nie tylko jako zawartość forum przeznaczoną do luźnych wypowiedzi. ”
Gdyby moja wiedza na ten temat była taka obszerna to nie szukałabym pomocy w rehabilitacji na forach internetowych :). Jestem jednak pewna ze odpowiednie napięcie wszystkich mięni posturalnych dbających o ustawienie sylwetki zmniejsza ryzyko dyskpatii. Sama u siebie widzę, że mam o wiele mocniejsze mięśnie grzbietu niż mięśnie brzucha. A mięśnie brzucha między innymi stabilizują kręgosłup. Kręgosłup jest zdrowy i stabilny, jeśli podtrzymujące go mięśnie pracują prawidłowo. Nadmierne napięcie mięśni pleców i jednoczesne osłabienie mięśni brzucha prowadzi do zniekształcenia naturalnych krzywizn kręgosłupa, a w konsekwencji może być powodem jego uszkodzenia.
Oczywiście zgadzam się z Twoja wypowiedzią odnośnie pracy niektórych rehabilitantów, jak również neurochirurgów . Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Ja swoj przypadek miałam możliwośc konsultacji z kilkowa rehabilitantami i od jednej pani doktor na uczelni usłyszałam że będę kaleką jak się poddam zabiegowi, natomiast inny powiedział zupełnie obiektywnie że decyzja nalezy do mnie ale jakakolwiek rehabilitacja musi być prowadzona bardzo skrupulatnie i ostrożnie bo jeden głupi ruch i można sobie zaszkodzić. Tak jest zazwyczaj w przypadkach przepuklin . Tutaj potrzeba ogromnej wiedzy terapeuty żeby nie zaszkodzić.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 lutego 2014 o 22:23 #53716Popuścił Ci już coś ból po foraminotomii, czy nadal masz jakieś problemy z nerwem ?
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
12 lutego 2014 o 18:53 #53781Jest delikatnie lepiej ale nadal nie jest tak jak powinno być.
Stosuje obecnie zabiegi rehabilitcyjne, wzmacniam mięśnie stbilizujące sylwetkę i chodzę na basen. Mam nadzieje że będzie tylko lepiej. 🙂Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 lutego 2014 o 02:19 #53827@dyskopatia – jeśli można, to mam do Ciebie pytanie skoro jesteś osobą związaną edukacyjnie z rehabilitacją. Mam prawdopodobnie spore (ok 70%) osłabienie mięśnia pośladkowego średniego. Przy staniu na prawej nodze miednicę mam normalnie poziomo. Przy staniu na lewej – miednica opada, i mam problem z utrzymaniem równowagi. Stojąc na obydwu nogach ciężar na prawej jest stabilny, a na lewej drżą mi mięśnie pośladka/nogi, i mam problem z utrzymaniem równowagi – jeśli tak postoję chwilę dłużej, to mam ogromny ból z lewej strony miednicy. Stojąc na lewej nodze, wyprostowaną prawą nogę mogę odciągnąć w prawo prawie do 90 stopni, z silnym i skutecznym napięciem mięśni. Stojąc na prawej nodze, lewą nogę mogę odciągnąć w lewo na jakieś 30 stopni, i mięśnie się przy tym prawie nie napinają, mimo że się mocno staram je napiąć. Z opisów wynika, że jest to osłabienie (dysfunkcja?) lewego mięśnia pośladkowego średniego, który jest jednocześnie odwodzicielem uda. Pytanie: czy Twoim zdaniem to się nadaje do wzmacniania/rehabilitacji, czy odpowiada za to ucisk na któryś z nerwów wchodzących w skład nerwu pośladkowego górnego ? Drugie pytanie – czy są jakieś dodatkowe testy poza odwodzeniem uda w pozycji stojącej pozwalające na sprawdzenie sprawności mięśnia pośladkowego średniego ?
24 lutego 2014 o 17:20 #53838Moim zdaniem mięśnie takie jak np pośladkowe , czy kulszowo-goleniowe powinny pracować z jednakową siłą zarówno po lewej i prawej stronie. Idąc za tym myślę że przywrócenie prawidłowej symetrycznej pracy obu mięśni ( prawego i lewego ) będzie niezbędne dla dalszego prawidłowego funkcjionowania organizmu.
Nie jestem jednak na tyle kompetentą osobą aby odpowiedzieć na pytanie czy w tym przypadku należy zacząć od wzmacniania. Trzeba ustalić co jest przyczyną takich nieprawidłowości , a od tego są wyspecjalizowani lekarze. 🙂
Jeśli chodzi o testy funkcjionalne to podstawowymi testami o jakich mi wiadomo są :
OBJAW TRENDELENBURGA
CEL: wykrycie osłabienia m. pośladkowego średniego i małego
METODYKA: badany w pozycji stojącej jednonóż na kończynie słabszej funkcjonalnie, opadanie miednicy po stronie kończyny odciążonej świadczy o niewydolności mm.,
po stronie kończyny obciążonej,
OBJAW DUCHENNE’A (KOMPENSACYJNY) – Występuje łącznie z objawem Trendelenburga, polega na pochylaniu tułowia w stronę kończyny podporowej w płaszczyźnie czołowej i uniesieniu miednicy po stronie zdrowej w celu zachowania równowagi.A tak odnośnie mojego przypadku to polecam gorąco wszystkim osobom które przeszły mikrodyscektomię l5s1 basen i ćwiczenia tzw. “stability core “. Ćwiczę od miesiąca i widzę znaczną poprawę :). Mam opracowany trening który staram się urozmaicać dzięki czemu z biegiem czasu wprowadzam trudniejsze ćwiczenia i pobudzam do pracy więcej mięśni 🙂
Pozdrawiam
ZZDRÓWWKAA 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42124 lutego 2014 o 18:32 #53839Dzięki 🙂 Objawy o których piszesz moim zdaniem mam cały czas. Byłem dzisiaj się skonsultować z Lekarzem-Radiologiem, czy z instrumentarium które mam będzie coś widać na rezonansie poza plamami – powiedzieli mi, że zanim zapłacę i zrobią kompletne badanie, to najpierw zrobią próbne badanie, żeby sprawdzić czy nie ma za dużych artefaktów przez które by nie było widać w jakiej kondycji są nerwy, i czy jest sens robić rezonans.
Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.