Renta a rejestracja w Urzędzie Pracy
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Renta a rejestracja w Urzędzie Pracy
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
25 stycznia 2015 o 04:16 #48079
Witam
Mam takie pytanie, ponieważ mimo że pytałem wielu osób, to nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi – być może ktoś z Was będzie znał odpowiedź: jak to jest z osobami które dostają rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy, a pozostają bez zatrudnienia ?
Czy powinny / mogą zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako osoby bezrobotne ? W wielu ogłoszeniach napisane jest, że warunkiem przyjęcia do pracy jest bycie zarejestrowanym jako osoba bezrobotna w Urzędzie.
No i druga sprawa: czy będąc na rencie z tytułu częściowej niezdolności do pracy, przysługuje zasiłek dla bezrobotnych (oczywiście jeśli spełnione są pozostałe wymagania do otrzymania tego zasiłku) ?
Pytania być może banalne, ale nawet od osób z Urzędu Pracy nie uzyskałem niegdyś (kiedy mnie to bardzo interesowało) jednoznacznej odpowiedzi 🙂Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra25 stycznia 2015 o 09:27 #56299No dobra w takim razie jestem odpowiednia osoba do udzielenia informacji . Jestem obecnie od nie dawna na rencie z tytułu częściowej niezdolności do pracy z prawem do zasiłku dla bezrobotnych . W takim znaczeniu , że zachorowałam i w trakcie stosunku pracy przeszłam na świadczenie rehabilitacyjne i zaraz po nim po 12 miesiącach na rentę więc kuroń został , który mi się należy , ale tylko wtedy jeżeli np nie przedłużą mi renty , nie można pobierać 2 świadczeń jednocześnie. Co do zatrudnienia w PUP , również w tej kwestii się pytałam nie mogę się zatrudnić w chwili obecnej ponieważ PUP by musiał mi wypłacić kuroniówkę , a w tym czasie bym straciła rentę . Więc pracę muszę szukać na własny rachunek -rencistów w naszym regionie zazwyczaj chętnie potrzebują i nie musi to być na prawdę PUP
Chciałam poinformować , również osoby , które zatrudnione na umowę o pracę konieczny warunek na czas określony bądz nie określony w trakcie jezęli zachorowały to należy wam się odprawa rentowa walczcie o swoje do byłego pracodawcy trzeba wystąpić wypłacenie tej odprawy wynika to z kodeksu pracy 921&1 .Ja niestety musiałam wystąpic na drogę sadową ponieważ pracodawca robi mi problem ,aby wypłacic mi odprawę jego zdaniem nie zachowałam ciagłosci w chorobowym a prawda jest taka , że taka ciągłość była 182 dni L4 po nim św.rehabilit.12 m-cy i teraz renta nie przerwanie udokumentowałam to papierami mimo to nie uzyskałam odpowiedzi na monity . Dzwoniłam do PIP i radca prawny przyznał mi rację Więc moi drodzy jeżeli ktoś z was idzie na rentę a był zatrudniony i w ciągłości wykorzystał swiadczenia to piszcie wnioski o wypłacenie odprawy rentowejZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 stycznia 2015 o 11:25 #56300Dziękuję za odpowiedź 🙂
quote elektra” post=8042:Co do zatrudnienia w PUP , również w tej kwestii się pytałam nie mogę się zatrudnić w chwili obecnej ponieważ PUP by musiał mi wypłacić kuroniówkę(..)Zatrudnić czy zarejestrować ? W pytaniu chodziło mi o rejestrację. Przy okazji – również jestem w podobnej sytuacji, tzn. po ustaniu renty podobno przysługiwałaby mi “kuroniówka”.
Natomiast wspomniałaś o odprawie rentowej. U mnie sytuacja wyglądała tak, że kiedy kończyło mi się świadczenie rehabilitacyjne, złożyłem wniosek o rentę, ponieważ nie byłem zdolny do pracy, a w dodatku miałem już wyznaczony termin kolejnej operacji. ZUS w pierwszej instancji odrzucił mój wniosek. Odwołałem się, ale efekt był taki, że w oczekiwaniu na komisję odwoławczą a później jej orzeczenie zostałem bez zasiłku/renty/ubezpieczenia NFZ (czyli za operację na którą czekałem musiałbym zapłacić!), w związku z czym w PUP poradzono mi, żebym się u nich zarejestrował żeby mieć ubezpieczenie (i przy okazji pieniądze, ale to była sprawa drugorzędna), natomiast powiedzieli wtedy, że w przypadku pozytywnej opinii z komisji odwoławczej musiałbym zwrócić pieniądze otrzymane z PUP jako że dostałbym rentę za ten sam okres. Komisja odwoławcza przyznała mi rentę, ale.. nie od daty złożenia wniosku o rentę, czyli od daty ustania zasiłku rehabilitacyjnego, tylko od daty.. komisji odwoławczej. Czyli stało się tak, że po zasiłku rehabilitacyjnym byłem bardzo krótki czas na “kurowniówce”, a następnie na rencie. Wtedy się niezbyt przejmowałem, że tak zrobili, bo cieszyłem się, że będę mieć ubezpieczenie, więc się nie odwoływałem (nawet nie miałem do tego głowy, skoro w ciągu kilku tygodni miałem mieć operację). Natomiast później, kiedy dowiedziałem się o odprawie rentowej, zorientowałem się, że coś nie pasuje, tzn. że ten okres zarejestrowania w PUP wbił mi się pomiędzy świadczenie rehabilitacyjne a rentę. Skoro masz wiedzę na temat przepisów, to czy może wiesz, czy ZUS zgodnie z prawem wydał termin rozpoczęcia renty nie od daty złożenia dokumentacji na komisję podstawową/daty ustania zasiłku rehabilitacyjnego, tylko od daty komisji odwoławczej ? No i jak się domyślam, przy okazji w takim przypadku odprawa rentowa nie koniecznie przysługuje ? Czy może jednak.
Jeśli chodzi o rejestrację w PUP będąc na rencie z tytułu częściowej niezdolności do pracy, to jeśli jest to niemożliwe, to – pomijając zasiłek – traci się również chyba przy okazji możliwość udziału w jakichkolwiek szkoleniach zawodowych dla bezrobotnych organizowanych przez urzędy pracy, oraz możliwość zatrudnienia w firmach, które korzystają z funduszy z Unii na aktywizację zawodową osób bezrobotnych, tak że pomijając samo świadczenie – traci się dodatkowo np. możliwość przekwalifikowania się w ramach takich szkoleń z UP, tak żeby zdobyć uprawnienia do wykonywania innego zawodu.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 stycznia 2015 o 14:09 #56302Więc w skrócie ….Od momentu tak przewiduje ustawa złożenia wniosku o rentę do momentu jej uzyskania bądz i nie i do momentu odwołania ubezpieczonemu przysługuje do momentu rozwiązania się kwestii przyznania renty ubezpieczenie więc nie rozumiem jak to sie stało u ciebie , że nikt z szanownego Zusu nie poinformował cie , że jest taka ustawa objęta tkz ochroną Ponieważ zachowałeś ciągłosć po ustaniu św rehabilitacyjnego , co innego gdybyś po tym okresie nie miał ciągłości i chciał sie zatrudnić w PUP , a on ze względu na brak aktywności zawodowej by ci odmówił kolegę miałam w takim przypadku spóznił sie o przedłużenie sw rehabilitacyjnego był po operacji poszedł o kulach do PUP i oczywiście go nie zarejestrowali bo był przecież nie zdolny żeby mieć ubezpieczenie zwrócił sie do opieki .
Ale mowa tu o tobie więc tak Zus powinien ogłosicćw orzeczeniu datę niezdolności do pracy od kiedy ona nastąpiła czyli od dnia złożenia wniosku skoro ci odmówili i musiałeś zgłosić sprzeciw a potem ci ją dali to i tak w tym czasie nie dość ze miałeś to ustawowe ubezpieczenie to jeszcze powinno być napisane i spłacone od 1-szego dnia wniesienia . Więc Zus coś pominął druga sprawa jest taka ze do 3 lat od momentu otrzymania renty przysługuje upomnienie sie o odprawę rentową kwestia własnie tej daty kiedy nastąpiła niezdolność aż do momentu w ciągłości otrzymania renty Musiał byś zapytać się w PIP czy wtedy przysługuje , wiem tylko tyle ,że jeżeli masz tą rentę to nadal przysługuje ta odprawa Co do zarejestrowania się w PUP to nie można się zarejestrować jednocześnie pobierając rentę jak już wspominałam wcześniej , a tym samym traci się możliwość do przekwalifikowania ,kursy itp . Jedynie kursy jeżeli w danym mieście są organizowane dla ludzi z grupą inwalidzką orzeczoną , przez orzecznictwo do spraw niepełnosprawności .25 stycznia 2015 o 14:18 #56304Odprawa nie przysługuję jeżeli ktos zachorował w zakładzie X dostał rentę , ale z braku wiedzy nie zgłosił wniosku do byłego pracodawcy minęło 3 lata a w tym czasie zatrudnił się w innym zakładzie Y i dowiedział się , że odprawa mu przysługiwała i chce odprawę pracując w zakladzie Y nie może się zwrócić do tego zakładu ponieważ rentę którą miał to od zakładu w którym pracował czyli X , no ale w tym czasie została przerwana ciągłosć raz , że poszedł do innego zakładu a dwa ,że odprawa rentowa przysługuje od ostatniego zakładu pracy i trzy już nie ma renty . Bardzo dużo ludzi nie wie że przysługują im odprawy rentowe , a pracodawcy , którzy wiedzą , że pracownik przeszedł np na rentę w momencie konca zatrudnienia czasami tych odpraw nie wypłaca . Są rózne kryteria według kryterii w KP , również i po okresie zatrudnienia w chwili kiedy pracownik wykorzystał świadczenia chorobwe rehabilitacyjne mimo tego ,że już umowa wygasła to i tak , jeżeli jest zachowana ciągłośc odprawa się wtedy należy
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 stycznia 2015 o 16:26 #56305@elektra – rozumiem drugi Twój post, że jak się już nie jest na rencie i gdzieś zatrudni to ta odprawa nie przysługuje. I również nie jestem zbyt szczęśliwy z faktu, że ZUS mnie nie poinformował, że do momentu rozpatrzenia odwołania jestem ubezpieczony, oraz że dali mi rentę od daty zgłoszenia się na komisję odwoławczą (nawet nie od daty złożenia odwołania, tylko jeszcze później – od daty samej komisji!), a nie wstecz, od ustania zasiłku rehabilitacyjnego.
Czy dobrze zrozumiałem z tego co napisałaś, że jeśli się jest na rencie cały czas, to te 3 lata nie obowiązują, tj. to się nie przedawnia ?
No i to czego nadal nie wiem: czy jeśli przykładowo:
– pracowałem, będąc zatrudnionym trafiłem na L4, potem na zasiłek rehabilitacyjny (w międzyczasie miałem operacje)
– w listopadzie skończył mi się zasiłek rehabilitacyjny, wcześniej złożyłem dokumenty o rentę,
– stanąłem na komisji, ta uznała mnie za zdolnego do pracy mimo tego że nie byłem zdolny a w dodatku czekałem na operację,
– złożyłem odwołanie, dostałem termin komisji odwoławczej na styczeń,
– z tego powodu w grudniu zarejestrowałem się na bezrobociu żeby mieć ubezpieczenie (nie wiedziałem, że obowiązuje do czasu komisji) – oczywiście nie mając wydanego żadnego zaświadczenia o zdolności do pracy (Polska.. Nie wiem jakim cudem Urząd Pracy może rejestrować jako bezrobotnego kogoś po kilku operacjach kto nie ma żadnych badań lekarskich dopuszczających do pracy ani świadczących o zakończeniu leczenia). Z tego co pamiętam, to zarejestrowałem się chyba ponieważ w przychodni stwierdzili, że skoro mi się skończył wtedy zasiłek, to nie mam żadnego zaświadczenia o ubezpieczeniu – a wtedy jeszcze nie było eWuś żeby się dało szybko sprawdzić czy jest ubezpieczenie czy nie
– na komisji w styczniu dostałem rentę ale z terminem OD STYCZNIA, od daty komisji, więc z tą datą wypisałem się z bezrobocia (mimo że zostało mi coś około 5 miesięcy płatnego jeszcze)
to czy ten grudzień/kawałek stycznia na bezrobociu przerywa ciągłość o której piszesz w kontekście odprawy rentowej ?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
25 stycznia 2015 o 19:17 #56306Jeżeli od momentu otrzymania renty tj do max 3 lat jeszcze nie zgłosiłes wniosku o odprawę rentową do byłego pracodawcy to jeszcze masz szanse to zrobić i to jeszcze nie jest przedawnione Co do Zus to ja bym napisała zażalenie , że zrobili bląd w decyzji i przyznania tej niezdolności daty są pokręcone
Reszta rzeczy związana z tym , że musiałes z braku wiedzy się zarejestrować w PUP to juz musisz własnie się dopytywać w PIP czy wtedy przysługuje bo jak byłes zarejestrowany to fizycznie jak by zdolny do pracy a decyzji jeszcze nie było natomiast zus wiedział , że czekasz na decyzje w sprawie odwołania więc widniałes po swidczeniu rehabilitacyjnym jako dalej niezdolny do pracy oczekujacy renty , jeżeli do momentu otrzymania L4 i przebywania potem na sw rehab.i do uzyskania renty była ciągłość (gdzie tak na prawdę od odwołania byłeś u nich jako ubezpieczony czyli jak by nie patrzeć ciągłośc była ) , aż do momentu wygrania sprawy odwoławczej to byleś juz w tym momencie zakwalifikowany do odprawy z tym prawem , ale to jak piszę musiał byś sie dowiadywać Dobrze by było żeby zus wydał decyzję odc momentu złożenie po raz 1-szy wniosku o staranie sie o tę rentę tak jak ja do 26 .09 byłam na swiadczeniu od 27.09 mam rentę , ale ja złożyłam wniosek 18.08 i od tej daty mam orzecona przez orzecznika niezdolnosć Natomiast decyzja jest od 27.09 ale orzeczenie niezdolnosci przypada na 18.08 mimo tego ze było jeszcze świadczenieZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 stycznia 2015 o 20:19 #56308Niestety, rentę mam od 5. stycznia 2012r. Nie ma to jak zapytać się o parę dni za późno..
29 stycznia 2015 o 00:10 #56337Dopytam jeszcze, może ktoś z Was będzie wiedział: ponieważ Urzędy Pracy dostają od kilku lat spore fundusze na aktywizację zawodową osób bezrobotnych, tzn. Unia płaci za tzw. “staże”, trwające z tego co słyszałem 6 miesięcy, to sporo firm jako wymaganie przy zatrudnieniu wpisuje warunek konieczny “Kandydat na staż musi być zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy i spełniać wymogi stażowe (ustalony II profil pomocy itd)”. Pytanie więc: czy można się zarejestrować w Urzędzie Pracy jako bezrobotny, mając rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy, i iść na taki staż ? (nawet jeśli rejestracja byłaby bez prawa do zasiłku oczywiście). Mam pewne wątpliwości czy to jest aby na pewno niemożliwe, ponieważ coś mi się wydaje, że niektóre z osób które znam właśnie tak do pracy poszły :huh:
Przykład ze strony pierwszego Urzędu Pracy z brzegu z internetu:
Cyt. “Rejestracja osoby niepełnosprawnej
Status osoby bezrobotnej może uzyskać osoba, która: (..)
– nie nabyła prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej, renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę albo po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, nie pobiera nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, zasiłku macierzyńskiego lub zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, (..) ”
http://www.pup-dg.pl/niepelnosprawni/rejestracja_niepelnosprawnych.html
29 stycznia 2015 o 06:01 #5633829 stycznia 2015 o 16:19 #56339Czy mogłabyś zacytować fragment związany z dyskusją ? Przeczytałem tekst spod linku 3 razy i nadal nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi..
A tak nawiasem mówiąc – przeglądnąłem ofertę z załącznika, ze szkoleń z 2014r. – co najmniej 3 z nich bym sobie z chęcią zrobił!
29 stycznia 2015 o 18:59 #56342http://www.pup-bielsko.pl/kat/id/141 Znalazłam jeszcze taki link według mnie jasno wynika , zeby skorzystac ze szkoleń no to trzeba byc zarejestrowanym jako osoba bezrobotna a z udziału szkolenia dostaje sie srodki pieniezne ok 300 zł , no to automatycznie bedąc na rencie nie mozna pobierac 2 swiadczen osoba , która nawet jest bez prawa do kuronia no to wtedy może byc zrejestrowaną ? Bo i ja sie teraz gubie :blink: Uważam jednak , że najlepiej iść do zródła i sie dowiedzieć jak to jest tak na prawdę . Mi np PUP powiedział jasno i wyraznie nie mogę się zarejestrowac bedąc na rencie poniewaz mam zachowane prawo do kuroniówki 2 swiadczeń nie monza pobierac , a o jakim kolwiek szkoleniu to nie ma mowy bo trzeba spełniac warunek -byc zarejestrowanym. Wiec automatycznie nie jestem na teraz zakwalifikowana Musiałabym zrezygnowac z renty na rzecz kuroniowki checi szukania pracy i skorzystania z szkoleń w ramach EFS
29 stycznia 2015 o 19:31 #56343Jeśli faktycznie będąc na rencie z tytułu częściowej niezdolności do pracy nie można się zarejestrować w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna (nie mówię o pobieraniu dodatkowego świadczenia, tylko o samej rejestracji) to byłaby to przecież dyskryminacja osób niepełnosprawnych i mających rentę na rynku pracy, biorąc pod uwagę że w takiej sytuacji ani nie mogliby skorzystać ze szkoleń (a często uraz przecież wiąże się z koniecznością przekwalifikowania) – za które zapłacić przy rencie wynoszącej ok. 600zł raczej ciężko, ani nie mogliby się starać o zatrudnienie w firmach które mają dofinansowane staże.. Spróbuję się jeszcze coś więcej rozeznać w temacie, chociaż póki co nie jestem osobiście zainteresowany (nie jestem w stanie pracować – szczególnie na etacie – póki co). Chore jest to, że na bezrobociu można się zarejestrować nie będąc zdolnym do pracy (nie wymagają żadnych zaświadczeń lekarskich o zdolności do pracy), a jednocześnie piszą na niektórych stronach UP że zarejestrować się może osoba.. zdolna do pracy w pełnym wymiarze godzin. Tak że w zasadzie – gdybym poszedł i się chciał zarejestrować nie będąc na rencie, to prawdopodobnie nie byłoby z tym żadnego problemu niezależnie od stanu zdrowia (skoro nawet 2 miesiące przed operacją mnie wtedy zarejestrowali). Z drugiej strony – podobno jak się jest zarejestrowanym w UP i się jest chorym to trzeba dostarczać zwolnienie L4.
29 stycznia 2015 o 19:36 #56344No własnie to wszystko jest chore tak jak w moim przypadku musze szukac pracy na wlasna reke mało tego beszczelnie mi powiedziano , że skoro mam grupe to nie powinnam miec problemow ze znalezieniem pracy bo rynek dla takich jak to ona nazwała MY no to stoja drzwi otworem . Poki co sie nie poddaje czekam na operacje i jak stane na nogi szukam pracy i dorobie sobie bez pomocy UP mozna jedynie wejsc na ogloszenia czasami pracodawcy podaja emaila bądz telefon priv , aby się skontaktować więc to wykorzystam 🙂
29 stycznia 2015 o 20:45 #56347Tzn. niestety w Polsce bardzo wiele osób “robiło sobie na siłę papiery”, czyli chodzili po lekarzach latami, narzekali jak ich strasznie boli dysk który na MRI jest tylko ciemny a nie ma styku z nerwami, zajmowali przez to innym miejsca na wizyty u specjalistów, a wszystko to tylko po to, żeby dostać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, ponieważ wiele firm szukało i szuka pracowników z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności, jako że taki pracownik ze stopniem umiarkowanym przy wynagrodzeniu minimalnym kosztuje pracodawcę chyba 200-300zł na miesiąc, resztę wypłaca PFRON. Piszę NIESTETY, bo po pierwsze w większości tak naprawdę te firmy nie chcą zatrudnić osób niepełnosprawnych, tylko osób z orzeczeniem, żeby mieć pracowników prawie za darmo (więc jak się jest naprawdę niepełnosprawnym a nie tylko na papierze to szanse na dostanie takiej pracy drastycznie maleją), a po drugie – w wielu przypadkach praca dla niepełnosprawnych okazuje się o wiele cięższa (nawet fizycznie!) niż praca dla osób zdrowych, często nie są przestrzegane przepisy o dodatkowych przerwach, 7-godzinnym dniu pracy, zakazie pracy w nadgodzinach, itd. Tak że jest trochę tak jak Ci powiedzieli – ofert pracy dla osób z orzeczonym stopniem niepełnosprawności jest sporo, ale wynika to głównie z chęci minimalizacji kosztów pracy przez pracodawców. No i mnóstwo osób ma orzeczony z takich “wychodzonych” papierków stopień niepełnosprawności, i pracuje sobie spokojnie latami, a przy okazji jeździ na nartach, biega, skacze na spadochronie czy na bunji, itd. Dodatkowo – na osoby niepełnosprawne pracodawcy kupują sobie różne bajery, typu wygodne fotele dla prezesa, jako że przysługują również dofinansowania na dostosowanie stanowiska pracy dla osoby niepełnosprawnej. Czy te pieniądze są faktycznie zawsze przeznaczane na takie cele – kwestia sporna.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.