Rezonans kontrolny po mikrodyscektomi
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Rezonans kontrolny po mikrodyscektomi
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 11 months temu przez
bombaj.
-
AutorWpisy
-
14 października 2016 o 06:44 #48372
Będę wdzieczny za opinie.
DANE KLINICZNE:
Bóle kręgosłupa L-S. Stan po operacyjnym leczeniu dyskopatii w lutym br.
TECHNIKA BADANIA:
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego wykonano w sekwencji TSE w obrazach T1 i T2-
zależnych, przed i po podaniu SK.
OPIS:
Lordoza lędźwiowa spłycona.
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej L4-L5 i L5-S1. Zmiany degeneracyjne w tarczkach
międzykręgowych na poziomach L3-L4 i L4-L5. Zmiany zwyrodnieniowe w postaci nierówności
blaszek nasadowych i drobnych osteofitów na krawędziach trzonów oraz zmian przeciążeniowych
szpiku kostnego w okolicach sąsiadujących blaszek granicznych na poziomie L4-L5. Zaostrzenie
krawędzi trzonów na poziomie L3-L4.
Na poziomie L4-L5 stan po laminektomii lewostronnej. Przy bocznej lewej ścianie kanału
kręgowego niewielkie zmiany bliznowate pooperacyjnej obejmujące wewnątrzkanałowy odcinek
lewego korzenia nerwowego nie pociągając go ani nie pociągając worka oponowego.
Nawrotowego wypadnięcia jądra miażdżystego nie stwierdza się. Osteofity z bocznych krawędzi
trzonów na poziomie L4-L5 zwężają otwory m-k, bez ucisku korzeni nerwowych w ich świetle.
Na poziomie L3-L4 nieznaczne uwypuklenie tarczki m-k do kanału kręgowego i obu otworów m-k,
bez istotnego ucisku worka oponowego i bez ucisku korzeni nerwowych.
Stenozy kanału kręgowego nie stwierdza się.
Stożek rdzeniowy oraz włókna ogona końskiego prawidłowe.14 października 2016 o 23:14 #60319Moim zdaniem opisujący napisał że wszystko jest w porządku, poza zmianami degeneracyjnymi, które jednak nie uciskają na nerwy ani do nich nie przylegają.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): bombaj15 października 2016 o 07:07 #60320Na poprzednim rezonansie miałem jeszcze 2 przepuchliny takie po 5 mm a tu ich nie widzą. Ciekawe 🙂
15 października 2016 o 11:15 #60322No jedną pewnie zoperowali, a druga jest tu:
quote Bombaj” post=12363:Na poziomie L3-L4 nieznaczne uwypuklenie tarczki m-k do kanału kręgowego i obu otworów m-k,
bez istotnego ucisku worka oponowego i bez ucisku korzeni nerwowych.tyle że bez podanych milimetrów, tylko stwierdzenie że jest ale nic nie uciska.. Co radiolog to inna metoda opisu, dlatego najlepiej porównać zdjęcia – np. pobrać sobie RadiANT DICOM Viewer i samemu obejrzeć jedno i drugie badanie w obu przekrojach.. Albo się nie przejmować jak nie boli tylko cieszyć życiem 🙂
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): bombaj15 października 2016 o 16:22 #60323Jedną zoperowali powinny być jeszcze dwie. Cofnęły się na bank;-)
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 października 2016 o 18:00 #60325Super 🙂
17 października 2016 o 06:52 #60329Opis nie oddaje obrazu, ja mam swoje 3 MRI i na każdym widać minimalne zmiany (okiem neurochirurga, moim okiem ja różnic u siebie nie widzę oprócz braku sekwestru po operacji). Popatrz na komputerze na obraz, jeżeli się wchłonęły przepukliny to będzie widoczne “gołym okiem”.
Za tą wiadomość podziękował(a): bombaj18 października 2016 o 19:22 #60337Jeszcze pytanie czy MRI z rana czy wieczorem robione.. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19937492 , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8009352 , http://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.3348/kjr.2015.16.1.139&vmode=PUBREADER
Ech.
To są dane dla zdrowych dysków, ciekawe jak jest z chorymi.Edit: tu jest coś o wypuklinach zależnych od pory dnia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9100478 , fajnie byłoby poczytać i pooglądać coś bardziej szczegółowego, ale chyba też sami na sobie odczuwamy jak to się może kształtować w ciągu dnia na podstawie swoich dolegliwości. Zdrowy dysk ponoć wybrzusza się max. o 1mm, ciekawe jak jest z takim który zdrowy nie jest i utracił część swoich właściwości/sprężystości.
W każdym razie @bombaj skoro tak optymistycznie do tego podchodzisz to znaczy że Cię nie boli, a to najważniejsze 🙂 A jakbyś przy okazji wrzucił obrazy MRI do porównania (bez danych pacjenta, np. wyeksportowane z RadiANT Dicom Viewer) byłoby to ciekawie zobaczyć.
Za tą wiadomość podziękował(a): bombaj24 października 2016 o 22:05 #60369Faktycznie w porównaniu do przed operacji to jest super czasem tylko jak mnie sieknie to przez chwilę nie moge się wyprostować no i po wstaniu z łużka przez pewien czas jestem troche pospinany. Ale tak po za tym nie jest źle mocno wieże w to że jeszcze zrobię formę życia za jakiś czas:-) Jak odbiorę płyte z rezonansem postaram się wrzucić scany. A MRI robiłem puźnym wieczorem;-)
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 października 2016 o 00:27 #60370Może tylko jedna przepuklina była objawowa, i tą usunęli, stąd poprawa. Przeważnie nie operuje się wszystkich tylko te które lekarz uzna za symptomatyczne. No ale może faktycznie inne się cofnęły (obkurczyły albo uwodniły) – jest to na tyle rzadkie, że chętnie byśmy to zobaczyli. Mi niestety się nigdy żaden uszkodzony dysk nie cofnął i nie przestał być objawowy (choćby w szyi – od 7 lat boli/uciska na nerwy i nie jest coraz lepiej tylko coraz gorzej), a w badaniach na dużych grupach pacjentów mających na celu np. porównanie leczenia chirurgicznego z rehabilitacyjnym też nigdy nie spotkałem się z opisem przypadku żeby w grupie leczonej zachowawczo komuś dysk wyzdrowiał. Tak że ja bardziej wierzę że świeża pourazowa przepuklina (czy tam wypuklina) może się cofnąć jeśli zastosuje się np. trakcje, niż w to że od dawna zdegenerowany dysk się nagle naprawi (poza tym że oczywiście może się obkurczyć z czasem ale to nie jest jego zdrowienie).
25 października 2016 o 19:28 #60372Operacje miałeś wykonana ze względu jakiegoś dłuższego czasu bez żadnej poprawy tzn zalecił neurochirurg czy sam się zdecydowałeś ?
26 października 2016 o 13:59 #60373Przez dwa miesiące miałem straszną rwe kulszową nic mi nie pomagało prawie wcale nie sypiałem ledwo chodziłem i neurochirurg zalecił zabieg. Ortopeda i fizjoterapeuta był tego samego zdania. Przepuchlina miała koło 1cm.
26 października 2016 o 14:09 #60374quote użytkownik421″ post=12424:Może tylko jedna przepuklina była objawowa, i tą usunęli, stąd poprawa. Przeważnie nie operuje się wszystkich tylko te które lekarz uzna za symptomatyczne. No ale może faktycznie inne się cofnęły (obkurczyły albo uwodniły) – jest to na tyle rzadkie, że chętnie byśmy to zobaczyli. Mi niestety się nigdy żaden uszkodzony dysk nie cofnął i nie przestał być objawowy (choćby w szyi – od 7 lat boli/uciska na nerwy i nie jest coraz lepiej tylko coraz gorzej), a w badaniach na dużych grupach pacjentów mających na celu np. porównanie leczenia chirurgicznego z rehabilitacyjnym też nigdy nie spotkałem się z opisem przypadku żeby w grupie leczonej zachowawczo komuś dysk wyzdrowiał. Tak że ja bardziej wierzę że świeża pourazowa przepuklina (czy tam wypuklina) może się cofnąć jeśli zastosuje się np. trakcje, niż w to że od dawna zdegenerowany dysk się nagle naprawi (poza tym że oczywiście może się obkurczyć z czasem ale to nie jest jego zdrowienie).Może pomogły mi przeprosty mackenziego bo niby o to w tym chodzi żeby dysk wszedł na swoje miejsce. Ponoć;-)
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.