Rezonans magnetyczny kręgosłupa L-S
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Rezonans magnetyczny kręgosłupa L-S
- Ten temat ma 59 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 5 months temu przez
paula.
-
AutorWpisy
-
14 sierpnia 2018 o 09:45 #48621
Mam problem z kręgosłupem jestem po dwóch operacjach kręgosłupa lędzwiowego ostatnia operacja w roku 2016 , kolejno miałam w 2017 r blokade stawów międzywyrostkowych efekt blokady marny bóle się nasilały.. kilka miesiecy pozniej miałam termolezje nerwów obwodowych efekt pojawił się kilka miesięcy pozniej faktycznie było lepiej ale nie na długo , pozniej było tylko gorzej od ponad roku mam mocne bole kręgosłupa , ból promieniuję do pośladka do tylnej częsci uda i do łydki ( tu ból jest najmocniejszy) w lewej nodze również odczuwam bóle acz kolwiek są one mniej nasilone.
ostatnio odbyłam kolejną konsultacje i kolejny lekarz proponuję 3 operację. proszę o jakąś porade jak wy to widzicie.. przesyłam zdjęcia w załączniku wraz z opisem, chciałam jeszcze zapytac czy zwęzenie zachyłków bocznych kanału kręgowego to stenoza ? czy ten kanał jest mocno zwęzony?? dwie operacje były z powodu ciasnoty kanłu kręgowego14 sierpnia 2018 o 12:49 #63160“Stenoza” z greckiego o zwężenie. Może być stenoza kanału kręgowego, może być zachyłków – tak czy inaczej oznacza po prostu w przypadku kręgosłupa że coś (dysk, narośl kostna (osteofity), przerośnięty staw, pogrubione więzadło) zwęża otwory przez które przechodzą nerwy.
Załączniki poza pierwszym się nie otwierają.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): paula14 sierpnia 2018 o 12:51 #63161zaraz postaram sie naprawić ten błąd proszę o spojrzenie jeszcze raz do mojego postu
16 sierpnia 2018 o 15:42 #63169Proszę kogoś o odpowiedz 🙁
16 sierpnia 2018 o 15:52 #63170Ja po zdjęciach to niestety odpadam – raz że to nie jest kompletne MRI (ogólne opisy jak się interpretuje MRI i po jakich zdjęciach są np. tutaj: https://www.chirogeek.com/MRI%20READING/mriReading.html ), dwa że to jest pooperacyjne i to chyba po dwóch operacjach bez instrumentarium, więc nie wiem co tam jest zmianami pooperacyjnymi a co wtórnymi.
Może @Administrator odpowie jeśli znajdzie chwilę czasu.
Raczej rzadko spotyka się osoby po dwóch operacjach bez instrumentarium (chyba że jakiegoś nie zauważyłem?), zazwyczaj druga operacja tego samego poziomu to już stabilizacja. Inne eksperymenty się zazwyczaj źle kończą, jak np. w przypadku Tigera Woodsa (opisane w wątku http://forum.drkregoslup.pl/forum/Zasoby-wiedzy-na-temat-kr%C4%99gos%C5%82upa-w-internecie/373-znane-osoby,sportowcy,a-urazy-i-leczenie-kr%C4%99gos%C5%82?start=144#15296 – kilka małoinwazyjnych po których nie był w stanie stać dłużej niż 10 minut, i dopiero stabilizacja pomogła, ale rok dochodził do siebie) , bo po każdej kolejnej discektomi dysk osiada i obniża się wysokość między trzonami kręgów, powodując dodatkowe problemy, plus może dojść do destabilizacji segmentu.
Ruchomych dysków w odcinku lędźwiowym chyba nadal obecnie w Polsce się prawie nie stosuje ze względu na koszta i małe zainteresowanie wynikami, np. stopniem ruchomości pacjenta po operacji.
Stabilizacji ponad uszkodzonym dyskiem też się raczej nie zakłada, bo robi się dźwignia obciążająca niższy segment. Tak że mi to wygląda jak do stabilizacji dwupoziomowej (L4-S1) z odtworzeniem wysokości dysków. Ale nie jestem lekarzem, tylko na podstawie obserwacji wyników i sposobu leczenia swojego i innych pacjentów których poznałem to piszę.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): paula16 sierpnia 2018 o 16:39 #63172przepraszam nie wiem jak tam wsumie wyglada kompletne mri nie wiedziałąm jakie zdjecia dac.. te wszystkie zmiany co mam teraz w kręgosłupie to zmiany nawrotowe.. jest tez opis. mamnadzieje ze wszystkie zdjecia są załączone. u nas w otwocku to dopiero 3 operacje robią na sruby. ja juz nie mam siły do walki niech robia co chca ^^
16 sierpnia 2018 o 16:41 #63173u mnie doszło do destabilizacji trzonu L5 być może przez te operacje.
16 sierpnia 2018 o 21:41 #63183Teraz dopiero śruby robią? :huh: Jejć.
Spotkałem osoby z Otwocka w KBK w Zakopanem na montażu śrubek w związku ze skoliozą – dobrze im poszło.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): paula16 sierpnia 2018 o 21:45 #63184W otwocku jest bardzo dobry szpital ortopedyczny 🙂
16 sierpnia 2018 o 23:15 #63185🙂 I pewnie dlatego spotkałem pacjentów stamtąd w Zakopanem, gdzie już druga operacja jest stabilizacją.
No w każdym razie na moje to czyszczenie wszystkiego tego co uciska na L4-S1 i stabilizacja L4-S1, i po paru-parunastu miesiącach powinnaś wrócić do życia jak doktór operacji nie zepsuje i się postara.
Z ciekawości jeszcze: między tymi operacjami wracałaś do jakiejś ciężkiej aktywności (rozładunek towaru w sklepach, siłownia?) czy tak samo się to po prostu sypie co zrobili?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): paula17 sierpnia 2018 o 08:07 #63187Powiem Ci że nie do końca jestem zadowolona z leczenia tutaj w szpitalu, ale to szpital najblizej mnie.. wiem to żadne tłumaczenie .. Czasami czuje ze nie zrobili tak jak powinni .. Czasem mam wrazenie ze zostałam otwarta pozniej odrazu zszyta… A co do aktywności nie było żadnej cięzkej fizycznej aktywnosci , ani siłowni, raczej bym powiedziała że oszczędzający tryb zycia 🙁 jedynie robię wszystko co powinnam w domu robić czyli gotuje sprzątam piore itd 😀 no i opiekuję się 8 letnią córką .. robię tyle ile mogę , bardzo czesto sama potrzebuje pomocy bo mi bol nie pozwala na funkcjonowanie
Wszystkie operacje na jednym poziomie były. czyli L5/S1
wygląda na to ze samo się sypie
l4/l5 nie był nigdy ruszany.17 sierpnia 2018 o 15:51 #63188A co to jakaś reguła ze druga operacja to stabilizacja ? chyba lekarze nie mogą sobie robić ot tak stabilizacji bo to druga operacja ale wskazań brak do stabilizacji a pozatym chybą muszą istniec powody /wskazania do stabilizacji.
17 sierpnia 2018 o 17:24 #63189Discektomia to takie jakby wybieranie uwypuklonej galaretki łyżką z pomiędzy kręgów – jak po tym jest OK to się nic nie robi, jak dysk wyjdzie ponownie, to dalsze jego usuwanie po kawałku powoduje dalsze obniżenie przestrzeni międzykręgowej i zmniejszenie otworów międzykręgowych. Poza tym jak po pierwszej operacji dysk się uwypuklił ponownie, to raczej po kolejnej też się uwypukli – on się ani nie odbudowuje, ani nie odtwarza, ani nie wzmacnia po zakończeniu wzrostu kostnego. Poprzez stabilizację odtwarza się przy okazji wysokość przestrzeni międzykręgowej.
Za tą wiadomość podziękował(a): paula17 sierpnia 2018 o 19:04 #63190Wiem, bo własnie ja jestem takim przypadkiem po pierwszej operacji nawrót choroby ciasnota nawrotowa po drugiej operacji znów nawrót choroby mimo ze miałam discetomie. a operacje były na tym samym poziomie .. oszaleć mozna, Wiem ze dużo racji jest w tym co piszesz zgadzam sie z tym w 100 % ze tak powinno byc tylko dlaczego lekarze z otwocka grają na zwłoke . otwierają i zamykają i tak od operacji do operacji mam 28 lat a juz ma dwie za sobą
17 sierpnia 2018 o 19:08 #63191Świetnie wyjaśnienie leczenia naszych kręgosłupów ,są to najczęściej wykonywane zabiegi .
Gdy dysk się odwadnia i traci wysokość,oczywiście są inne patologie które leczy się operacyjnie .
Niestety uszkodzony dysk albo należało wymienić na sztuczny lub jeśli discektomia się nie powiedzie zastosować stabilizacje.17 sierpnia 2018 o 19:43 #63192ja miałam od zawsze problem przewaznie to z dyskiem l5/s1 oczywiscie oprocz zwyrodniałego dysku była jeszcze ciasnota kanału kręgowego ale ile mozna dłubać na jednym poziomie , druga operacja to rewizja była.zawsze coś robili i zawsze nawrót. :S :S :S idze zwariować. tez chciałabym zacząć zyc bez bolu
17 sierpnia 2018 o 19:46 #63193Wiem ze załączone zdjęcia przezemnie nie są kompletne ale czy ktoś mi moze coś powiedziec ? jak to widzi itd ?? już jedną odpowiedz uzyskałam dziękuje .interesuję mnie jak widzą to inni a nie tylko lekarze.
jest 9 zdjęć. mamnadzieje ze wszystkie są załąćzone czyli tych 9 zdjęc
bardzo interesuje mnie czy na załączonych zdjęciach widać ze jest ciasnota kanału kręgowego .18 sierpnia 2018 o 00:02 #63194Ciasnotę kanału kręgowego widać akurat na tych przekrojach które nie są po kolei zamieszczone – na tych drugich (chyba 1 albo 2 są zamieszczone ale nie wiadomo nawet z jakiego poziomu kręgosłupa). Widać na nich przekrój kanału w płaszczyznach co 3mm. Przeglądając kolejne zdjęcia w takiej serii po kolei można zobaczyć jakie jest światło kanału i co je zwęża (bo zwężać mogą różne rzeczy: dysk, przerost więzadeł, przerost stawów). Z opisu wynika że problem największy jest teraz na L4/L5 badania (w pozycji leżącej czyli odciążonej), i że z niego są Twoje dolegliwości. Raczej nie ustabilizują Ci go nie ruszają niższego który miałaś wcześniej operowany, bo powstała dźwignia jeszcze bardziej przyczyniałaby się do dalszego uszkadzania L5/S1. Tak że moim nie-lekarskim zdaniem, najrozsądniejsze to stabilizacja L4-S1 z dodatkowymi discektomiami i innymi rzeczami przywracającą prawidłową szerokość wszelkim otworom przez które przechodzą nerwy. Niestety po tym potrafią długo plecy nadal boleć bo nie jest to już tak prosty zabieg.
Za tą wiadomość podziękował(a): paula18 sierpnia 2018 o 06:34 #63195Dziękuję Ci za odpowiedz jest to dla mnie naprawdę ważne.. Bo z lekarzem już sobie tak nie porozmawiam tak jak tu na forum .. i jeszcze raz sorka że proszę o odpowiedz a wstawiłam nie kompletne zdjęcia ale nie wiem co z czym co i jak :silly: :silly:
a Ty jestes po stabilizacji ??? mi lekarz proponował już spory czas temu jak wróciły dolegliwości ale nie podjęłam decyzji ale to chyba ze strachu przed tym co działo się podczas 2 operacji :/ przez blizne która baaaaardzo skomplikowała operacje.18 sierpnia 2018 o 06:45 #63196a mozesz mi napisać co zwęża u mnie kanał kręgowy ?? Czy dysk , przerost więzadeł , przerost stawów ?
a da sie jakoś zmierzyc ile ma mm kanał kręgowy w najbardziej zwęzonym miejscu ? dziękuje z góry za odpowiedz - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.