Rezonans magnetyczny LS – prośba o interpretację
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Rezonans magnetyczny LS – prośba o interpretację
- Ten temat ma 31 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 1 month temu przez
duszek.
-
AutorWpisy
-
9 lutego 2012 o 16:43 #47535
proszę o interpretację wyniku oraz co mnie czeka operacja czy rehabilitacja?Bulging disk L2/L3 modelujący worek oponowy.Na poziomie L3/L4szerokopodstawna pośrodkowa przepuklina tarczy m/kręgowej z cechami uszkodzenia pierścienia włóknistego,uciskająca korzenie nerwów rdzeniowych oraz zwężająca otwory m/kręgowe w większym stopniu po stronie prawej.Podobne mniejsze szerokopodstawne przepukliny także na wysokości L4/L5 i L5/S1 modelujące worek oponowy,z możliwym uciskiem korzeni nerwów rdzeniowych oraz zmniejszające rezerwy przestrzenne otworów m/kręgowych.W/w krążki zwężone oraz o degeneracyjnie obniżonym sygnale w obrazach T2 zależnych.Wytwórcze zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów i w stawach m/kręgowych. Mam kłopoty z chodzeniem.proszę o pilną odpowiedż Pozdrawiam serdecznie.
9 lutego 2012 o 20:51 #50828witaj, do opisu mr dodaj jeszcze jakie masz dolegliwości .co to znaczy kłopoty z chodzeniem ?
pozdr. opis to nie wszystko10 lutego 2012 o 10:10 #50829Mogę tylko zgodzić się z wojtidem – sam opis absolutnie nie wystarcza do podjęcia decyzji. Najważniejsza jest klinika czyli dolegliwości pacjenta. Więc na czym polegają trudności z chodzeniem? Chodzi o ból? Drętwienie? Osłabienie siły mięśni? Jak zawsze muszę napisać, że zdjęć się nie leczy tylko człowieka.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
10 lutego 2012 o 11:41 #50830dziękuje za odpowiedż.Otóż mój problem z chodzeniem opiera się na tym że po przejściu około 50m mdleją mi nogi,pojawia się mrowienie,zaczynają drętwieć palce nóg.łydki,uda i pośladki,bardziej lewa noga, muszę koniecznie usiąść bo ból okropny i po około 2 min.dolegliwości ustępują póki znów zaczne iść.mięśnie kończyn bardzo osłabione,mimo to nie mam objawów tzw.zakwasów,pojawiła się niepełna erekcja członka,do tego jeszcze hemoroidy.Mam zimne stopy.Problem jest również z wejściem na 2 piętro.Poza tym nie mam bólów pleców tego odcinka,moge siedzieć,leżeć,spać spokojnie,dżwigać bez przemieszczania się,Miałem robione USG tętnic kończyn dolnych z opisu jest w granicach normy ze wskazaniem na radiokulopatie lumbalną i wykonanie w/w rezonansu.Pozdrawiam
10 lutego 2012 o 19:48 #50831szczerze pisząc to ja się dziwie dlaczego nie byłeś z takimi OBJAWAMI i wynikami u neurochirurga, szukaj u siebie w okolicy specjalisty i leć do niego , nie ma na co czekać to tyle od siebie mogę dodać. Jedynie specjalista może wypowiedzieć się na ten temat nawet tutaj.raczej rehabilitacja nie zlikwiduje tych dolegliwości . trzymam kciuki
Za tą wiadomość podziękował(a): duszek10 lutego 2012 o 23:45 #50832z opisu może to być:
https://drkregoslup.pl/stenoza-ledzwiowa-centrum-informacyjnedystans chromania 50 metrów oznacza zaawansowaną chorobę, faktycznie najlepiej udać się do neurochirurga / ortopedy
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): duszek10 lutego 2012 o 23:57 #50833no tak a duszek sobie pomyśli po co jest te forum jak nie pomogą tutaj online 😉 ale My tylko możemy podpowiedzieć a Pan ADMIN bardziej dokładniej ukierunkować z racji swojej specjalizacji i wiedzy
11 lutego 2012 o 08:20 #50834wojtid – spokojnie, nasa nad tym pracuje, testuja DaVinci do operacji w opóźnieniach czasowych, na orbicie, a zakłóceniami transmisji. tak że jak już dopracują algorytmy komunikacji i wymyślą jak zapobiegać opóźnieniom i zakłóceniom w transmisji, to sobie będziesz można wynająć DaVanci do domu, zalogować się na forum, podłączyć do prądu i do internetu, i siup, rozwiązać zdalnie problem. podobno w nowej wersji forum tak będzie.
11 lutego 2012 o 09:43 #50835nono widzę że humorek się Tobie wyostrzył , na Tramalu jedziesz użytkowniku hihihihi 😉 . Za dobrze by było
11 lutego 2012 o 11:18 #50836witam!byłem u lekarza rodzinnego który podejrzewa mielopatie i skierował mnie na oddział neurologiczny do szpitala ale neurolog po wstępnych badaniach wykluczył problemy neurologiczne,skonsultował z chirurgiem naczyniowym i postawili diagnoze miażdżyca i nie przyjeli do szpitala.Objawy jakie mam przyszły nagle jakieś 5 miesięcy temu ,u lekarza pojawiłem się 3 miesiące temu.objawy się nie nasilają.Boje się operacji.:(
11 lutego 2012 o 16:12 #50837byłeś u neurochirurga z tymi wynikami rezonansu? lepiej poznać zdanie minimum dwóch specjalistów aaa ci specjaliści zrobili badania drożności żył w tym szpitalu czy na oko ? masakra niby lekarze a jak znachorzy się zachowują . a zimno jest Tobie w te nogi np w domciu ?
a myślisz że jak nie zrobią operacji to będzie lepiej ? nie ma się raczej wyjścia jak trzeba robić samo nie zniknie11 lutego 2012 o 18:30 #50838dopiero odebrałem rezonans.w środe idę do lekarza rodzinnego wraz z wynikami rezonansu i wynikami krwi i moczu.Myślę że da mi skierowanie do jakieś poradni neurologicznej.Troche pewnie poczekam bo kolejki długie u nas,a prywatnie finansowo nie dam rady.Pewnie skieruje mnie tam gdzie byłem pierwszy raz,na oddział neurologiczny na “LATAWIEC”w Świdnicy.
11 lutego 2012 o 18:35 #50839http://www.doz.pl/czytelnia/a221-Miazdzyca_jest_grozna_dla_naszych_nog przeczytaj to i porównaj czego Tobie brakuje w objawach
11 lutego 2012 o 18:35 #50840nic mi nie zrobili w szpitalu tylko obmacali sprawdzili palcem tętno na nogach.w domu mam zimne nogi ale nie czuje zimna.Biore polfilin 1tabletka na dobe.
11 lutego 2012 o 18:42 #50841poproś o skierowanie na badanie drożności żył ( badanie doplerowskie) nie wiem czy takie wystawia lekarz rodzinny czy naczyniowiec
11 lutego 2012 o 18:44 #50842Rzeczywiście różnicuje się chromanie neurogenne (stenozę lędźwiową) z chromaniem naczyniowym:
W opisie rezonansu nie ma słowa o stenozie
Aha – chodzi o tętnice a nie żyły
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
11 lutego 2012 o 18:47 #50843naturalnie Panie doktorze ,tak to jest z laikami 😉 ale może być jedno z dwóch przyczyn http://www.swiat-zdrowia.pl/porady-lekarzy/chromanie-zylne jak to Pan dr odpowiedział na tej stronce
11 lutego 2012 o 18:49 #50844przeczytałem,brakuje mi objawów na siedząco,leżąco w nocy też mnie nic nie boli reszta jakby się zgadzała.Nadmienie że pale papierosy.chirurg robiący USG wyczuwał tętno w nogach,na stopach słabo wyczuwalne,z tego co poinformowała mnie pielęgniarka w ośrodku zdrowia mam podwyższony cholesterol.ale ile to nie wiem dopiero dostane wyniki przy wizycie u lekarza w środe
11 lutego 2012 o 18:53 #50845to miało być USG doplerowskie robione prywatnie
11 lutego 2012 o 19:12 #50846no to faktycznie byś musiał wykluczyć tętnice w nogach lub potwierdzić ich zły stan a jak w nogach masz miażdżyce to w innych tętnicach też
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.