Rezonans w pozycji stojącej lub siedzącej
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › Rezonans w pozycji stojącej lub siedzącej
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 2 months temu przez
tomek.
-
AutorWpisy
-
8 listopada 2014 o 15:47 #48040
Nie wiecie czy coś się nie zmieniło jeśli chodzi o możliwość wykonania w Polsce rezonansu kręgosłupa l/s w pozycji np. stojącej? Niestety nie udało mi się znaleźć informacji, ale powstają nowe pracownie MRI więc może jest taka opcja?
8 listopada 2014 o 21:55 #55761Z tego co mi wiadomo to na razie takiej opcji nie ma. Za biedny mamy kraj i za dużo milionerów każdego roku przybywa. Nie ma kasy na “pierdoły”. Najbliżej w Czechach.
14 listopada 2014 o 20:51 #55823a czy ktoś ma namiar na taką pracownię w Czechach lub Niemczech?
14 listopada 2014 o 22:12 #55828W wątku o różnych rezonansach podawałem namiary do pracowni na Słowacji.
https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/diagnostyka/tech-bardziej-i-mniej-realtime-mri-3088
Próbowałem się z nimi skontaktować przez e-mail i zapytać o ceny badań – nie odpowiedzieli. Może zdziwieni, że ktoś z Polski chce na Słowacji robić badania, czy co.. Może komuś z Was odpowiedzą i da znać?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 listopada 2014 o 19:19 #55836Też mnie interesuje ten temat, rezonans w pozycji maksymalnie odciążonej jest ciężki do interpretacji ze stanem faktycznym pacjenta, co innego już w pozycji obciążonej stojącej/siedzącej.
- 2007 - uraz kręgosłupa, 2012 - Microdiscectomia L5-S1, C/Th/L-S rehabilitacja
17 listopada 2014 o 06:48 #5583821 listopada 2014 o 06:48 #55874Rezonans magnetyczny o mocy 7T w Lublinie już w 2015 roku.
http://wyborcza.pl/1,91446,17001173,Lublin__Bedzie_najsilniejszy_rezonans_magnetyczny.htmlA ja się pytam kiedy i gdzie będzie rezonans stojący/siedzący?
Dla osób z problemami z kręgosłupem byłoby to na wagę złota.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
21 listopada 2014 o 11:58 #55875Pewnie będzie dopiero kiedy któraś z kilku firm (producentów), które zdominowały dostarczanie urządzeń do MRI w Polsce wyprodukuje rezonans o takiej funkcjonalności :unsure:
Póki co zastanawia mnie jedno: NFZ daje możliwość (chociaż nie jest to proste i niewiele osób póki co z tego skorzystało) refundacji leczenia/badań przeprowadzonych za granicą. Podstawowym warunkiem z tego co mi wiadomo jest to, żeby lekarz z Polski wystawił skierowanie na takie badanie. Drugim warunkiem jest to, żeby dana usługa medyczna nie była dostępna na terenie Polski, lub czas oczekiwania na nią był bardzo długi. Trzeci warunek jest taki, że trzeba samemu sobie zapłacić za daną usługę medyczną, a dopiero później można starać się o zwrot pieniędzy z NFZ. Czwarty warunek – przed skorzystaniem trzeba zapytać NFZ o zgodę. Następna kwestia to to, że NFZ jeśli już zwraca, to zwraca maksymalnie taką kwotę, ile kosztuje podobna usługa w Polsce.
Tak więc TEORETYCZNIE chyba byłaby jakaś możliwość zwrotu kosztów MRI czynnościowego wykonanego np. na Słowacji, mając skierowanie na taki rodzaj badania od lekarza z Polski, skoro badanie takie nie jest w Polsce dostępne. Natomiast kwota refundacji byłaby prawdopodobnie taka sama jaką NFZ płaci pracowniom rezonansu w Polsce za wykonanie zwykłego MRI.
Z przekazów NFZ ukazujących się co jakiś czas w telewizji wynika jednak, że raczej chcą zniechęcić Pacjentów do korzystania z takich opcji (mimo, iż członkostwo w Europie powinno dawać Polakom dostęp do usług medycznych poza naszym krajem – ale że NFZ mógłby tego nie udźwignąć, to starają się ograniczyć możliwość korzystania z tego prawa. kiedyś nawet bodajże ktoś z ministerstwa zdrowia wypowiadał się, że gdyby Polacy zaczęli z tego masowo korzystać, to NFZ nie byłby w stanie tego sfinansować).
Jak wynika z artykułu: http://wyborcza.pl/1,75478,16920607,Jak_sie_leczyc_za_granica__Bez_zgody_NFZ_badan_bez.html
cyt. “Jeśli powodem złożenia wniosku są kolejki np. do specjalisty czy na tomografię, to dyrektor oddziału będzie mógł wskazać nam przychodnię lub szpital, w którym przyjmą nas z pominięciem kolejki. Jak szybko? Tego minister nie precyzuje. Rozporządzenie mówi tylko o “terminie wcześniejszym niż dopuszczalny czas oczekiwania podany we wniosku“.”
Biorąc pod uwagę, że urządzenia do wykonywania tego typu badań nie ma w Polsce, NFZ raczej nie skieruje do żadnej polskiej placówki w zastępstwie.
cyt. “Każdy inny wniosek o leczenie lub badanie za granicą będzie wymagał opinii konsultanta wojewódzkiego. Także w przypadku wniosków o leczenie, którego nie ma w kraju (trzeba je adresować prosto do prezesa NFZ), Fundusz będzie zasięgał opinii konsultantów. W tym wypadku nie będzie to jednak obowiązkowe.”
Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75478,16920607,Jak_sie_leczyc_za_granica__Bez_zgody_NFZ_badan_bez.html#ixzz3JhgRbMi6
Czy faktycznie możliwość zwrotu takich kosztów jest realna – nie wiem. Być może jakieś szczegółowe przepisy to regulują, albo w NFZ można by uzyskać informację. No i pozostaje kwestia tego, ile faktycznie np. na Słowacji to badanie kosztuje, i czy NFZ pokryłby jakąś sensowną część kosztów lub całość, czy też ewentualna refundacja to ułamek kosztów. Być może komuś z Was uda się dowiedzieć jakie są koszta tego badania na Słowacji.
Więcej również tutaj: http://nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=32&artnr=6376&czartnr=3
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 listopada 2014 o 18:18 #55878Problemem bedzie zwrot za takie badanie MRI-poprostu NFZ nie odda Tobie/Wam/Mi calosci za badanie w inym kraju UE,wiec przepisy o leczeniu transgranicznym NFZ rozpatruje wedle swego widzimisie-jak wszystkie instytucje w PL-dla nich trzeba,dla Was juz nie koniecznie!!!,przykre ale prawdziwe.
22 listopada 2014 o 22:56 #55885@tomek – rozumiem, że w przypadku badań/leczenia dostępnego w Polsce, albo wątpliwego co do wartości medycznej mają szerokie pole do odmawiania, ale jeśli lekarz w Polsce wystawiłby takie skierowanie na rezonans czynnościowy, mając uzasadnione podejrzenie, że coś jest nie tak, mimo że rezonans w pozycji leżącej wyszedłby OK, to trudno byłoby NFZtowi argumentować że badanie nie było konieczne – a już w szczególności jeśli w danym przypadku okazałoby się, że podczas ruchu występuje ucisk rdzenia lub korzeni nerwowych niewykrywalny na zwykłym MRI. Tak mi się wydaje. Jakkolwiek oczywiście nie namawiam każdej przypadkowej osoby żeby spróbowała coś takiego zrobić, bo jeśli na rezonansie czynnościowym nic nie wyjdzie, to poza kosztami dojazdu (ok. 200km z Polski w najlepszym wypadku) trzeba się liczyć z brakiem zwrotu z NFZ.
Obiektywnie patrząc – jeśli ktoś miałby dolegliwości z kr. szyjnego, nie wykrywalne dostępnymi w Polsce metodami obrazowania, a możliwe do dokładnego zobrazowania tym rezonansem czynnościowym, to taniej wyszłoby NFZtowi czy ZUSowi zwrócić koszt badania, i podjąć właściwe leczenie, niż wypłacać L4 czy rentę, tudzież płacić za wyjazdy SPA z elementami fizykoterapii.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
23 listopada 2014 o 09:36 #55887@Uzytkownik-dla nas,z perspektywy osoby chorej,potrzebujacych najlepszej diagnostyki w danym schorzeniu,sprawa jest jasna i oczywista 🙂 Gorzej podejrzewam to bedzie wygladalo z NFZ 🙁 🙁 ,osobiscie mialem z nimi przeprawe w sprawie implantow-sam za nie placilem a NFZ mi nie oddal za to,twierdzac ze nie byly mi az tak potrzebne do zycia :angry: ,ale to stare dzieje 😛 .
Nawet jesli znajdziesz dr ktory wypisze Tobie takowe skierowanie,watpie ze NFZ pokryje calosc tego badania-jak zobacza fakture na okolo(strzelam)600e zalozmy to wierzysz ze dostaniesz calkowity zwrot tej sumy?.Podejrzewam ze beda szukali wszelakich sposobow aby nie zaplacic za wszystko,poniewaz dla urzedasow wazniejsze sa przepisy a nie czlowiek! 🙁
Hmm,gdybys rozj..al sie na motorze przekraczajac predkosc,a przy tym nazywal sie Wa 😉 😉 a! :angry: to pewnie bez problemu bys mial w klinice MSWiA WSZYSTKO nawet gdyby zaszla potrzeba Upright Mri,ale niestety nazywamy sie X-Y i dla NFZ jestesmy nikim :ohmy: ,nawet gdybysmy przepracowali 40lat,i odprowadzili tysiace zl na skladki,to w razie potrzeby leczenia w Polskim NFZ wazniejsze sa przepisy a nie czlowiek :angry: :angry:
Przeciez w PL bardziej oplaca sie wyplacic jednorazowo zasilek pogrzebowy-jak wykladac tysiace na leczenie obywatela!!!
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.