RM lędźwiowego-zajrzyjcie
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › RM lędźwiowego-zajrzyjcie
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
davidstw.
-
AutorWpisy
-
14 września 2019 o 14:35 #4881614 września 2019 o 15:32 #65808
Ja do zaawansowanych forumowiczów nie należe.
Ja tam nic złego nie widzę poza odwodniniem.
Może ktoś coś dostrzeże.14 września 2019 o 15:39 #65809Ano właśnie, nikt nic złego, a mnie noga napiernicza. Kręgosłup zresztą też, właśnie leżę i się ledwo ruszam.
Jak to Anton, Ty niezaawansowany?:-) Chyba podobnie długo tu siedzimy oboje.14 września 2019 o 17:05 #65811Moim niefachowym okiem to tak wygląda:
Namalowałem na żółto mniej więcej tor korzenia odchodzącego i jego szerokość od worka oponowego do miejsc gdzie na przekroju widać korzenie odchodzące. Jakby idealnie nie jest. Ale czy poziom zgadza się z dolegliwościami i stroną – nie wiem. To że uwypuklenie nie jest centralne nie znaczy że go nie ma..
https://www.chirogeek.com/MRI%20READING/mriReading.html
https://www.chirogeek.com/Herniation/herniation.html
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 września 2019 o 17:17 #65813Ciekawe. Ja gdzieś czytałam, ze komuś dysk się wylał w stronę zupełnie przeciwną, czyli brzuszną i tez coś tam uciskał. Ale mnie akurat nie ta strona boli, a wszyscy mnie bardziej o lewą podejrzewają jak już. I raczej l5 – do dużego palca stopy.
14 września 2019 o 17:25 #65815Jest spora różnica między jedną a drugą stroną na tym przekroju w odległości korzenia od dysku. Ja nie potrafię określić na ile w tamtym rejonie dysk się odkształca i jakie są zmiany światła otworów korzeniowych, i czemu tam jest taki nieregularny kształt / a więc na ile to że korzeń tam do czegoś dotyka ma wpływ na jego drażnienie przy ruchu.
quote :Ja gdzieś czytałam, ze komuś dysk się wylał w stronę zupełnie przeciwną, czyli brzuszną i tez coś tam uciskał.:dry: Jelita? 🙂
quote :Ale mnie akurat nie ta strona boli, a wszyscy mnie bardziej o lewą podejrzewają jak już. I raczej l5 – do dużego palca stopy.To zależy jaką książkę miał dany lekarz – różne opracowania podają różne unerwienie jako wiodące (u największej ilości zaobserwowanych pacjentów), np. https://img.medscapestatic.com/pi/meds/ckb/05/11505.jpg . Trzeba przyjmować że różnice o jeden poziom względem podręcznikowych obrazków są nierzadkie.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 września 2019 o 17:31 #65816Może ktoś miał jakiś nietypowo biegnący nerw po drugiej stronie. 👿
Wszystkie dyski mam tak lekko przesunięte na lewo, może to wina rotacji miednicy, ale boli mnie prawa.14 września 2019 o 17:40 #65817Tu jest też dość zwięźle
http://www.neuroandspine.care/diseases/spine-related-diseases/herniated-far-lateral-lumbar-disc/
Może masz taką bańkę przy ruchu z prawej? To by chyba lekarz musiał ocenić w jakim stanie jest ten dysk i na ile możliwe. Albo plecak 60kg i MRI na stojąco..
15 września 2019 o 09:41 #65822Film jest świetny i wiele mówi! Kiedyś nawet w głowie wyobrażałem sobie coś podobnego ale wydawało mi się to fantastyką.
Tylko jaki lekarz spojrzał by na taki filmik i zmienił swój punkt widzenia?
Ja osobiscie spotkałem tylko lekarzy którzy mają swoje zdanie i nie słuchają sugestii swojego pacjenta.
Na ogół nie rozumie takiego podejscia ponieważ nie ma ludzi nie omylnych i powinno się być bardziej elastycznym na sugestie.
Jedynie raz anestozjolog przy blokadzie wziął moje zdanie pod uwagę, niestety osoba już ta nie pracuje i nie mam możliwości skontaktowania się z nim.
Hanka a jak wygląda u Ciebie funkcjonowanie bez siadania. Tzn. Siadasz tylko na kibelku. A tak tylko stoisz, chodzisz i leżysz przez cały dzień?15 września 2019 o 11:55 #65823Staram się jak najmniej siedzieć, ale nie jest tak, ze w ogóle nie siedzę. Tylko, że teraz nie pracuję, więc żyję pod dyktando kręgosłupa. Kombinuję, żeby nie wywoływać sobie większych dolegliwości. Ale niedługo muszę pójść do pracy i zastanawiam się na jakich prochach ja to będę w stanie wytrzymać. Bo ośmiu godzin w żadnej pozycji nie jestem w stanie znieść.
15 września 2019 o 23:07 #65825quote Anton” post=18459:Film jest świetny i wiele mówi! Kiedyś nawet w głowie wyobrażałem sobie coś podobnego ale wydawało mi się to fantastyką.To reklama nowej generacji modeli do edukowania lekarzy i pacjentów, jest wizualnie świetna, ale nic więcej nie mówią. To lekarz musi potrafić skorelować te przekroje z MRI co 3mm z dolegliwościami za pomocą szczegółowego badania i wywiadu, i na podstawie swojej wiedzy klinicznej dobrać najlepsze dla danego pacjenta leczenie.
My pacjenci nieraz czujemy więcej niż lekarze widzą na MRI i dokładniej – co prawda ja miałem szczęście być u lekarzy którzy przerobili operacyjne setki czy tysiące pacjentów i interpretacja MRI wobec objawów nie była dla nich problemem, ale większość lekarzy jest jednak w tym słaba, szczególnie jeśli nie operują a pacjenta z bólami kręgosłupa widzą raz na miesiąc..- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
16 września 2019 o 16:22 #65826Hanka ciekawe te zdjecia. . . jak bym oglądał swoje niby po za odwodnieniem wszystko ok a ciągły ból plus nieszczęsna rotacja miednicy. Ciężki temat. Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.