RM lędźwiowy, czy konieczna szybka konsultacja?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › RM lędźwiowy, czy konieczna szybka konsultacja?
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
15 stycznia 2015 o 18:09 #48077
Witam bardzo serdecznie. Piszę w imieniu mamy (48l) o którą się martwimy z domownikami.
7 lat temu mama miała operację na przepuklinę (odcinek lędźwiowy), teraz niestety dolegliwości nawracają. Bardzo proszę o wstępną opinię czy jest się czym przejmować, i czy niezbędny jest natychmiastowy kontakt z lekarzem?
Wynik:
“Wykonano jednofazowe badanie RM odcinka lędźwiowego kręgosłupa w obrazach T1 i T2 zależnych, w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Poziomy liczone przy założeniu częściowej sakralizacji kręgu L5.
W odcinku Th11-L5 zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze przednich krawędzi trzonów kręgów. W odcinku Th9-L5 nierówność blaszek granicznych trzonów kręgów z tendencją do tworzenia przepuklin dotrzonowych.
Na poziomie L1/L2 dehydratacja krążka mk. Tylna wypuklina krążka mk modelująca worek oponowy z towarzyszącą lewoboczną ogniskową pjm, zwężającą lewy otwór mk z towarzyszącym dyskretnym modelowaniem korzenia lewego nerwu rdzeniowego L2.
Na poziomie L2/L3 dehydrytacja krążka mk z towarzyszącym obniżeniem wysokości przestrzeni mk. Otwory mk zwężane obustronnie przez zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze stawów mk oraz w wyniku obniżenia wysokości przestrzeni mk. Zmieniony sygnał przylegających do blaszek granicznych części trzonów kręgów na opisywanym poziomie odpowiada zwyrodnieniu tłuszczowemu szpiku w przebiegu choroby zwyrodnieniowej krążka mk – zmiany Modic typ 2. Tylna resztkowa wypuklina krążka mk modelująca nieznacznie worek oponowy i zwężająca nieznacznie otwory mk. Stan po operacji pjm drogą prawostronnej laminektomii (na skierowaniu opisany poziom L3/L4, prawdopodobnie przy założeniu innej numeracji kręgów)
Na poziomie L3/L4 dehydratacja krążka mk. Tylna lewoboczna szerokopodstawna pjm modelująca worek oponowy, zwężająca lewy zachyłek boczny kanału kręgowego z towarzyszącym nieznacznym modelowaniem w jego obrębie korzenia lewego nerwu rdzeniowego L4. Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze stawów mk zwężające obustronnie otwory mk.
Na poziomie L4/L5 dehydrytacja krążka mk z towarzyszącym obniżeniem wysokości przestrzeni mk. Tylna szerokopodstawna pjm modelująca worek oponowy zwężająca obustronnie otwory mk. Otwory mk dodatkowo zwężane eubustronnie przez zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze stawów mk oraz w wyniki obniżenia wysokości przestrzeni mk z towarzyszącym modelowaniem korzenia lewego nerwu rdzeniowego L4. Zmieniony sygnał przylegających do blaszek granicznych części trzonów kręgów odpowiadający zapalnemu odczynowi na obecność choroby zwyrodnieniowej krążka mk – zmiany Modic typ 1.
Obraz końcowego, uwidocznionego w badaniu odcinka rdzenia kręgowego niezmieniony. W zakresie objętym badaniem torbielowate zmiany pogranicza trzonu i szyjki macicy – torbiele Nabotha?”
15 stycznia 2015 o 19:31 #56245Widać po opisie,że zmiany są w całym odcinku lędźwiowym, dodatkowo mama jest po operacji jednego z poziomów odcinka L/S. Ja sugerowałbym udanie się z obrazem MRI do dobrego neurochirurga.
Spec od razu pozna co z tym robić-leczenie zachowawcze(leki,spokój +wypoczynek),rehabilitacja lub operacja. Jak już ktoś,kiedyś napisał na tym i innych forach-jeżeli już kiedyś było poważne zdarzenie z kręgosłupem wtedy są duże szanse na kolejne poziomy/odcinki kręgosłupa, które być może dadzą o sobie znać.
Moje niefachowe zdanie to porada u jakiegoś Speca od kręgosłupów, ale to musi być, ktoś kto spotyka się z tym na co dzień a nie np. neurolog od przypadku.
Poszukaj np. na znanylekarz.pl dobrego neurochirurga w Twojej okolicy i sprawdź np. na tym forum opinie o nim.16 stycznia 2015 o 07:09 #56246Z opisu wynika że może boleć szczególnie lewa noga z poziomu L4/L5 bo tam jest ucisk na nerw ale na innym poziomie również jest ucisk po lewej stronie z tym że mniejszy. Czy to pilne w sensie wizyty ulekarza zależy od tego jak bardzo dokucza ile trwa i czy nie pomógł np kilkutygodniowy odpoczynek plus jakieś leki przeciwzapalne. Nie wiem dokładnie co oznacza stanz zapalny krążka, więc jak sugerował kolega również nie zwlekałbym z kontaktem z lekarzem, tymbardziej jeśli ta osoba czuje że objawy się ciągną i są niepokojące
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 stycznia 2015 o 08:34 #56247A ja bym chciał przypomnieć, że nie leczymy MRI tylko objawy. Znaczy NIE MY – tu na forum – tylko ogólnie 🙂
Więc jakie są objawy ???
Badania pokazują, że większość ludzi ma zmiany w kręgosłupach ale tylko niewielki odsetek to wyraźnie odczuwa. Zmian jest mnóstwo ale niekoniecznie wszystkie muszą dawać objawy.
Czy szybko się udać ???? Zależy od tego jak osoba się czuje.
Ale jeżeli już to tylko do dobrego neurochirurga – albo ortopedy zajmującego się słupkami. Innych lekarzy odradzam – strata czasu.
Chyba, że objawy nie są bardzo przykre to wtedy można się udać do lekarza po skierowanie na rehabilitację. Ale potem i tak się czeka miesiącami na nią. Więc lepiej udać się prywatnie. Tylko , że przy takich zmianach rehabilitacja może tylko nieco złagodzić objawy – tylko dalej nie wiemy jakie one są.
Jezusicku – widać, że z polskiego miałem +3 na maturze. Ssame objawy i objawy. Jakby innego słowa nie było. Nic to – jestem ścisłowiec i tak pozostanie.16 stycznia 2015 o 15:23 #56256Objawy:
1. stały ból w odcinku lędźwiowym, o nasileniu umożliwiającym funkcjonowanie, ale jest dokuczliwy
2. przy gwałtownym ruchu, np wsiadanie do autobusu czy wstawanie z miejsca w autobusie ból się mocno nasila i potrzebne jest przytrzymanie się czegoś (czasami dzieje się tak bez gwałtownego ruchu)
3. lekkie zdrętwienie małego palca lewej dłoni i okolic, które występuje cały czas, ale czasami zmienia się w dość silne zdrętwienie na krótki okres czasu
4. traci lekko czucie w lewej nodze, występuje to średnio raz dziennie i trwa około 1 minutę, w tym czasie chodzenie jest dość uciążliwe i trzeba przeczekać i jest dobrze (poza tym nie boli)
5. zawroty głowy przeciętnie 5 razy w ciągu dnia, utrzymują się przez około 10 sekund i wszystko wraca do normy (być może odcinek górny kręgosłupa się do tego przyczynia, – nie był jeszcze badany)Czy z tego badania wynika, że odcinek który był zoperowany L2/L3 jest ok, a przepuklina pojawiła się w trzech innych poziomach: L1/L2, L3/L4, L4/L5?
16 stycznia 2015 o 15:34 #56257Punkt 3 i 5 powyższego postu związany jest z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Lędźwiowy odcinek kręgosłupa dotyczy nóg. Czasami przez ból odcinka lędźwiowego przyjmujemy nienaturalne pozycje i wtedy mamy odczucia z np. odcinka szyjnego(sam tak miałem jak przez ból odcinka lędźwiowego mogłem spać tylko na brzuchu- wtedy ręce mnie bolały i drętwiały).
17 stycznia 2015 o 15:20 #56258quote dariap” post=7998:Czy z tego badania wynika, że odcinek który był zoperowany L2/L3 jest ok, a przepuklina pojawiła się w trzech innych poziomach: L1/L2, L3/L4, L4/L5?Nie da się stwierdzić czy te deformacje dysków były już wcześniej czy się pojawiły od czasu ostatniej operacji, w inny sposób niż porównanie tego badania z rezonansem sprzed operacji. Jeżeli uszkodzonych jest kilka dysków, to w czasie operacji nie są operowane zazwyczaj wszystkie (chyba, że zakłada się stabilizację na kilka segmentów), tylko te które powodują największe dolegliwości. Więc zmiany na kilku poziomach mogły być już przed poprzednią operacją – trzeba sprawdzić poprzednie MRI.
Co do bólu/zawrotów głowy to moim zdaniem może być w niektórych przypadkach powodowany przez odcinek lędźwiowy, jeśli jest w odcinku lędźwiowym męczący ból. Można nawet stracić równowagę albo zemdleć.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.