RMI 6 tyg. po discektomii i stabilizacji L4-5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › RMI 6 tyg. po discektomii i stabilizacji L4-5
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
6 sierpnia 2018 o 13:57 #48618
Witam.
Wlasnie odebralam wyniki MRI po ALIF (20.06.2018)- badanie zlecone przez neurologa ze względu na silne pooperacyjne bóle nóg, ktorym radę dawał już tylko Transtec. Sprawa ma się obecnie tak, że jeśli boli, to już tylko lewa strona: noga, biodro, pośladek i kolano, a kodeina z paracetamolem znoszą dolegliwości (standardowa rwa i tyle..). Lewa stopa odretwiała, szczególnie duży paluch i kolejne dwa palce. Pojawił sie także ponownie lekki ból w odcinku lędźwiowym, ale nieco poniżej, aniżeli przed operacją. No i teraz podejrzewam, że ma to zwiazek z załączonym wynikiem. Operacja przeprowadzana była w oparciu o badania obrazowe sprzed równo roku. Teraz widzę, jak pogłębiły się/ uwidoczniły kolejne zmiany.. i stąd mam wątpliwości- czy z takim wynikiem to znowu do neurochirurga, czy może raczej do dobrego fizjoterapeuty? Jak uważacie? I czy jest (jaka) różnica pomiedzy przepukliną, a aktywną przepukliną? Co oznacza w tym przypadku słowo “aktywna”? Wyróżnia jakoś tę przepuklinę spośród pozostałych? Nie udało mi się wyszukać odpowiedzi w sieci.6 sierpnia 2018 o 14:06 #631377 sierpnia 2018 o 12:25 #63139Nie spotkałem się jeszcze z takim określeniem jak “aktywne” w odniesieniu do dysku, ale ma to jakiś sens – gdyby w Polsce były robione badania MRI w ruchu i pod obciążeniem, jak w innych krajach, widać byłoby czy dysk się odkształca dodatkowo przy ruchu czy nie, i czy wpływa na układ nerwowy albo dyslokację stawów międzykręgowych czy nie, i można by pisać czy dysk jest statycznie uszkodzony (np. już odwodniony/zwapniały, sztywny, bez odkształceń przy ruchu) czy uszkodzenie dodatkowo się uwydatnia przy ruchu. Teraz w Polsce to można wywnioskować tylko po MRI + badaniach fizykalnych + RTG czynnościowym + wywiadzie. Jeśli jest jakaś inna definicja “aktywnego” uszkodzenia to nie wiem jaka – taka wydawałaby się logiczna. Może do Polski przywędrowało już nazewnictwo z krajów w których MRI do badania nie tylko na leżąco jest dostępne dla pacjentów a nie tylko dla nie-medycznych studentów?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): launica17 sierpnia 2018 o 12:48 #63141A czy to przypadkiem nie Ty pisałaś że podłożyli Ci jakąś podkładkę pod plecy przy badaniu MRI ? Jeśli tak, to czy nie było tak że najpierw zrobili Ci część badania bez podkładki, a później dali podkładkę pod plecy i dokończyli? Może trafiłaś na dobrych radiologów którzy wiedzą że nawet na leżącym MRI można w jakimś stopniu sprawdzić ruchomość/aktywność dysków, poprzez zrobienie sekwencji w dwóch pozycjach?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 sierpnia 2018 o 14:38 #63143Tak, tak- badanie miałam z podkładką, ale obecna była podczas całego badania.. tak sobie pomyślałam, że może oni są w stanie stwierdzić po obrazie MRI akurat toczący się jakiś proces zapalny? I to jest określane mianem aktywnej przepukliny? W sensie, że widać świeżą zmianę..Nie mam pojęcia.
Z innej beczki. Dziś byłam na basenie. 10 długości na plecach puknęło bez najmniejszego problemu. Mogłabym więcej, ale boję się. Aktualnie rozpoczęłam poszukiwania dobrego rehabilitanta/fizjoterapeuty. Zastanawiam się też nad konsultacją u dr Stempniewskiego w Gdańsku. Ktoś zna, słyszał ? Ja jestem ze Słupska. Nie chcę konsultować się na miejscu, bo wszyscy neuro są podwładnymi na oddziale u mojego prowadzącego lekarza. Nie miałoby to sensu…Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 sierpnia 2018 o 16:11 #63145Podobno stopień degeneracji jakoś koreluje z poziomem jasności dysku na MRI – im bardziej dysk uszkodzony=odwodniony tym ciemniejszy, natomiast nigdy nie znalazłem informacji czy np. dysk w wyniku mechanicznego uszkodzenia może się odwodnić w 2 dni, czy w 2 miesiące, czy w 2 lata. Być może nikt jeszcze nie prowadził takich obserwacji? :unsure:
Nazewnictwo w j. angielskim z 2001 roku – https://www.spine.org/Documents/ResearchClinicalCare/Nomenclature.pdf
Za tą wiadomość podziękował(a): launica1 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.