Rok po operacji krążka na poziomie L5/S1
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Rok po operacji krążka na poziomie L5/S1
- Ten temat ma 19 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 11 months temu przez
sabi.
-
AutorWpisy
-
1 września 2017 o 12:51 #48500
Dzień dobry,
Rok temu miałam wykonaną prywatnie opwrację usunięcia krążka międzykręgowego L5/S1 – silne bóle, niedowład lewej nogi… aktualnie wracają bóle nogi, pieczenie, mrowienie…wg rezonansu nie ma reprzepukliny, proszę o interpretację o pisu badania, czym spowodowane mogą byc teraz te bóle?
PozdrawiamOD ADMINA: Załącznik się nie dodał, proszę zmienić nazwę pliku na prostszą i bez polskich znaków i spróbować ponownie
1 września 2017 o 17:18 #617853 września 2017 o 16:48 #61800Ja nie mam pojęcia. Jedyne co wydaje mi się dziwne to że rezonans pooperacyjny zrobiono bez podania środka kontrastowego – radiolodzy kilkukrotnie mówili mi że pooperacyjne robi się z kontrastem. Chyba że wyszło tak wyraźne bez kontrastu że nie ma wątpliwości?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 września 2017 o 17:28 #61801Ja przy drugim kontrolnym rezonansie pytałem o kontrast i radiolog powiedział , że ewentualnie podczas badania poda kontrast i tak było. Po operacji miałem 2 razy MRI i dwókrotnie podawano mi kontrast.
3 września 2017 o 17:52 #61802Dzięki Panowie za odpowiedź, czyli mam rozumieć, że zrobione badanie nie jest miarodajne?
Mam dziwne te bóle, pojawiaja sie jak klękam, robię przysiad albo na stojąco delikatnie wychylam sie do przodu ( zmywanie) ból jest podobny do tego sprzed operacji, dotyczy całej nogi… boję się wykonywać ćwiczenia…3 września 2017 o 19:30 #61803Ale po opisie to nie widać u ciebie tragedii. Chociaż mri jest robione w pozycji leżącej i nie ma pełnego obrazu w naturalnych pozycjach jak siedzenie czy stanie.
3 września 2017 o 19:55 #61804A jak wyglądał obraz bólu na przestrzeni czasu po operacji? Jak wyglądały zmiany? Gdzie dokładnie teraz dokucza, która część nogi, z której strony?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 września 2017 o 21:01 #61805quote Sabi” post=14014:Dzięki Panowie za odpowiedź, czyli mam rozumieć, że zrobione badanie nie jest miarodajne?
Mam dziwne te bóle, pojawiaja sie jak klękam, robię przysiad albo na stojąco delikatnie wychylam sie do przodu ( zmywanie) ból jest podobny do tego sprzed operacji, dotyczy całej nogi… boję się wykonywać ćwiczenia…Ja bym się udał z tym do dobrego fizjoterapeuty. Do tego czasu bym nie ćwiczył, poza bezpiecznymi ćwiczeniami rozciągającymi.
4 września 2017 o 18:25 #61810Po operacji zero bólu jedynie wiadomo okolice rany i podczas prób zmieniania pozycji na leżąco, zimą pojawil się ból dokuczliwy w biodrze i w gornej częsci uda, moj reh wykluczył kręgosłup i stwierdzil ze jakis przykurcz w biodrze, neurolog stwierdzil to samo a nawet zbagatelizowal i powiedzial ze tak juz bedzie…a teraz gdzies od 2 miesięcy te dziwne bole pojawiajace sie nagle i nagle ustepujace, obejmują czasem posladek, udo, goleń, stopę inaczej jak przed operCja gdzie mialam bol “po lampasie”…..
4 września 2017 o 19:09 #61811Moim prywatnym nie-medycznym zdaniem, to może skoro na MRI wyszło coś nie tak przy korzeniu S2, a jest problem ze znalezieniem innych przyczyn bólu, to warto byłoby zapytać lekarza czy to nie może być przyczyną.. Takie mniej-więcej unerwienie przez dermatomy czuciowe jest np. tutaj – http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/_/viewer.aspx?path=dorland&name=dermatome.jpg Natomiast jakie mięśnie unerwia korzeń S2 to trzeba byłoby poszukać. Jeśli ból jest stanowczo inny jak przed operacją to pewnie i przyczyna inna. Z mojego doświadczenia – sam fakt zrobienia badania odcinka S poza lędźwiowym dość dobrze świadczy o pracowni która robiła rezonans – zazwyczaj ograniczają się w drugą stronę – robią za mało zamiast więcej niż jest na skierowaniu.
4 września 2017 o 19:23 #61812Dzięki za sugestie, mnie jeszcze zastanawiają te torbiele moze to ich sprawka? Neurochrurg operator mowił mi że mogą sprawiac problemy ale operacyjne nie są
4 września 2017 o 20:16 #61813No tak… torbiel na poziomie S2… tyle że torbiele o takim rozmiarze miałam również i przed operacją
4 września 2017 o 20:25 #61814“mogą sprawiac problemy ale operacyjne nie są” – nie potrafię się do tego odnieść ponieważ nie spotkałem nikogo na żywo kto by przeszedł problemy z torbielami. Pytanie co lekarz miał na myśli – czy to że to nie one są przyczyną czy to że nawet jeśli są to nie ma co z nimi zrobić? Nie wiem.
Na forum wątki torbieli były poruszane kilkukrotnie ale nie mam większej wiedzy w tym temacie niż tam było napisane –
http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4228-torbiele-oko%C5%82okorzeniowe?limitstart=0
Jeśli ten ból nie ma mechanicznej przyczyny od-nerwowej typu uwypuklony dysk czy torbiel, jeśli rehabilitant nie dał mu rady, i jeśli to nie jest jakieś chwilowe, to nie wiem co powiedzieć.
Za tą wiadomość podziękował(a): sabi14 września 2017 o 10:24 #61841Cześć,
Polecam Ci udać się do dobrego osteopaty. Ich dane możesz znaleźć na stronie stowarzyszenia, ewentualnie poszukać opinii. Ja mogę polecić okolice małopolski i podkarpackie 😉
Też mam podobnie, ale lekatz wykluczył, że to wina operacji (u mnie dopiero 4 miesiace temu była). Czekam na rezonans, ale jestem świadoma właśnie przykurczow i mniej więcej wtedy się problemy pojawiają gdy jestem w jakiejś pozycji (głównie siedząca niestety). Dopóki to nie jest stały ból to się nie przejmuję 😉
W każdym razie osteopata posprawdza, podotyka bo tak naprawdę to może być wynikiem nacisku mięśni w brzuchu, kości miednicy lub innych czy chorób jakiegoś narządu (dużo jets artykułów, które mówią, że nawet ból kręgosłupa może być powodowany no ątrobą).
U mnie znalazł coś tam przy miednicy i próbujemy je rozpracować, w przyszłym roku chce skoczyć ze spadochronu 😛Za tą wiadomość podziękował(a): sabi18 września 2017 o 20:31 #61857Zapisałam się do osteopaty…dam znać co i jak po wizycie
26 września 2017 o 16:26 #61929Jestem po pierwszej wizycie u osteopaty, ta terapia ma sens, mam nadzieje że on mi pomoze bo to holistyczne podejscie przemawia do mnie, powiedział, że mam ogromne spięcia w ciele i że bedzie dobrze, ide za tydzień
2 października 2017 o 17:58 #61949Jestem po kolejnej wizycie, osteopata wyklucza że źródłem bólu jest biodro mimo ze boli mnie nadal szczególnie w nocy….
4 października 2017 o 10:59 #61952Ja bym uważał na tych osteopatów, z mojego doświadczenia to tacy fizjoterapeuci-amatorzy (bez odpowiedniego wykształcenia)
4 października 2017 o 11:30 #61953Dyplomowany osteopata, żeby w ogóle zacząć studia osteopatyczne MUSI być po fizjoterapii więc nie wiem o czym mówisz, oczywiście każdy może sobie nadać tytuł, ale tak samo mogą mówić o sobie rehabilitant czy masażysta – dlatego ważne jest by weryfikować i sprawdzać dyplomy lub informacje w sieci
“Osteopatą w Polsce jest więc magister fizjoterapii bądź lekarz medycyny, który przeszedł pięcioletnie szkolenie osteopatyczne, napisał oraz obronił pracę dyplomową z zakresu osteopatii. Obecnie w Polsce kształci się osteopatów na podyplomowych studiach medycyny osteopatycznej dla lekarzy i fizjoterapeutów, które podlegają przepisom Ustawy o Szkolnictwie Wyższym. Dlatego też o przyjęcie na studia podyplomowe w zakresie nauk medycznych, zgodnie z powyższą ustawą, może ubiegać się każda osoba, która ma już wykształcenie medyczne i prawo do wykonywania zawodu medycznego. Tak zaawansowana edukacja jest niezbędna, gdyż specjalista tej dziedziny musi posiadać szersze spojrzenie na anomalie układu ruchowego i funkcjonowanie całego organizmu. Osteopatia jest zawodem medycznym w ramach, którego wykonuje się leczenie osteopatyczne u pacjentów z dysfunkcją somatyczną sklasyfikowaną jako jednostka chorobowa”
5 października 2017 o 04:10 #61958To cv mojego osteopaty czy mogę mu ufać?
W relacji jest mega uważny, zorientowany na to co mówię, skupiony, a nawet mogę powiedzieć, że ma “trzecie oko”, pozdrawiam - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.