RTG kręgosłupa – rehabilitacja, neurolog (?)
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › RTG kręgosłupa – rehabilitacja, neurolog (?)
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 1 month temu przez
biminka.
-
AutorWpisy
-
30 lipca 2018 o 12:19 #48615
Dzień dobry.
Mam 29 lat i problemy z kręgosłupem. Aktualnie jestem zapisana na rehabilitację (za dwa tygodnie wizyta u lekarza, który zdecyduje o zabiegach na jakie powinnam się zapisać), ale ortopeda zlecił konsultację neurologiczną na podstawie wyniku rtg i opisanych przeze mnie objawów.
Jestem już zapisana na wizytę, aczkolwiek czy mógłby ktoś chociaż wyjaśnić co pokazuje wynik rtg i czy to coś poważnego skoro ortopeda skierował do neurologa. Sam skomentował tylko tyle, że na razie rehabilitacja a jeśli ona nie pomoże to mam do niego wrócić po inne zalecenia.Oto wynik rtg
rtg kręg C
Niewielkie zwężenie przestrzeni międzykręgowych C2/C3, C4/C5, C5/C6 – podejrzenie dyskopatii. Zniesienie lordozy szyjnej. Lewostronne skrzywienie kręgosłupa C.
Rtg kręg Th
Pogłębienie kifozy piersiowej.
Poza tym inne kostne zmiany strukturalne nie są widoczne.
Rtg kręg L/S
Zniesienie lordozy lędźwiowej. Płytkie prawostronne skrzywienie kręgosłupa Th/L z rotacją kręgów lędźwiowych w prawo.
Wysokość przestrzeni międzykręgowych w normie.Poza tym objawy takie jak zawroty głowy szczególnie przy szybkim odwróceniu głowy, problemy z utrzymaniem równowagi, potykanie się nawet na prostej drodze, szum w uszach, uczucie sztywnego karku oraz ból karku promieniujący aż do przodu głowy. Noszę okulary korekcyjne, wada -0,75 oraz -1,5, czasami pojawiają się czarne plamki przed oczami. Problem ze skupieniem wzroku w jednym miejscu. Problemy z koncentracją. Nadwrażliwość na dźwięki. Częste drętwienie nóg oraz rąk. Drżenie rąk. W przeciągu ostatnich 4 miesięcy dwa ataki rwy kulszowej z bólem promieniującym w lewej nodze do kostki w prawej do kolana. Uczucie sztywności pleców, ból po dłuższym przebywaniu w jednej pozycji, najbardziej nasilający się podczas stania oraz leżenia. Uczucie ucisku lub puchnięcia mniej więcej na wysokości poniżej prawej łopatki.
Proszę o podpowiedź gdzie jeszcze poza neurologiem powinnam się udać? Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś inne badania? Na co zwrócić uwagę?30 lipca 2018 o 18:14 #63128Na podstawie rtg i opisu neurolog ,problem bo na rezonans magnetyczny czeka się na NFZ minimum pół roku lub dłużej .
Prywatnie od ręki lub do tygodnia cena od 350zł ,należało by zrobić dwa poziomy szyjny,lędźwiowy.
Bez tego badania to wróżenie żaden szanujący neurolog nie postawi diagnozy.
Tak samo rehabilitant powinien widzieć badanie RM lub otrzymać zalecenia lekarza co rehabilitacji.
Nie każdy neurolog zna się na leczeniu kręgosłupa .
Najlepiej było by znaleźć ortopedę lub neurochirurga którzy zajmują się leczeniem kręgosłupa.
Lekarz pierwszego kontaktu kieruje do neurologa on powinien zlecić RM i zazwyczaj na podstawie wyników kieruje na konsultacje lekarzami leczących kręgosłupy lub
na rehabilitacje.
Można to przyspieszyć wykonując płatne RM i wizyta u specjalisty od kręgosłupa ale to wszystko prywatnie cena między 1000-1300zł.
Są już prywatne szpitale oferujące pakiet miej więcej w tej cenie.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, biminka31 lipca 2018 o 10:27 #63130Bym z tym również do psychologa/psychiatry poszedł, jak nie będzie efektów leczenia w kierunku zmian w kręgosłupie. Nie masz przypadkiem mega stresów lub traumatycznych przeżyć ostatnio? Psycha i kręgosłup są mocno ze sobą związane.
Za tą wiadomość podziękował(a): biminka31 lipca 2018 o 11:07 #63131Gucio1960 w piątek mam wizytę u neurologa. Spróbuję się zapisać na RM na NFZ, jeśli nie znajdę nigdzie w miarę szybkiego terminu pójdę prywatnie. Zdrowie najważniejsze. Dziękuję za odpowiedź.
Maciurek, również dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście w ostatnich latach miałam bardzo dużo stresów. Z odpowiednią pomocą już zaczynałam sobie ze wszystkim radzić, niestety jak byłam w 9miesiącu ciąży mój tata zmarł na raka. Aczkolwiek teraz, po prawie trzech latach jest ogromna poprawa.
Problem z kręgosłupem zaczął się dużo wcześniej. Pracowałam fizycznie, niestety mój lekarz rodzinny po rozmowie stwierdził, że mam objawy jak emeryt i mnie wyśmiał.31 lipca 2018 o 11:18 #63132Moim zdaniem Twój problem polega na tym że masz utracone naturalne krzywizny kręgosłupa (zniesione lordozy szyjnej i lędźwiowej). Do tego pogłębiona kifoza piersiowa. Skąd jesteś? Mogę polecić dobrego lekarza w małopolsce.
1 sierpnia 2018 o 12:21 #63133Powiem Ci, że jak mojej kobitce umarł ojciec na raka płuc, a była z nim strasznie związana, to będąc zdrową osobą, miała przez ok. rok przewlekłe bóle kręgosłupa. Głównie szyja i lędźwia. Nie była w stanie przejść kilometra na własnych nogach, nie miała siły jeździć na rowerze. Do tego napady paniki w kolejce, w samochodzie w korku, w kinie, w sklepie. Generalnie w imaginowanych w jej głowie sytuacjach bez wyjścia. Dopiero poszła na terapię poznawczo-behawioralną i wszystko stopniowo odpuściło. Wiadomo, że każdy przypadek jest inny, ale warto wiedzieć, że jest taka ścisła zależność między fizycznością, a psychiką.
1 sierpnia 2018 o 20:48 #63134quote :Poza tym objawy takie jak zawroty głowy szczególnie przy szybkim odwróceniu głowy, problemy z utrzymaniem równowagi, potykanie się nawet na prostej drodze, szum w uszach, uczucie sztywnego karku oraz ból karku promieniujący aż do przodu głowy. Noszę okulary korekcyjne, wada -0,75 oraz -1,5, czasami pojawiają się czarne plamki przed oczami. Problem ze skupieniem wzroku w jednym miejscu. Problemy z koncentracją. Nadwrażliwość na dźwięki. Częste drętwienie nóg oraz rąk. Drżenie rąk. W przeciągu ostatnich 4 miesięcy dwa ataki rwy kulszowej z bólem promieniującym w lewej nodze do kostki w prawej do kolana. Uczucie sztywności pleców, ból po dłuższym przebywaniu w jednej pozycji, najbardziej nasilający się podczas stania oraz leżenia. Uczucie ucisku lub puchnięcia mniej więcej na wysokości poniżej prawej łopatki.
Proszę o podpowiedź gdzie jeszcze poza neurologiem powinnam się udać? Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś inne badania? Na co zwrócić uwagę?Musisz zrobić rezonans.Jeśli człowiek ma zesztywniałe mięśnie od kręgosłupa to może się potykać i mieć zaburzoną równowagę.Problem ze skupieniem wzroku i koncentracją to pewnie psychika bo jak coś stale boli to ciężko się skoncentrować na czymś innym.Najgorsze z twoich objawów to : “Częste drętwienie nóg oraz rąk. Drżenie rąk. W przeciągu ostatnich 4 miesięcy dwa ataki rwy kulszowej z bólem promieniującym w lewej nodze do kostki w prawej do kolana ” Dziwne że po leżeniu ci się nie poprawia tylko pogarsza.
Poza neurologiem możesz iść do ortopedy , neurochirurga lub reumatologa ale najpierw się dowiedz czy oni się zajmują kręgosłupami.
Za tą wiadomość podziękował(a): biminka3 sierpnia 2018 o 19:25 #63135Rafsem dziękuję za odpowiedź. Jestem z Siedlec (mazowieckie). I wolałabym lekarza tutaj ewentualnie świętokrzyskie, bo często tam bywam.
Maciurek ja po śmierci taty nie mogłam sobie pozwolić na napady paniki czy brak siły. Niecałe dwa tygodnie po pogrzebie urodziłam dziecko i całe dnie byłam sama, bo mąż do późna pracował. Nie miałam nikogo do pomocy, więc musiałam być świadoma i mieć wystarczająco siły, żeby zaopiekować się noworodkiem. Rozumiem co napisałeś, ale czy rtg wykazało by zmiany gdyby moje objawy były związane z psychiką?
Pawelski również dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie się moim tematem. Byłam dzisiaj u neurologa, mam skierowanie na rezonans odcinka szyjnego i głowy oraz skierowanie do poradni okulistycznej w celu zbadania różnych wielkości źrenic (anizokoria, o ile dobrze zapamietałam nazwę podaną przez lekarza). Według neurologa rezonans powinnam zrobić na NFZ, bo nie ma potrzeby, żeby robić “na już ” i mogę poczekać, aczkolwiek bardzo się zaniepokoiła większą źrenicą i tutaj zleciła jak najszybszą wizytę u okulisty, ponieważ może to mieć związek ze zmianami w kręgosłupie lub być objawem innej choroby.Dziękuję wszystkim, którzy się zainteresowali moim problemem i udzielili odpowiedzi i porad. Jeśli to możliwe to chciałabym zostawić temat otwarty do czasu wykonania rezonansu.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.