rwa kulszowa – brak efektów po ćwiczeniach
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › rwa kulszowa – brak efektów po ćwiczeniach
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
maanmy.
-
AutorWpisy
-
8 maja 2019 o 19:24 #48732
Cześć. Mam 36 lat i od kilku miesięcy problem z bólem prawej nogi, głównie tylna część łydki, udo i pośladek mniej. Ból jest dokuczliwy ale do połowy dnia mogę w miarę normalnie funkcjonować lecz później kończy się na odpoczynku lub tabletkach przeciwbólowych. Przebieg leczenia to na początku tabletki przeciwbólowe i przeciwzapalne a później dwie serie zastrzyków (przeciwzapalne + B12) – bez efektów. Później masaże przynoszące jednodniową ulgę. Byłem też u kilku fizjoterapeutów, od 2 tygodni wykonuję 2 razy dziennie zalecone 4 ćwiczenia :
– leżenie na brzuchu na piłce/poduszkach 20min,
– pozycja na pieska, prawe kolano na krawędzi łóżka a lewe w powietrzu ze stopą zahaczoną o prawą nogę, 2 min na każdą nogę;
– leżenie na plecach, unoszenie nogi do 90st. i napinanie stopy w kierunku głowy na 3 sek i puszczanie, 10 razy na każdą nogę;
– pozycja leżąca, prawa noga zgięta, na niej kladziemy lewą stopę i dociągamy do siebie na 30 sek. prawą nogę, każda noga po 3 razy.Niestety ale po ćwiczeniach nie ma poprawy jedynie chwilowe ustąpienie bólu. Nie zauważyłem też efektu centralizacji – cały czas boli głównie tylna część łydki.
Po jakim czasie powinny być jakieś efekty? A może w moim przypadku pozostaje tylko operacja i szkoda czasu na fizjo?8 maja 2019 o 20:19 #64450Przyjmuję się że jeśli po trzech miesiącach leczenie zachowawcze nie przynosi poprawy to do rozważenia zabieg neurochirurgiczny.Ja uciekałem przed nożem przez dwa lata.Trzy miesiące po zabiegu -ból jak ręką odjął
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 maja 2019 o 20:49 #64451Nie wiem czy jest w ogóle jakiś wpływ ćwiczeń na cofanie się dysków – opisy podają że dyski często po kilku latach ulegają obkurczeniu, z rehabilitacją czy bez. Z rehabilitacją pewnie szybciej taki czas zlatuje.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
9 maja 2019 o 07:08 #64452Ja walczę 7msc, 4 fizjo, tony nlpz i dupa. Idę na Endoskopowe i liczę że pomoże. Szkoda życia w bólu a im dłużej ucisk na korzeń tym wieksze spustoszenie id.
29 maja 2019 o 10:10 #64652Czy jesteś już po operacji? Jakie miałeś znieczulenie i jak się czułeś będęc pod jego wpływem?
29 maja 2019 o 10:41 #64653Tak drugi dzień po operacji.
Co mogę powiedzieć.
Miał być endoskop po wejściu kamery i zobaczenia rozmiaru przepukliny w rzeczywistości zrobili microdiscectomie z femin…coś tam.Ból z nogi i pośladka całkowicie zniknął. Wczoraj była pionizacja i od tego czasu co 2,3h wstaje i chodzę po korytarzu pierwszy raz bez bólu od 7msc — obłędne uczucie
O efektach będę mógł dopiero powiedzieć po 3msc rehabilitacji, po 12 Msc jak przepracujesz w firmie i po 5 latach czy dalej jest ok 🙂 liczę że będę w tych 80 procentach którym się udaje B)
29 maja 2019 o 10:50 #64654Cieszę się że czujesz się dobrze. Zapewne miałeś znieczulenie ogólne i nic nie pamiętasz. Budujące jest to że objawy ustąpiły i odżyłeś. Tak napewno czas zweryfikuje wszystko ale trzeba być optymistą i z tego co piszesz wszystko jest na dobrej drodze do tego. Gdzie robiłeś operację? Pytam dlatego że ja jutro jestem przewidziany ale do endoskopu.
29 maja 2019 o 10:52 #64655Tak drugi dzień po operacji.
Co mogę powiedzieć.
Miał być endoskop po wejściu kamery i zobaczenia rozmiaru przepukliny w rzeczywistości zrobili microdiscectomie z femin…coś tam.Ból z nogi i pośladka całkowicie zniknął. Wczoraj była pionizacja i od tego czasu co 2,3h wstaje i chodzę po korytarzu pierwszy raz bez bólu od 7msc — obłędne uczucie
O efektach będę mógł dopiero powiedzieć po 3msc rehabilitacji, po 12 Msc jak przepracujesz w firmie i po 5 latach czy dalej jest ok 🙂 liczę że będę w tych 80 procentach którym się udaje B)
29 maja 2019 o 10:54 #64656Ja robiłem w Bielsko Białej.
Endoskop mniej inwazyjnie też chciałem i wstępnie neuro miał tak działać ale ciężko by było zrobic a nie chcial byle jak więc podjął decyzję o Micro. Dłużej się będzie dochodzić do siebie ale… 🙂
29 maja 2019 o 11:04 #64657Ja pierwotnie też miałem mieć mikro ale w Krakowie w wojskowym. Zrezygnowałem już będąc na oddziale czym w… em lekarza… ech. ale to już przeszłość. Jak pisałem jutro jadę do Katowic i szukam informacji o znieczuleniu nla a właściwie o odczuciach podczas jego trwania. Niestety nie natknąłem się na nikogo kto by opisał że tak powiem wrażenia
29 maja 2019 o 11:13 #64658Nie wiem jakie chcesz informacje odnośnie znieczulenia ale to jest najmniejszy kłopot raczej 🙂 dali mi coś w zastrzyku tzn do welflonu i nie wiem kiedy film się urwał
Też wolałbym endo ale cieszę się że neuro podjął decyzję o Micro bo gdyby po endo miał niedokładnie wyczyścić i przez to większe ryzyko powtórki to… 🙂
29 maja 2019 o 11:28 #64659Nie no oczywiście decyzję podejmuje lekarz co do metody. Skoro uznał że w twoim przypadku Micro da mu pewność w zabiegu to ok. Miałeś usuwaną cześć dysku? Pytam o to nla bo jest to znieczulenie miejscowe połączone z sedacją i właśnie o nią mi chodzi. Pani anestezjolog tłumaczyła mi to iż będę w stanie reagować na bodźce zewnętrzne przy zachowaniu ogólnej obojętności. Nie bardzo mogę to sobie wyobrazić. Pewnie jutro będę już wiedział 🙂
29 maja 2019 o 11:32 #64660Tak usunięta była cześć dysku która uciskala korzeń l5.
Ja przy endo też miałem mieć pełne znieczulenie i być wybudzony w trakcie by sprawdzili czy jest ok oczyszczone ale jak już obudził byłem na sali pooperacyjnej i było po wszystkim 🙂
Życzę powodzenia i nie masz się czego bać 🙂
29 maja 2019 o 11:38 #64661Dzięki dzięki, ale wiesz jak to jest normalna reakcja obronna przed nieznanym. Zdrowiej i wracaj do sił. Ja się odezwę jutro z,, z wrażeniami,, może to innym pomoże w jakiś sposób. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki 🙂
Tak jestem po operacji niepokój i lęk który mnie prześladował był całkowicie niepotrzebny.. Wszystko trwało ok 1.5 h. Ponoć współpracowałem wzorowo choć nic nie pamiętam
Obudziłem się widząc uśmiechniętą twarz lekarza który pytał jak się czuję.. Jestem mega rozluzniony i spokojny 😉 😉 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.